Направи си сам епоксидни занаяти стъпка по стъпка: майсторски клас със снимка и описание на начина на работа със смола у дома

Епоксидната смола е отличен материал, който може да бъде класифициран като едно от най-добрите изобретения на човечеството. Той притежава такива качества като надеждност и издръжливост и в умелите ръце е възможно да се създадат истински произведения на изкуството от него.

За да научите как да правите необичайни занаяти от епоксидна смола, трябва да се запознаете с характеристиките на този материал.

Епоксидна смола: характеристики

Епоксидната смола принадлежи към синтетичните продукти, в нейния състав няма естествени компоненти. Двата основни компонента на този материал са смола и втвърдител, които трябва да се смесват в съответствие с инструкциите.

Свойствата на епоксидната смола включват следните точки:

 • Той има високо ниво на якост
 • Смолата е силно устойчива на абразия
 • Има способността да хидроизолира
 • След втвърдяване не отделя вредни вещества

На снимката на занаятите от епоксидна смола можете ясно да видите, че когато този материал се втвърди, изглежда невероятно красиво. Смолата е напълно прозрачна, така че занаятите от нея са оригинални, особено когато вътре в закалената смола се добавят други декоративни елементи.

Смолата не трябва да се бърка с епоксидно лепило, тя е напълно неподходяща за създаване на занаяти, тъй като съдържа пластификатор.

Правила за безопасност

За да започнете с този материал, трябва да знаете правилата за безопасност. Трябва да се пазите от вредните изпарения, които се образуват при смесване на втвърдителя и смолата.

 1. За работа се използват ръкавици.
 2. На лицето трябва да се носи респиратор.
 3. Помещението трябва да се проветрява.
 4. Дръжте другите хора далеч от работното място без маска.

Приготвяне на епоксидна смола

Всеки начинаещ задава въпроса - къде да купя епоксидна смола за занаяти? Можете да закупите този материал в някои хардуерни магазини и работилници, както и да го поръчате в Интернет.

Следните материали се използват за създаване на епоксидна смола:

 1. Втвърдител и смола;
 2. Могат да се вземат спринцовки за еднократна употреба, мерителни чаши;
 3. Пръчка, с която можете да разбъркате сместа;

Спринцовките за еднократна употреба ви позволяват да измерите най-точното количество вещество, така че пропорциите ще бъдат идеални. Полученият състав трябва да бъде добре смесен, не трябва да има мехурчета.

Ако се появят мехурчета, трябва да загреете сместа, мехурчетата ще се издигнат на повърхността и те могат лесно да бъдат отстранени. Точната цена за DIY епоксидна смола зависи от производителя и конкретния магазин.

Продукти от епоксидна смола

Прозрачният епоксид е страхотна основа за творчество. От него могат да се направят огромен брой продукти, от мебели до бижута.

 • Епоксидна смола за пълнене на пода
 • Бижута и бижутерия
 • Мебели
 • Кухненска престилка
 • Съдове

Най-добре е начинаещият да започне с най-простата работа с идеи, която ще ви позволи да се научите как да работите с този материал и ще ви помогне да създадете първото си творение.

Занаяти за начинаещи

Ако няма опит с епоксидна смола, видео на изработка на занаяти от епоксидна смола ще дойде на помощ. Най-често срещаната идея за неопитни майстори е да се използват форми.

Това са специални форми, които могат да се използват за създаване на красива висулка, ключодържател или просто фигурка. Самата форма е мека и податлива, така че когато продуктът се втвърди, ще бъде лесно да го извадите от тази форма.

Формите могат да бъдат закупени във всеки занаятчийски магазин, те са много пластмасови, не реагират с материала и служат дълго време.Сухите цветя за продукти трябва да бъдат добре изсушени, в противен случай те ще загубят външния си вид и могат да потъмнеят, всички останали елементи - камъни, черупки, мъниста трябва да бъдат почистени с алкохол, тоест напълно обезмаслени.

Занаятчийска обработка

 • Занаятчийски декор може да се постави във форма, след което да се излее на тънка струя смола. Има и друг начин - първо смолата се излива в матрицата, след което декорът се потапя внимателно.
 • Готовият продукт може да се полира, но си струва да се помни, че когато шлайфате епоксидна смола отделя много прах, така че не забравяйте да носите защитна маска и специални очила.
 • За да предотвратите разпръскването на прах из стаята, трябва периодично да навлажнявате шкурка или файл с вода.

За да може продуктът да се съхранява възможно най-дълго, той трябва да бъде покрит с прозрачен лак. Всички епоксидни занаяти „направи си сам“ може да имат някои дефекти, от които лесно можете да се отървете. Само опитът и практиката ще ви помогнат да създадете уникални шедьоври, които ще зарадват окото.

Избор на епоксидна смола

Когато купувате този материал, трябва да вземете предвид следните точки.

 1. Твърдостта на смолата се влияе от втвърдителя.
 2. Цвят - смолата може да бъде прозрачна или цветна. Към него се добавят специални багрила, включително блясък.
 3. Най-добре е да използвате смола, която е възможно най-устойчива на ултравиолетови лъчи.

Съвети за начинаещи

Преди да започнете да работите с епоксидна смола за изливане на занаят, има някои точки, които трябва да знаете.

 • Епоксидната смола е много трудна за измиване на дрехите, така че при работа трябва да използвате престилка и да не носите нови неща.
 • Декорът може да предизвика мехурчета около него, това трябва да се забележи, преди смолата да се втвърди.
 • Ако изливате дърва, първо трябва да го обработите с грунд.
 • Не забравяйте да спазвате пропорциите.
 • Трябва да започнете с малки форми и пълнежи, за да разберете как се държи смолата и какво се случва във всички процеси на работа с този материал.
 • Не смесвайте големи количества смола в един контейнер.
 • Втвърдяването и втвърдяването са две различни неща. Първоначално смолата трябва да се остави да се втвърди, след което тя набира сила до четири дни. И едва след това продуктът може да бъде шлифован и обработен.
 • Сухите цветя се изсипват на два етапа, за да не плуват.

Знанието как да направите епоксиден занаят може да ви помогне да научите как да правите удивителни неща, от малки бижута до разкошни, трайни мебели. Разбирайки нюансите и следвайки техниката, всеки може да се научи как да създава шедьоври от епоксидна смола.

Снимка на занаяти от епоксидна смола

Интересни статии...