Занаяти от мачове: схеми за създаване на интересни занаяти, снимки, с лепило, без лепило със собствените си ръце (майсторски клас с описание)

В света на фантазиите на кибритени кутии е възможно всяко чудо: от неусложнена детска апликация до най-сложното оформление. И тригодишно бебе, и сивокос старец могат да се почувстват като магьосник в процеса на създаване на занаяти от кибрити със собствените си ръце, защото има страхотен набор от възможности за самореализация в този тип творчество . Изберете този, който ви подхожда според темата и нивото на трудност и се захващайте за работа!

Майсторите, които имат опит с други подобни материали (клечки за зъби, сламки и др.) Лесно ще разберат принципите на моделирането на кибритени клечки. А за тези, които правят първите си стъпки в творчеството, е по-добре да започнат с изучаване на специална литература, книги, съдържащи препоръки за избора на материали и инструменти, и описване на процедурата за правене на определен занаят.

Много полезна техника

Мимолетен поглед към снимката на занаятите, направени от кибрит, е достатъчен, за да разберем, че „лесна разходка“ няма да работи - има старателна работа, която изисква максимална концентрация и точност.

Дори приложението "Къща", което е контурно изображение на обект, създадено с помощта на няколко залепени клечки, е елементарно за ученик, ще накара детето да се поти много.

Но това е смисълът на всички занаяти, свързани с използването на малки части! Те изискват максимална концентрация на внимание, умение да действат планирано и последователно, да избират и използват определени материали и инструменти. Така се формира необходимостта от развитие и поддържане на добра форма

 • Фина моторика
 • Памет
 • Конструктивно мислене
 • Пространствено зрение
 • Асоциативно мислене.

Тоест качествата и функциите, които няма да позволят на мозъчните клетки „да скучаят и мързелуват“, осигурявайки години активен живот, изпълнен с радостта от творчеството.

Занаяти от кибрит: видове и характеристики

Въпреки простотата на утилитарната цел на мачовете, тяхното използване в приложното изкуство е разнообразно. Този материал привлича художници не само заради достъпността си, но и заради размера, формата, текстурата и лекотата на обработка.

Те могат да бъдат залепени, залепени към основата или един към друг, свързани помежду си, използвайки принципите на дървената архитектура, без използването на лепила.

Въз основа на това могат да бъдат идентифицирани следните видове занаяти:

 • Приложения на плоска основа
 • Панели и висулки на плоска фигурна основа
 • Обемни занаяти, създадени чрез залепване на клечки в основата
 • Конструкции и оформления на базата на залепени блокове
 • Модели, проектирани без използване на лепило

Те имат различни нива на трудност. Във всеки тип можете да изберете опция, която е достъпна за начинаещ и интересна за опитен майстор.

Особеността на апликативната техника, за разлика от нея, например от панели и висулки, е във фрагментарното запълване на основата, повтаряща контурите на чертежа. Повърхността на панела и висулката, като правило, се запълва напълно с кибрити, по аналогия със сламената техника. В допълнение, висулките често се правят двустранни.

За занаяти, създадени чрез залепване, се изисква обемна основа с вискозна или относително плътна консистенция:

 • Пластилин,
 • Глина,
 • Пяна,
 • Зеленчуци или плодове.

Формата му, като правило, предполага идея за занаяти от кибрит. Това може да бъде коледно дърво върху пяна от пластмасов конус, таралеж от картофи или круши, пластилин или глинен динозавър и т.н.

Трябва да се отбележи, че глинените изделия, комбинирани с кибрит, не могат да се изстрелват, тъй като тези два материала могат да се комбинират само преди глината да изсъхне и кибритите могат да изгорят по време на изпичането.

Съвпадения в блокове за прототипиране могат да бъдат залепени към основата или един към друг. Във всеки случай е необходимо стриктно изчисляване на елементите и изготвяне на чертежи на бъдещия продукт. Но моделите, проектирани без лепило, понякога се справят без чертеж. Въпреки че и в двата случая сложността на продукта и неговата форма имат значение.

Обръщайки се към която и да е от техниките, струва си да се придържате към принципа „от просто към сложно“: първо, формирайте и затвърдете умението за работа с материала, а след това преминете към следващото ниво, изпълнявайки по-сложна и ефективна работа. И така, стъпка по стъпка, подобрявайки уменията си, ще се издигнете до нейните висоти без излишен стрес и мъки от разочарование.

Приложни техники

Не мислете, че апликацията е само за деца. Сериозният художник може да създаде истински шедьовър по този начин, опирайки се на своето въображение и опит.

Придобиването му обаче е процес, който не толерира суетене, изискващ старателна работа, започвайки само от най-елементарното.

