Направи си сам занаяти за тръби стъпка по стъпка: необичайни занаяти с фото инструкции, видове материали, работни характеристики

Почти винаги след строителни или ремонтни дейности остават остатъци от тръби или дори цели продукти. Жалко е да ги изхвърляте, а запазването на неопределено време означава освобождаване на определено пространство за тях, което може да се използва по-практично.

Има добър изход от тази ситуация, който ще се хареса на любителите на ръкоделието - да направят занаяти от тръбата със собствените си ръце.

На пръв поглед може да изглежда, че това е невъзможно, но е възможно да се създадат креативни и оригинални продукти от такъв материал. Освен това урокът ще бъде вълнуващ, интересен и полезен във всяко домакинство.

Методи за свързване

Често можете да чуете израза, че съвременните строителни материали са конструктор за възрастни. Ако научите как правилно да сглобите този "конструктор", можете да направите обект от почти всеки дизайн.

Можете дори да правите занаяти от картонени тръби, но е по-добре да използвате по-здрав материал като пластмаса. Продукти от този материал:

 • Издръжливи са;
 • Еластична;
 • Не изисква задължително боядисване.

Можете да свържете тръби, за да реализирате творческа идея по много начини, като най-често се използват:

 • Лепило;
 • Нагревателно устройство;
 • Разглобяеми и фитинги от едно парче;
 • Фланци;
 • Гнезда;
 • Адаптери.

Интериор

Направи си сам занаятите от пластмасови тръби в стаята изглеждат много оригинално и могат да изненадат всеки, въпреки цената им.

Много мебели, работни аксесоари, стенни декорации и др. Могат да бъдат изработени. Ето няколко примера:

Организатор на работа

Препоръчително е да направите първия си занаят от пропиленови тръби - органайзер, тъй като този продукт е доста лесен за производство. Трябва да:

 1. Вземете парчета тръби с различна дължина (можете да имате различен диаметър) и ги изрежете под един и същ ъгъл;
 2. Почистете от стружки и други отпадъци;
 3. Боядисайте го във всякакви цветове (при боядисване обезмаслете повърхността им) или го оставете в естествената му форма;
 4. Оставете да изсъхне;
 5. Подредете ги, както е по-удобно (по-често дълги разфасовки се поставят в центъра, къси - по краищата и образуват кръг);
 6. Залепете остатъците заедно;
 7. Залепете конструкцията на здрава основа.

Всичко! Можете да поставите канцеларски материали в органайзера.

Кадър

За да създадете уникална рамка за рамкиране на огледало, картина или портрет, ще ви трябва:

 • Тръби с различен диаметър;
 • Картон или дебела хартия;
 • Лепило;
 • Мозайката.

Работен процес:

 1. Начертайте контур върху картон (да речем огледала) и го премахнете;
 2. Изрежете необходимия брой парчета от тръбите;
 3. Подреждайки ги в определен ред, оформете красива рамка;
 4. Залепете елементите заедно;
 5. Оставете рамката да изсъхне за около един ден.

Ажурна дял

Съгласно принципа на изработване на рамка, можете да изградите вътрешна преграда, която да раздели стаята на определени зони.

Елементите на тръбите ще се нуждаят от голям диаметър, те могат да служат и като рафтове, където можете да поставите красиви сувенири, фигурки и други дреболии от естетически вид.

Рафт за обувки

Ако има тръбни елементи от монтажа на комуникации с диаметър най-малко 150 мм, тогава можете да създадете удобна конструкция за обувки. Трябва само:

 • Изрежете тръбни елементи с дължина около 30 см;
 • Вземете основата и фиксирайте залепените върху нея фрагменти;
 • Инсталирайте близо до стена или друго подходящо място.

Размерите на продукта зависят от броя двойки обувки и площта на стаята.Чифт обувки ще се поберат свободно във всяка клетка с този диаметър и дължина.

За деца

Ако бебето се е появило в семейството, тогава не бързайте да придобивате различни аксесоари, а се опитайте да използвате въображението си и да създадете полезни предмети за детето със собствените си ръце.

Арена

Структурата може да съдържа много елементи, затова на първо място трябва да скицирате диаграма на бъдещата арена с всички измерения. Следвайки плановете, изчислете необходимото количество материал. В допълнение към тръбите ще ви трябва:

 • Надеждна основа;
 • Пръчки
 • Съединители, прави и ъглови;
 • Други елементи, в зависимост от самия дизайн.

Особено внимание трябва да се обърне на разстоянието между пръчките, така че детето да не може да се изплъзне от безопасно място и линия на видимост.

Люлка

Препоръчително е да се направи такава конструкция от подсилени пластмасови тръби, тъй като всичко тук е свързано с безопасността на детето. Също така, когато работите, трябва да обърнете внимание на всеки детайл.

Трябва да действате само ако сте сигурни в силата и коректността на всяка връзка. Също така е необходимо да се вземе предвид теглото на децата, които може да използват това „привличане“.

Ако всичко е направено правилно, се оказва много красива, спретната и полезна структура за децата. По-добре да се използват професионално проектирани схеми.

За даване

Много летни жители използват пластмасови тръби не само по предназначение, но и като материал за домашно приготвени полезни неща.

Идеи за селски къщи занаяти от тръби изненадват с практичност, разнообразие и оригиналност.

Огради

PVC тръбите могат да служат като основа за блокиране на целия парцел или само част от него. Те могат също така да оградят градина или зеленчукова градина, да направят паравани и да зонират територията.

Тръбите могат да се използват като мрежеста рамка, огради, заграждения, жилища за птици и др.

Поливане на градината

Излишъкът от строителни материали може да играе роля, подобна на предназначението им. Тръбата може да се вкопае до леглата, като предварително е пробила дупки в нея на желаното разстояние.

Включете единия край и свържете маркуча с регулируемо подаване на вода към другия. От няколко тръби можете да създадете цяла система за напояване за цялата градина. Тази система може да се използва в оранжерии и оранжерии.

След като проявихте малко изобретателност, можете да направите преносим умивалник, той ще бъде изключително полезен при работа в страната.

С помощта на такъв прекрасен материал като тръби можете да реализирате най-смелите идеи. На снимката на тръбните занаяти можете визуално да видите колко неочаквани могат да бъдат резултатите от създаването, въображението и прилагането на малки усилия.

Снимка на занаяти от тръби

Интересни статии...