Ден на знанието: защо 1 септември, история на празника, традиции

Всяка година началото на есента означава, че за учениците и учениците започва нова учебна година. Денят на знанието на 1 септември е празник за учители, ученици и всички, които по някакъв начин са свързани с образователния процес. Този празник е особено вълнуващ за първокласниците, които тепърва започват дългия си училищен път. Много цветове, усмивки на лицата им, широко отворени очи на първокласниците - всичко това очаква в гимназиите и училищата. В техникумите, колежите и университетите този ден също се отбелязва с почести.

Защо 1 септември

Историята на празника на 1 септември е следната. Много дълго време първият ден на септември се смяташе за ден на знанието, но беше признат за официален празник едва през 1984 година. Първоначално при царя проучванията могат да започнат през различни месеци от годината. Градските гимназии започват учебната година в средата на август, а децата на селяните могат да започнат да учат едва до края на есента. Докато не приключи цялата работа по почистването, проучването не започна. Това беше правилото. След революцията подобно разграничение между градски и селски деца нарушава правилата на държавността. Съветът на народните комисари нарече 1 септември денят на началото на новата учебна година и това се случи през 1935 година. Той също така установи колко трябва да продължи учебната година, колко ваканции и колко трябва да бъде.

Първият ден на септември не е избран случайно. Дълго време много образователни институции започнаха обучението си на 1 септември. Просто в Русия този ден дълго време се смяташе за начало на новата година. Когато Петър I отложи новогодишния празник за 1 януари, беше решено да напусне първия ден на обучение през септември, тъй като нямаше нужда да се прави дълга почивка в обучението и да се прави ход през ваканционните дни за зимните месеци.

На бележка! Също така, важна роля беше отредена на църквата. В църквите бяха организирани много центрове за обучение и те не искаха да променят календара си, не признаваха иновации.

През 1980 г. 1 септември е одобрен за официален ден на знанието. Но всички ученици на този ден вече са започнали да учат и едва през 1984 г. е направен официален празник.

1 септември стана официален ден на знанието през 1980 г.

Началото на учебната година в СССР и постсъветските страни

В СССР 1 септември се смяташе за много важен ден. Те се подготвиха предварително за това: купуваха училищни униформи, момичетата обличаха бели престилки, момчетата обличаха бели ризи, шиеха умни яки, купуваха красиви букети цветя. Задължително се проведе тържествена линия, знамето на училището беше проведено с чест, пионерската свирка играеше. Знамето беше издигнато на стълба и присъстващите го поздравиха, поздравявайки с ръце. Тези, които дойдоха за първи път на училище, получиха подаръци от първокласници.

От дните на СССР, малко се е променило в честването на Деня на знанието.

1 септември не беше официален празник и не беше общопризнат празник, но родителите поискаха почивка от работа, за да придружат децата си до линията. По-често се отглеждат цветя

парцели за чифлик, но понякога се купуват. Преди това нямаше такова изобилие от магазини за цветя, но до първия ден на септември се опитаха да вземат най-великолепния и красив букет от разноцветни гладиоли, далии, астри. На този ден по улиците можеше да се срещнат учители, облечени в умни дрехи, с големи букети цветя.

На 1 септември нямаше класове като такъв, беше ден на знанието. Учениците споделиха впечатленията си от лятото, разказаха къде са били през летните месеци. Първокласниците се опознаха помежду си и първия учител. Първият урок беше урокът за мира.Учителите говориха за Втората световна война и за цената, на която хората получиха възможността да живеят спокойно и какви чудовищни жертви бяха направени.

Обсъдихме и графици за уроци, извънкласни дейности, запознахме се с нови ученици и учители.

Всичко е останало подобно на този ден. Празникът 1 септември се нарича ден на знанието. Децата ходят на училище с цветя, красиви и умни. Във всички постсъветски страни традицията за честване на Деня на знанието продължава и навсякъде Първият ден на знанието се провежда много подобно. Изключение прави Узбекистан, където 1 септември е официалният ден на независимостта. Поради тази причина учениците ходят на училище не на първия, а на втория септември.

