Творчески занаяти (115 снимки): научете се как да правите креативни, оригинални занаяти със собствените си ръце (инструкции за деца и възрастни)

Основното предимство на народното изкуство е създаването на дизайнерски и декоративни елементи, които никой друг няма да има. За тях винаги можете да използвате подръчния материал и предмети, които не се използват по предназначение.

Разнообразни комплекти за занаяти се продават в специализирани магазини, ако сте готови да се похвалите с тях.

Има много насоки за създаване на ръчно изработени шедьоври: плетене, бродерия, дърводелство, шиене, просто трябва да решите собствените си предпочитания.

Училищно творчество

Първите експерименти върху уменията за „направи си сам“ се преподават в началното училище. Повечето родители са запознати със ситуации, при които детето трябва да върши работа със собствените си ръце като домашна работа. Най-простото нещо е познат хербарий или неусложнена играчка от шишарки или жълъди.

Но снимките на творчески занаяти на ученици днес изненадват с универсален подход към простото изпълнение:

 • Приложения;
 • Снимки от мачове;
 • Домашна цветна хартия;
 • Пано от морски камъни.

С всеки метод на изразяване детето развива творчески подход, развива мислене и развива фина моторика. Съществуват и значителни предимства на такова развитие - децата разбират способността да оценяват красивото, да правят разлика между красота и индивидуалност.

Творческите занаяти между родители и деца ги сближават, понякога домашните са онзи рядък случай, когато прекарвате време заедно, за пореден път да се уверите колко много липсва на вашето бебе присъствието ви в живота му.

Занаяти от естествен материал

Най-често срещаните творчески занаяти, изработени от естествени материали. След като демонстрирате непретенциозно въображение, можете да създадете оригинална ваза от обикновен стъклен буркан с малък размер и поле или всякакви други цветове, които ще допълнят дизайна на всяка стая.

За това ще ви трябва:

 • Стъклен буркан;
 • Акрилни бои;
 • Цветя.

Като начало боядисайте стъклото с бои. Можете да използвате определена идея за рисунка или да приложите хаотичен стил - създайте тон и след това добавете щрихи и маркери.

Оставете основата да изсъхне и поставете цветята вътре. Това може да бъде хербарий, мъртво дърво или свежи цветя. Занаятът е готов.

За да усложните задачата, можете да използвате импровизирана плитка или други декоративни елементи, за да украсите "вазата". Какъв резултат искате да получите зависи от въображението на авторите. Не е ли подарък или малък подарък за добро настроение?

Оригами

Друг популярен начин за проява на творчество в училище Изработени са от цветна хартия и дебел картон.

Парцелите могат да бъдат от единични изображения (цвете, животно, предмет или поздравителен надпис) до групови изображения. Например елементи на природата: слънце, вода, зеленина с присъствието на изображения на птици, риби или животни.

За да създадете, трябва:

 • Цветен картон;
 • Тънка многоцветна хартия;
 • Ножици;
 • PVA лепило.

Обмислете идеята предварително.

 1. От картон се приготвя основа (форма) и отделно се приготвят сюжетни елементи, като се използва шаблон.
 2. Преди да фиксират върху картон, те извършват „репетиция“ - в процеса може да се появят допълнителни идеи.
 3. Готовият вариант се залепва върху картон и продуктът се оставя да изсъхне. Остатъците от PVA се отстраняват с чиста суха кърпа.
 4. Тази домашно приготвена опция обикновено се прави в по-ниските класове, те могат да се използват като празничен подарък или за рожден ден.

Нова година е време за хартиени занаяти. Фенерчета, звезди, маски, всичко това може да се направи на ръка.

Добър материал за елегантни новогодишни занаяти е цветното фолио, продуктите от него изглеждат елегантно и производството няма да бъде трудно.

Приложения

Този тип творчески занаяти „направи си сам“ се използва за направата на празнични картички. Като основа се използва дебел картон, а листа и цветя от хербарий или други импровизирани предмети могат да бъдат взети за детайли на декорацията. Това е точно този вид творчески занаяти, за които всичко под ръка е подходящо.

За направата на цвете са достатъчни няколко парчета цветна хартия, а използваната химикалка или клечка за уши е подходяща за направата на стъблото.

Пощенските картички се допълват с думите "поздравления", "пожелание". Ако са адресирани до близки и скъпи хора, добре е да добавите „най-скъпи“, „само“ и т.н.

Занаяти от ненужен материал

Понякога каквото искаме да изхвърлим, може да се превърне в основа за изкуствен шедьовър. Учениците често получават задачата да правят творчески занаяти със собствените си ръце от отпадъчни материали. Тези елементи могат да бъдат:

 • Пластмасови шишета;
 • Опаковки за бонбони;
 • Капачки от бутилки;
 • Използвани крушки.

Задачата е да се даде втори живот на тези предмети, развива въображението и въображението у учениците. Това е особено вярно днес в екологичен аспект, когато има широко разпространена пропаганда за опазване на околната среда. Излишните и използвани предмети, вместо да бъдат в кошчето, се почистват и украсяват с импровизирани средства.

Пластмасова бутилка може да придобие вид на забавен човечец, но за това е необходимо много малко: боя и въображение.

И ако има празна пластмасова кутия изпод течността, тя може лесно да се трансформира в кола, като се използват същите бои и няколко разноцветни тапи като колела за „транспорт“.

Ако е спешно, буквално - утре се нуждаем от творческа работа за състезанието, нищо не е по-лесно.

 1. С помощта на тел и многоцветни пластмасови капаци лесно се прави забавен човечец.
 2. Рамка (скелет) е направена от тънка метална тел и върху нея са нанизани капаци във всякаква цветова последователност.
 3. За обозначаване на черти на лицето (очи, уста, нос) са подходящи малки части от пластмаса или картон.

Всякакъв тип творчество „направи си сам“ за учениците е полезен; по време на производствения процес детето се учи да мисли творчески и да изразява своите идеи. Първите опити на децата за самоизразяване може да се превърнат в началото на дълго пътуване в дизайна или в навика да украсявате дома си с отделни, нестандартни предмети.

Снимка на творчески занаяти

Интересни статии...