Направи си сам вълнени занаяти стъпка по стъпка: научете се да правите занаяти от филцова вълна (140 снимки + производствена техника)

Занаятите за производство на филцови вълнени занаяти са известни отдавна; дори номадите от Централна Азия използваха техниката, за да украсят домовете си и да създадат красиви дрехи.

От средата на миналия век повечето любители на ръкоделието започват да отдават предпочитание на този вид изкуство, което е повлияло на популярността на продукти, направени от практически материали.

Огромното внимание може да се обясни с факта, че благодарение на сплъстяването се оказва, че прави голям брой ексклузивни играчки, интериорни предмети и удобни джаджи.

Начинаещите не трябва да се плашат от работата по манипулация, ако предварително се запознаете с майсторския клас и разглобите основните техники, тогава въпросът няма да изглежда толкова труден.

Създаване на обем на сухо

На снимката на занаятите от този вид вълна можете да видите как, поради заплитането на влакна, заготовки с различни нюанси образуват красиви форми.

 1. Материалът се състои от малки игли, които имат прорези, поради тази функция е доста лесно да го навиете и да създадете желания елемент.
 2. За да приложите плана, ще ви е необходима специална четка, върху нея се пълнят плътни бучки, след което заготовките се използват в насипни занаяти.
 3. Процесът ще изисква максимална концентрация и точност, необходимо е незабавно да предупредите детето за това, когато работите заедно.
 4. Грешките могат да бъдат коригирани, просто трябва да добавите малко суровина, това се отнася до положителните аспекти на техниката.

Мокро сплъстяване

Такива занаяти от вълна, направени сами, включват използването на сапунен разтвор, ако опишете алгоритъма на действията на етапи, той ще изглежда така:

 1. Сапунени стърготини, предварително накиснати за 2 часа, след което разтворът ще стане дебел.
 2. Повърхността на масата е покрита с мушама, върху нея се поставя парче марля.
 3. Придържайки се към избраната схема, основата се излага, след което фонът и суровините.
 4. Материалът се напръсква с вода, покрива се с найлон и се напоява добре с разтвор на сапунена основа.
 5. Излишната течност се отстранява с гъба.
 6. След такива манипулации те започват да сплъстяват пейзаж или апартамент, материалът трябва внимателно да се смила и да се набива.

Съществува също толкова ефективна техника, която включва използването на смесено сплъстяване. Когато се създава играчка, торсът се прави по мокра технология, а ушите и муцуната се правят по сух метод.

Как да си направим пиле с деца

Лесните опции за вълнени занаяти за начинаещи са най-подходящи, за да разгледате по-отблизо алгоритъма на действията. След като сте натрупали опит, можете да преминете към по-сложни и обемни екземпляри. Преди да започнете работа, трябва да подготвите:

 • Игли с различни размери.
 • Суровини от такива нюанси като: бяло, розово, жълто и бежово.
 • Четка за зъби.
 • Пастел в няколко цвята.

За да създадете основните заготовки, е необходимо да изрежете ленти от суровини и да ги разположите перпендикулярно и след това да ги навиете навътре от всяка страна. След като предварително поставите бучката върху тъканта с игла, внимателно я изхвърлете, забивайки влакната с бързи движения.

Трябва да получите заготовка под формата на яйце, върху нея се нанася жълт материал, така че пилето да изглежда като истинска птица. Следните елементи са подготвени отделно:

 • Опашка.
 • Крака.
 • Крила.
 • Миди.

По време на сглобяването, за да подчертаете дупката, си струва да вземете малки мъниста, така че играчката да изглежда изразителна. Готовата форма се сресва с четка за зъби, това трябва да се направи възможно най-внимателно, няма нужда да бързате.

Кухненски декор елементи

Когато се чудите как да направите занаят от вълна, така че да е практичен, много любители на ръкоделието проявяват въображение и постигат добри резултати.

Един достоен пример би бил котлон в стая за готвене.

Не е необходимо да прибягвате до определени майсторски класове, можете да създадете нещо по свое усмотрение, човекът също така избира цвета поотделно. Чрез комбиниране на нюанси и шарки може да се получи атрактивна и удобна декорация за кухнята.

Важно! Необходимо е да се обърне внимание на ръбовете на продукта, по-добре е да ги съборите възможно най-ефективно, в противен случай външният вид ще се влоши с течение на времето.

Мокра и суха декорация

През последните години такива елементи станаха не по-малко популярни от детските вълнени занаяти; аксесоари с различни форми могат да се видят на зимни и есенни дрехи.

Брошка под формата на красиво и ефектно цвете може да бъде фиксирана върху палто или чанта; за да приложите такава идея, трябва да подготвите:

 1. Материал в различни цветове.
 2. Вода.
 3. Перилен препарат.

Напредък в работата:

 1. Заготовките се разкъсват на малки парченца и се поставят върху тъканта, с помощта на сапунен разтвор се оформя цвете.
 2. Ще бъде възможно изравняването на материала поради движенията за гладене, но преди това трябва да навлажнете обилно суровината.
 3. Веднага след като формата напълно задоволи предвидения външен вид, трябва да се изплакне с чиста вода.
 4. За придаване на естетика и подчертаване на венчелистчетата се правят гънки, от обратната страна тъканта се зашива с игла и конец.
 5. За да прикрепите брошка към шапка или дреха, трябва да вземете предвид наличието на щифт или специална закопчалка.

Очевидни предимства на технологията

Процесът е съвсем прост, което ви позволява да го използвате продуктивно при обучение на деца; по време на работа родителите могат да общуват ползотворно с детето и да разберат подробности за неговия живот и взаимоотношенията със съучениците.

След 5-10 минути ще бъде възможно да създадете красиво нещо и да видите резултата; ръчно изработено копие може да заеме мястото си на нощното шкафче на една от стаите или да служи като подарък на гала събитие.

Fashionistas ще оценят възможността да актуализират значително гардероба си за сезона, защото благодарение на технологията ще се окаже, че добавя жар към изображението. Сред простите, но не по-малко зрелищни занаяти, които са много популярни, могат да се откроят обеци, мъниста, брошка и фиби.

Благодарение на използването на вълна и специален алгоритъм от действия, можете да направите не само полезни, но и красиви дизайнерски елементи.

Снимка на вълнени занаяти

Интересни статии...