Занаяти от електрически крушки: идеи за използване на крушки за начинаещи, стъпка по стъпка майсторски клас със снимкови инструкции как да направите

Замислеността и артистичното въображение често позволяват на собствениците да запазят старите неща, давайки им втори живот. Не трябва да бързате да изхвърляте изгорели лампи с нажежаема жичка, защото можете да направите много оригинални и полезни интериорни предмети от миниатюрни стъклени фигури.

Крушките могат да се използват без предварителна подготовка или след отстраняване на металната основа.

Подготовка на лампите за употреба

За някои занаяти, направени от електрически крушки, направени на ръка, първо ще трябва да премахнете основата от лампата с нажежаема жичка, например, ако планирате да направите оригинална колба за растения.

В някои случаи е необходимо също да се стопи дъното на стъклената крушка, за да й се придаде желаната форма или да се направи допълнителен отвор в продукта.

Инструкции как да подготвите консумативи за самостоятелна работа:

 1. С помощта на клещи изключете контакта в горната част на основата.
 2. За следващите стъпки ще трябва да използвате тежки ръкавици, за да намалите риска от нараняване.
 3. Внимателно счупете стъкления контур около изолатора. След това, с помощта на пинсети, премахнете цялото пълнене от лампата (нишки, окабеляване).

За топене на материала трябва да се използва газова горелка. Пламъкът е насочен точно към избраната зона и докато стъклото се нагрява, придайте на повърхността правилната форма с шиш или метална шпатула.

Ако трябва да направите допълнителен отвор, леко избутайте разтопените ръбове на материала с шпатула.

Декоративна колба с растения

Най-честото използване на лампи с нажежаема жичка след края на услугата е производството на декоративни сувенири за интериора.

Инструкции за това как да направите занаят от крушка:

 1. Металната основа и нишките се отстраняват съгласно известна техника. В долната част на лампата може да се направи малка дупка.
 2. Вътре е поставен слой от декоративни камъни, мъх, черупки.
 3. На повърхността на каменистия слой могат да се поставят изкуствени цветя, които не изискват постоянна поддръжка.

Вместо изкуствени цветя, такива сувенири могат да съдържат живи растения, но не всички култури могат да растат и да се развиват в затворени пространства.

Поради тази причина трябва да подходите подробно към избора на растение за засаждане.

Играчка с изненада вътре

Красиви играчки под формата на "вълшебна топка" често се носят от дълги пътувания. Вероятно всяко дете или възрастен е наблюдавал как красиво лъскави люспи от изкуствен сняг падат при обръщане на такъв сувенир.

Интересен занаят може да бъде направен със собствените си ръце от обикновена лампа с нажежаема жичка. За творческа работа ще ви трябва прозрачна лампа, всякакви коркови тапи (гумено или метално фолио), големи искри за декорация, играчка, която харесвате, клонка, вода и глицерин.

Инструкции как да направите занаят от стари крушки:

 1. С помощта на пинсети нишките и окабеляването се отстраняват, но самата основа се оставя.
 2. В центъра на подготвения щепсел трябва да се направи дупка.
 3. В отвора се вкарва здрава жица, единият край на която е фиксиран от вътрешната страна. В края на работата другият край на металната тел е увит около гърлото на лампата.
 4. Всяка играчка, която харесвате, се поставя в стъклена колба (тя може да бъде усукана от тел).
 5. Бъдещата играчка се пълни със смес от вода и глицерин (трябва да има 2 пъти повече вода) и след това към получената смес се добавят големи искри.

В металната основа е монтиран щепсел, останалият край на проводника е увит около гърлото (врата) на лампата. За да бъде играчката херметична, телта е фиксирана с лепило.

Коледни играчки

На новогодишните празници всеки родител се стреми да украси къщата по оригинален и с вкус начин. Старите лампи са най-подходящи за тази идея.

За работа ще ви трябват червен филц, акрилни бои и четки, шенилова тел за направата на бримка или плетене на една кука. Инструкции стъпка по стъпка за направата на снежен човек от крушка:

 1. Лампата трябва да се измие и изсуши старателно.
 2. На повърхността на материала се нанасят бели бои. С акрилни бои в червено или синьо те създават образа на снежен човек (копчета, лице).
 3. Шапка и кариран шал могат да бъдат ушити от филц (или друг текстил).
 4. От шенилова тел е направена бримка, която ще държи играчката на коледното дърво. Такива сувенири могат да украсят къща под формата на гирлянд, което се улеснява от лекото тегло на лампите с нажежаема жичка.

Друг интересен начин за украса на празнична играчка е нанасянето на PVA лепило върху повърхността на стъклена крушка.

Върху лепилото се нанасят малки пенообразни трохи или всякакви други поръси (например с красив перлен блясък). Металната основа в този случай може да действа като шапка на снежен човек.

Занаяти от LED крушки

Днес не всички собственици на апартаменти използват стандартни крушки с нажежаема жичка.

 1. За да създадете оригинални занаяти, LED крушките също могат да ви бъдат полезни.
 2. Например можете да направите ярка лампа от висока чаша и 3-4 лапи с различни цветове.
 3. Рисуването с бои върху стъкло ще добави уникален дизайн към бъдещия занаят.

На снимката на такъв стилен занаят, направен от електрически крушки, можете да видите колко красиво многоцветни LED светлини блещукат.

Снимка на занаяти от електрически крушки

Интересни статии...