Новогодишно търсене за деца 2022: сценарий за дома, улицата, училището

Нова година е празник на чудесата и приключенията! Особено искам да изненадам и зарадвам приятно децата. Вашето внимание е поканено на специално разработено забавно и оригинално новогодишно търсене за деца, в което момичета и момчета на възраст от 6 до 11 години с удоволствие ще отгатват загадки, ще могат да залагат и да намират подаръци, да преминават през забавни задачи и състезания .

Този сценарий на новогодишното търсене е разработен за ученици (1-4 клас), като се вземат предвид възрастовите характеристики и интереси. Може да се проведе както в самото училище, така и у дома, със семейството. Както на улицата (ако метеорологичните условия позволяват), така и точно на дачата.

Възрастните (учители, родители и т.н.) също ще могат да изпълняват страхотни задачи за новогодишното търсене! Основното в този уникален сценарий е, че многостранните задачи ще помогнат за превключване на интереса на децата и ще им позволят да покажат своите таланти и способности, а освен това родителите и другите възрастни ще имат възможност да помогнат на децата си да преминат трудни задачи!

Повярвайте ми, децата ще го оценят! Приятно пътуване, забавление и уникални емоции! Потопете се с децата си в уникален свят на чудесата! Подарете им приказка!

Реквизит и декорации:

 • Красиви снежинки, на които ще бъдат написани съвети и задачи.
 • Хронометър за задача номер 1 „Намери три разлики!“
 • За задача номер 2. „Новогодишен риболов!“ ще имаш нужда:

1. детски комплекти въдичари, състоящи се от въдици с магнити в края и риби. Рибите могат да бъдат заменени с карти с буквите "C", "K", "A", "Z", "K", "A". Препоръчително е да ламинирате картите или да ги увиете с тиксо и да прикрепите магнити към тях, така че децата да могат да хващат тези карти с букви с въдици. Или можете да напишете тези букви върху рибата.

2. детски надуваем басейн.

 • Ако новогодишното търсене се провежда не у дома или в страната, а в училище, например вместо истински хладилник, телевизор и фурна, трябва да подпишете средно големи кутии или да прикачите снимка към тях. Ще ви трябва и кутия за обувки.
 • За състезание № 4. Ще е необходима „зимна мрежа“: 6 стола и мишура за елха.

Предварителна подготовка:

Записване на новогодишни песни:

 1. „Коледно дърво - маяк“ (от филма за Умка);
 2. „Гората отгледа коледно дърво“;
 3. „Кажете на Снежанката къде сте били“ (от филма „Е, почакай!“);
 4. „Ако нямаше зима“ (от м / ж „Простоквашино“);
 5. „Докато часовникът удря 12“;
 6. „Песен на лятото“ (от филма „Дядо Коледа и лятото“);
 7. "Ела, аромат на горска ела" (от филма "Новогодишна приказка");
 8. „Новогодишни играчки“;
 9. "Три бели коня" (от филма Магьосници) и др.

Герои:

 1. Дядо Коледа;
 2. Снежанка;
 3. Преоблечена Снежанка (мъж, облечен като Снежанка. Дълга шуба е задължителна, чехли на краката, строителни ръкавици на ръцете. Перука с пигтейли, шапка)

Началото на сценария

Песента за лятото звучи на заден план (от филма „Дядо Коледа и лятото“).

Дядо Коледа излиза.

Дядо Коледа: Здравейте, мили мои деца! Отдалеч се втурвах към теб с еленски шейни, но сега настъпи объркване. Внучката ми Снегурочка беше изгубена, а с нея и торбата с подаръци. Кажете ми деца, ще ми помогнете ли да ги намеря?

Всички деца в унисон: Да!

Дядо Коледа: Обадих се на Снежанка, обадих се. Викаше, крещеше, но тя не чу. Нека всички да я извикаме заедно?

Всички деца в унисон: Да!

По заповед на Дядо Коледа децата с висок хор призовават: Снегурочка! Снежанка! Снежанка!

Сцена 1

Звучи песента „Кажи на снежната девойка къде е била“ (от м / ж „Е, почакай!“). Облечената Снегурочка излиза на сцената със забавна походка, копирайки момичето.

Преоблечена Снежанка (с тънък, неестествен глас): Здравейте, момичета и момчета! Ти ми се обади, значи дойдох!

Дядо Коледа: Кой си ти? Нещо, което не ви познавам …

Преоблечена Снегурочка: О, дядо, ти си вече доста остарял и сляп, затова не си познал собствената си внучка! Погледни отблизо, това съм аз, Снегурочка!

Дядо Коледа гледа объркано и след това се обръща за помощ към децата.

Дядо Коледа: Деца, помогнете ми, моля, без очила обикновено виждам зле и не мога да определя със сигурност дали това е моята внучка или не. Намерете три разлики! Това трябва да стане за точно три минути, в противен случай ще бъда принуден да я призная за истинска и да прекарам цялата Нова година с тази Снежанка. Ще ми помогнеш ли?

