Историята на Дядо Коледа за деца и възрастни, Дядо Коледа в различни страни

В целия свят няма персонаж, по-обожаван и очакван от децата от Дядо Коледа, той е Дядо Коледа, той е Бабо Натал, Свети Николай или Пиер Ноел. Той има много изображения и имена, които най-често се произнасят в новогодишната нощ не само от деца, но и от възрастни, които благочестиво вярват в магията на този празник.

Образът на закръглен белобрад старец с червено палто, каращ шейна в навечерието на Нова година, се е вкоренил в съзнанието на много хора от ранното детство. Всеки знае неговия навик да се промъква през къщите на послушни деца през нощта през комина или прозореца и да оставя подаръци под дървото или в предварително приготвени чорапи. Но малко хора се замисляха откъде е дошъл този весел, мил дебел човек.

Историята на добрия свещеник

Оказва се, че първообразът на съвременния Дядо Коледа е свещеникът Николас от Мира (Турция), който е живял през четвърти век след Христа. Той се прочу с безграничната си щедрост и любов към децата и хората в неравностойно положение. Николас хвърли през прозореца подаръци за деца от бедни семейства и беше трогнат от насладата, в която децата идваха от нови играчки.

Свещеникът е посветил целия си живот на благотворителност и покровителство над бедните. Следователно възникнала друга легенда за три неомъжени жени, които били толкова бедни, че не можели да си позволят да събират зестра за сватба. Тогава Николас тайно им хвърлял торба със злато през нощта, надявайки се да им помогне да намерят щастието си. Не вярвайки на очите си, бащата на булките реши да проследи откъде идват прекрасните подаръци, но Николай се оказа по-хитър и хвърли третата чанта през комина.

За съжаление, той така и не успя да запази щедростта си в тайна и всички научиха за произхода на неочакваното богатство. Оттогава, дори след смъртта на свещеника, хората продължават анонимно да раздават подаръци на бедните, криейки се зад името Никола, а в някои страни той дори е издигнат в редица светии.

И така, в Гърция и Италия Свети Никола е покровител на моряците и рибарите, а в гръцкия фолклор той дори е наричан „покровител на моретата“. В много съвременни европейски държави денят на този светец се чества на 6 декември и на 19 декември, след посещението на княз Владимир в Константинопол. Историите за Никола се разпространяват чак до Лапландия, която по-късно става резиденция на Клаус. В крайна сметка името се трансформира от холандския Синт Николаас в Синтер Клаас и, достигайки бреговете на Америка, се утвърждава като Дядо Коледа.

Съвременният Дядо Коледа очарова малките деца със своята тайнственост и вездесъщност - как можете да успеете да посетите милиони деца по света за една нощ и дори да знаете кой се е държал така през цялата година? Същността на Дядо Коледа се възприема от всички по един и същи начин, само се променят неговите атрибути и изображения, които се добавят или премахват във всяка държава в зависимост от вътрешните им традиции.

Как изглежда Дядо Коледа в различните страни?

Така в Америка Дядо Коледа, внесен от Дания, се превърна от строг свещеник в весел стар гном. В американските земи светецът се превърна в дебел, игрив старец, носещ подаръци в навечерието на Нова година. Ръден от студа, пиян, в червен костюм и с торба, пълна с подаръци зад гърба - типичен образ на Дядо Коледа за всички американци.

В Германия децата чакат Николаус, оставяйки обувките си близо до входната врата преди лягане и канят светеца да го посети. Послушните деца сутрин намират подаръци в обувките си, а тези, които не са слушали родителите си, получават въглища вместо сладкиши и играчки.

Шведските деца в навечерието на Нова година очакват с нетърпение Юлтомтен, страхотен гном на козя шейна, а в Дания поръчват подаръци за Юлеманден. Представя се и с чувал на гърба, но в сбруя с поддръжници на елени и елфи, за които децата оставят чинийка с мляко или оризов пудинг.

В Холандия Синтер Клаас се появява в червен епископски халат, галопиращ в новогодишната нощ по покривите на къщи, придружен от малки помощници в цветни дрехи. Като подарък той носи шоколадово писмо, с което започва името на детето, шоколадова фигурка Sinter Claas и многоцветен марципан във формата на плод или животно.

В Испания, Мексико, Аржентина и Бразилия по традиция Трите крале правят подаръци на деца, в Русия това е Дядо Коледа, към когото е привързана внучката му Снегурочка.

Образът на Дядо Коледа, който е претърпял много промени, днес дори е придобил някакво търговско значение. Независимо от това, в съзнанието на милиони хора, то винаги ще бъде свързано с новогодишната магия и мистерията на древните традиции.

Интересни статии...