Свети Валентин: историята на празника

На 14 февруари любителите на много страни празнуват празника на влюбените. Двойките имат романтични вечери, изненади и романтични подаръци. На Свети Валентин те даряват сладкиши, торти, меки играчки, сувенири и винаги картички под формата на сърца. Веднъж в историята, 14 февруари беше католически празник и този ден беше посветен на светец на име Валентин. В същото време празникът по никакъв начин не беше свързан с любовните истории на обичащи мъже и жени и много по-късно на 14 февруари той се превърна в светски празник.

Кога е Свети Валентин

Навсякъде Свети Валентин се празнува на 14 февруари и тази дата не се е променяла всяка година през цялата история на празника.

През Средновековието 14 февруари в исторически план се е считал за деня, в който е започнал брачният сезон за птиците. В онези времена имаше поверие: в зависимост от това коя птица привлича вниманието на самотно момиче първо, това ще бъде бъдещият й съпруг. Ако врабче се е срещнало първо, ще има брак с ветровит мъж, но все пак жената в този брак ще получи щастието си. Златоглавката обеща богат и благороден сгоден. Но, виждайки снегира, жената беше обречена да чака на сушата съпруга си моряк.

Когато 14 февруари стана католически празник, историята мълчи. Има много версии, но нито една от тях не е научно потвърдена.

През 15 век (1415 г.) се появява традицията да се подаряват валентинки. Първият валентин е изпратен на съпругата му от херцога на Орлеан. Докато е зад решетките, той изпраща по този начин послание за своята любов и преданост към любимата си. Започвайки с тази история, момчета и момичета подаряват сърца на своите избраници с любовни надписи.

В съвременната история на 14 февруари влюбените се опитват да изненадат и учудят половинките си с романтични изненади. Всички знаят коя дата се празнува Свети Валентин и се подготвят за това предварително.

Кой е Свети Валентин

Има различни версии за това кой всъщност е бил Свети Валентин.

Има три различни версии за това кой е бил Свети Валентин. В историята на католицизма под това име са посочени три значими личности.

  1. Свещеник Валентин от Рим. Той служи на католическата църква в Рим и е убит по време на разпада на Римската империя, когато започва преследването на свещениците.
  2. Италиански епископ Валентин. Той е екзекутиран и погребан близо до Рим.
  3. Историята на третия герой е практически неизвестна. Има легенди, че той е бил сътрудник, който прославя католическата църква и популяризира католическата вяра сред масите.

Свети Валентин може да бъде синхронизиран с всяка от горепосочените исторически фигури, но има и друга история за Свети Валентин, която е много романтична.

Откъде дойде Свети Валентин?

Има версия, че историята на празника на 14 февруари започва в Римската империя. Владетелят Клавдий II обърна внимание на факта, че младите хора практически не ходят при воини. Клавдий II заключава, че това се дължи на факта, че съпругите на младите мъже не им позволяват да се бият. И тогава той издаде указ: забранете на всички неженени мъже да се женят. В същото време лекарят Валентин бил ревностен проповедник на християнската религия. Той се жени за влюбени двойки тайно от всички.

Един човек, който имал сляпа дъщеря, веднъж се обърнал за помощ към Валентин. Тя се казваше Джулия. Докторът, като видял сляпото момиче, се влюбил в нея. Но тогава римският владетел разбра, че някакъв Валентин тайно се жени за двойки, и заповяда да го вкарат зад решетките. Вече знаейки за предстоящата екзекуция, докторът изпрати плик до любимата си Джулия, в който имаше лечебна билка шафран, както и бележка: „Вашият Валентин“.Докторът е екзекутиран на 14 февруари, а Джулия, която получи писмо от Валентин, го отвори и започна да вижда. Католическият празник в чест на Свети Валентин влиза в историята през 496 година.

В тази романтична история има много несъответствия, но никой не може да твърди, че това е просто красива приказка.

Католическата църква не смята 14 февруари за специален ден. През 1969 г. всички римски светци, включително Свети Валентин, са премахнати от календара на църквата. Историята на католическия празник приключва, но Свети Валентин остава най-важният ден за всички влюбени хора.

В началото на 20-ти век предприемчивите бизнесмени печелеха добър капитал, продавайки сърдечни картички, комплекти сладкиши и букети цветя. В крайна сметка, какъв празник е 14 февруари без такива принадлежности?

Чий е Свети Валентин? В почти всички страни на 14 февруари щастливите двойки празнуват Свети Валентин с признания, подаръци и романтични срещи.

Основните символи на този празник по всяко време са били и остават пощенски картички и подаръци, украсени под формата на сърце.

