Занаяти на тема приказка: стъпка по стъпка майсторски клас за деца, фото идеи на приказни герои + техника на изпълнение

Приказният свят демонстрира приоритета на добротата и честността, победата на доброто над злото, като помага не само за развитие на художественото мислене у децата, но и за тяхното образование, като дава уроци за житейските ценности.

Налични са много техники, които могат да се използват за създаване на интересни експонати, достойни за гордост в изложбите. Малките художници, напълно потопени в атмосферата на магията, ще получат истинско удоволствие от процеса, работейки в тандем с възрастни.

Материали (редактиране)

Списъкът със суровини е почти безкраен, най-често срещаната версия на пластилин, която може да се използва за пресъздаване на пълноценни цветни композиции. Занаятчийските приказки за детската градина изглеждат така:

 1. Лисичка и заешка къща заедно със собствениците.
 2. Хижа на пилешки бутчета с Баба Яга в гъста гора.
 3. Три прасенца и вълк.
 4. Мечо Пух с приятели.
 5. Катерица, която гризе ядки.

Принцесата на лебедите е възхитителна. След като е изработил пластилиново тяло, то е покрито с птичи пух. Вратът и главата са залепени с бели салфетки.

Основният атрибут на снежнобяла птица е корона. Фигурките се поставят върху кутия за обувки, заобиколена от антураж или се използва методът "размазване" на повърхността на основата.

Търси се техниката за запълване на обозначения контур с малки фрагменти.

Приложения

Най-простата версия е да покриете очертанията на избрания герой или картина, например със сухи листа, които рисуват и допълват декора. Така се получава изображението на паун, петел, костенурка Тортила.

Използват се излишни бутони, което изглежда много живописно и нетривиално. Не по-малко търсени са зърнени продукти, боб и семена, от които възпроизвеждат гърбавия хребет, щука в кофа и самия Емеля на печката.

Това може да е обемен занаят по темата за народните приказки. Пилето Ryaba в сламено гнездо е разкошно и реалистично, залепено с боб или тиквени семки, а прекрасно яйце е овал, направен от лъскаво фолио.

Тъкани

В апартамента със сигурност има тъкани многоцветни петна, особено удобно е да се манипулира филц, който държи добре формата си. Опитайте се да създадете златна рибка, тялото й е зашито от две заготовки, пълнени с пълнител.

Отгоре той е обшит с пайети, перките и опашката са конци с мъниста, мъниста очи. В резултат на това ще се появи много ярък експресивен модел, въпреки че има много вариации в представянето на тази героиня.

Друго предложение е да направите филцови приказни герои, да залепите фигурите им върху велкро и да ги прикрепите към картон, където отгоре има синьо небе и слънце, а отдолу зеленина с храсти. В този случай те могат да бъдат преместени, като променят местоположението си, което ще се хареса особено на трохите.

Страхотна идея е да шиете парчета, които пасват на пръста или дланта ви за домашния куклен театър.

Пачуърк занаятите, базирани на приказките, се появяват като изключителни пана с рисувани силуети, чиито дрехи и други детайли са плат, памучна вата, сламки. Не е трудно да се изобразят всички участници в прочутата „Ряпа“ или трогателна двойка - сестра Альонушка и брат Иванушка.

Тестени изделия

Макароните се използват за пресъздаване на карета за Пепеляшка, като се поставят около буркан или чаша, покрити с фолио върху лепило. След като изсъхне, рамката се отстранява и боядисва със сребро или злато за ефектна визия.

Между другото, този транспорт изглежда правдоподобно от тиква без целулоза с издълбани прозорци, а резените от портокал ще служат като колела.

Поради различните му конфигурации от продукта се добавят практически всякакви знаци, горската джунгла с необичайни дървета и ели не правят изключение.

Стиропор

Податливият материал става основата на играчките и къщите. Бялото отразява зимна тема. Изрязвайки необходимите части с нож, те се залепват заедно със силиконово лепило.

На фона на ватен сняг ще оживее къщата на Дядо Коледа и Снежанката или елен, носещ шейна. За декорация са необходими декоративни елементи. По желание се правят големи обекти, до които можете да правите снимки.

Дарове на природата

Екологичните конуси не задържат полета на въображението, те се поддават добре на оцветяване, хармонично се комбинират с други "спътници", говорейки:

 • Змия Гориних;
 • Паун;
 • Крокодил Гена;
 • Таралеж;
 • Плюшено мече.

Клонките могат да се използват за изграждане на теремок, а дебела, разклонена клонка ще се превърне в дъб със златна верига от жълти връзки, подсилена в дърворез.

Занаятите, базирани на приказки със собствените си ръце, включват жабата принцеса от черупки и дори от зелена ябълка с издълбана уста, а гроздето ще се превърне в нейните лапи и очи.

Крак с стрела също се прави от хартия, стара пластмасова кофа, пластмасова бутилка.

Необичайни идеи

От опаковката за сок можете да изградите гръмотевична буря за всички, които не обичат да мият Moidodyr:

 1. Горната част на кутията се отрязва и се закрепва към дъното, образувайки вид черупка, която е облицована с фолио.
 2. Залепете дунапренените вежди и боядисайте лицето.
 3. Хавлиена кърпа - това са крайници, коса от кърпа или прежда.
 4. Последното докосване е да се вдигне плоча за еднократна употреба отгоре вместо леген.

Разкошни снежни човеци, лебедови гъски, покрити със сняг пейзажи излизат от памучни тампони. Нестандартна идея - Малката русалка. Момичето е изрязано от картон до кръста, изобразяващо дълга коса в течащи конци, а опашката е излята от пластилин. Красавицата е засадена на камъче, заобиколено от морски декорации. Можете да покажете плаваща русалка с опашка от камъчета.

Натруфен човек е най-обичаният и най-лекият герой, той е направен от всякакви суровини, по-големите деца ще харесат следния метод. Надутият балон е покрит с лепило и увит с нишки на няколко слоя. След изсъхване топката се пробива, като се получава кръгла сфера, която те рисуват по свое усмотрение и дори слагат шапка.

Специално изкуство са занаятите, направени от солено тесто от приказките. Безобидна смес от брашно от равни количества фина сол и брашно, разредено с ледена вода, се замесва до консистенция, подходяща за моделиране.

Всичко може да бъде пресъздадено от благословения материал, от отделни герои до приказни градове. Пробите се сушат по естествен път или във фурната и след това се боядисват в необходимия цвят. Те могат да се съхраняват дълго време, без да губят първоначалния си вид.

Опитвайки ролята на създатели, децата не само се запознават с околната среда, но и влизат в контакт с духовното богатство и култура на своите хора. Подобно забавление развива фината моторика и артистичния вкус, а съвместната работа с родителите сближава и насърчава взаимното разбирателство.

Фото занаяти на тема приказка

Интересни статии...