Занаяти до училищен клас 4 (120 идеи за снимки): прост майсторски клас, описание на технологията за нанасяне на хартия за деца

Докато децата посещават детска градина, а след това училището трябва да извършва огромно разнообразие от занаяти. Отначало те се правят заедно с възрастни и колкото по-големи стават децата, процесът придобива по-самостоятелна дейност.

В четвърти клас децата все още не винаги се справят без помощ, но също така участват в това с голямо желание. Подобна творческа работа им позволява да развиват мислене, въображение, фина моторика на ръцете си, което има благоприятен ефект върху общото развитие на по-малък ученик.

Материали за творчески дейности

За да направите красива ръчна изработка за училище за ученик от 4 клас, не е необходимо да търсите нещо специално или необичайно, всичко, което е необходимо, може да бъде взето от „Майката природа”.

Всъщност с пристигането на 1 септември, когато децата се връщат в училище, започва „златното време“ и листата започват да падат от дърветата, които могат да се събират и да се използват по-нататък в работата.

За да се поберат, първо трябва да бъдат подготвени:

 • Събирайте цветни паднали материали;
 • Почистете от мръсотия - ако е необходимо, избършете с влажна кърпа;
 • Поставете между страниците на книгите или използвайте ютия и гладете внимателно.

Вторият метод е по-бърз, но може да се получи деформация на листа. Когато естественият материал е готов, можете да започнете най-вълнуващия процес - изработване на есенни занаяти за училището.

Тук можете да изберете всяка опция, от просто приложение до по-сериозен проект, най-важното е да свържете въображението си, фантазията.

Видове занаяти от естествен материал

Учениците от 4 клас, правейки апликация, не могат просто да залепят листата под формата на букет, стоящи във ваза, а да извършват комбинирана работа, използвайки рисунка или портрет.

Например можете да нарисувате ствола и клоните на едно дърво и да направите листата от изсушени, истински такива. Когато правите апликация под формата на портрет, нарисувайте лице и използвайте листата като коса.

 • Момчетата могат да направят и красива подаръчна фоторамка - поставете снимка в центъра и внимателно залепете ръбовете на рамката с малки листа. Ще се получи много хубаво и необичайно.
 • Листата също ще изглеждат добре в обемен занаят - в есенна горска композиция. За да направите това, трябва да вземете солидна основа - картон, пластилин и естествен материал. Събраните листа ще станат дървета, а други атрибути на гората ще бъдат изваяни с помощта на пластилин.
 • В допълнение към падналите листа се използват шишарки, семена, ядки, черупки и много други. Често от тях се правят декорации под формата на животни. За да направите това, събраните суровини са прикрепени един към друг с помощта на обикновени клечки за зъби, можете да използвате пластилин.
 • Често зеленчуци и плодове се приемат за домашно приготвени продукти, които са толкова актуални за есенния период. От тях децата могат да събират фигури на различни приказни герои, животни, анимационни герои и много други.

Например, отличен занаят на зеленчуци и плодове за училище може да бъде:

 • Гроздови овце;
 • Зеленчукова костенурка;
 • Гъсеница от чери домати;
 • Тиквички, морков и пипер на звънец;
 • Чайник за тиквички и тиквички;
 • Зелен снежен човек и др.

Какъвто и да е занаятът, той ще бъде уникален, тъй като е направен от ръцете на дете.

Букет от борови шишарки

Оригинален букет, направен от шишарки, ще бъде прекрасна украса на изложбата.За да направите такъв занаят от конуси за изложба в училище, ще е необходимо да вземете борови продукти в количество от пет до седем парчета, най-добре е да се даде предпочитание на по-голям материал, така че да бъде по-удобно да се работи с него по-късно.

Веднага след като са готови, можете да започнете директно да работите:

 1. Поставете събраните пъпки в стъклен буркан.
 2. Напълнете с белота и затворете плътно с капак.
 3. Оставете ги в това състояние за десет дни.
 4. След като изтече времето, извадете, изплакнете с вода и оставете да изсъхне.
 5. Боядисвайте неизбелените предмети с бяла боя.
 6. След пълно изсъхване, покрийте с многоцветни бои.

И сега пъпките на бъдещия букет са готови. След това трябва да направите клонки. За това се използват тънки, сухи клонки, върху които пъпките са фиксирани с лепило, както е показано на снимката на занаятите в училище за ученик от 4 клас.

След като лепилото изсъхне, можете да започнете да залепвате листата, които могат да бъдат изрязани от малко парче зелен филц. Сега остава само да съберете букета, да го завържете с конец и да го поставите в красива ваза.

Занаяти за Нова година

Златното време отминава, а зимата не се прокрадва забележимо зад него, времето на магията и подаръците. Подготвяйки се за Нова година, всички деца започват да украсяват апартаментите си с различни играчки и гирлянди.

Коледните занаяти „направи си сам“ ще бъдат отлично допълнение към празничната атмосфера.

Някои от тях могат да бъдат дарени, докато други могат да бъдат използвани за декорация. Най-често материалът за такива бижута ще бъде:

 • Цветна хартия;
 • Картон;
 • Конуси;
 • Мъниста;
 • Декоративни панделки и др.

Основното условие е новогодишната играчка да е лека и безопасна. За да украсите коледното дърво, можете да направите фигури на Дядо Коледа, Снежанка; жители на леи; гноми; ангели; птици и др.

Най-вече децата в училищна възраст обичат да създават различни, необичайни снежинки, изрязани от снежнобяла хартия. Можете да измислите шаблони сами или да вземете готови от различни източници.

Процесът на изрязване на снежинките не само ще добави празнично настроение, но и ще помогне за развитието на фината моторика на ръцете, въображението и вниманието на ученика.

Занаяти за други празници

В допълнение към Нова година можете да подготвите съвместен занаят с детето си за други празнични събития, като например:

 • 23 февруари;
 • 8 март;
 • Пасха;
 • Масленица;
 • Последно повикване.

Това могат да бъдат различни поздравителни картички, сувенири, направени от ръцете на четвъртокласник, малки куклени фигури, апликации, обемни фигури и т.н. Много от тези идеи могат да бъдат намерени в списания или в интернет.

Работейки върху занаят, децата не само се радват на самия процес на творческа дейност, но и се учат за света, учат се на постоянство, упорита работа и т.н.

Комуникацията в такъв момент не само ви сближава, но и носи много приятни моменти, които след това ще бъдат приятни за запомняне, когато гледате вашето творение.

Снимка на занаятите до училищен клас 4

Интересни статии...