Занаяти от стъкло (130 идеи за снимки): инструкции стъпка по стъпка за създаване на красиви и необичайни изделия от стъкло със собствените си ръце

Разнообразие от подръчни материали ви позволява да създавате необичайни занаяти със собствените си ръце. Със сигурност всички в къщата имат стъклени елементи, които не се вписват в интериора. Стъклените съдове могат да се използват за създаване на красиви интериорни аксесоари.

В тази статия ще говорим за занаяти от стъкло „направи си сам“. Те могат да бъдат направени от цял или счупен материал.

Съвременните техники ви позволяват да превърнете лъскава повърхност в матова основа, да направите обтекаема фигура или сложен панел, който се вписва в дизайна на стаята.

Как да работя със стъкло?

Преди да направите стъклен занаят, трябва да се запознаете с тънкостите на работния процес. Уменията и знанията се използват за създаване на възхитителни и завладяващи продукти.

Какви трикове са ви необходими, за да завършите повърхността и страничните ръбове? Експертите препоръчват да се следват няколко съвета:

 • За обработка на голямо стъкло е необходим специален резач за стъкло.
 • Благодарение на това оборудване е възможно точното подреждане на страничните ръбове и изрязването на необходимите части;
 • За да не бъдат остри ръбовете, те се шлайфат с шкурка;
 • За да създадете матова основа, ще трябва да използвате почистващ прах на основата на големи гранули;
 • Свредло с тънка бормашина се използва за създаване на проходни отвори. Работната повърхност обаче е смазана с малко количество терпентин и колофон.

Използвайте бормашина с ниска скорост. Сместа трябва равномерно да запълва вдлъбнатините, докато на стъклената повърхност се появи дупка;

 1. За да почистите повърхността, ще трябва да използвате прахосмукачка. Благодарение на него е възможно да се премахне стъкления прах;
 2. Не забравяйте за предпазните мерки. Обърнете специално внимание на очите. За това ще ви трябват прозрачни очила.;
 3. За боядисване на стъклени повърхности използвайте набор от акрилни бои, жълт восък.
 4. Восъчната основа се разтваря предварително в терпентин. След това към течната основа се добавя сушител.
 5. Това вещество ви позволява да увеличите скоростта на сушене. Към восъка могат да се добавят сухи багрила.

Как да изрежете стъклена бутилка или тръба?

За да направите това, препоръчително е да се придържате към определени действия:

 1. Горната част е внимателно обвита с хартиено тиксо.
 2. Целулозата трябва да е в контакт с разреза.
 3. След това използвайте запалка или свещ, за да запалите скоч лентата.
 4. Стъклената основа се загрява бързо, когато е изложена на високи температури.
 5. За да направите спретнато рязане, ви трябва студена вода.
 6. Поради спада на температурата, шията ще се спука спретнато по маркираната линия.

Сливане на продукти

Такива занаяти са направени от счупено стъкло, елементите на които са внимателно изпечени помежду си. Външно готовите продукти наподобяват витражни панели.

Единственият нюанс на тази техника е наличието на специална фурна. Тези устройства се отличават със своите компактни размери и достъпна цена.

 1. За да създадете занаят, ще ви трябват специални цветни стъкла, които могат да бъдат закупени в специализирани отдели за хобита и творчество.
 2. При наличието на обикновени фрагменти, начинаещите майстори ще се нуждаят от търпение и постоянство.
 3. Готовите продукти могат да се използват като подарък или декорация на вътрешното пространство.
 4. Такива артикули не се различават от стоките в магазина.

Стъклена мозайка

Представяме на вашето внимание подробен майсторски клас по занаяти от стъкло у дома.Тази техника на ръкоделие ви позволява да създавате необичайни занаяти без използването на специално оборудване и скъпи консумативи. За да работите, ще ви трябва:

 • Парчета с различен диаметър. За да създадете, можете да използвате стъкло с различни нюанси, плътност и текстура;
 • Изображението, върху което ще бъде създаден продуктът;
 • Прозрачна основа;
 • Силиконово лепило;
 • Фугираща смес;
 • Клещи;
 • Фреза за стъкло за обработка на големи части.

Работният процес се състои от няколко точки:

 1. На прозрачна основа трябва внимателно да прехвърлите изображението, контурът на което ще помогне за правилното разпределение на цветните елементи. За да направите това, можете да използвате тънък коректор. По този начин линиите няма да изчезнат.
 2. След това пристъпваме към подготовката на цветни части. С помощта на щипки внимателно отчупваме компактните елементи. По време на работа трябва да се спазва безопасността. За да направите това, препоръчително е да използвате ръкавици от плат с гумена основа.
 3. Сега можете да продължите с излагането на отделни секции от стъкления модел. Използвайки силиконово лепило, ще закрепим заготовките върху прозрачна повърхност.
 4. Внимателно запълнете разстоянието между частите с фугираща смес.
 5. Когато изсъхне, отстранете излишъка му с влажна кърпа. Снимката на стъклени занаяти показва готовия продукт.

Занаяти от стъклени бутилки

На обикновените стъклени бутилки може да се даде втори живот. Можете да украсите стъклената повърхност с акрилни бои, мозаечни техники и скрап материали.

 1. За боядисване се използват специални акрилни багрила, които след нанасяне изсъхват бързо и не се деформират по време на работа. За работа използвайте набор от четки, които ви позволяват да регулирате дебелината с ярка линия. В края на работния процес декоративната повърхност е покрита с прозрачен лак за мебели.
 2. За да направите повърхността по-текстурирана, използвайте гъба, канап, силиконово лепило. Релефът може също да бъде боядисан във всеки цвят или да остане непроменен.
 3. За да направите продукт, използвайки техниката на мозайката, можете да използвате стъклени фрагменти с малък диаметър, малки камъчета, черупки, боб и грах. Разстоянието между елементите се покрива с шпакловка.
 4. Стъклената основа е предварително обезмаслена, за да се увеличи адхезията на декорациите. След това експертите препоръчват боядисването на бутилката в еднороден цвят. За фиксиране на декоративните части се използва силиконово лепило.
 5. Разстоянието между частите е покрито с шпакловка. Консистенцията на работния разтвор трябва да бъде подобна на гъстата заквасена сметана. Времето за сушене за всеки слой е един час. През това време шпакловката ще може равномерно да запълни кухините.
 6. Последният етап ще бъде боядисване на декоративния слой с акрилна боя. За да добавите ярки нотки към дизайна на продукта, е необходимо да използвате няколко нюанса. Декорираните бутилки могат да се използват като интериорна ваза или стилен аксесоар.

Снимка на стъклени занаяти

Интересни статии...