Как се появиха валентинките

Свети Валентин е свързан с пощенски картички, украсени под формата на сърца. Хората, които са пристрастни един към друг, обменят валентинки в знак на вечна преданост и любов.

На бележка! Историята нарича първия Валентин декларация за любов на херцога на Орлеан, който изпраща бележка под формата на сърце на любимата си съпруга, когато е бил в плен.

През 18 век картичките на Валентин придобиват широка популярност във Великобритания. Всеки човек, който е искал да признае любовта си, е изрязал сърце от цветна хартия, върху което е написал своите признания с многоцветно мастило. По-късно се появяват готови валентинки, които могат да бъдат закупени в книжарница втора ръка и изпратени на любимия човек.

Сега ръчно изработените сърца отново са на мода. Младите хора, използвайки различни материали, сами правят валентинки. Не съществуват всякакви сърца: хартиени, плетени, копринени, дантелени, дори годни за консумация. Пощенските картички, които се изпращат по пощата, имат особен чар. В нашата историческа епоха на Интернет получаването на запечатан плик, съдържащ такова романтично послание, наистина си струва много.

Символи и традиции на Свети Валентин

Свети Валентин е известен с многото си емблематични символи. Свети Валентин има следните вярвания и традиции:

  • Основните цветове на този празник са червеното и бялото. Червеният нюанс символизира страстна любов, а белият - чисти мисли и отворено сърце. Също така е за предпочитане да се дават розови рози на този ден. Розовото се използва и при проектирането на презентации.
  • Презентациите задължително трябва да символизират възвишено чувство. Можете да изберете всякакви дрънкулки под формата на сърца, фигурка на купидон, два лебеда или бели гълъби. Сладките се дават в кутии със сърца.
  • Всеки подарък трябва да бъде придружен от валентинка - картичка под формата на сърце. Правите ли го сами или използвате закупената опция, няма значение. Но вашият любим човек трябва да получи сърце.
  • Съществува убеждението, че сватбата, проведена на 14 февруари, води до по-нататъшно семейно благополучие. Много млади двойки планират сватбата си предварително точно за този ден много месеци предварително.
  • Остава традиция в много европейски страни да се гадае на този ден. Едно от популярните гадания е, че несеменото момиче пише мъжки имена на листчета и ги сгъва под възглавницата, а в полунощ вади едно парче хартия. Точно така, според легендата, ще се нарича бъдещият сгоден.

На този ден е прието да се прикачва валентинка към всеки подарък.

Как се празнува Свети Валентин в различните страни

Смята се, че произходът на Свети Валентин е от Италия. Как се празнува 14 февруари там?

Италия

Тук е обичайно да се празнува Свети Валентин с голям мащаб.Момичета с бели и червени рози могат да бъдат намерени навсякъде, ресторантите са пълни с щастливи двойки, любовта цари навсякъде. Исторически се случи така, че в Торино, например, на 14 февруари една двойка трябва да обяви годежа си и да организира празнична вечеря с роднини.

Франция

Тази страна е наситена с любов, защото не е за нищо, че толкова много влюбени двойки прекарват тук медения си месец. Французите са много креативни в любовните признания. Момичетата сутринта на 14 февруари могат да получат съобщение на балон, на тротоара или в местния вестник. На чаша кафе с пресни сладкиши френските жени могат да намерят великолепна декларация за любов във вестник. Също на този ден мъжете дават скъпи подаръци на избраните от тях: парфюм, скъпо бельо, бижута. Свети Валентин обикновено завършва с романтична вечеря със свещи и вино в приятно, уютно заведение.

Романтичната вечеря е задължителна за Свети Валентин

Дания

14 февруари в Дания по право се счита за най-романтичния ден. Мъжете изпращат на любимите си жени букети от кокичета, което символизира началото на страхотно и нежно чувство. Датчаните предпочитат да правят валентинки сами, използвайки цялото си въображение. Вътре те могат да пишат стихове със собствен състав. Важно е пощенската картичка да не е подписана от автора. Ако момичето, на което е изпратена валентинката, разбере кой го е изпратил, тя изпраща на младежа шоколадово яйце за Великден. Датчаните прекарват 14 февруари в разходки по улиците, в кафенета, ресторанти, на театрални представления.

Заключение

Историята на празника не е напълно разбрана, има много версии откъде е дошъл. Независимо от това, Свети Валентин се счита за любим празник на годината, особено за тези, които вече са намерили своята сродна душа. 14 февруари обаче е празник за все още самотните сърца, които мечтаят да намерят своето лично щастие. В крайна сметка, ако вярвате на красивата история, Свети Валентин от небето помага на всички влюбени, както и на тези, които са в търсене.

Интересни статии...