Децата са съгласни. Дядо Коледа вади хронометър и командва.

Дядо Коледа: Едно, две, три, началото на играта! Времето си отиде!

На заден план звучи песента „Кажи ми, Снегурочко“.

Задача номер 1 "Намерете три разлики!"

Докато прикритата Снегурочка танцува, гримира се, децата търсят три разлики. Танцувайки, тя се изтегля да танцува с нея и Дядо Коледа и едно от децата от родителите, като ги включва в забавен танц. Децата трябва да познаят следните разлики:

1) Полът е мъжки, а не женски;

2) работни ръкавици, не трикотажни, топли;

3) на краката под шуба - чехли, вместо ботуши.

Забележка: Ако децата са твърде малки, Дядо Коледа веднага ще подкани. Например: Какво има в ръцете й, деца? Не виждам … И какво е облечена? … и така нататък.

Преоблечената Снегурочка е обидена: Толкова си хитър!

Дядо Коледа: И какви умни!

Преоблечена Снегурочка: Е, добре. Признавам. Не съм на себе си. Тоест аз не съм тя! И аз също скрих вашите подаръци! (показва език). И никога няма да ги намерите, ако не познаете загадките ми и не изпълните моите много трудни задачи. Ти си готов?

Дядо Коледа: О, ти грозен! Вижте какво сте измислили, скрийте подаръците! Но можем ли да преминем всички тестове, момчета?

Децата отговарят в един глас: Да, можем!

Преоблечена Снежанка: Тогава дръж се! Ето моята първа и много трудна задача!

Сцена на новогодишното търсене №2

Задача номер 2. „Новогодишен риболов!“

Звучи музика, песента "Ако нямаше зима" (от м / ф "Простоквашино").

Деца, танцувайки, разхождайте се с въдици около басейна. Веднага след като музиката спре, трябва да извадите буквите. Който може. Музиката отново се включва. И така, докато хванат всички букви и съставят думата „СКАЗКА“.

Преоблечената Снежанка е нервна и капризна.

Преоблечена Снежанка: Не! Не е честно! Защо всичко се получава за вас? Аз не съм съгласен! Не е съгласна!

Дядо Коледа: Не ни казвайте зъби! Честно печелим всички задачи и състезания. Къде са нашите подаръци? Къде е моята парти чанта?

Преоблечена Снежанка: Познайте загадките! Едва тогава ще намерите отговора на Снежинка-бонус или Снежинка-отговор, който ще Ви отведе до мястото, където е скрита заветната торба на Дядо Коледа. Готов?

Деца в хор: Готови!

Сцена на куест # 3

Стаята трябва да съдържа телевизор, фурна, кутия за обувки, хладилник.

Ако това е училище, тогава можете да прикачите снимки с тези предмети върху обикновени картонени кутии със среден размер или кутии за боя за оборудване.

Обектите (кутиите) се намират на различни и неочаквани места, така че на децата би било интересно не само да отгатнат загадки, но и да търсят.

Преоблечена Снежанка: Слушайте първата ми загадка.

1. Студено е не само там в далечината,

Извън тези врати също е студено! Какво е? (хладилник).

Едно от момчетата изтича до него и открива Снежинка там със следващата загадка. Там е написано:

2. Меки, нечуваеми походки

Вървим, слагаме крака … (чехли сме!)

Момчетата трябва да намерят кутия за обувки, която съдържа следващата загадка Снежинка. Казва:

3. Разглеждаме го денем и нощем

И ние гледаме всички карикатури (телевизия)

Децата намират телевизор или кутия с него, изваждат следващата гатанка на Снежинка. Там е написано:

4. Пайове и пайове

Има печени "за един, два, трима" (фурна)

Децата намират фурна или кутия с нейна снимка. Има Снежинка със следващата задача.

На сцената изскача възмутена Преоблечена Снежанка. Има усмихнат доволен Дядо Коледа.

Скрита Снегурочка: Какво става, добри хора !!! Всички те, тези деца, печелят и печелят във всички задачи! И аз? Кога ще спечеля! О … ще тичам … О … Накратко, кога ще загубите?

Децата й се смеят.

Дядо Коледа: И аз между другото не съм се съмнявал в нашите момчета!

Преоблечена Снежанка: Но чакайте! Какво пише в следващата Снежинка? Е, прочетете!

Дядо Коледа взема снежинка от деца със задача.

Дядо Коледа: Ето, деца, следващата трудна задача от нашето новогодишно търсене! Прочита: „Преминете новогодишната пътека с препятствия“, състояща се от две задачи. 1-ви - "Класика на писма", 2-ри - "Зимна мрежа"

Новогодишна сцена # 4

На заден план звучи песента „Три бели коня“ (от филма „Магьосниците“).

Задача номер 3. "Класически писма"

Квадратите са нарисувани под формата на класически "класики". Вместо цифри, хаотично се изписват букви, гласни и съгласни.

