Направи си сам обемни снежинки от хартия: нови идеи за снимки

Обемна снежинка изглежда по-впечатляващо от нейния двуизмерен самоделен роднина. Не е трудно да се създаде такава красота.

Нашите подробни майсторски класове доказват това. За работа можете да използвате бяла или цветна хартия, а с готови занаяти можете да украсите както стаята, така и коледното дърво.

В тази статия:

 • Снежен 3D декор за хартия:
  • Прости обемни занаяти;
  • Обемни снежинки: по-сложни майсторски класове;
  • Страхотни декорации за интериорна декорация;
  • Мразовити шарки от хартиени ивици;
  • Работете без ножици;
  • Хартиени лампи.
 • Какво друго можете да направите обемни снежинки:
  • Ажурна красота от лепило и уплътнител;
  • Големи снежинки от полистирол и изолон;
  • Заснежено дърво от пластмасови бутилки и картон.

Снежен 3D хартиен декор

Снегът е това, което децата и възрастните очакват най-много през зимата, особено в навечерието на Нова година. Децата обичат да изрязват снежинки от хартия и да украсяват с тях прозорци. По-долу са събрани различни варианти за такива занаяти, които ще бъдат по силите както на възрастни, така и на деца.

Прости обемни занаяти

Има прости техники за постигане на красиви резултати.

# 1. За първата работа изрежете 4 еднакви заготовки от големи листове бяла хартия (формат А3) (можете да използвате предложения шаблон), сгънете всеки от тях наполовина и залепете всички заготовки по линията на сгъване. Разстелете лъчите и обикновена обемна снежинка от хартия е готова. Още шаблони за снежинки тук.

# 2. За такъв декор трябва да сгънете лист хартия А3 в акордеон. Изрежете един и същ шаблон на всяка половина на акордеона. В средата завържете детайла с конец и разгънете лъчите на снежинката. За сигурност свободните ръбове могат да бъдат залепени заедно.

Номер 3. Направете конуси с различни размери от кръгли заготовки от бели и сини цветове. След това ги залепете върху картонената заготовка. Украсете центъра с искри.

№ 4. Тази снежинка е направена в същата техника като във втория пример, но "акордеонът" за нея е направен много по-широк, което ви позволява да получите повече обем.

№ 5. Обикновена снежинка от шишарки.

№ 6. Друга версия на "акордеона".

№ 7. Кръговете се използват като заготовки за работа, диаметърът на най-големия от тях е равен на размера на готовата снежинка. Всеки кръг е разделен на 8 сектора, които след това са сгънати в конуси. Няколко такива части от кръгове с различен диаметър са свързани заедно с помощта на игла и конец или лепило.

№ 8. Тънки ленти с различна дължина трябва да се изрежат от бяла и синя хартия. Залепете краищата заедно, за да оформите капси, които приличат на капчици. След това от тези капчици с помощта на лепило съберете снежинка, както е показано на снимката.

№ 9. За обемни декорации можете да използвате не само хартия, но и дебел картон. От него се правят няколко снежинки с различен диаметър и се залепват върху дебела двустранна лента за обем. Можете да използвате къдрав перфоратор за изрязване на шарки.

Обемните снежинки са по-трудни

Следващите снежинки са малко по-трудни за направа, но инструкциите стъпка по стъпка на снимките и техните описания ще помогнат да се справите с такава работа.

# 1. Този декор е сглобен от преплитане на тънки ивици. Размерът на готовия занаят също ще зависи от техния размер. Можете да направите заготовки от хартия, сгъната на няколко слоя, или дебел картон, който държи добре формата си. Как да тъкат ивиците заедно е ясно от стъпка по стъпка снимки.

# 2. За продукта трябва да изрежете две заготовки с четири лъча, върху които са направени три прореза. Средното венчелистче е сгънато в центъра, придаващо обема на работа. След това трябва да комбинирате заготовките с огънати прорези.

Номер 3. Този занаят е направен от 2 см широки ленти хартия с различна дължина.Как да ги слепите е ясно от стъпка по стъпка снимки. За да направите централен кръг, лентата може да бъде увита около бутилката с лак за нокти.

