Общоруски ден на семейството, любовта и верността

От 2008 г., 8 юли у нас, Денят на семейството, любовта и верността официално е получил статут на държавен празник. Руската православна църква канонизира княз Петър и съпругата му (принцеса Феврония) за светии. Този празник олицетворява лоялност и преданост, както и духовна близост, а не физическа. Църквата почита светиите и се смята за покровители на идеалните семейни отношения.

история на празника

Още от училище беше разказана тъжна, но много красива история за любовта и вярността. През 16 век събитията, случили се с брачна двойка, са описани от Ермолай-Еразъм (Ермолай Зловещият) в книгата му „Приказката за Петър и Феврония“.

Веднъж князът на Муром, Юрий Владимирович, имаше тежко заболяване с най-малкия си син. По тялото му се появиха язви. Никой от тогавашните лекари не може да помогне на принца да се възстанови от тази напаст. Всички лекари казаха, че Петър е обречен и нищо не може да му помогне. Мъжът се примири със съдбата си. Но един ден той сънувал пророчески сън, в който видял, че момиче на име Феврония може да му помогне в бедата.

Тя е родена в рязанско село и произхожда от селско семейство, чийто баща е пчелар. Още от малка момичето изучава свойствата на лечебните билки и може да лекува. Феврония беше красив и интелигентен човек. Затова, щом Петър я видя, той веднага се влюби в нея. Той обеща да се ожени за лечителката, когато тя го изправи на крака. Но той не изпълни обещанието си. След като красавицата го излекува и принцът се възстанови, той веднага забрави за тази дума. Казват, че това е причината за още по-големи неприятности, сполетели принца. Проказата отново се появи на тялото на Петър Юриевич.

Той отново изпрати пратеници до Феврония. Тя не ги прогони, а отиде в Муром, за да излекува Петър. Скоро мъжът се възстанови и се ожени за млада красавица. Никога не е съжалявал, че се е оженил за обикновена жена.

Семейната двойка все още имаше много неприятности и трудности, но всички се пребориха. Те са живели заедно дълги години, умирали в същия ден и завещавали да бъдат погребани в един ковчег. Но болярите и други хора решиха, че това не съответства на църковните традиции и затова те бяха погребани, макар и наблизо, но в различни ковчези. Легендата разказва, че на следващия ден хората са видели, че и двамата са в един ковчег. След това те решиха, че не си струва да разделят двойката и да нарушат обетите си.

Традиции от този ден

Според народния календар 8 юли (по стария календар - 25 юни) този ден се чества като ден на първото косене. Денят, в който всички немъртви си играеха на шеги. След една нощ на Иван Купала вече беше възможно да се плува безопасно. Казаха, че по това време русалките се потапят в дълбините на водоема и спят до пролетта.

Лайката се счита за символ на тържеството. Това цвете е много популярно сред влюбените. Всяко момиче използва лайка за гадаене: „Обича - не обича“. Според легендата 8 юли е времето за щастливи бракове.

Как се празнува?

Най-добре е да срещнете този ден в селото, да го прекарате със семейството си или да организирате пътуване до природата. Изненадайте другата си страна:

  • да си подарявате ръчно изработени подаръци (за предпочитане ръчно изработени неща);
  • пишете писма, в които разказвате за чувствата си или за някакви съкровени тайни.

На този ден можете да играете играта „Лайка“ с детето си. Ще бъде интересно както за възрастни, така и за деца да го играят.

Игра "Лайка"

Правим лайка от хартия, а на гърба на венчелистчетата пишем интересни и забавни задачи. Колко листенца има едно цвете, трябва да има толкова много участници. Всеки от участниците откъсва по едно венчелистче и след като е прочел задачата, я изпълнява. Изпълнителят получава награда.

Поздравления за празника

Поздравления за Деня на семейството, любовта и верността трябва да бъдат искрени, топли, семейни. На този ден те поздравяват деца (нашето бъдеще), млада семейна двойка (нова единица на обществото), семейни двойки, които са живели заедно от много години.

Има възможност да подберете желание в проза и поезия. Напоследък гласовите поздрави са популярни.

Вижте също: Празнични стихотворения

Примери за поздравления за Семеен ден:

Семейството и лоялността отново са на мода
И на преден план е любовта.
Хубаво време у дома!
Нека чувствата отново вълнуват кръвта!
И нека не изчезва с годините
Честит блясък на любящи очи.
Оставете слънцето да ви грее
И всичко ще бъде като за първи път! ♥

Лайка е символ на чистота,
На слънцето има светлина, топлина и нежност,
И сбъдната мечта
И любовта към живота е безгранична.
Поздравявам те за семейния ден,
Желая ви лоялност и страст
Красива искрена любов
Усмивки, радост и щастие! ♥

Интересни статии...