Направи си сам бик от плат! Модели и шаблони за Нова 2021 година

Покровителят на новата 2021 г. е Бикът от бял метал, следователно, като подготовка за празника, обичайните новогодишни символи ще бъдат тясно преплетени с изображенията на това животно. Разбира се, можете да се ограничите до малка закупена статуетка на животно, или можете да шиете текстилна играчка като новогодишен декор - бик от плат, който може да се превърне в интериорен предмет или любима играчка на детето.

Инструменти и материали

Изборът на инструменти и материали за създаване на текстилна кукла със собствените си ръце е отговорно събитие, тъй като външният вид на продукта и колко дълго ще зарадва зависи от тяхното качество.

За да шиете бик от плат, ще ви трябват следните инструменти:

 • шевна машина - за зашиване на отделни части, но ако я няма, можете да се справите с ръчен шев „задна игла“, обаче работата ще отнеме повече време;
 • шевна игла - за метене и шиене на части, шиене на очи и декоративни елементи;
 • напръстник не е необходим, но ще може да предпази пръстите ви от инжекции;
 • ножици - за изрязване на модели на играчки от плат;
 • креда или тънък сапун - за прехвърляне на хартиения шаблон върху плата.

Що се отнася до материалите, използвани за работа, основният ще бъде плат. Играчка във формата на новогодишен бик може да бъде ушита от следните видове плат:

 • памук - често е боядисан в ярки цветове и е идеален за новогодишни занаяти;
 • трикотаж - поради свойството си разтягане, той е идеален за играчки с неравни очертания и много малки детайли;
 • хавлиен плат, велур или кадифе - подходящ за създаване на реалистични фигури на животни, имитиращи вълната им;
 • дънки - върви добре с всякакви интериорни детайли и затова е подходящ за шиене на интериорни кукли;
 • фланела и велосипеди, които са идеални за шиене на бик или крава с къса коса.
 • от филц (имаме отделна статия за филцовите бичета).

Съвет! За начинаещи не се препоръчва да се използват коприна или подобни тъкани като основен материал в работата им, поради факта, че те се ронят и се плъзгат, е много трудно да се работи с тях.

В допълнение към плата, допълнително ще ви е необходим пълнител (синтепон или холофайбър), конци за шиене, които да съответстват на основния материал, както и копчета, мъниста и други декоративни елементи.

Последователност на работата и съвети от опитни шивачки

Общите инструкции за това как да шиете символа от 2021 г. са както следва:

 1. Избор на изходния материал (плат) и подготовката му - пране, гладене, пара.
 2. Изрежете всички детайли според моделите на хартиения шаблон.
 3. Бастиране и зашиване на всички части.
 4. Пълнене с пълнител и сглобяване на продукта.
 5. Окончателен дизайн на външния вид.

Неща, които трябва да имате предвид:

 • Когато прехвърляте шаблон върху плат, не забравяйте да вземете предвид посоката на споделената нишка или купчина.
 • Опитните майсторки не винаги измиват детайлите, понякога просто ги фиксират с щифтове или ги закрепват със специални скоби.
 • При прости продукти, състоящи се от две части, винаги се оставя дупка за пълнене, която след това се зашива със сляп шев.
 • На местата на гънки и кръгове на надбавките за шева е задължително да се правят прорези, така че тъканта да не се дърпа на тези места.
 • Частите могат да бъдат зашити ръчно както от шевообразната страна, така и отпред, като се използват различни видове шевове.

Модели и шарки на бики от плат

Всяка текстилна играчка започва с модел. Шаблони за различни бикове и крави могат да бъдат взети от селекцията по-долу. Те могат да бъдат увеличени до желания размер и отпечатани на принтер или след увеличаване, прикрепете бял лист хартия към екрана и внимателно проследете шаблона.

За да бъде по-удобно да се работи с шарките на бикове и те продължават по-дълго, те трябва да бъдат направени не от обикновена хартия, а от дебел картон.

Идеи за вдъхновение

Всеки направи си сам бик от плат е уникален и отразява характера на създателя си, любимите му цветове и материали. Но винаги е приятно да погледнете работата на други майстори, вдъхновени от техните идеи за създаване на свой собствен уникален продукт.

Интересни статии...