№ 4. За пухкави снежинки сгъвам правоъгълен лист хартия наполовина 4 пъти, за да получа триъгълна заготовка. Ръбовете на получената фигура се отрязват под ъгъл от 45 градуса и след това правя чести прорези по ръба. Детайлът се разгъва, раздухва малко и се свързва към същите части, но с по-малък размер.

№ 5. Този занаят има шест части. За всеки от тях квадратът хартия трябва да бъде сгънат диагонално два пъти. След това, на получения триъгълник от страните по гънките, направете срезове редуващи се от едната и от другата страна, като не достигате ръба. Разширете детайла и залепете венчелистчетата по двойки, като започнете от средата и ги поставите в различни равнини. Направете още 5 такива заготовки и ги залепете заедно.

№ 6. Тази снежинка също има 6 листенца, но те не са изрязани, а сгънати от квадратни листове хартия съгласно схемата по-долу.

№ 7. Това е по-опростена версия на горния занаят. Ако всеки детайл от предишния продукт имаше 7 венчелистчета, то този има само 2. Последователността на работа е една и съща.

№ 8. Обемът на тази работа се дава от разфасовки, които след това се увиват до центъра, правейки занаята триизмерен.

№ 9. Красиви къдрици върху заготовка за акордеон се получават от тънки разфасовки, които се правят по ръба и се огъват в различни посоки.

# 10, 12, 13. Нови снежинки могат да бъдат получени с помощта на вече описаните техники, но чрез преплитане на хартиените ленти по различен начин или чрез извършване на различен брой разрези за венчелистчетата.

Страхотни декорации за декор на стаята

Направи си сам обемни снежинки са един от начините за декориране на стаи: те могат да украсят училище, да украсят детска градина или фото студио.

Така че, ажурна хармоника (No1), изработена от листове А4, може да бъде окачена на тавана или да се използва като гирлянд. Стъпка по стъпка снимки илюстрират как да го сглобите.

# 2. Занаят от хартиени шишарки, залепен за основата, ако е голям, може дори да замени коледен венец на вратата и също ще изглежда като новогодишен.

Номер 3. Този занаят се извършва в съответствие със стъпковите инструкции за снимки по-долу, но сглобен от две части с различен диаметър, което добавя обем към работата.

Мразовити шарки от хартиени ивици

Квилингът е техника за документиране, при която ролки от хартиени ленти се използват за създаване на различни композиции. Тези ленти могат да бъдат закупени готови в магазините, предлагащи креативни материали, или можете да ги изрежете сами от бяла или цветна хартия.

За навиване на спирала от хартиена заготовка се използва специално устройство, но то може лесно да бъде заменено с обикновена клечка за зъби или игла с голямо око. Хартиените ролки имат различни форми (капчица, лист, стрелка, око, месец и други). Краят на спиралата трябва да бъде фиксиран с лепило. PVA или лепило ще направи.

Създаването на обемни снежинки с помощта на техниката на квилинг е вълнуващо занимание, за да се справите с него, просто трябва да гледате видео майсторския клас и да се вдъхновявате от фото примери за готови творби.

Работа без ножица или техника на оригами

Оригами е японското изкуство за сгъване на фигури без ножица. От бял квадратен лист хартия можете да сгъвате не само кранове, но и красиви снежинки. Като правило те се състоят от отделни модули, които са залепени заедно. Трудно е да се разбере как да се правят отделни модули от хартия, като се използват познатите схеми на оригамистите, но процесът става изключително ясен и прост след гледане на видеото с майсторския клас.

Хартиени лампи

Голяма обемна снежинка от хартия изглежда много впечатляващо като новогодишен гирлянд или нощна лампа. На пръв поглед изглежда невъзможно да създадете такава красота сами, но в действителност няма нищо трудно, просто трябва да си купите малък светодиоден гирлянд, захранван от батерии.

След това се изрязва голяма двуслойна снежинка и между нейните слоеве е прикрепен венец, красива новогодишна нощна лампа е готова.

Можете също така да украсите наличното в интериора осветително устройство (полилей, подова лампа, нощна лампа) с големи хартиени занаяти, но лампите с нажежаема жичка не могат да се използват в този случай. Те могат да запалят хартията и да предизвикат пожар.

Какво друго можете да направите обемни снежинки?