"Малка елха"

Тази апликация е коледен занаят, изработен от кибрити за деца от по-млада и средна предучилищна възраст. За да го направите, ще ви трябва:

 • Цветна картонена основа
 • 13 - 15 мача
 • PVA лепило
 • Четка за лепило
 • Линийка и молив
 • Декоративни елементи, бои

Преди да започнат работа, на децата трябва да се обясни, че лепилото върху основата трябва да се нанася внимателно, с тънка лента, защото ще бъде трудно да се премахне излишното от плавателния съд. За тези манипулации на по-възрастните деца в предучилищна възраст могат да се дават памучни тампони, с които да коригират работата си.

Деца от 4 до 5 години могат първо да рисуват кибритени клечки:

 • 3 броя - кафява боя (цев),
 • Останалите са зелени.

У дома за тази цел можете да използвате брилянтно зелено и йод, за да демонстрирате възможността за използване на всякакви подръчни материали за творчество.

На децата може да се предложи да направят апликация от небоядисани кибрити - по време на един урок в детската градина те няма да имат време да подготвят материала и да приключат работата - или да ги подготвят сами като раздаващ материал.

 1. Подгответе работни материали, боядисайте кибритените клечки с гваш или акварели. За да направите това, те трябва да бъдат разположени в един ред върху лист хартия и, като нанесете боя върху едно лице, внимателно завъртете и повторете процедурата.
 2. Докато кибритените клечки изсъхват, подгответе основата: на лист от цветен картон нарисувайте перпендикулярни линии, една от които, хоризонтална, разположена в долната част на листа, ще означава границата на основата на дървото (земята), а другата, вертикална, разположена в центъра, очертанията на багажника.
 3. Подгответе декор. Това могат да бъдат малки парченца, парченца бяла или цветна хартия, пайети от изрязан „дъжд“, конфети и др.
 4. Като започнете, нанесете лента лепило върху вертикалната линия и залепете върху нея кафяви клечки със сярна глава нагоре.
 5. Прикрепете 2 зелени кибрита към горната глава от двете страни на цевта, така че да се образува стрелка.
 6. Преместете зелените кибрити нагоре с 1 - 2 мм, без да променяте ъгъла между тях.
 7. Нанесете лепило върху оригиналното място на кибритените клечки (самите кибрити, разположени един до друг, ще ви помогнат да определите дължината на лепилната лента и ъгъла на наклона й).
 8. Преместете кибритените клечки върху лепилната лента, притиснете леко към основата, така че да лепнат по-добре.
 9. Разпределете следващите двойки кибрит равномерно по багажника и залепете по същия начин.
 10. Украсете работата, като залепите областта на основата на дървото с подготвения декор. Можете също така да направите своеобразна рамка, като залепите тези елементи по периметъра на лист картон.
 11. Ако блясък, конфети и друг материал, състоящ се от много малки частици, се използват като декорация, можете да нанесете лепило върху основата, да поръсите декоративен материал върху нея и да отърсите излишното след изсъхване.

Пано "Коледна звезда"

Тази работа е много по-старателна, но технически не е много трудна. С него може да се справи млад художник, който има достатъчен опит в апликацията и работата с малки детайли.

За да го направите, ще ви трябват няколко кутии кибрит, които трябва да проверите и премахнете дефектни, усукани или забележими дефекти.

Освен това ще ви трябва:

 • Дебел картон (може да бъде гофриран)
 • Молив, владетел, ножица
 • Лепило

В определени случаи пинсетите могат да се използват за работа: за тях е по-лесно да хващат кибритени клечки и можете да регулирате позицията им по време на процеса на залепване.

 1. Изберете формата на основата (равностранен многоъгълник или лъчи), нарисувайте я върху картон или нанесете с помощта на шаблон, изрежете я.
 2. Начертайте линиите на разделяне на лъчите (от центъра до върховете на многоъгълника).
 3. Изрежете 1 глава на кибрит и залепете в средата
 4. Нанесете лепило на първата линия на разделяне на гредите и залепете кибритите към него с главите от центъра.
 5. Начертайте и останалите разделителни линии.
 6. Напълнете вътрешния ъгъл на една от гредите с лепило.
 7. Залепете първия мач вертикално, така че главата да лежи в центъра на звездата.
 8. От двете му страни залепете още 2 кибрита с глави надолу, така че да прилепнат плътно една към друга, а главите да опират до линията на разделяне на лъчите.
 9. Постепенно добавяйки лепило, залепете ред кибрити, първо по една, а след това по другата линия на разделяне на лъчите, така че върхът на последната клечка да е поне наполовина над ръба на основата.
 10. По същия начин залепете още няколко реда кибрит, като постепенно запълвате цялата площ на гредата.
 11. По същия начин украсете и останалите лъчи на звездата.
 12. Когато лепилото изсъхне, обърнете панела и залепете контура, с който продуктът може да бъде окачен на стената. Примката може да бъде закрепена с лист хартия или картон.