1 септември не е учебен ден. В много гимназии и училища винаги се провежда празнична линия, бие първата камбана. Специално внимание се отделя на първокласниците, за тях 1 септември е много значителен ден. Често на този ден класовете ходят на кино, театри, изложби, музеи. Във висшите и средните образователни институции студентите също идват с цветя, организират се концерти и развлекателни събития.

Начало на обучение в други страни

В Германия първокласниците получават като подарък голяма торба със сладкиши.

 • В Германия започват да учат от края на лятото до началото на есента, всичко зависи от региона на страната. Оригинален подарък за първокласници е чанта от дебела хартия, където сладките се слагат заедно с канцеларски материали. Вместо букет, първокласниците с такива чанти за първи път отиват в първи клас.
 • Норвегия започва учебната година в края на април. Започват да учат на шестгодишна възраст. Интересен факт в тази страна може да се нарече фактът, че местните училища не осигуряват столове и други заведения за обществено хранене. По-малките класове получават сокове или кисело мляко, а по-големите деца носят храната си от вкъщи.
 • Чешките деца, както и руските деца, ходят на училище на първи септември, обикновено от шестгодишна възраст. Преди детето да бъде прието в училище, той разговаря с психолог и той решава как детето е психически и емоционално готово за училище.
 • В Индия денят на знанието започва на 1 юни, но не се счита за празник. Максимумът, който родителите правят, е да почерпят децата със сладкиши и да четат тържествена молитва, когато излизат от къщата.
 • Унгария е държава, в която ръководството на институцията решава за себе си, когато започне учебната година. Обикновено започва през август-септември. Също така всяко училище разпределя продължителността и времето на ваканциите независимо, по своя преценка. Единственото общо условие е учебната година да бъде 185 дни в годината.
 • В Англия децата започват обучението си на петгодишна възраст. Началото на учебната година е през септември. Институциите в Обединеното кралство са от почти всички пансиони: децата живеят в училищни общежития и се прибират у дома само за почивни или ваканционни дни. Родителите имат право да посещават децата си в определено, специално определено за това време.
 • Дания има най-кратките летни ваканции - само месец и половина, а след тях в средата на август започва нова учебна година.

В Индия учебната година започва през юни.

Как се празнува Денят на знанието у дома

Точно така, ако семейството има традиция да счита 1 септември за празник и да празнува този ден на знанието. В този случай децата ще се радват да ходят на училище, да се опитват да получат добри оценки и да се стремят към знания. Ако родителите, много преди началото на учебната година, започнат да спорят на висок глас как не им харесва 1 септември, колко е трудно да се правят домашни задачи с децата им и да ги придружават до училище, а също така да присъстват на родителски срещи, деца ще имат същото негативно отношение към училищните дейности.

Основният подарък за учениците на 1 септември е куфарче с всички необходими аксесоари.

Традицията на всички семейства с ученици е да закупуват канцеларски материали предварително. Родителите с децата си отиват в магазина, където избират тетрадки, химикалки, моливи, бои и други канцеларски материали за училище.Препоръчително е да се даде възможност на децата да изберат какво им харесва най-много.

Също така много родители дават подаръци на своите ученици. Това важи особено за първокласниците, които трябва да дадат ясно да се разбере, че 1 септември е истински празник, а не началото на упорита мъчителна работа. Какво можете да дадете на първокласник?

 1. Ученическа чанта или раница
 2. Интересна информативна литература
 3. Спортна униформа
 4. Училищна униформа
 5. Посещение на воден парк или увеселителен парк

На бележка! Също вечер можете да организирате семейно чаено тържество с торта, така че децата да усетят колко важно е това събитие - началото на учебната година.

Получаването на знания е отговорен и труден етап от живота на всеки човек, а задачата на родителите и учителите е да направят всичко възможно, така че децата да се радват да научат нещо ново. Ако ученето е радост и всеки 1 септември е личен празник, от ученическите години ще останат само най-топлите спомени.

Интересни статии...