Изработете църква на етапи със собствените си ръце: майсторски клас за изработване на храм у дома от кибрит, бутилки и картон (140 снимки)

Тази статия представя няколко опции за детски църковни занаяти. Това може да бъде задание от училище или детска градина или подарък от дете за религиозен празник.

Такъв занаят изглежда много труден и изисква много търпение, особено за дете, но като подредите всичко по рафтовете и разлагате цялата задача на малки стъпки, можете значително да опростите работата.

По-долу са дадени примери за църковни занаяти „направи си сам“ с илюстрации, план и материали, от които може да се направи.

Църква от пластмасови бутилки

Първо, нека вземем решение за необходимите материали, които трябва да бъдат подготвени предварително. И така, ще ви трябва:

 • Няколко празни пластмасови бутилки, ще ви трябват една по-голяма и четири по-малки.
 • Основата, към която ще бъдат прикрепени бутилките.
 • Нещо твърдо и устойчиво на деформация, като парче шперплат или капак на кутия за обувки, работи добре за него.
 • Добро лепило, в краен случай - скоч.
 • Нож или ножица, вижте тук за удобство.
 • Клечки за зъби / кръстове.
 • Бяла и златна боя и съответно четка.
 • Пластилин от всякакъв цвят.
 • Някаква синя хартия или картон.

След подготовка можете да се захващате за работа!

 1. Оцветете основата си в бяло, за да започнете, след което можете да я оставите настрана и да направите други стъпки, докато изсъхне.
 2. Сега можете да работите с бутилките. Най-големият трябва да се отреже малко под половината, а останалите да се направят с няколко сантиметра по-къси от него. След това отрязваме врата (пластмасата на това място е по-дебела, отколкото в останалата част, по-добре е да помогнем на детето: задачата ще стане много по-лесна, ако ножът се нагрява).
 3. Следващата стъпка отвътре е да запечатате горната част на бутилката с пластилин и да вмъкнете кибрит или клечки за зъби в нея, като предварително сте ги залепили под формата на кръст. Правим това с всяка бутилка и ги боядисваме всички в бяло, а горната част, на мястото на купола, в злато.
 4. Важно е боята да е плътна, да изсъхне добре и да не блести никъде!
 5. Всички части вече са готови за свързване. Поставете най-голямата бутилка в центъра, а останалите точно около нея, не забравяйте да изрежете входа в предната бутилка. За да могат бутилките да стоят плътно и стабилно, в долната част трябва да се направят 8 разреза с дължина около сантиметър, разделящи кръга на равни части, и да се отрежат четири от тях.
 6. След това огънете останалите части навътре, намажете ги с лепило и притиснете здраво към основата, като ги държите, докато лепилото изсъхне. Всички части трябва да бъдат разположени възможно най-равномерно и близо една до друга, дори можете да натискате и залепвате със съседни.
 7. Остава последната стъпка: направете прозорците. Изрежете 4 правоъгълника от синя хартия и ги залепете върху тялото.

Това е всичко, занаятът може да се счита за завършен!

Картонена църква

Такъв занаят може да изглежда сложен, тъй като включва много различни форми, но можете да се справите с него, ако го разложите на прости геометрични фигури! Има 2 варианта на изпълнение, различаващи се по материали.

В първата цялата конструкция е направена от бяла хартия, боядисана с боя в различни цветове, а във втората просто се използва хартия с различни цветове, така че изберете тази, която ви подхожда.

Ще имаш нужда:

 • Дебела четка от бяла хартия и боя / цветен картон.
 • Лепило (и четка за лепило, ако не знаете как да го разнесете спретнато).
 • Ножица или полезен нож.

Работен план:

Нашата църква ще се състои от две кубични части с различни размери: отпред и отзад, както и купол.

 1. Подгответе цял лист за основата, всичко останало ще бъде залепено към него.
 2. Изрежете и помете голям куб за гърба и го залепете за основата.
 3. По същия начин направете малък куб отпред, поставете го точно в средата пред големия и го закрепете.
 4. Направете малък триъгълен покрив отпред, като използвате светлосин картон / бяла хартия.
 5. Дойде най-трудната и трудоемка част - куполът, ние го правим жълт. За такъв дизайн ще ви трябват две дълги ленти с дебелина няколко сантиметра: трябва да ги залепите под формата на кръст, след това внимателно да ги огънете, така че да се получат пресичащи се дъги, и временно да ги фиксирате, да изберете относителния размер до вашия покрив.
 6. Между дъгите има свободно пространство; за да го запълните, изрежете четири триъгълника и ги залепете от вътрешната страна. На последния етап огънете краищата на лентите един към друг и залепете в средата, за да направите дъното, отсечете излишните остатъци. За по-лека версия можете да използвате конус вместо купол.
 7. Сега има само малко за завършване. Изрежете прозорци и врати и ги залепете към основната конструкция или просто нарисувайте, ако сте избрали бои.

На снимката можете да видите завършената версия на хартиения църковен занаят.

Църкви от кибрит и тестени изделия

Такива материали са много трудни за децата и не всеки възрастен може да се справи с тях без помощ, просто си представете, че трябва да направите такава конструкция от обикновени дървени пръчки! При такива обстоятелства очевидно задачата трябва да бъде улеснена по някакъв начин.

Има изход, който значително опростява работата: можете да залепите вече направено оформление на хартия с кибрит или тестени изделия, но за успешен резултат също изисква силно постоянство и контрол от страна на възрастните.

Тези занаяти имат много общо в изпълнението, но все пак ще бъде полезно да разгледаме разликите им, за да знаем за какво да сме готови.

 • Изработете църква от кибритени клечки: кибритите са с малка дължина, така че ще трябва да ги поставяте една след друга в голям брой редове, като отрязвате или смилате серните глави, така че да няма пропуски. Те също са прави и не могат да приемат заоблени форми, което означава, че ще трябва да изоставите куполите, като ги замените с пирамиди.
 • Изработете църква от тестени изделия: дългите спагети са по-подходящи за такъв случай, те са гъвкави и лесно се побират заедно, добре подходящи за куполи, но на прави повърхности трябва да внимавате да ги подредите равномерно и равномерно.

Всеки от представените занаяти не е един вариант, можете да направите много по-добре, ако проявите старание, измислите свои собствени варианти и ги модифицирате, промените и украсите, както искате, всичко зависи само от вас и вашето въображение, погледнете снимките на църковните занаяти и се вдъхновете!

Снимка занаяти църква

Интересни статии...