Занаяти от гъба: инструкции стъпка по стъпка със снимка, оригинални идеи и идеи, красив дизайн

Пяната гъба отваря много креативност за ръчно изработени любители. Ако искате да направите занаяти от гъба със собствените си ръце, първо трябва да помислите за целта на вашата работа:

 • За красота;
 • В полза на бизнеса;
 • Творчество в името на творчеството.

Постепенно, когато интересът се разширява, подобна дейност може да се превърне в истинско хоби и дори да се превърне в източник на доходи. Колкото по-красива и оригинална е идеята, толкова по-добри материали можете да изберете за производство.

Предпоставки за създаване на гъба занаяти

За да превърнете гъбата в творчески работен материал, трябва да я измиете и подсушите. Изключение правят новите гъби, закупени и извадени само от опаковката.

В работата си можете да използвате:

 1. Многоцветни гъби за миене на съдове - те са най-достъпни и разнообразни в цветовете;
 2. Автомобилни гъби, добре абсорбиращи и по-широки и по-дебели;
 3. Изолация за прозорци от порест каучук - бял, под формата на тънки ивици със залепваща страна;
 4. Пълнителят с пяна за възглавници ще бъде най-скъп, но мащабът на творчеството ще бъде различен.

Като инструменти ще ви трябват ножици, владетел, молив, канцеларски нож за рязане на хартия, както и PVA лепило. Ако желаете, можете да се запасите с мъниста, хартия, флумастери, игла и конец, бои с гваш.

Какви интересни неща можете да направите с гъба?

Занаятите, направени от гъби за миене на съдове, се дължат на оригиналните свойства на материала, а именно:

 • Еластичност;
 • Обем на въздуха;
 • Лесно поемане на влага;
 • Подуване от вода.

Всички тези свойства могат успешно да се използват за пробуждане на интерес към създаването на новото от старото. Гъбестата структура е подходяща за оцветяване и с всякакви налични материали - йод, брилянтно зелено, калиев перманганат, разредени бои.

Ако ги пуснете на повърхността, те ще оставят ярка следа и ще образуват петно, което се задълбочава.

Придобивайки уменията за работа с разнообразни материали, детето се учи да опознава света. Изучавайки процеса на абсорбиране на вода с гъба и изстискването й, той изучава основите на физиката, рисувайки в различни цветове - основите на химията.

Какво може да се направи от гъба от пяна, собственото ви въображение ще ви подскаже. Най-простите варианти са плосък държач за чаша за чай или възглавница с щифт. Плоска чиния, изрязана строго според размера на шарката, е удобна за използване като пълнител за поставка или възглавница за стол.

Какво е красивото в гъбата?

Как да направите гъба занаят? Много просто! Първо трябва да излезете с идея и да изберете материал с подходящ цвят. Асортиментът от разноцветни гъби отваря нови хоризонти за творчество

Различните цветове работят за типични изображения:

 • Жълто - за слънцето и цветята;
 • Зелено - за трева, дървета;
 • Синьо - за облаци и морски вълни;
 • Червеното е за цветя;
 • Белите са за ледени плочки и т.н.

Те ще направят подходящи вложки за обемна колажна картина. Да измислиш сюжет на картината и да нарисуваш скица е най-трудното нещо. След това ще трябва да се въоръжите с молив, владетел и ножица, да измерите, изрежете и залепите парчета с желаната дебелина на подходящите места в картината.

Ако не искате да рисувате картина, можете да се ограничите до поздравителна картичка. Нейният сюжет може да бъде взаимстван или измислен от вас самия, а външната страна може да бъде направена обемна чрез залепване на частици от пяна каучук.

Детските занаяти от гъба са много оригинални и нестандартни. Най-достъпните опции са торта, резервоар, пишеща машина или Спонджбоб (направени от жълто), парче диня, лодка или усмивка.Мебелите за кукли са чудесна възможност да покажете таланта си на дизайнер: гъбите правят ненадминати дивани, фотьойли, легла, ярки и леки по тегло.

Такива играчки са много удобни за банята по време на къпане. Те могат да се накиснат, без да се страхуват от съсипване. НО: не разчитайте на безтегловност: постепенно попивайки водата, те ще „наддават на тегло“ и ще потънат.

Особено заслужава да се спомене за новогодишните играчки. Изрязани от пяна, на едно парче или сглобени от отделни плочи, те ще бъдат почти безтегловни и - най-важното - няма да се счупят, ако бъдат изпуснати.

С дължимата грижа и старание можете да направите коледно дърво или подарък с лък, чанта на Дядо Коледа или символ на настъпващата година - лицето на животното, на което е посветено.

Колие или колие, направени от гъбести топки или кубчета, нанизани на връв, ще изглеждат също толкова добре, колкото всеки друг карнавален костюм.

Какви полезни неща можете да направите от гъба?

Снимката на гъба занаяти показва, че този неусложнен материал може да се използва не само за игра, но и за реална полза. Гъби за грим, направени със собствените си ръце, ще зарадват всеки модата.

Гъба за обувки, изрязана от голямо парче със собствените си ръце и декорирана по оригинален начин, може да бъде приятна изненада за празника. За малко коте можете да изградите надраскване от пореста гума: привличайки го със своята мекота, това ще помогне да запазите мебелите в къщата в безопасност и здравина.

Гъбестото парче е подходящо за безопасно съхранение на копчета в моливник. Достатъчно е да ги залепите по цялата повърхност - и можете да ги носите без страх от загуба или убождане.

Удобно е да се правят наслагвания за шахматни фигури и пулове от гъби. За да не почукат по повърхността на дъската, когато играят, е достатъчно да залепите тънки плочи от пяна от каучук на дъното.

Какво ще донесе гъбата?

С помощта на парче порест каучук можете да се научите да запълвате шарки върху плат или хартия, като го използвате като четка. Вземането на стар филмов калъф и поставянето на парче гъба в него е чудесен инструмент за начинаещ художник.

От листа от пяна гума получавате добър валяк за изглаждане на тапета. Тя може да бъде направена от точно тази дължина и радиус, които са най-удобни.

За да направите това, трябва да намерите фиксатор - плоска пръчка или тел, увийте гъба, залепете и прикрепете дръжка.

Удобно е да залепите вътрешната повърхност на кутията или куфара с гъба, така че предметите вътре да не чукат по стените при носене. Достатъчно дебел слой порест каучук ще ви позволи да съхранявате обеци-шипове в него.

Пяната гума ви позволява да пълните не само традиционните възглавници, но и поставки, меки седалки, играчки, всичко, което има само достатъчно въображение.

Снимка на гъба занаяти

Интересни статии...