Направи си сам геометрични занаяти стъпка по стъпка: най-добрите идеи със снимка. Майсторски клас за създаване на геометрични обемни фигури

Занаятите, изработени от геометрични фигури, ви позволяват да реализирате творческия потенциал на детето си. Вълнуващ урок е полезен за развитието на логическото мислене, фината моторика, допринася за развитието на окото.

Децата по игрив начин се запознават с основите на геометрията, учат се да работят с цветови схеми.

Геометрични занаяти: ползи за детето

Този вид работа може да бъде извършена дори от по-малки предучилищни деца. В началното училище занаятите от геометрични фигури се извършват в уроците по технология. Децата винаги са щастливи да бъдат включени в творческия процес.

Този тип приложение:

 • Насърчава развитието на фина моторика;
 • Подобрява вниманието;
 • Развива постоянство;
 • Появяват се умения за странично мислене;
 • Детето развива интерес към учене и творчество.

Чрез сгъване на шарки от прости форми, децата по игрив начин научават основите на дизайна, учат се да въплъщават фантазии в занаятите.

Материали и инструменти за работа

В процеса на изработване на занаяти ще ви трябват консумативи:

 • Хартия. Плътният картон се използва като основа за занаяти. Геометричните фигури от хартия се изрязват от по-тънки цветни листове.
 • Лепило. Най-подходящият вариант е лепилна пръчка. Шансовете да си изцапате ръцете в този случай са минимални. За по-големите деца е за предпочитане да се използва течно PVA лепило. В този случай за работа ще ви е необходима четка, която изисква точност и търпение.
 • А за бебета е по-добре да приготвите лепилната маса от нишесте. Пастата се приготвя от супена лъжица нишесте и 200 г вряща вода. Сместа няма да навреди на бебетата, дори ако я погълнат или оближат пръстите си.
 • Допълнителни материали. За декорация са подходящи мъниста, копчета, пера, конци, кристали, мишура, парчета плат, гарнитури от плитка и козина.

За някои работи ще ви трябват бои, моливи, флумастери. В процеса на работа може да се наложи да оцветите елементите на апликацията или да завършите рисуването на някои елементи.

Основният инструмент за създаване на геометрични фигури е ножицата. Основният критерий за избор е безопасността. Изисквания към ножици за детско творчество:

 • Заоблени краища;
 • Лекота на движение;
 • Остриетата не трябва да са повече от 10 cm.

Модели на апликационни елементи могат да бъдат създадени с помощта на специални линийки с шаблони.

Важно! Преди да започнат работа, децата трябва да бъдат запознати с правилата за безопасна работа с материали и ножици.

Удобно е да се конструират геометрични хартиени занаяти върху специален пластмасов килим. Той приляга плътно към плота, не се плъзга и е лесен за почистване и почистване.

Как да организираме процеса

Апликациите от геометрични фигури не изискват артистични способности от възрастен. Достатъчно е да сте креативен човек. Можете да вземете снимки на геометрични занаяти в различни ръководства или да използвате интернет ресурси.

Задачата на учителя или родителите е да намери подходящите материали, да организира работното място и да осигури безопасност.

Организацията на процеса зависи от възрастта на детето.

 • Малки деца до 4 години. За успешна работа на децата могат да се предложат изрязани заготовки и да им се покаже последователността на действията. За първата работа е по-добре да подготвите основа с маркирана схема за рисуване. Те трябва да са прости фигури. Например ястие с плодове, украшение от поредица от елементи.
 • Деца от 4-5 години. Основните работни умения вече са формирани. Процесът трябва да бъде сложен. Децата трябва да се научат да работят с ножици. За тях се изготвят шаблони с ясни контури на фигури.Задачата на детето е внимателно да изреже всички фигури, да ги подреди върху основата според модела и след това да ги залепи. На тази възраст не може да се реже елемент със сложна форма. Трябва да започнете с триъгълници, квадрати или ромбове.
 • Възраст на 6-7 години. Децата могат сами да създават детайлите. За работа можете да използвате владетел с шаблони или да подготвите шаблон от дебел картон. Възрастните деца в предучилищна възраст не само подготвят шаблон сами, но и съставят цветова схема.
 • По-млади ученици. Децата не само рисуват фигури за апликацията, но и създават и разработват сюжет, избират цветова схема. Такава работа насърчава постоянството, развива точността и търпението. Творбите са по-сложни в творчески и технически план. Децата могат да правят не само апликация в самолет, но и обемна геометрична занаят. Например цветя с обемни венчелистчета или листа.

Идеи за творчество

Апликационни топки за приятели. Подходящ за бебета на възраст до 4 години. На децата се дава бяла хартиена основа с нарисувани шаблони и 3 кръга с различни цветове и размери. Детето трябва да намери място за всяка топка и след това да я залепи.

Децата опознават понятието "кръг", повтарят цветове и размери. Можете да задавате въпроси за това кой цвят е най-големият и най-малкият кръг.

 • Деца на 4-5 години могат да събират до 10 елемента на една основа. Например приложението "Къщата на Баба Яга". Децата ще могат сами да изрежат някои от фигурите.
 • Възрастните деца в предучилищна възраст създават по-сложни композиции. Популярни теми са автомобили с ремарке и товар, коледно дърво, влак, горска поляна и различни животни. Можете да усложните работата с обемни елементи.
 • По-малките ученици изпълняват цели композиции от геометрични фигури. Това могат да бъдат сложни орнаменти или мозайки от малки детайли или композиции по предложените теми. Например цирково шоу, домашни любимци или диви животни, празнични теми, сезони или морски пейзажи. Можете да включите обемни детайли в композиции. Например коледно дърво с обемни играчки с топки, кошница с плодове, направена под формата на обемни фигури, морски пейзаж с обемни кораби или град с кубчета.

Фантазията няма граници. Децата са щастливи да създават геометрични занаяти със собствените си ръце. Това е творчески процес, така че не бива да критикувате младите дизайнери.

Те трябва да бъдат подканени как да изпълняват правилно този или онзи елемент, да хвалят точността и висококачественото изпълнение на работата.

Снимка на геометрични занаяти

Интересни статии...