Занаяти за квилинг „направи си сам“: 150 снимки, урок за квилинг за начинаещи, необходими инструменти и материали

Когато търсите свежи варианти за творчество, трябва да обърнете внимание на квилинг - тъкане от ленти хартия. Тази дейност ще се хареса както на деца, така и на възрастни, а техниките й са много различни, прости и сложни.

На снимката на квилинг занаятите можете да видите колко красиви и необичайни са крайните продукти. Дори начинаещ в този бизнес може да овладее квилинг, просто трябва да се запознаете с някои точки и да разберете историята на произхода на това изкуство.

История за произхода

Квилингът се появява в Европа през XIV век, от английски той се превежда като валцуване на хартия. За първи път е изобретен от послушниците в манастира, които са използвали позлатена хартия, за да създадат изящни бижута.

Тогава дамите от висшето общество погледнаха такива продукти и тъй като хартията беше скъпа по онова време, само познаващите можеха да си позволят такъв вид бижута.

Квилингът е смятан за първично женски вид ръкоделие, дори принцеса Елизабет е научила основите на това изкуство. Квилингът също е често срещан в Япония, но японските майстори създават по-деликатна, филигранна работа, която прилича повече на бижута. В резултат на това самият квилинг е разделен на два вида: европейски и японски.

Материали за работа

За да започнете, трябва да подготвите всички необходими материали и инструменти.

 1. Ивици хартия.
 2. Лепило.
 3. Владетел.
 4. Ножици.
 5. Пинсети.
 6. Щифтове.
 7. Нож.

Можете да закупите хартиени ленти за квилинг в специализиран магазин. Ивиците могат да имат различна плътност, могат да бъдат метализирани, оцветени и покрити с блясък.

Също така ще трябва да подготвите хартия за навиване на хартия, за да създадете къдрици.

Полезни съвети за начинаещи

Преди да започнете да създавате квилинг занаяти за начинаещи, е важно да научите няколко нюанса, които ще ви помогнат в работата.

 • Най-удобното тегло на хартията за квилинг е 120 и 160 g / m2. Такава хартия перфектно държи формата си, което прави продукта по-здрав.
 • Стандартната ширина на ивицата е пет милиметра, с по-широки ивици с широчина до десет милиметра.
 • Идеалната дължина на ивиците, която ви позволява да създадете обемни плавателни съдове, трябва да бъде до 75 cm.
 • Използвайте цветна хартия, за да създадете фантастични шедьоври.

Основни елементи на техниката на квилинг

Най-простите елементи на техниката са къдрене, капка, спирала и полукръг.

 1. За да направите стегната спирала, трябва да завъртите лента хартия възможно най-плътно, за това не е необходимо да я изваждате от иглата;
 2. Разхлабена спирала се получава от стегната спирала, тя трябва да се вкара в шаблона и след това да освободи иглата, спиралата ще се развие. Върхът на спиралата е фиксиран с лепило;
 3. За да направите капка, трябва да завъртите стегната спирала, след което да я направите полу-разхлабена. След това центърът се измества в желаната посока, другият край се притиска с пръсти, така че да е по-заострен;
 4. За да се създаде полукръг, се взема свободна спирала, едната страна се притиска и прави равномерна. Така се получава полукръг.

Всички представени схеми за квилинг занаяти са прости, след като ги усвоите, можете да започнете да научавате по-сложни техники, благодарение на които можете да създавате зашеметяващи занаяти.

Майсторски клас: цветя

Правенето на прости цветя не е трудно, основното е да следвате инструкциите. Трябва да подготвите следните материали:

 • 0,5 мм хартиени ленти.
 • Пинсети и лепило.
 • Инструменти за квилинг.
 • Линия за шаблони.

Капките се оформят от пет ленти хартия, свободните ръбове трябва да се хващат с лепило. С помощта на пинсета или пръсти се създава формата на венчелистче, на външен вид тя трябва да наподобява лодка.

Всички венчелистчета трябва да са с еднаква дължина, след което двете венчелистчета са залепени една срещу друга. След това останалите венчелистчета се залепват, мънисто се залепва вътре в цветето.

Майсторски клас: слънчоглед

Подробни инструкции стъпка по стъпка за направата на занаят за квилинг ще помогнат на всеки начинаещ, опитайте се да направите невероятен състав под формата на слънчоглед.

За да направите това, трябва да подготвите всички необходими инструменти за квилинг, както и хартиени ленти от черно, зелено и жълто.

 • От жълтите ивици е направена стегната спирала, която трябва да бъде оформена на капка. Центърът на спиралата трябва да е близо до удължения ръб, след което капката е фиксирана с лепило. В резултат на това трябва да има поне двадесет и пет венчелистчета;
 • Трябва да направите плътни спирали от черните ивици, които трябва да бъдат направени изпъкнали, измествайки центъра леко нагоре. Трябва да са около двадесет от тях;
 • Вземете кръг от зелен картон, придайте му леко заострена форма. Черни спирали са залепени към средата на конуса, жълти венчелистчета са прикрепени към останалите свободни ръбове;
 • В основата на конуса са залепени зелени ивици, които трябва да се усукат малко. В резултат на това ще получите красив слънчоглед, който може да бъде една от първите ви творби.

Схеми за квилинг

За да овладеете техниката на квилинг, трябва да разберете как да направите квилинг занаяти според схемите. Схемите са с различни нива на сложност, както за начинаещи, така и за по-опитни ръкоделии.

Преди да научите как да създавате композиции, трябва да овладеете основните техники на усукване. След като усвоите тези техники, можете спокойно да продължите към схемите и да се научите да създавате по-сложни неща.

Схемата за квилинг представлява контура на чертежа, както и неговите елементи. Започвайки да работите в тази техника, най-трудното е да не излизате извън контурите и да създавате усукани елементи, които точно повтарят схемата.

Схемите включват списък на основните форми, включително техните размери и необходимия брой. Ето защо е много лесно да се работи с тях, предварително подготвените елементи просто се сглобяват според принципа на конструктор.

Когато техниката на квилинг бъде усвоена, можете да преминете към по-прости схеми, а в бъдеще дори да измислите свои собствени схеми, свързващи въображението и въображението.

Всеки може да се занимава с квилинг и това изящно изкуство определено си заслужава да бъде усвоено.

Снимка на квилинг занаяти

Интересни статии...