Хартиен плъх за Нова година 2020: шаблони, идеи, схеми

Хартиеният плъх е не само начин да задържите дете, но и сладък и оригинален подарък, който младият създател след това може да подари на своите баба и дядо за Нова година 2020. В края на краищата те обикновено са много доволни от такива подаръци.

Ние правим от цветна хартия

Цветна хартия за деца дава много творчество. От него можете да направите новогодишни апликации, обемни или плоски играчки. В процеса на работа са ви необходими само:

 • хартия;
 • ножици;
 • лепило.

За да направите най-простия плъх, имате нужда от кръг, сърце и дълга лента, изрязана от цветна хартия. Залепете лентата (опашката) и сърцето (муцуната) към кръга (тялото), като огънете заоблените части, за да направите уши. След това остава само да се нарисуват очите и носа.

Плъх от картон

Можете да направите плъх от цветен картон, като използвате същите модели, използвани за цветна хартия. В този случай занаятът ще се окаже по-плътен. Но грозният сив велпапе, от който са направени кутиите, може да се превърне в сладък плъх. За това ще ви трябва:

 • велпапе;
 • ножици;
 • дебел конец;
 • мъниста;
 • игла.

Как да се направи:

 1. Изрежете кръгове с различен диаметър и детайл от картон от три кръга (част от муцуната и ушите).
 2. Съберете частите, като ги пробиете в центъра с дебела игла и конец.
 3. Фиксирайте краищата на конеца с мъниста или възли, оставяйки опашка.

Витинанка

Все по-често на прозорците на къщите можете да намерите не самотни снежинки, а цели новогодишни композиции с Дядо Коледа, снежни човеци и символа на годината. За да направите ажурна новогодишна фаянс, ще ви трябва:

 • хартия;
 • самостоятелен килим за рязане на макет (може да бъде заменен с лист от влакнести плочи или кухненска дъска);
 • самозалепваща лента;
 • ножици;
 • нож за рязане на макет или канцеларски.

Последователност на работата:

 1. Отпечатайте шаблоните, които харесвате, на хартия.
 2. Закрепете шаблона към килима или дъската с маскираща лента.
 3. Изрежете внимателно картината с нож.
 4. Изрежете външния контур с ножица.

По-добре е да започнете да режете с най-малките детайли, които изискват повече търпение и постоянство, като се движите от центъра към краищата.

На тази връзка ще намерите огромен брой островърхи плъхове.

Кутия за плъхове и диаграма към нея

Основната отличителна черта на символа на 2020 г. е пестеливостта. Ако й се доверите с нещо, тя ще го запази. И така, защо да не поверите на плъх подарък за любим човек? В идеалния случай в този случай е подходяща кутия с форма на плъх, в която можете да поставите новогодишен подарък.

Изобщо не е трудно да направите такова опаковане на подаръци със собствените си ръце, просто трябва да изрежете шаблон с подходящ размер и да го сгънете според схемата. Можете да допълвате готовия занаят с нос и очи, правейки кутията по-жива.

Кутията за подаръци може да бъде не само под формата на плъх, но и парче сирене. Сгъва се малко по различен начин и за по-голяма естественост можете да направите кръгли дупки в него.

Схема на кутията
Кутия за сирене

Квилинг

Квилингът е изкуство, което ви позволява да създавате плоски или обемни композиции от тънки ленти хартия, усукани в спирали. За да създадете занаяти, използващи тази техника, ще ви трябва:

 • ленти хартия;
 • PVA лепило;
 • ножици;
 • пинсети;
 • вилица за кърлинг хартия;
 • владетел-шаблон с кръгли отвори, за регулиране на диаметъра на спиралите.

Изработването на плъх под формата на панел ще бъде по-трудно за начинаещи, тъй като спиралите ще трябва да бъдат усукани, огънати и залепени по определен начин за красива картина. Но обемният състав в идеята за парче сирене и мишка, която гледа от него, ще бъде много по-лесен, тъй като лентите просто ще трябва да бъдат усукани в стегнати или не много спирали.

В допълнение към символа на годината можете да направите снежинки, използвайки техниката на квилинг или квилинг топки за коледното дърво.

Оригами плъх

Оригами е сгъването на хартиени фигури без използване на ножици и лепило. Този вид приложно изкуство възниква в Япония през 610 г. сл. Н. Е., Където тайната на производството на хартия идва в този период. Сгъвайки фигурата, човек влага в нея част от своята енергия, воля, желания и чувства, които след това могат да бъдат представени като подарък на скъп човек.

Има поверие, че хиляда оригами кранове са в състояние да сбъднат едно желание. За да го проверите, ще трябва да работите усилено, но плъх, сгънат съгласно горните схеми, ако не изпълни желанието си, ще зарадва и украси интериора.

Както можете да видите, хартиеният плъх може да бъде направен по различни начини, но дори и за сложни техники, можете да вземете занаяти, които ще бъдат по силите на деца от различни възрасти.

Интересни статии...