Като разделителни линии можете да използвате не само кибрит, но и дълги шишчета, и пръчки за суши и ролки. Освен това, ако залепите занаята с кибрит от двете страни, ще получите декоративна висулка за празнична интериорна декорация.

„Чрез въвеждане“

Не, не става въпрос за експерименти, при които резултатът се постига в резултат на много опити и грешки. Тук става въпрос за занаяти, създадени чрез залепване на кибрит в обемна основа.

Те често могат да бъдат намерени на изложби на детски занаяти. Тук като основа се използват пластилинови фигури, плодове и зеленчуци.

И най-популярният герой и в двата случая е може би таралежът.

 1. За да го направите в пластилинова топка с оформена удължена муцуна,
 2. Картоф или круша са залепени с кибрит,
 3. Имитиращи игли от таралеж.
 4. След това се оформя носът, очите се залепват.

Но по същия начин можете да направите дикобраз и динозавър и да имитирате козината на всяко животно с помощта на кибрит с различна дължина.

Интересни и разнообразни занаяти от този тип се получават с помощта на основа от пяна. Например конус и кибрит ще направят прекрасно дърво! Кръг от пяна (не топка!) Може да се превърне в слънце, колело, часовник. За работа можете да използвате както цели мачове, така и съкратени.

"Слънцето излезе"

Задачата е предназначена за деца. Работи доста бързо. Може да има опции за дизайн.

 1. За работа се нуждаете от кръг, изрязан от пяна пластмаса, чиято дебелина е най-малко 5 мм.
 2. Съвпаденията се забиват в края на кръга с главата навън, докато "слънчевият кръг" се затвори.
 3. Желателно е да има горе-долу еднакво разстояние между мачовете.
 4. Слънцето, заедно с кибрит, могат да бъдат боядисани в жълто или оранжево.
 5. Можете също така да нарисувате лице или да оставите слънцето неживо.
 6. Очите, носът и устата се нарисуват с бои или специален маркер.
 7. Но можете да ги оформите и с помощта на съкратени мачове, като ги залепите в пяната, като части от мозайка.

„Тик-так - гледай“

Този занаят на пръв поглед е по-лесен, всъщност е малко по-сложен от слънцето.

 1. Маркирайте средата на кръга, който сте изрязали от стиропора. Определете местоположението и очертайте 12 подразделения - това е може би най-трудната част от работата за децата.
 2. За да го завършите, ще трябва да използвате линийки и моливи и ясно да следвате инструкциите стъпка по стъпка на учителя.
 3. В средата и в точките, обозначаващи местоположението на дивизиите, залепете съкратените мачове с главите нагоре.
 4. Вземете един цял и един леко съкратен кибрит, нанесете върху тях малко лепило и залепете към центъра, като главите са от него, така че получените стрелки да образуват ъгъл - посочете времето.

Можете да усложните задачата малко, като посочите на всеки ученик или студент точно колко часа трябва да показва часовникът му.

Конструкция от залепени блокове

Метод, който ви позволява да създавате триизмерни модели и дори сложни оформления, не може да не привлече вниманието. И въпреки че един поглед към снимка или илюстрация може да не е достатъчен, за да разберете как да направите такъв занаят от кибрит, не бива да отказвате да овладеете този тип моделиране.

Тя ви позволява да променяте нивата на трудност или с помощта на малки трикове, за да улесните работата.

Така че, ако е трудно да се направи залепено парче, състоящо се от кибрити в началните етапи на творчеството, можете да го замените с парче на хартиена или картонена основа. Дори младши ученик може да овладее този метод.

"Малка къща"

За да овладеете техниката, започнете с лек метод - моделиране с помощта на хартиени блокове.

