Кутя за Коледа 2022 г., най-добрата рецепта със снимка

Кутя е много древно ястие. Въпреки факта, че той стана част от християнските традиции, той все още се използваше от езичниците. В превод думата означаваше варено жито. Беше подготвен като символ на доброто и благополучието на клана, под надзора на починалите предци. Тоест това е паметно ястие. Той се подготвя за паметната трапеза. Също така, като празнично лакомство.

По Коледа кутята се смята за задължително ястие. Тя присъства на масата по време на празнично пиршество, което се отваря с лъжица от това лакомство. След хранене всички гости отново се привързват към кутията, като произнасят думите на пожелания един за друг.

Тоест, това ястие може да се счита за най-важното в коледните песни и празника. Затова трябва да се приготвя много внимателно, за да не се изчервява за качество, вкус и външен вид.

Как да готвя кутия за Коледа?

Трябва да кажа, че има много рецепти за това ястие. Сега не всяка домакиня използва пълнозърнеста пшеница. Преди се съхраняваше в оборите очевидно - невидимо. Сега потърсете истинското зърно. Все повече зърнени култури има по рафтовете. Но това няма значение. Рецептата е толкова демократична, че ви позволява да замените една съставка с друга, без много влияние върху качеството и вкуса на ястието.

Състав:

 • Пшеница - 500 гр.
 • Мак - 200 гр.
 • Орехи (или други) - стъкло.
 • Мед - от няколко лъжици до половин чаша.
 • Захар, захаросани плодове, стафиди - по желание.

Преди това пшеницата не просто се готви в продължение на няколко часа, но и се удря предварително. Препоръчително е да го направите. Като начало измийте зърната, загрейте ги в дълбока купа с пестик, докато обвивката (плявата) остане. Сега можете да готвите. Процесът не е бърз.

 1. Пшеницата се държи на огън най-малко един час. Препоръчително е да поставите тенджерата със зърно във фурната. Оставете го да потъне няколко часа, докато житото побелее. Това ще направи вкуса по-интензивен и традиционен.
 2. Мак - мелене. Мелничка за кафе беше идеално адаптирана за този процес. След това изсипете брашно от маково семе с вряла вода. Оставете да престои няколко минути. Прецедете през тензух и добавете към зърното. Нарежете всички останали съставки на малки парченца (ядки, захаросани плодове) и там.
 3. Медът трябва да се загрее. Смесете всичко. Когато масата се охлади, я поставете в хладилника. Коледната кутия е готова.

Какво може да се промени в рецептата на Kutia?

За да разберете какво представлява кутия и да съставите сами рецепта, трябва да научите, че това е ястие, състоящо се от зърнени храни (зърнени храни) и сладкиши. Останалото е плод на вашето въображение и вкус. Така че в днешно време пшеницата често се променя на ориз. Това не е традиционно, но е позволено.

За да получите вкусна кутия, оризът също трябва да се готви във фурната, като се изплаква добре в течаща вода. Изсипете крупата в съотношение едно към две (вода) и доведете до готовност. Истинската кутия за Коледа се приготвя от смес от зърнени култури: пшеница, ечемик, перлен ечемик. По принцип можете да оставите само последната зърнена култура. Оказва се и вкусно.

Сега за добавките. В допълнение към традиционните макови семена и ядки, ястието се добавя традиционно:

 • варени сушени плодове,
 • стафиди,
 • захаросани плодове,
 • плодове от сладко,
 • дори бонбонени топки.

Има огромен обхват за кулинарни специалисти. Представете си въз основа на вашите собствени предпочитания и вкус. Препоръчително е винаги да оставяте мак и мед в рецептата. Без тях вече няма да е коледна кутия, а съвсем различна храна.

Интересни статии...