Занаяти от ядки (120 снимки): урок по създаване на занаяти и декорации от ядки, черупки „направи си сам“ (инструкции, шаблони, схеми)

Почти всички хора са изправени пред желанието да направят нещо красиво от подръчния материал, но никога не им е хрумнало как да го направят и какъв материал е по-добре да изберат.

Подобен проблем възниква и за родителите, които помагат на детето си в началното училище да се занимава с домашни работи. В тази статия можете да видите идеи за занаяти от ядки, както и как да ги направите сами.

Прости занаяти с ядки

Основата на простите занаяти, направени от ядки, ще бъде ореховата обвивка, защото тя е много издръжлива, не се страхува от вода, боядисва добре и се съчетава добре с други подръчни материали.

Тези качества дават възможност да се правят от него както прости, така и не сложни неща, както и елегантни бижута или оригинални сувенири.

Като начало ще разгледаме занаяти за деца, които могат да се извършват бързо, без да се притесняват много и не изискват специално обучение, както и инструкции стъпка по стъпка за тяхното изпълнение.

Те могат да се използват за хобита на дете или, ако е необходимо, бързо да се създаде сладък занаят за училище.

Занаятчийска лодка от орех

Първият и един от най-лесните занаяти може да се нарече „Кораб“, което е идеално за дете, ако то не знае какво да прави, защото няма нищо по-добро от това да създадете свой собствен флот сами.

Какво е необходимо за сглобяване:

 • Клечки за зъби
 • Парафинови свещи
 • Хартия или друг материал, който може да се използва като платно
 • Черупка от орех

Етапи на сглобяване на лодката:

 1. Намерете чиста черупка от ядки и капнете парафин от горяща свещ в дъното му, така че бъдещата мачта да застане здраво в нея. (Точка 1 трябва да се изпълнява с дете, за да се избегне опасност от пожар)
 2. След като сте накапали необходимото количество парафин в черупката, трябва да поставите там клечка за зъби, която ще действа като мачта и ще изчака парафинът да се втвърди, докато държите клечката за зъби изправена.
 3. Сега трябва да прикрепите платното към мачтата. Това може да бъде всичко, което искате, можете да използвате лист от зеле, маруля, от дърво, обикновен лист от тетрадка или друго нещо, което може да действа като платно.
 4. Сега платната са „нанизани“ на клечка за зъби и лодката може да бъде пусната във водата, без да се страхува, че ще потъне, тъй като ядката не потъва във вода

Също така, прости занаяти за дете могат да бъдат под формата на различни животни и насекоми, които могат не само да завладеят детето за дълго време, но и да украсят дома ви.

Занаятчийска пчела накратко

За да го завършите, ще ви трябва

 • Черупка от орех
 • Жълти и черни бои
 • Лепило или пластилин
 • Парче въже.
 • Пластмасови очи, или можете да ги направите от пластилин.

Стъпки за сглобяване на пчели:

 1. Оцветете черупките на ореха в жълти и черни ивици и ги оставете да изсъхнат.
 2. Направете осморка от въже (знак за безкрайност) или оформете крила за пчела от пластилин по вкуса на дете.
 3. Залепете фигурата осем (безкрайност) към изпъкналата част на черупката с лепило или малко парче пластилин.
 4. Прикрепете очи към пчелата на лицето й.

По същия принцип можете да направите много други животни или насекоми, за това ви трябват бои, в цвета на животното, например за калинка ви трябват черни и червени бои, зелено за жаба, сиво за зайче, и т.н.

След като нарисувате черупката, животните се нуждаят от отличителни черти: антени, уши, лапи, можете да ги направите от картон или пластилин. Не забравяйте да прикачите очи към получените занаяти и занаятът може да се счита за завършен.

Занаятчийски топиари от ядки

Следващият вид занаяти, които е лесно да направите със собствените си ръце, могат да бъдат полезни за хората, които искат да украсят дома си или да направят добър подарък.

За красотата на занаятите няма нужда да се притеснявате прекалено много, защото можете да комбинирате няколко прости занаята, за да получите добра комбинация, например, да направите горска поляна с буболечки, животни, гъби, лодка може да плува в разстояние в реката и др. може да има много такива композиции, в зависимост от възгледите на човека.

Но ако искате да направите единична декорация за дома си или подарък на любим човек, тогава тук можете да прочетете как да създадете "топиар" със собствените си ръце.

Материали за сглобяване

 • Всички ядки, които изглеждат добре заедно.
 • Суха клонка или друга пръчка, която ще съвпада с върха на топиария.
 • Пот. Размерът му се определя по ваша преценка.
 • Дебела хартия
 • Пистолет за лепило
 • Ленти с различни цветове
 • Конци и мъниста
 • Гипс или друга бързосъхнеща твърда смес
 • Шотландска лента широка
 • Акрилни бои.
 • Вода
 • Металът, който намирате в къщата (малки пирони, винтове и т.н.), можете също да използвате парчета счупени тухли или други неща, които действат като тежести.

Въпреки големия брой необходими неща, занаятът се извършва лесно и наведнъж.

Етапи на сглобяване на топиари

 1. От дебела хартия трябва да навиете широка бучка и да я увиете с тиксо около нея.
 2. Правим дупка в получената бучка и я запълваме с горещо лепило от пистолет.
 3. Поставете пръчка в дупката и я оставете да изсъхне.
 4. След това, като се държите за пръчката, боядисвайте бучката в бяло (или друга по преценка на човека), след което боядисайте пръчката в същия цвят.
 5. Сега сортирайте ядките по размер и първо използвайте големите.
 6. Поставете първата гайка в центъра върху горещо лепило. След това, до него, залепете останалите ядки, така че те да бъдат поставени в пръстен отгоре (направете кръг за големи ядки в горната част на бучката), запълнете останалото пространство по размер.
 7. След като завърши горната част на топиария, трябва да поставите подготвените тежестни материали в саксията, да поставите пръчка с бучка и да излеете приготвената смес.
 8. След като рамката на топиария е готова, е необходимо да я боядисате (по преценка на човека).
 9. След това го украсявате с конец с мъниста, панделка и други декорации по ваш избор.

По този начин можете да направите занаят от ядки със собствените си ръце, който може не само да украси дома ви и да добави уют към него, но и да действа като добър подарък.

Характеристики на занаятите с ядки

Черупката на всички ядки има отлични свойства, поради което занаятите от тях стават оригинални и на различни теми. Подобни примери могат да бъдат наречени пулове от черупки от орех, за това просто трябва да боядисате черупката в бяло или черно.

Можете също така да създавате играчки за коледно дърво, като използвате лепило, въже и различни видове ядки. Заедно с играчките можете да направите миниатюрно коледно дърво от черупка от орех, просто трябва да намерите рамка (основа) под формата на конус и да го залепите с коледни декорации.

Има много примери за използване на ядки за занаяти, всичко зависи от въображението на човека.

По този начин показахме само няколко майсторски класове за създаване на занаяти от ядки. Не забравяйте, че всичко зависи само от вашето въображение!

Измислете, фантазирайте и тогава ще получите най-оригиналните и очарователни занаяти, които ще донесат удоволствие както в производствения процес, така и ще зарадват окото в бъдеще.

Снимка на занаяти от ядки

Интересни статии...