Занаяти от тесто: инструкции и майсторски класове за начинаещи, снимки, занаяти от солено тесто, творчески идеи и примери за работа

Соленото тесто е много популярен занаятчийски материал. Такава еластична маса е лесна за приготвяне, като се използва минимален набор от съставки, а готовите продукти са с отлично качество и могат да радват своите собственици дълго време.

Тестото се препоръчва като основен консуматив за творчески дейности, поради своята практичност и безопасност.

Ползи от осоленото тесто

Днес са известни доста различни материали за моделиране, сред които са въздушен пластилин и полимерна глина. Соленото тесто обаче има някои предимства пред други основи:

 1. Наличност. Тестото е лесно да се направи у дома, като същевременно не изисква никакви финансови разходи.
 2. Повърхността на масата се втвърдява бързо и остава твърда за дълго време.
 3. Дори на етапа на месене към тестото могат да се добавят бои или оцветители за храна, за да се придаде желаният цвят на готовия продукт.
 4. Занаятът може да бъде боядисан дори след като работната маса се втвърди напълно.
 5. На снимката на занаятите от тесто можете да видите как най-малките детайли могат да бъдат създадени на повърхността на продукта.
 6. Всички съставки, съставляващи този материал, са безопасни за хората, което ви позволява да използвате тестото за създаване на детски занаяти.
 7. Непрекъснато нарастващият брой нови идеи за изработка на тесто е невероятен.
 8. Остатъците от работната маса могат да се измиват както от повърхността на ръцете, така и от всяка друга повърхност (например от дъска за рязане).
 9. При правилна обработка и декорация готовите играчки ще зарадват дълго време своите млади собственици, защото материалът не се деформира с течение на времето.

Подобно на повечето други пластмасови съединения, осоленото тесто е чудесно за извайване на интересни продукти. Скулптурата ви позволява бързо да развиете много умения, включително фина моторика на пръстите.

Приготвяне на солено тесто

Първата стъпка към създаването на оригинални занаяти е приготвянето на пластмасова маса. За класическа рецепта за занаятчийско тесто ще ви трябват 1 част брашно, 1 част сол (по-добре е да вземете плитка), няколко супени лъжици слънчогледово олио и малко вода.

Ако планирате да рисувате материала на този етап, трябва предварително да приготвите хранителни оцветители или бои.

Инструкции как да направите тесто за занаяти:

 • В отделно приготвен съд се смесват брашно и сол (на същия етап се добавят оцветители за храна или пигменти).
 • Към сухата смес се добавят вода и растително масло.

Получената маса се разбърква старателно, така че багрилата да се разпределят равномерно върху тестото. Същата дебела маса, когато се омесва, придобива подходящата пластичност за творческа работа.

Детски тестени занаяти

Моделирането на солено тесто носи много положителни емоции не само на децата, но и на техните родители. Дори възрастен трябва да започне творчески дейности с леки занаяти.

Занаятите от теста за деца са признати за най-оптимални за учене:

 1. Фигури на животни.
 2. Плодове и зеленчуци.
 3. Изображения на Луната, звездите и други обекти, които не изискват внимателно внимание към детайлите.

Цялата работа се извършва съгласно една инструкция:

 • Слой от работната маса се разточва върху дъска за рязане.
 • В работата се използват помощни инструменти: пинсети, ножове, метални форми за печене, игли, копчета.
 • Всички тези предмети ви позволяват да създадете интересен релеф на повърхността на бъдещия занаят.
 • Готовата фигура се поставя на открито или в предварително загрята фурна (понякога се използва студена фурна).

След като материалът се втвърди напълно, фигурата се боядисва, а отгоре се нанася акрилен лак, който предпазва повърхността на продукта от пукнатини, боята от изгаряне.

Празнична играчка "Къща"

Ръчно изработените новогодишни занаяти от тесто са много популярни. Една възможна фигура е висулка къща.

Когато извършвате независима работа, трябва да се опитате да направите играчката възможно най-ярка, за да поддържате празнична атмосфера. Как да направите занаят от солено тесто:

 1. Дебел слой се разточва върху дъска за рязане.
 2. За да изрежете фигурка на къща, ще ви трябва всяка метална форма, която има формата на квадрат или правоъгълник.
 3. С помощта на остър нож (можете да използвате канцеларски нож) те придават на покрива правилната форма, като не забравят за много символичната тръба на комина.
 4. С помощта на остра игла или клечка за зъби се създава необходимият релеф на фасадата на къщата: прозорци, врата, рисунка на стената.
 5. Следващото предизвикателство е да добавите цвят към коледната играчка. Най-изгодният цвят е наситено син или яркочервен. Кантът на фасадата може да бъде направен в златист цвят. Тази част от творческата работа е най-субективна и ще изисква въображение от майстора.

След изсушаване продуктът също е покрит с акрилен лак, а към горната част на плавателния съд е прикрепена метална телена кука.

Приказна къща за композиция

След обучението и практическата част можете да започнете да се занимавате с по-сложни занаяти.

 • Отличителна черта на соленото тесто е способността му да запазва дадена форма, без деформация и напукване на повърхността на играчките.
 • Красива приказна къща ще ви позволи изгодно да украсите интериора не само на детска стая, но и на хол.
 • Моделирането в този случай ще изисква използването на скица или снимка на бъдещия продукт, на които можете да видите най-малките детайли и нюанси.

Релефът от тухли или зидария, прозорци, керемиди се създават с помощта на клечка за зъби или голяма игла.

Снимка на занаяти от тесто

Интересни статии...