Задача: момчетата се редуват да скачат по команда на Дядо Коледа, например, само в гласни, или, обратно, само в гласни. Задачата се счита за изпълнена, ако децата не се заблудят и скочат на правилните букви. В зависимост от възрастта трябва да скочите на един крак, ако децата са по-големи, ако са по-малки, е позволено да скачате на два.

Задача номер 4. "Зимна мрежа"

Три стола се поставят на разстояние около 70 см един от друг, останалите три стола се поставят срещу първия (в огледално изображение). Между двата реда столове се оформя коридор, през който момчетата ще преминат през паяжината. Столовете са увити с конец от паяжина - мишура (няколко панделки, свързани заедно). Не увивайте прекалено плътно, за да могат децата да пълзят, пълзят или да пристъпват някъде.

Задачата се счита за изпълнена, ако децата преминат през "паяжината", без да я счупят. На финала ги очаква следващата красива Снежинка със задача.

Дядо Коледа ръкопляска с родителите си, а Облечената снежна девойка показва недоволството си.

Преоблечена Снежанка: Спри веднага! Не става по този начин! Вижте колко са перфектни тук! От идеалните тук съм само аз! Каква красота там! (обръща се, гримасира). Ами това е! Ядосахте ме. Ако не можете да ви победите и объркате, хайде, родителите ви! Ще уредя за вас новогодишно търсене сега!

Възрастните идват на помощ на децата.

Преоблечена Снегурочка: Така че, ако искате децата ви да получат подаръците си от Дядо Коледа, ще трябва да опитате и да отгатнете не само гатанки, но думи от стихотворение. Сигурен съм … О (превключва на висок глас) Сигурен съм, че никога няма да познаете! И тогава имаше всички толкова умни и изобретателни … Сега ще проверя!

Дядо Коледа стои малко назад и понякога подканва родителите, но така че Облечената снежна мома не го вижда.

Преоблечена Снежанка чете стихотворение.

Задача номер 5 "Кажи ми думата!"

Задание за родители: познайте думите и ги назовете, като ги вмъкнете в стихотворението. Дядо Коледа подканва, мълчаливо произнасяйки думи и вадейки предмети от чантата.

Преоблечената Снегурочка чете стихотворение с израз, спирайки там, където трябва да сложите думата:

Сняг зад … ПРОЗОРЦЕТО (Дядо Коледа сочи към прозореца)

Тихо, тихо се топи

Земята … ЗАБЕЛЕЖКА (Показва, сякаш метене) наоколо.

Покривало … БЯЛО (сочи към брадата, която е бяла)

Той е наоколо … ЛЕТЯЩ (показва с ръце как работят крилата)

Всичко наоколо става … БЯЛО, (отново на брада и пръст!).

Гледайки … ПРОЗОРЕЦ (сочи към прозореца)

Честно пожелавам

За да не забрави ДЯДОТО МРАЗ (сочи себе си)

Подведете под … ЕЛЕТО (сочи към новогодишната елха)

Още подаръци за всички

И е важно лично … ВАШИТЕ (посочва родителите) да донесете!

Всички ръкопляскат и се радват. Преоблечената Снегурочка се хвана за главата.

Финалната сцена на куеста, №5

Ако времето позволява и е възможно, тази сцена може да се проведе навън. Децата хвърлят снежни топки по прикритата Снежанка. Тя хвърля (не силно) в отговор. Децата печелят. Тя бяга.

Ако това не е възможно, тогава тази игра може да се прехвърли на закрито и вместо снежни топки можете да използвате намачкана хартия, памучни топки и дори топки за тенис.

Дядо Коледа: И сега е наш ред да ви дадем задача! Ако спечелите, всички подаръци са ваши. Яжте, дори спукайте! (намигва на деца). И ако загубите, ще ни кажете всичко.

Задача номер 6. "Снежен бой!"

Игра на снежни топки с Прикритата снежна девойка. Участват както възрастни, така и деца.

Пуска се песента „Три бели коня“ (от филма „Магьосниците“). Децата печелят.

Преоблечена Снежанка: Всички! Предавам се! Предавам се! Вече няма да бъда !!! Подаръците ви са там, където въпреки промените във времето нищо не се променя! Зима и лято в един цвят!

Всички деца в унисон: Рибена кост !!!

Бягат към новогодишното дърво. Чанта на Дядо Коледа с подаръци за деца е скрита отзад.

Всички ръкопляскат и се радват.

Дядо Коледа: Всичко е наред, но къде е моята Снежанка? Истинската ми внучка?

Снежанката се появява със слушалки в ушите. Тя отива и пее: „В гората се роди коледно дърво …“

Дядо Коледа: О, тези съвременни младежи! Една музика на ум! Снежанка!

Снежанка: О, дядо! И аз те търся! Здравейте момчета! Здравейте скъпи възрастни! И защо още не сме стигнали до новогодишния кръгъл танц? Празникът идва скоро!

Всички застават около елхата и танцуват под песента „Една елха се роди в гората”.

Празнуването на Нова година и Дядо Коледа със Снежанката подаряват на всички деца дългоочаквани подаръци!

Интересни статии...