Занаяти от гуми: необичаен декор, красив дизайн на лятна вила и градина със стари гуми, майсторски клас + инструкции стъпка по стъпка със снимка

Употребяваните автомобилни гуми не се оказват непременно на сметище; те често се намират на най-неочакваните места. Пластичността и лекотата на рязане правят занаятите от такива рециклируеми материали популярен материал за декорация и народно изкуство.

Освен това на снимката на занаятите от гуми можете да видите цялото разнообразие от размери за автомобил, трактор, велосипед и други опции.

Градинска люлка от гуми

Градинска люлка е страхотно забавление за деца и възрастни. Дизайнът на люлките е различен, от тези, на които най-малкият член на семейството може да се люлее независимо, до устройства, които изискват определено количество физическа подготовка, за да осигурят необходимата амплитуда.

За най-малките те се изрязват и свързват заедно под формата на морски кончета, калинки и се покриват с меки материали.

Стъпка по стъпка майсторски клас за направа на люлка

Старата гума, която ще използваме като люлеещ се материал, трябва да е в добро състояние.

Разбира се, степента на износване на протектора тук всъщност няма значение, но гумата не трябва да бъде повредена, напукана или изтъркана.

Важно е теглото на люлеещия се човек да се поддържа добре и закрепванията да са здрави. Размерът също е важен - колкото по-голяма е гумата, толкова по-добре.

Преди да продължите с монтажните работи, трябва внимателно да огледате гумата и да проверите дали е повредена. Ако е добре, изплакнете обилно с препарат, за да отстраните остатъците от мазнина или гориво.

 • Люлеенето на гумите може да се извърши по два начина - чрез окачване на гумата вертикално или хоризонтално. Ако окачите гумата хоризонтално, ще получите структура, подобна на традиционната люлка с пейки или столове. От друга страна, вертикално монтираната гума е по-трудна задача - тя дава възможност не само да се люлее, но и да изпълнява акробатични каскади и да тренира вестибуларния апарат.
 • Люлки, при които гумата е окачена вертикално, е истински рай за прохождащите, но те трябва да са в безопасност. Ще го закрепим с дебело въже. С възел връзваме въжето както към гумата, така и към клона на дървото. Не трябва да се връзва "на възел", тъй като този вид възел е лесно да се развърже. Можете да използвате сайта за акостиране. Използва се при ветроходство за акостиране на стълб и пръстен, не се плъзга и не дърпа, въжето не се търка. Гумата трябва да виси поне 30 сантиметра над земята.
 • Хоризонталната люлка е най-добре да се окачи на подходяща рамка. Към горната греда закрепваме специални дръжки. Прикрепете веригата към шината, като използвате подходящите държачи с капачки. Могат да се използват три или четири монтажа. Тази люлка може да бъде окачена и на въже.
 • Люлката може да бъде окачена на клон на дърво или на специално направена рамка. Ако е окачен на дърво, възелът не трябва да е твърде тънък, за да не се счупи. Трябва също така да вземете под внимание видовете дървета. Не можете да закачите люлката твърде ниско. За да закрепите люлката, можете да използвате здраво въже (може да бъде полипропиленово въже, осем или десет) или верига, след което прикрепяме специални държачи към гумата.

Вертикално окачената лента може да бъде пробита на няколко места в долната част, за да се предотврати събирането на вода в нея. Люлките за гуми, особено хоризонталните, изглеждат много интересни, когато са боядисани в различни цветове.

Саксии от гуми

Саксиите за гуми са може би най-популярният вид за рециклиране и занаяти за гуми „направи си сам“.Благодарение на интересна кройка, оцветяване или друга обработка, можете да постигнете ефект, който да радва окото както на дете, така и на възрастен.

Саксиите за гуми могат например да приемат формата на цвете или лебед, а също така изглеждат страхотно, когато са нарязани и боядисани като жаби. Всичко, което трябва да направите, е да изрежете и оцветите правилно, а след това просто да поръсите с пръст и да засадите любимото си растение.

Такива саксии могат да бъдат направени под формата на чаши, като се постави голяма гума върху малка и се прикрепи дръжка от велосипедна гума. Занаятите на градинските гуми могат да се сменят редовно, създавайки нова атмосфера всеки летен сезон.

Изкуствени резервоари

Малки езера, създадени с помощта на тежкотоварни гуми за камиони, също изглеждат интересни. Понякога дори няма да се досетите, че гумата е вътре, тъй като краищата са облицовани с фрагменти от плочки или декоративен камък.

Често такъв ландшафтен дизайн е украсен с гумени патици, жаби и други тематични елементи. За да не изчезва водата, под гумата е подредено пластмасово или бетонно дъно.

Мебели и декор от гуми до къщата

Пуфове, фотьойли, изработени от гуми, ще се впишат идеално във вътрешността на вилата. Почистени старателно, покрити със силиконов уплътнител и покрити с кърпа, те се оказват доста функционални и удобни неща. В този случай капакът е направен подвижен, така че да е удобно да се измие при необходимост.

В повечето случаи един пуф ще изисква:

 • Големи гуми;
 • Шперплат;
 • Твърда подложка от полиестер или пяна с дебелина най-малко 5 cm;
 • Пореста гума с дебелина 2 см за обиколката на гумата;
 • Аерозолно лепило за тапицерия;
 • Телбод и телбод за тапицерия;
 • Дървени крака 4 бр;
 • Заключващи болтове 4 бр.

След измиване и изсушаване на гумата измерваме нейния диаметър, по който след това бяха изрязани основата и капакът от шперплат. Изрежете два кръга с различни диаметри от шперплат. За рязане се нуждаем от мозайка или ръчен трион за дърво. Изрежете два кръга и шлайфайте краищата на кръговете с шкурка.

По-големият шперплат, направен по този начин, е дъното на пуфа, а по-малкият е капакът. Опитайте на дъното на пуфа срещу гумата и проверете как лежи, ако всичко е изрязано правилно.

Поставяме и капак на гумата и проверяваме дали тя е твърде малка. Залепете покритието на тапицерия от пяна с дебелина 5 см. За целта напръскайте пяната с аерозолно лепило и шперплат. Събираме частите и ги поставяме под товара, така че да се хваща добре с лепилото.

Използвайки 2 см дебела пяна за тапицерия, изрежете лентата по ширината на нашата гума, така че да припокрива страните на гумата и обиколката на гумата.

Закрепваме нетъкания материал с тапицерен телбод, слагаме предварително зашит капак и вуаля, можете да го използвате.

Снимка на занаяти от гуми

Интересни статии...