Хартията е материалът, който най-често се използва за създаване на новогодишни декорации с различни размери, но не само можете да направите красив декор за дома за Нова година от нея. Обемна снежинка със собствените си ръце може да бъде плетена на една кука, изтъкана от мъниста, изрязана и зашита от филц. За да създадете такива занаяти, можете да използвате напълно неочаквани материали, например строителен уплътнител, пяна и дори пластмасови бутилки.

Ажурна красота от лепило и уплътнител

Силиконовият уплътнител или горещото лепило от пистолет ви позволява да създавате необикновени ажурни модели, които могат да бъдат окачени на коледно дърво като играчка или да се използват като декор в интериора. Такива бижута могат да бъдат закупени в магазина, но е лесно да ги направите със собствените си ръце.

За работа ще ви трябва:

 • модели на снежинки, отпечатани на хартия;
 • стъклена чаша;
 • горещо лепило или силиконов уплътнител;
 • PVA лепило или бяла декупажна боя;
 • искри или големи кристали сол.

Инструкция стъпка по стъпка:

 1. Поставете чашата върху шаблона за хартия. След това го обезмаслете, като избършете с памучен тампон, напоен с разтвор, съдържащ алкохол.
 2. Начертайте зимен модел с лепило или уплътнител и го оставете да се втвърди. След това внимателно извадете от стъклото.
 3. Намажете почти готовия занаят с PVA лепило или бяла боя за декупаж и поръсете с искри (едра сол). Но дори и да останат прозрачни, те ще изглеждат добре.

Големи снежинки от стиропор и изолон

За декориране на училищна зала, стая в детска градина или създаване на приказна зимна атмосфера за новогодишните фотосесии в студиото, идеални са големи снежинки от пяна или изолон. В процеса на работа с тези материали ще ви трябват минимум инструменти и умения.

Така че, за да направите пяна декор, трябва само:

 • лист от пяна с дебелина 4 мм;
 • шаблон за снежинки;
 • молив;
 • строителен или офис нож.

Как да се направи:

 1. Прикрепете шаблон на бъдещата снежинка към пяната. Може да бъде нарисуван или отпечатан на хартия и след това изрязан. Очертайте молив около шаблона.
 2. След това с остър строителен нож изрежете по маркираните линии. Трябва да работите внимателно и бавно, така че пяната да не се рони. След това неравностите могат да бъдат изгладени с фина шкурка.
 3. Готовата работа може да бъде покрита с искри и ако е окачена, след това залепете цикъла.

Понякога се използва устройство за изгаряне на дърва за издълбаване на пяна, но не всеки може да работи с него, така че е по-добре бавно да режете с остър нож.

Новогодишните занаяти от изолон се събират от отделно нарязани венчелистчета, които се залепват заедно с горещо лепило. За да придадат желания обем и да се огънат на венчелистчетата-лъчи, те могат да се нагреят със сешоар или да се изгладят. Освен това такива красиви зимни цветя са украсени с мъниста и оцветени със синя боя по контура.

Заснежено дърво от пластмасови бутилки и картон

Фигурното дъно на пластмасови бутилки е идеално като основа за обемна снежинка, която може да се използва за създаване на коледен занаят.

За да направите красиво заснежено дърво, ще ви трябва:

 • пластмасови бутилки (по-добре е да вземете безцветни или сини);
 • бяла акрилна боя;
 • тънка четка;
 • картон;
 • лепило;
 • тънка сатенена панделка (юта или дебел конец);
 • шило;
 • канцеларски нож.

Етапи на работа:

 1. Изрежете и сглобете триизмерен модел на дърво от картон. Подреждането на клоните може да се направи както на снимката или можете да измислите свои.
 2. Отрежете дъното на бутилките с канцеларски нож.Използвайте горещо шило, за да направите дупка в него за отвора.
 3. Нанесете мразовити шарки върху пластмасови заготовки с тънка четка. Можете да рисувате не само с бяла боя, но например върху сини заготовки с бяла боя, а върху прозрачни със синя.
 4. След като боята изсъхне, направете капси и ги закачете на дърво или използвайте за декорация.

Обемни снежинки от хартия радват и дават добро настроение. Те могат да бъдат представени като подарък, като изпържите парче зимна приказка и топлината на сърцето си на любим човек.

Интересни статии...