 1. Начертайте и изрежете детайли от хартия или картон: 2 правоъгълни стени, 2 странични стени с триъгълен връх, 2 правоъгълни склонове на покрива.
 2. Покрийте плътно склоновете на покрива с кибрит. Главите на кибритите могат да бъдат разположени както в една посока, така и да бъдат залепени в шахматна дъска. Основното е, че краищата на склоновете са еднакви.
 3. Поставете страничните стени на къщата. За триъгълен връх използвайте съкратен мач с отсечена глава. Начертайте страничните ръбове в шахматна дъска: 1 ред - главата на кибритената клечка леко излиза извън ръба, 2 ред - празният край на мача приляга плътно към ръба и т.н.
 4. Правоъгълните стени на къщата също са залепени в шахматна дъска, така че, когато са свързани със страничните стени, изпъкналите глави се оказват в отворите, образувани от празните краища на кибрит от съседната стена.
 5. В процеса на работа върху правоъгълни стени трябва да помислите за начина на декориране на вратите и прозорците. Ако те са над главата, тогава клечките са залепени в непрекъснат слой.
 6. Ако прозорецът и вратата са "вградени", трябва да залепите клечките, така че вертикалните страни на отворите на прозореца и вратите да са облицовани с глави на кибрит по контура. Това може да изисква комбинация от съкратени мачове с различни размери. Хоризонталните страни са разположени с изсечени глави кибрит.
 7. Като втора опция за вграждане можете да използвате техниката на мозайката. Тоест, оставете отвора на вратата и прозореца да не е залепен и след това го поставете с глави на кибрит по периметъра.
 8. Във вградената врата, кибритите са залепени вертикално, плътно един към друг, с глави надолу.
 9. Готовите блокове са свързани и залепени.
 10. Ако искате къщата да бъде оцветена, блоковете трябва да бъдат боядисани, преди да бъдат свързани.

Такъв занаят може да бъде или самостоятелна работа, или част от декоративна композиция, която включва други елементи, направени от кибрит и други материали.

"Маса на страната"

Този модел изисква залепване на кибрит един към друг. Въпреки това може да се счита за произведение с основно ниво на трудност, подходящо за начинаещи.

 1. Вземете 17 кибрита, отстранете главите на сярата.
 2. Поставете ги на равна повърхност плътно една до друга, образувайки правоъгълник. Това е основата на плота.
 3. Стъпка 2 - 3 мм от краищата и нанесете 2 спретнати ленти лепило.
 4. Поставете 1 кибритена клечка или клечка за зъби с изрязани остри краища върху всяка, натиснете, поддържайки плътността и формата на правоъгълник.
 5. Когато лепилото стегне, можете внимателно да намажете малките празнини между кибритените клечки - това ще добави сила на продукта.
 6. Вземете още две кибрит, отрежете главите и ги съкратете, така че дължината им да е по-малка от дължината на плота на масата с 3-4 мм.
 7. Вземете 4 кибрита и ги залепете в средата, като оформите 2 кръста, така че да се постави подготвена клечка между разминаващите се краища.
 8. Залепете подготвените кибрити в горната част на кръста (главите на кибритените клечки, които ги съставят, са насочени надолу).
 9. Свържете кръстовете заедно, като залепите кибрит с отсечена глава. Краищата му трябва да се прилепват отдолу към точката на кръстовище на кръста.
 10. Нанесете лепило върху клечките, залепени в кръстовините, поставете плота върху тях и залепете.

Ако работата използва не PVA, а универсално незабавно лепило, можете да свържете частите на плота без допълнителни съвпадения.

Или оформете и залепете кръст, без да отчитате дължината на мача, свързващ елементите на плота.

Мач дантела

Ето как бих искал да характеризирам моделите, направени без използване на лепило. Въпреки че моделите от лепило също могат да бъдат деликатни. Но тази работа изненадва със своята филигранност и прецизност: кибритите са преплетени в нея, сякаш са конци или гъвкава лоза.

За да създадете такъв шедьовър със собствените си ръце, трябва да сте напреднал майстор или внимателно да проучите и скрупульозно да повторите препоръките на майсторски класове за създаване на занаяти от кибрит.

В края на краищата, по този начин можете да направите не само къща, кула, дворец, но и модел на кола с колела, фигура на животно или фантастично същество и дори просто страхотен модел.

Детайли за такива конструкции често се правят на стойки, които изискват точно маркиране. Работата изисква точност и усъвършенстване на движенията, разбиране на структурата. Като правило това отнема не часове, а дни и понякога месеци, в зависимост от сложността. Но резултатът изненадва не само неопитния зрител, но и колегите.

Пътят към върховете на върховите постижения

Запознаването с видовете и технологиите за създаване на занаяти от кибрити потвърждава още веднъж: ако желаете, можете да овладеете всяка техника и да постигнете съвършенство в нея.

Основното нещо е да организирате правилно образователния процес, последователно да вземате върховете един по един, да не се страхувате да научавате нови неща и да повтаряте миналото.

Възрастните трябва да помнят, че обучението на децата да работят с кибрит трябва да бъде под строг надзор. Не забравяйте да им обясните мерките за безопасност! И децата трябва да разберат, че истински успех в приложното изкуство може да се постигне само с упорита работа! И тогава създадената от човека красота наистина ще спаси света!

Снимка на занаяти от кибрит

Интересни статии...