Направи си сам дървени занаяти стъпка по стъпка (135 снимки): урок по работа с дърво за начинаещи (майсторски клас)

Направи си сам занаятите от дърво могат да бъдат както сложни, така и лесни за изпълнение. Дървото е доста лесно за обработка, така че можете да започнете да работите с него с леки продукти, постепенно преминавайки към по-сложни предмети.

Много често родителите мислят как да изберат дървени занаяти за деца, за да участват с тях на изложба в детска градина или училище. Всъщност, заедно с родителите, детето може да направи обикновен дървен продукт.

Занаяти в детската градина

Майсторският клас за създаване на занаяти от дърво може да бъде много прост, когато става въпрос за съвместна работа с детето ви. Много родители се страхуват да вземат този материал за работа, вярвайки, че е твърде трудно и детето може да не се справи.

Обработката на дърво обаче е много полезна и развива както творчески умения, така и фини двигателни умения. Освен това има прости опции, например апликация, направена от клонки.

За работа ще ви трябва:

 • Малка дървена клонка;
 • Картон;
 • Лепило;
 • Ножици;
 • Сушени листа.

Тънката клонка ще бъде стволът на дървото. Можете да го изрежете с ножица, както искате, като промените размера и формата. Клонката трябва да се залепи върху дебел лист картон и да се изчака, докато лепилото изсъхне.

След това можете да залепите листата върху "клоните" на дървото. Това ще бъде неговата великолепна корона. Листата могат да бъдат залепени плътно както цели, така и смачкани. Готов е прост занаят.

Фоторамка от дърво

Има няколко опции как да направите занаят от дърво, за да направите фоторамка:

 • Използване на малки дървени летви за направа на основата и рамката за снимката;
 • Използвайте клонки, за да рамкирате снимката;
 • Вместо клонки или пръчки, направете малки разфасовки.

Във всеки случай ще е необходима основа, където ще бъдат закрепени материалите за стените. Това може да бъде или дебел лист картон, който няма да се огъне под дървен материал, или малък лист ПДЧ.

 1. Важно е да измерите необходимия размер на два листа, единият от които ще служи като заден, а вторият като преден.
 2. Задната част остава непроменена, а не предната част, трябва да изрежете прозореца за снимката.
 3. Останалата част от материала е залепена - разфасовки, клони или дървени летви.

И накрая, можете да вмъкнете стъкло в получената рамка, така че прахът да не попадне върху снимката.

Фигури от разфасовки

На снимката на дървени занаяти можете да видите, че фигурите от разфасовките са различни. Всичко зависи от степента на умения и наличните инструменти.

Струва си да започнете с най-простите форми, за тях са дадени инструкции стъпка по стъпка.

Можете да направите много красива бухал от разфасовките. За това ще ви трябва:

 • 4 среза на трион - един трябва да е голям, един среден и два малки;
 • Две капачки за бутилки за напитки;
 • Нокти или винтове, които ще закрепят частите на бухала. Можете също така да вземете лепило, което може да залепи дървото, ако бухалът не стои отвън;
 • Трион или брадва, които ще са необходими за намаляване наполовина на едно от разрезите.

Най-големият трион ще служи като основа и тяло на плавателния съд. Две малки триончета са очите. Капачките са зениците. Средният разрез трябва да бъде разделен наполовина и прикрепен към страните - това са крилата.

За да изглежда бухалът като истински, можете да му направите и вежди, които да висят над очите ви. За да направите това, трябва да вземете стара чанта и да я завъртите малко, отрязвайки по краищата. И след това фиксирайте получената част над очите.

 1. Апликационна мозайка. Ще се окаже доста обемна и голяма, тъй като всяка сто отрязана пила заема много място, дори и най-малката.Има много идеи за занаяти от дърво в този формат. Някой прави слънце от разфасовки, някой поставя сърце от тях. Мозайката може да бъде изпълнена както на вертикална повърхност, например стена, или да служи като отделна композиция. След това ще трябва да намерите някаква солидна основа за мозайката, да изложите занаята и след това да изрежете апликацията по контура на продукта.
 2. Зайци от порязване на триони - алгоритъмът на работа е подобен на занаята на бухал. Ще ви трябват 2 големи разфасовки за тялото, едно по-малко за главата, две големи овални разфасовки за ушите и три малки овални разфасовки за лапите и опашката. Между двата разреза на тялото трябва да поставите главата, опашката и да ги фиксирате. След това прикрепете уши от двете страни на главата и лапи в долната част на тялото.

Триони могат да се използват както ви харесва, много добре се получават различни фигури на животни от тях. Основното е, че такъв занаят може да се направи с дете. Когато работите заедно с възрастен, ще получите отличен резултат.

Дъска за рязане

Този тип занаят може да бъде направен вече от по-голямо дете, ученик или начинаещ майстор.

 1. Можете да вземете или масивен дървен блок и да изрежете дъска с необходимия размер от него, или да залепите няколко малки плочи.
 2. За залепване на дърво се нуждаете от специално лепило - скоби.
 3. За да стегне лепилото, трябва да притиснете здраво дъските и да фиксирате за известно време.
 4. След като лепилото изсъхне, трябва да ходите с равнина по повърхността на дъската. Това ще го направи гладко.
 5. Ако трябва да прекроите дъската, направете го с мозайката.
 6. Не забравяйте да пробиете дупка отгоре, за да можете да съхранявате дъската окачена.
 7. Ако дъската е била изрязана, трябва също да извършите обработката на нейните ръбове и краища.
 8. Сега ще ви е необходима шкурка, която може да се използва за шлайфане на всички краища.
 9. След като дъската е завършена и оформена, можете да я покриете с креозотен антисептик, за да може да се използва за хранителни цели.

Многослойни занаяти

Такива занаяти, според принципа на работа, приличат на занаяти от дървесни разфасовки. Само в този случай трябва да оформите материала, като изрежете всички части на продукта по контура.

Трафарети за занаяти можете да намерите във всякакви източници, ако е възможно, можете да го нарисувате сами.

Например можете да вземете бяла мечка. Той ще има 3 слоя.

 1. Първият е задната част на тялото,
 2. Втората е предната част на тялото с лапи,
 3. Горният, трети слой вече е главата.

Снимка на дървени занаяти

Интересни статии...