Света Троица - история и традиции на празника

Троица е един от най-почитаните празници на християните по света. Празнува се петдесет дни след Великден, следователно друго име за този празник е Петдесетница. През 2016 г. празникът на Света Троица ще се чества на 19 юни.

история на празника

В православието този ден принадлежи към дванадесетите празници и прославя Светата Троица. От древни времена Денят на Светата Петдесетница се счита за деня на основаването на Христовата църква.

В продължение на векове този празник съчетава радост, забавление и безкрайна любов с молитвено отношение. Празникът на Троицата е поразителен със своята красота. От древни времена украсата на къщи и църкви е украсена със зеленина: свежа трева, цветя и клони на дървета, тъй като зеленото символизира живота.

Случи се така, че в Русия от древни времена клоните на бреза се използват за декорация, така че това дърво има специално отношение. На него са посветени много стихове и песни. Празнуването на Троица без бреза е като честване на Коледа без дърво. Климатичните условия на територията на голямата ни страна обаче далеч не са еднакви, следователно на различни места, когато се украсяват къщи за празника, могат да се използват клони от офика, клен или дъб.

Празникът на Троицата е изпълнен с веселие и радост. На сутринта всички посещават храма, за да участват в празничната служба. Тя е най-тържествената и красива в този ден. Като правило енориашите ходеха на служба с букети от диви цветя и клонки от дървета. След това цветята се държат зад иконите. Запазените букети бяха поставени под прясно сено, в обори, за да изплашат мишките, а също и на тавана, за да предпазят къщата от огън. Те също се опитаха да хванат тревата от църквата, която покриваше пода.

Народни традиции, свързани с деня на Светата Троица

Хората на Троицата много обичат празника, затова се подготвят за него предварително: подреждат нещата в двора и в къщата, измиват и почистват всичко, пекат хлябове и пайове и канят гостите на празнична вечеря . Също така, на празника Петдесетница, беше обичайно да се дават подаръци и да се къдрят брезови венци.

Има много традиции, свързани със празника на Света Троица. Младежите организираха кръгли танци и се разхождаха по ливади и гори. На този ден момичетата бяха с най-добрите тоалети, често специално съобразени за празника, и участваха в „непознатата булка“. Събирали се в горичка, където слагали покривка, слагали върху нея питки, украсени с цветя, и танцували в кръгове.

По това време момчетата избираха своите булки. Смяташе се за добра поличба да се ожениш за Троица. Те казаха, че любовта, радостта и богатството ще съпътстват тези, които са женени в този ден. Покривката, венците, изплетени за Троицата и изпечените хлябове изиграха важна роля в бъдещия семеен живот. Покривката беше поставена тайно на масата по време на шоуто, питката беше оставена на бисквити и пазена до сватбата, а венецът на момичето понякога се предаваше на нейните влюбени като символ на лоялност.

Дори на Троица бреза беше навита. Този обред идва от древни времена. Свиващи се брезови клони, момичетата се надяваха да свържат мислите си с човек, който е скъп за сърцето й, или пожелаха здраве на майка си. Също така, много народни знаци са свързани с този празник, по който хората са познавали времето и колко добра ще бъде реколтата през текущата година.

Интересни статии...