Полезни DIY занаяти стъпка по стъпка: научете се как да правите полезни бижута и предмети у дома (130 снимки + инструкции)

В момента в магазините и търговските павилиони има голям брой различни продукти. Има хора, които не искат да използват произведени продукти или имат подобна причина, поради която не искат да закупят масово произвеждан продукт.

Ако сте един от хората, изброени по-горе, тогава имате възможност да правите занаяти със собствените си ръце от материали, които се намират в къщата.

Освен това ще ви каже как да правите полезни занаяти от скрап материали. В допълнение към факта, че такива занаяти ще имат привлекателен външен вид, те ще бъдат полезни в ежедневието и за битови нужди.

Домакински продукти

Различни полезни занаяти за дома включват кухненски предмети. Кухнята е мястото, където семейството често се събира за ядене и за ползотворно общуване. Различни текстилни изделия ще помогнат за оборудването на тази стая наистина уютна.

Можете да направите следните неща:

 • Престилки;
 • Потхолдери;
 • Салфетки;
 • Кърпи;
 • Кукли за чайник;
 • Калъфи за столове.

Със сигурност се чудите: как да направите полезни занаяти? Не е трудно да ги направите от остатъците от старо шиене, стари дънки, парчета плат. При производството се използват различни техники: сатенен бод или кръстосан шев, пачуърк.

Красив продукт ще се окаже плетен от останалата вълна. Работен собственик ще се опита да направи маса или табуретки. Като материал можете да вземете дъски или строителни палети. Различни рафтове или дъски за рязане ще бъдат полезни фалшификати.

Чудесна идея е да направите органайзер от използвани консерви, които са боядисани в изразителни цветове и фиксирани на стойка или помежду си. Такъв продукт ще бъде полезен за дома или за аранжировка на лятна вила.

За гараж

Нека да разгледаме някои полезни гаражни занаяти. За някои собственици на автомобили гаражът служи не само като място за съхранение на превозни средства, но и като база за ремонт и прекарване на много време в него.

Умовете на голям брой собственици на автомобили са работили, за да създадат качествено и удобно място за обслужване. В резултат на това стана възможно да се получи значителен брой аксесоари за гаража.

В малко гаражно пространство собственикът трябва удобно да изложи много инструменти и други аксесоари. Той трябва да гарантира, че те се съхраняват безопасно и че винаги са удобни за вземане за употреба.

Хората, които размишляват как да подобрят своята гаражна среда, често измислят полезни фалшификати, базирани на най-новите методи на изобретението.

Като вземете предвид правилата за безопасност в гаража, трябва да се погрижите за удобния изход и влизане в помещенията и да избягвате препятствия по пътя. Гумите се съхраняват в гаража със и без диск.

Ако гумите са разположени на джантата, тогава за съхранение те се окачват на опора на стена или таван, а за свързването им се използва кабел, верига или лента за багаж.

За да се запазят гумите без дискове, стойките се използват независимо направени от желязо, които са фиксирани към стената на гаража. Можете да видите различни снимки на полезни занаяти, да размишлявате и след това да го направите сами.

Занаяти за даване

Най-вероятно във вашата лятна вила има стари пънове, клони на дървета, дървени кутии и други дървени продукти, които не се използват в домакинството. От всеки от тези материали можете да създадете полезен занаят за лятна резиденция.

 • От стар дървен палет можете да изградите прекрасна пейка, на която са разположени удобни възглавници с декоративни орнаменти.
 • Много красиви и удобни табуретки могат да бъдат сглобени от дървени кутии и пънове.
 • Старите пластмасови бутилки могат да намерят необичайни приложения.
 • От няколко парчета можете да направите две прасенца. Те са идеални за изграждането на цветно легло "прасенце".
 • В бутилките се изрязва горната част, изсипва се земята и се засаждат цветни разсад или техните семена. Такава цветна градина е преносима и може да бъде преместена на всяко друго място в страната.

Градински продукти

Собствениците на вили постоянно измислят различни полезни занаяти за градината, доколкото полетът на въображението позволява. Ето някои от тях:

 1. Къщичка за птици, която ще издържа на температурни промени, може да бъде направена от пластмасова бутилка. От консервна кутия ще излезе необичайна къщичка за птици. От стар ботуш можете да направите удобен подслон за птици. Можете също така да направите къщи от дървени трупи или различни контейнери. Изработените къщички за птици ще позволят на птиците да се скрият от студа през зимата и да намерят храна. Занаятите от бутилки са добър вариант. Те могат да бъдат направени на птици и боядисани с ярки цветове.
 2. С помощта на пластмасови бутилки ще се окаже, че създава добър дизайн за пътеки и цветни лехи. Ще се използват и капаци под тях, от тях се прави панел, който се окачва навсякъде, дори на дървета.
 3. За производството на малка скулптура под формата на щъркел, таралеж, катерица, бухал е подходяща основа от полистирол или втвърдена полиуретанова пяна. Фигурата се изрязва, след което се покрива с шпакловка и се оставя да изсъхне. След това горният слой се шлайфа и боядисва. Такива декорации ще служат за повече от един летен сезон.
 4. На старо огледало може да се даде втори живот, защото може да се окачи в тъмен ъгъл на градината, за да се увеличи осветеността на растенията и визуално да се разшири пространството.
 5. В близост до входа могат да се засаждат растения за катерене. За тях дъговидна конструкция е изградена от метални или върбови пръти. Всеки, който влиза в двора, ще усети комфорта.

Оградата също може да бъде украсена. Това е прекрасно място, където се вписват декоративни продукти, направени сами. Ярко оцветени ръкавици, стари ръкавици, саксии за цветя могат да украсят оградата.

Ваза от пластмасова бутилка

За да направите рисувана ваза, трябва да подготвите:

 • Пластмасови шишета,
 • Грунд, електрическа лента,
 • Спрей боя,
 • Ножици.

Етапи на работа:

 1. Първо, горната област на бутилката се отрязва, джантата се поставя с електрическа лента.
 2. След това върху бутилката се нанася груб слой грунд.
 3. След това се боядисва с аерозолна боя и трябва да изчакате, докато вазата изсъхне напълно.
 4. Така боядисаната ваза от пластмасова бутилка е готова за употреба.

Снимка на полезни занаяти

Интересни статии...