Новогодишни конкурси за ученици

Зимните празници са особено очаквани от учениците, защото с края на учебния квартал идват новогодишните празници. У дома започва подготовката за празнуването на Нова година: облича се коледно дърво, окачват се гирлянди, измисля се празнично меню. Но преди настъпването на вълшебната новогодишна нощ в живота на учениците трябва да се случи още едно много важно събитие: новогодишно събитие в училище. Разнообразни новогодишни състезания за ученици ще помогнат да се направи новогодишният училищен празник наистина забавен и незабравим.

Новогодишни състезания за младши ученици

Завържете мишурата

Всички участници са разделени в два отбора. Всеки участник получава новогодишна мишура, която завързва на ръка. Започва да свири новогодишна мелодия, на която първият участник завързва своята мишура за ръката на втория участник, вторият за третия, третият за четвъртия, четвъртият за петия и така нататък, до последния участник изтичва до първия и връзва мишурата си в ръка. По този начин получавате кръг от момчета. Печели първият отбор, изпълнил задачата.

Аз съм най-добрият актьор

На участниците се раздават листове хартия с изписани фрази. Те трябва да се показват с помощта на мимики, жестове, но не и думи и звуци. Останалите деца трябва да познаят какво показва участникът. Фразите могат да бъдат такива?

 • Ученик, който закъснява за урок;
 • Отличен ученик, получил двойка;
 • Разкошни фойерверки;
 • Дядо Коледа, препускащ в шейна;
 • Локва, която е замръзнала;
 • Детски капризи.

Дешифрирайте думите

Децата са разделени в два отбора. Можете да помолите всеки отбор да измисли име и капитан. По това време водещият пише две дъски с думи на дъската, в които буквите сменят местата си. Главната буква може да бъде подчертана, за да улесни децата да отгатнат думата. По-добре е да изберете думи, които са свързани с новогодишния празник, например:

 1. valnaKar (карнавал)
 2. Lёak (коледно дърво)
 3. corapp (подарък)
 4. ogeSndap (снеговалеж) и други

Измислете празнично меню

Студентите трябва да бъдат разделени на два отбора. Водещият раздава картички с букви на две маси. Капитаните на отборите избират по една карта наведнъж и екипите трябва да измислят новогодишни ястия, започвайки с тази буква. Печели екипът, който излезе с най-разнообразно меню с най-много ястия.

Познайте чий артикул е

Реквизитът за състезанието трябва да бъде подготвен предварително. Поставете предмети в чантата на Дядо Коледа, които ще показват, че принадлежат към един или друг приказен герой:

 • Карлсън Buns Pack
 • Перо на Жар птица
 • Раираният чорап на Пепи
 • Чехъл на Пепеляшка
 • Пайовете на Машенка и др.

Водещият вади по един предмет, а децата трябва да отгатнат приказния персонаж от него. Който познае повечето от героите, получава награда от домакина.

Най-дългият венец

Цветна хартия, ножици, лепило се дават на два екипа. По команда на водача всеки отбор трябва да нарязва цветна хартия на ивици, които трябва да бъдат залепени на пръстени, като ги събира в гирлянд. Можете да определите времето, в което ще бъде направен венецът, или можете да включите новогодишна песен, в края на която ще бъде определен отборът победител. Който има най-дълъг венец, печели.

Основни правила за провеждане на състезания

 1. Трябва да се помни, че учениците от началното училище (1-4 клас) са неспокойни, бързо губят интерес и преминават към друг обект на внимание. Следователно състезанията не трябва да са твърде дълги.
 2. По-добре е да не се провеждат няколко състезания едно след друго наведнъж. След всяко състезание можете да организирате танцова пауза, малък концерт, празнично чаено парти.
 3. Във всяко състезание победителят трябва да бъде награден. Нека това е символична награда, но без подаръци състезанията ще станат безинтересни.

Новогодишни конкурси за ученици в гимназията

Погрешно е да се смята, че учениците от гимназията не се нуждаят от състезания. Новогодишната нощ ще бъде по-богата и ще остане в паметта, ако я разнообразите със забавни състезания. Новогодишната програма за ученици от гимназията трябва да има поне 5 състезания.

Опаковайте новогодишния си подарък

В това състезание момичетата трябва да опаковат подаръците възможно най-красиво, като използват тоалетна хартия, фолио, панделки, дадена им мишура. Момчетата ще действат като подаръци. Момичето с най-интересния опакован подарък ще спечели.

Лента

В конкурса участват произволен брой кандидати, които трябва да бъдат разделени на трима души. Двама от тях са със завързани очи, а третият стои до тях. Водачът дава на един участник със завързани очи в ръце много панделки, а на музиката той трябва да завърже възможно най-много лъкове на този, който стои до него. След като музиката спре да свири, вторият участник със завързани очи трябва да открие вързаните лъкове. Победител е екипът, който изпълнява задачата по-бързо.

Спомнете си новогодишния филм

Участниците в състезанието трябва да застанат в редица и да се редуват, за да назоват филм, в който има новогодишна тема. Всеки, който не можа да си спомни филма, приурочен да съвпада с Коледа или Нова година, отпада от състезанието. Победител е участникът, който остава последен.

Поздравления по азбучен ред

Участниците в състезанието редуват изваждане на картички с писма от чантата, приготвена от водещия. Трябва да излезете с новогодишни поздравления за писмото, което сте получили. Особено забавно ще бъде съставянето на фрази, започващи с буквите Y, F, Sch, Ch, Ts. Тези, които са измислили интересни поздравления, получават малки подаръци.

Танцувайте с препятствие

Учениците стоят от едната страна в една линия. Пред тях водещият подрежда пластмасови чаши на два реда. Участниците трябва да прекрачат препятствието пред грубата музика. След това се добавя още един ред очила, след това още един и това продължава, докато участниците не започнат да разрушават стената от пластмасови очила. Наградата отива за най-сръчния участник.

Състезанията за ученици от гимназията (9 клас, 10-11 клас) не трябва да отговарят на темата на вечерта. Основното е, че на събитието цари весела, спокойна атмосфера. Както при по-малките ученици, на победителите трябва да бъдат представени малки подаръци.

Училищният новогодишен празник ще бъде скучен и безинтересен, ако в него няма забавни състезания. Шумните, мобилни състезания за новата година в училище трябва да се редуват със спокойни състезания, в които можете да проявите креативност и изобретателност. Учениците много обичат отборните състезания, така че няколко от тези опции трябва да бъдат включени в развлекателната програма. Повече смях, хумор и забавление, а училищният новогодишен празник със сигурност ще зарадва децата, независимо на колко години са.

Интересни статии...