Традиции и обичаи на Кръщението Господне, как да плувате в ледената дупка?

В нощта на 18 срещу 19 януари православните християни празнуват един от основните свети празници - Кръщението Господне.

Съдържание:

 1. Богоявленски традиции 2022г
 2. Богоявленски обичаи
 3. Как да привлечем благосъстоянието?
 4. Кога да отида за светена вода?
 5. Плуваме в ледената дупка правилно
 6. Интересни знаци

Кръщението през 2022 г.: Традиции на предците

Свето Богоявление започва на Богоявление Бъдни вечер. Цял ден на 18 януари православните християни спазват строг пост. Кръщелните традиции забраняват да се яде до първата звезда. По-късно цялото семейство се събира на постна вечеря, чието основно ястие е успокояващо. Приготвя се от пшенични зърна, смесени с ядки и мед. Друго име за него е кутия, направена от ориз и стафиди, можете също да добавите мак, мед, бадеми или орехи.

> Кръщението е одухотворяване на човешката сила, поддържано от молитва и пост. Това е кратко пътуване от Коледа до Богоявление и много време е отделено на коледни гадания и тържества. По това време е важно да се оттегляте с мислите си, да мислите за Бог и да се молите.

Християните, според обичаите на Кръщението, на този ден ходят на църква за литургия и за голямо водосвет. Първото къпане започва през нощта, благодарение на това душата се обновява и тялото става здраво и силно за цялата година.
Какво друго се прави в Кръщението Господне? Посещението на гости на Богоявление Бъдни вечер стана традиция. Прието е да посещавате най-близките и най-близките, да си подарявате подаръци и да прекарвате време заедно. Празнуването заедно ще ви позволи да намерите спокойствие и уют, както и универсална благодат.

Обичаите, дошли до нас

Всички вярващи познават и спазват обичаите, натрупани в продължение на стотици години. На Богоявление човек не трябва да използва нечист език, да псува и да желае зло на други хора. Този ден има и други забрани:

 • Никога не бъдете алчни. В храма, докато стоите на опашка, спазвайте тишина и спокойствие, не настоявайте, в противен случай можете да привлечете неприятности;
 • На този велик празник гадаенето е забранено;
 • Не можете да злоупотребявате с алкохол, по-добре е да е чаша кагор.

Богоявленските обичаи практически не се различават от Коледа или Великден. В този ден е забранено да се работи физически. Къщата трябва да бъде почистена предварително. Тези, които не са имали време, имат право да почистят преди обяд, за да има време да отидат на църква. На този велик празник не бива да перате прането и да го правите през следващите два дни. На Кръщението трябва напълно да се предадете на духовно обогатяване, да се помолите и да се очистите от негативизма.

Богоявленски ритуали

Гадаенето по време на Кръщението не е добре дошло, но този ден има специална енергийна сила. Ако извършите определен ритуал за привличане на финанси, любов или здраве, то със сигурност ще се сбъдне.

Привличаме пари

Този празник съчетава не само духовни, но и езически традиции. Можете да поискате от висшите сили финансово богатство. Ритуалът се извършва със светена вода, донесена от църквата. Държейки го в ръцете си, те обикалят всички помещения на жилището, казвайки:

„Светата вода донесе благополучие на къщата. Нека всички загуби изчезнат и животът ще продължи в изобилие. Ще ни напуснат неуспехите и ще дойде късметът. "

Оставят я през нощта, а на сутринта си мият лицето.

Поправяне

Християнските празници са най-подходящи за определени ритуали. Според обичаите на Кръщението свещената вода има чудодейна сила, която може да излекува всяка болест. В Богоявленска нощ трябва да лежите във вана, пълна с вода, с малко количество осветена вода. Можете да поставите кръст на дъното и да лежите в него около 15 минути, като си представяте, че сте абсолютно здрави. Такава церемония ще ви помогне да спечелите здраве за цялата година, определено трябва да повярвате.

Търси любов

Кръщелните традиции включват не само плуване в ледена дупка. През тази нощ всички самотни момичета могат да имат специална церемония, която ще привлече любов. Излезте до кръстовището на 4 пътища и кажете:

- Моят сгоден кукер, ела да вечеряш с мен.

След това можете да се приберете вкъщи, без да поглеждате назад.

Свещена вода от църквата

От древни времена водата, осветена от 18 до 19 януари, се е считала за лечебна. Църковна - има уникални свойства, въпреки че някои твърдят, че в Богоявление всички водни ресурси стават необичайни.

Богоявленската вода е в състояние да лекува болните и може да се съхранява през цялата година. Църковното духовенство твърди, че само водата, осветена в църквата, става наистина лечебна и ако я добавите към обикновена вода, тогава цялата тя ще стане свята. Научните изследователи потвърждават, че на 19 януари под въздействието на специално поле всички водни резерви на Земята променят структурата си. Въпреки че това е възможно след четене на молитвата и потапяне на кръста.

Учените са доказали, че съставът на водата може да се променя в зависимост от енергийното поле, мислите и изговорените думи. Чудотворни свойства се придобиват от нея благодарение на искрена молитва.

Как да плувам в ледената дупка правилно?

Къпането е древна традиция. Тя дава на човека духовни и физически сили, а също така облекчава всички болести за цяла година. Днес потапянето в ледена дупка има малко по-различно значение. Преди това този обред се използваше за очистване на душата от греховете, но сега този обред се превърна в източник на здраве и духовно насищане.

Няма специални правила за изпълнение на този обичай при Кръщението. Като правило те се потапят три пъти с главата. В същото време тялото изпитва огромен стрес, телесната температура се повишава, отокът намалява и болката намалява.

Според традицията къпането се извършва на специално оборудвани места с акомпанимента на спасители и линейка. Преди ледената дупка можете да направите малко упражнение, така че тялото да свикне с ниската температура. Можете да се потопите с главата си, но ако почувствате спазъм, не бива да го правите отново. И веднага след края на процедурата трябва да се избършете с топла кърпа, да облечете сухи дрехи и да пиете горещ чай.

Знаците, които използваме

През годините хората са натрупали традиции и обичаи, които са им помогнали в живота и са ги предавали от поколение на поколение. Много признаци са актуални и днес, ето някои от тях:

 • Ако през нощта на 19 януари небето е звездно, то годината ще бъде щедра с плодове, а пролетта и лятото ще бъдат горещи;
 • Новолунието на празник обещава мразовита зима, кална пролет и студено лято;
 • Ако вали сняг на празник, през есента ще има добри реколти от пшеница;
 • Пълнолунието предвещава наводнения през текущата година;
 • Плуването в ледената дупка остава най-често срещаният знак;
 • Ако чуете кучешки лай на този празник, това означава, че годината ще бъде успешна.

Не всички православни християни вярват в знаци, но традициите на Кръщението, останали от нашите предци, все още се почитат. Много обичаи са верни и всъщност се изпълняват в Богоявленска нощ.

Интересни статии...