2022 юбилейни книги за училищни библиотеки

Юбилейните книги от 2022 г. са списък с местна и чуждестранна литература, които ще празнуват паметна дата от датата на тяхното създаване. Литературните произведения като хората празнуват рождените си дни и годишнини.

Много произведения на световната класика отдавна са се превърнали в безсмъртна собственост на обществената култура. През 2022 г. доста голям брой произведения на руски и чуждестранни писатели ще отпразнуват своята годишнина.

Списък на чуждестранната литература

Той се отваря със списък с чуждестранни творби, които ще празнуват кръгли дати през 2022 г .:

 1. Кралят на елените, Турандот (на 260 години) Карло Гоци. И двете произведения са публикувани през 1762г. Италианският писател и драматург написа много приказни пиеси, в които използва фолклорни елементи на сюжета и принципите на комедията del arte при избора на герои-маски.
 2. „Посмъртни документи на клуб„ Пикуик “(на 185 години) К. Дикенс. Това е първият роман на английски писател, който отразява нравите на стара Англия и разнообразието от темпераменти. Творбата е публикувана през 1837г. Съдейки по бележките на автора, Дикенс нямаше представа, че създава велико и безсмъртно произведение.
 3. Джен Ейър (175 г.) Шарлот Бронте. Първото публикуване на романа се състоя през 1847 г. Още от първите дни книгата спечели любовта на читателите и възторжени отзиви от критиците. Не е изненадващо, че днес "Jen Air" остава едно от най-популярните произведения на световната класика.
 4. "Мадам Бовари" (165 г.) Гюстав Флобер. Въпреки доста примитивния сюжет, романът е пълен с цветни детайли и необичайна форма на представяне на сюжета. Авторът на книгата е известен с желанието си да доведе някое от произведенията си до идеално състояние. „Мадам Бовари“ заема почетно място в списъка с най-значимите произведения на световната литература.
 5. Les Miserables (160 години) В. Юго. Епичният роман е признат от световната общност като апотеоз на цялото творчество на френския класик и един от най-значимите романи на 19 век. Първата публикация се състоя през 1862г. Романът е преведен на много езици и е неразделна част от училищната програма в много страни.
 6. "Peer Gynt" (155 г.) Г. Ибсен. Пиесата е публикувана през 1867г. Първоначално работата произвежда смесено впечатление, предизвиквайки негативни отзиви от критиците. Но по-късно пиесата е преосмислена, в резултат на което драмата на Хенрик Ибсен в 5 действия зае почетно място в списъка на литературните класики.
 7. „Около света за 80 дни“ (150 години) Ж. Верн. Култовият роман на френския писател разказва за пътуванията на флегматичен жител на Мъгливия Албион и неговия слуга. Творбата е написана и публикувана през 1872г.
 8. "Принцът и просякът" (140 г.) М. Твен. Историческият роман в ироничен формат разказва за недостатъците и абсурдите на несъвършената английска държавна и съдебна система от 16 век.
 9. Невидимият човек (125) от Г. Д. Уелс. Романът, публикуван през 1897 г., описва съдбата на английски учен, който е изобретил апарат, който прави човек невидим. Работата предизвика двусмислено впечатление - твърде много скептицизъм от други учени. Въпреки това днес това произведение с право може да се нарече класика на чуждестранната литература.
 10. "Кучето на Баскервилите" (на 120 години) А. К. Дойл. Детективската история на английски писател е публикувана за първи път през 1902 година. Творбата по право заема гордо място в списъка с най-добрите детективски романи на всички времена.
 11. "Старецът и морето" (на 70 години) Е. Хемингуей. Историята на американски писател е публикувана през 1952 година. Това е последното произведение на Хемингуей, публикувано приживе и разказва историята на стар рибар и борбата му с гигантски марлин.
 12. Глухарче вино (65) от RD Bradbury. Историята е публикувана за първи път през 1957 година. Това е брилянтна творба, която се откроява на фона на творчеството на писателя.В много отношения това е автобиографична книга.

Списък на руските книги на годишнината

Кръглите дати за пускането на определени произведения могат да бъдат приурочени не само към уроците по руска литература, но и към различни културни събития.

Винаги е полезно да препрочетете произведенията на руските класици, да се потопите в атмосферата на книгата и да се потопите в мисълта.

Ако все още не сте запознати с някои от творбите, е време да научите някои от тях:

