Направи си сам занаяти от Изолон: ТОП-100 снимки на творчески идеи, майсторски клас + инструкции, урок по ръкоделие за начинаещи

Занаятите Izolon са популярни не само сред родителите на ученици, когато трябва бързо да направят нещо за изложба или урок.

Свойствата на този материал са такива, че снимки на занаяти на Изолон могат да се видят в най-неочаквани ситуации: това могат да бъдат цветя във ваза или под формата на декорация на подови лампи, пачуърк картини, декорации за коледни елхи, маски и костюми за деца партии.

Изолон свойства

Първоначално технически материал, благодарение на своите качества, той привлече вниманието на ръкоделиците и се превърна в един от основните материали за творчество в ръчно изработения стил.

Основните му характеристики са:

 • Негоримост - може успешно да се използва за производство на абажури и декорация на осветителни тела, напълно безопасно е;
 • Няма токсичност при нагряване;
 • Разнообразна гама от цветове: в онлайн магазините можете да видите палитра до 150 нюанса;
 • Пластичност - лесно е да се придаде на изолон всякаква форма;
 • Дълъг експлоатационен живот - занаятите на изолон „направи си сам“ радват окото повече от една година.

Създаване на букети от изолон

Този майсторски клас описва изолон букет, който ще украси всяка ваза.

Имаме нужда от:

 • Изолон (червен, жълт или черен за средата и зелен);
 • Жицата;
 • Лента;
 • Горещо лепило;
 • Ножици;
 • Игли за плетене;
 • Желязо.

Напредък:

 1. Първо трябва да направим шарки от хартия и след това да използваме игла или клечка за зъби, за да ги прехвърлим в червен или друг изолон за венчелистчетата.
 2. Трябват ни пет части за едно цвете. Две части са долни венчелистчета, една с пет венчелистчета и две с четири венчелистчета. В центъра правим дупки с игла за плетене. Ще ни трябват, за да поставим частите върху телената пръчка.
 3. Сега вземаме тази част и с ножици започваме да режем центъра, като не достигаме дупката в центъра.
 4. Трябва да загреем ютията и да прикрепим всеки детайл от нашето цвете към нея. При нагряване частите ще приемат желаната форма. Освен това с пръсти оформяме венчелистчета. Венчелистчетата трябва да бъдат леко увити навътре, така че точката на закрепване да се затвори възможно най-плътно. Това е центърът на цветето.
 5. След това трябва да увиете телта със зелена лента и да направите цикъл отгоре, за да държите цветето. Поставяме на пръта най-малката част от средата, изрязана от изолон с контрастен цвят. След това покриваме тази част с горещо лепило отдолу и нанасяме втората част със зъби.
 6. След това отново залепете дъното на вече подготвената част с лепило и нанесете самите листенца, защото средата е готова. Първо поставяме парчето от пет венчелистчета, а след това другите две големи парчета от четири венчелистчета. Не забравяйте да намажете вече използваната част с лепило.
 7. Ние правим ръбовете на листата много неравни, издълбани. Също така ги затопляме малко с ютия и рисуваме ивици с игла за плетене. Можете да използвате готова текстура като гипсова отливка. След това загрейте листата и ги притиснете здраво към текстурата. Залепете листата за стъблата.

Коледна украса и карнавални маски

Izolon е един от най-благодарните материали, от който можете бързо да направите новогодишни декорации или детайли за костюми за детски празник. Този материал лесно приема необходимата форма и е бродиран с мъниста и кристали.

Лесно е да пришиете плитка и дантела към изолона, свържете два слоя, като по този начин дадете необходимия обем. Твърда подложка или вложка между слоевете ще придадат необходимата форма, ще направят маската или шапката на Червената шапчица стабилни по форма.

Към обръча могат да бъдат прикрепени изолонови цветя с подходяща дебелина.

Между другото, от изолон се получават отлични апликации, които могат да преобразят банален пуловер или яке и да ги направят цветни и ярки.

Направи си сам изолона абажур

Незапалимостта и нетоксичността при нагряване правят Isolon подходящ материал за преоборудване на стари осветителни тела.

Необходими материали:

 • Стара лампа с рамка;
 • Изолон;
 • Пистолет за горещо лепило;
 • Декоративни ленти за тапицерия: тънки и с ресни;
 • Ножици;
 • Спрей за лепило или пистолет за лепило.

Напредък:

 1. Започваме с внимателно премахване на стария абажур, като същевременно оставяме рамката стабилна.
 2. Обикновено неговите метални елементи, прикрепени към горната и долната периферия, са залепени и зашити заедно, така че лампата в крайна сметка образува пресечен конус.
 3. Избраният изолон се изрязва точно до размера на рамката.
 4. За да направите това, няма да е излишно да направите модел на плат от стар лист, върху който и да проверите правилността на маркировката.
 5. След това изрязваме изолона според шаблона и залепваме тъканта с универсално лепило за пръскане. По-лесно е да започнете с горната джанта.
 6. Добре е да използвате лепило, което също се задържа при ниски температури. След като лепилото изсъхне и изолонът е здраво закрепен върху рамката
 7. Сега просто трябва да инсталирате абажура върху основата на лампата и вуала!

Ако има желание и необходимите умения, можете да изрежете листенца във формата на цвете на магнолия, роза, хортензия от изолон, да придадете желаната форма с горещо желязо и да ги залепите върху рамката. Мъниста и кристали, скрити между чаршафите, ще придадат специален шик.

Ако се интересувате да направите лампа от изолон във футуристичен стил, можете да навиете венчелистчетата във формата на торба. Ако искате, можете да играете с градиент, комбинация от разнообразие от цветове.

В допълнение към абажурите, изолон се използва за създаване на декор на свещи, цветя от него са вплетени във венец и дебела свещ се вмъква вътре.

Снимка на занаяти от izolona

Интересни статии...