Тигри, направи си сам котки от плат! Модели и шаблони за Нова 2022 година

Предстоящата 2022 година ще се проведе под егидата на Синия воден тигър, така че мнозина ще искат да заселят това животно у дома, но не жив хищник, а например играчка Тигър, изработена от плат. За да направите това, не е нужно да търсите майсторски клас по шиене на раирана дива котка, можете да вземете модел на котка и да го изрежете върху раиран материал. Не е ли символ на годината?

 • Шевни материали и инструменти
 • Поетапно описание на шивашките играчки
 • Плат котка и тигър: идеи за вдъхновение
 • Прости идеи за котки за чорапи
 • Направи си сам символ на годината 2022
 • Модели на тигри и котки

Шевни материали и инструменти

За да създадете играчка с формата на котка или тигър, ще ви трябват следните инструменти и материали:

 1. плат, конци за съвпадение и пълнеж;
 2. ножици, игли, предпазни щифтове и шивашки тебешир или маркер;
 3. допълнителни декоративни елементи - очи, чучур, копчета, панделки, дантели и др.

По-подробно трябва да се спрете на избора на основния материал и пълнителя, тъй като не трябва да има въпроси с останалите. За играчки е по-добре да използвате естествена основа, тъй като символът на Нова година обича естествеността. Най-популярните и подходящи материали са калико, лен, трикотаж, памук, габардин и руно.

Изобщо не е необходимо да отивате в магазина за нова кройка, за работа можете да използвате стари неща, дънки, резници, хавлиени кърпи, тапицерия, остатъци от дантели, прежда, въже и т.н.

Що се отнася до пълнителя, тук също има чудесен избор, но е по-добре да се даде предпочитание на изкуствени материали: холофайбър, синтепон, синтепон, пяна.

Продуктът с форма на възглавница може да се пълни с люспи от елда. Такъв пълнител е напълно естествен, което ще зарадва Синия воден тигър и има ортопедични свойства.

Нова година 2022 обещава да бъде динамична и богата на промени, което неизбежно ще доведе до стресови условия, независимо дали промените са приятни или не. Следователно, котка или тигър антистрес от плат може да бъде много полезен. Като пълнител за него трябва да се използват най-малките гранули от полистирол.

Поетапно описание на шивашките играчки

За да шиете тигър или котка, независимо от сложността на работата и броя на частите, целият процес може да бъде разделен на основни етапи:

 1. Работа с модели. Модели, направени от картон или дебела хартия, трябва да бъдат прикрепени и закрепени към шевната страна на плата с щифтове, изрязани и изрязани, като се вземат предвид шевовете, ако първоначално не са били взети предвид.
 2. Шиене на отделни части. Обикновено главата, краката, опашката и торсът са части от играчката, които са пришити и натъпкани отделно. Когато правите това, наложително е да почистите ръбовете на шарките на плата, ако материалът се разпадне, и да направите прорези в местата за закръгляване.
 3. Сглобяване на играчката. Всички детайли трябва да бъдат свързани заедно, очите, носът и други декоративни елементи трябва да бъдат пришити. На този етап започва истинското творчество. В крайна сметка, благодарение на различните детайли, работата получава индивидуалност.

Разбира се, можете бързо и лесно да шиете тигър с помощта на шевна машина, но ако нямате такъв, няма нужда да се отчайвате. След като сте усвоили прости ръчни шевове, като например „от иглата“, през ръба, бутониерата, облачно, слепо и бод, можете също да шиете любимата си котка. Само целият процес ще отнеме малко повече време.

Плат котка и тигър: идеи за вдъхновение

Меките и красиви тигри и котки, изработени от плат, ще внесат уют във всеки дом. Повечето от тях се състоят от прости форми, така че дори учениците могат да ги шият със собствените си ръце. За да вдъхновим млади и възрастни майстори и занаятчии да създадат символа на годината, събрахме снимки на най-ярките и креативни творби.

Прости идеи за котки за чорапи

За да шиете раиран тигър или котка, достатъчно е да имате под ръка чифт чорапи, няколко копчета, малко пълнител, игла и конец. Тези котки са ушити много просто, но изглеждат много жизнени и сладки.

За да шиете лъжещ Тигър, трябва:

 1. Изрежете един пръст по дължина към петата, за да оформите торса и четири крака. Петата на пръста ще стане плячката. Предните крака трябва да са малко по-къси от задните.
 2. От втория чорап трябва да изрежете опашка и глава, върху които муцуната ще бъде от петата.
 3. След това детайлите трябва да бъдат зашити и напълнени с фолофибър. Шийте върху очите и бутоните за носа на лицето, бродирайте мустаците и тигровата котка е готова.

Ако вземете за основа хавлиени чорапи, тогава котката ще се окаже бръшлян. Не е необходимо да използвате един чифт, можете да вземете тези чорапи, в които двойката е загубена, като котка или тигър ще се окаже още по-интересно.

Направи си сам символ на годината 2022

Тигър или котка, ушити от плат, могат да бъдат не само детска играчка, но и:

 • красива интериорна възглавница, която ще разреди състава на обикновените диванни възглавници със своята оригиналност;
 • чанта, с която детето може да се разходи, като сложи в него любимите си играчки, салфетки и бутилка вода;
 • пазителят на дистанционното управление на телевизора; тези, които често го губят, ще харесат добродушната котка с джоб за дистанционното управление;
 • интериорна играчка в стил Тилда, която ще внесе индивидуалност в интериора.

Идеята, която харесвате, не е задължително да се повтаря точно, защото ръчната работа се оценява именно заради нейната уникалност.

Модели на котки и тигри

Работата по създаването на мека играчка започва с нейния модел, който можете да изградите сами, например, като разкъсате стара играчка, или като отпечатате готова от долупосочените. На този етап е важно да се спазват редица правила за работа с шаблони, за да се избегнат възможни грешки в бъдеще:

 1. Моделите трябва да бъдат направени от дебел картон, той ще приляга по-плътно към плата и ще бъде по-лесно да се проследи с маркер.
 2. На всяко парче е необходимо да се посочат: името на детайла, броят на шарките, които трябва да бъдат направени, посоката на конеца или купчината, кръстовището с други части на продукта.
 3. Ако надбавките за шевове не са включени в самите шаблони, тогава не забравяйте да отбележите колко вдлъбнатини трябва да се направят върху плата. Без квоти можете да шиете само играчки от филц, те няма да са необходими там. Модели на тигри от филц тук.
 4. Когато шаблонът включва не само части от тялото, но и елементи от облеклото, които ще бъдат изрязани от различен материал, тогава няма да е излишно да направите подметка върху шаблоните, от коя тъкан да изрежете този или онзи модел.

Ако изведнъж мащабът на шаблоните в работата, която харесвате, се окаже по-малък или по-голям от желания, тогава моделите могат да бъдат намалени или увеличени:

 • чрез промяна на скалата на печат в настройките на принтера.
 • без участието на съвременни технологии, изчертаване на контурите на шаблоните върху мрежа от големи или малки квадрати.

Тигър от плат или друга (опитомена) котка може да се превърне в талисман както за дете, така и за възрастен. Задължително е възможно и необходимо да се включат деца в шиенето му, като предварително са се погрижили за мерките за безопасност. Тогава такава играчка-талисман ще се превърне в любима за повече от една година, защото ще бъде ушита на ръка.

Интересни статии...