 1. „Словото за полка на Игор“ (на 835 години). Най-голямото съчинение е написано вероятно през 1185 г. или 1-2 години по-късно. Невъзможно е да се надцени значението на това произведение за руската култура. Предполага се, че "Словото" е от южноруски произход.
 2. "Бедната Лиза" (230 години от датата на първата публикация) от Николай Михайлович Карамзин. Публиката за пръв път видя историята през 1792 година. 4 години по-късно Бедната Лиза излиза като отделна книга.
 3. "Песен на пророческия Олег" (200 години) от Александър Пушкин. Това е едно от най-известните руски стихотворения, написани в жанра на историческа балада. Александър Сергеевич написа „Песента“ през 1822 г., но първата публикация се състоя едва през 1825 г.
 4. "Дубровски" (на 190 години) А. Пушкин. Това е един от най-известните романи на руски език, разказващ за любовта на Мария Троекурова и Владимир Дубровски.
 5. „Вечери на ферма край Диканка” (на 190 години) Н. В. Гогол. Това е първата книга на великия руски писател, без да се брои стихотворението „Ганц Кухелгартен“. Историята се състои от два тома, единият от които е публикуван през 1831 г., а вторият през 1832 г.
 6. "Бородино" (на 185 години) М. Ю. Лермонтов. Стихотворението е написано в началото на 1837 г. и публикувано в списание „Современник“. Творбата на Михаил Юриевич, превърнала се в класика на руската литература, разказва за битката при Бородино на 7 септември 1812 година.
 7. "Мъртви души" 1 том, "Шинел" (180 години) Н. В. Гогол. Първият том „Мъртви души“ е публикуван през 1842 г. - творбата е включена в списъка на най-значимите произведения на световната литература. „Шинелът“ също излиза през 1842 г. - книгата влиза в историята на руската литература като „манифест за социалното равенство и неотменимите права на личността във всяка държава и ранг“.
 8. "Записки на ловец" (на 170 години) И. С. Тургенев. Сборникът с разкази на великия писател е издаден като отделно издание през 1852г. Някои от изследователите наричат "Бележки" истории, други - есета. Във всеки случай работата на руския класик е достойна за вниманието на читателите.
 9. "Горко от остроумие" (160 години) А. Грибоедов. Класиката на руската литература, която в сатиричния жанр отразява аристократичното московско общество от първата половина на 19 век. Александър Сергеевич влезе в историята на руската литература като автор на първата реалистична комедия.
 10. "Престъпление и наказание" (155 години) Ф. М. Достоевски. Социално-психологическият и философският роман на руския писател оказа влияние върху световния литературен процес - в много страни се появиха романи- „спътници“, които продължиха развитието на темата, зададена от Достоевски.
 11. "Пролетни води" (150 години) И. С. Тургенев. Приказката за руски писател разказва красивата любовна история на руски земевладелец в чужбина. Творбата е написана през 1872г.
 12. Анна Каренина (145 г.) Лев Толстой. Това е едно от централните произведения на великия руски писател, което е преведено на няколко чужди езика. Романът е завършен и публикуван през 1877 г. Сюжетът отразява обичаите и живота на благородната среда на Санкт Петербург и Москва през втората половина на 19 век.
 13. "Чичо Ваня" (125 г.) А. Чехов. Пиесата е публикувана през 1897г. В тази творба авторът колоритно описва духовния живот на руската интелигенция.
 14. "Отдолу" (на 120 години) М. Горки. Пиесата на руския писател е написана през 1902 година. Творбата разказва за характерите и съдбите на обитателите на приюта за бедни. През 1904 г. произведението е отличено с наградата Грибоедов.
 15. "Бяла гвардия" (95 г.) М. А. Булгаков. Това е първият роман на великия руски писател, който описва събитията от Гражданската война в Украйна в края на 1918 година. Идеята на автора беше да създаде трилогия.Целият роман е публикуван във Франция през 1927 година.
 16. „Как се закаляваше стоманата“ (90 години) Н. А. Островски. Леко автобиографичен роман на руския писател е написан в периода от 1930 до 1934 година. Книгата придобива популярност през съветската епоха и се превръща в най-публикуваното произведение в СССР.
 17. "Съдбата на мъжа" (на 65 години) М. В. Шолохов. Историята на руския писател е написана през 1956 г. и публикувана през 1957 г. във вестник „Правда“. Сюжетът на творбата се основава на реални събития от живота на човек, когото Михаил Шолохов е срещнал през пролетта по време на лов.
 18. Пътен пикник (на 50 години) А. Н. и Б. Н. Стругацки. Историята е представена на обществеността през 1972 година. Творбата е водеща сред останалите творби на Стругацки по брой издания и преводи на чужди езици. Въз основа на историята е заснет филмът "Stalker".
 19. "Децата на Арбат" (на 35 години) А. Н. Рибаков. Романът на Анатолий Наумович е завършен през 1982 г. и публикуван през 1987 г. Това е една от първите творби, която разказва за съдбата на младото поколение от 30-те години.

Детски книги, празнуващи 2022г

Детската литература е колекция от невероятни истории, забавни герои и фантастични светове. През 2022 г. следните творби ще отпразнуват своята годишнина:

 1. „Пепеляшка, или кристалната чехъл“, „Котарак в ботуши“, „Синя брада“, „Приказки за майката гъска или истории и приказки от минали времена с учения“, „Момче-палец“ - всичко това са произведения на великия френски разказвач Шарл Перо, написан през 1697г. През 2022 г. литературната общност ще отпразнува 325-ия рожден ден на известни приказки.
 2. „Кралят жаби, или Железният Хенри“, „Снежанка“, „Рапунцел“ (на 210 години) - известните приказки на братя Грим са възпитали не едно поколение деца.
 3. "Джудже нос" (на 195 години). Известната приказка на немския писател Вилхелм Хауф е написана през 1827 година. Творбата е включена в алманаха „Александрийският шейх и неговите роби“.
 4. „Новата рокля на краля“ (на 185 години). Великолепна приказка на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, написана през 1837 година.
 5. "Приказката за заека Питър" (на 120 години). Приказките на Беатрис Потър са един вид класика, обичана не само от децата, но и от възрастните.
 6. Прекрасното пътуване на Нилс с диви гъски (115 години) Селма Лагерльоф разказва удивителна история за невероятни приключения, нови познанства и истинско приятелство.
 7. „Хобитът или там и обратно“ (85 години) DRR Толкин. Романът на английски писател е публикуван за първи път през 1937 година. Днес тази творба е истинска класика на детската литература.

Годишнината на книгата е чудесен повод да се запознаете със страхотно произведение на литературното изкуство или възможност да преживеете отново забравени истории.

Интересни статии...