Възможно ли е да се кръщава на гладно преди Великден и на Великден

Решението да се доведе до християнската вяра, да се спаси душата на детето може да се вземе по всяко време. Счита се за правилно да се провежда Тайнството за приближаване и общуване с Бог на 40-ия ден след раждането, но възможно ли е да се кръсти дете в пост преди Великден или на голям празник, ако датата пада върху тях. Съмненията възникват поради други ограничения в този период (не можете да се ожените), не всеки духовник ще се съгласи.

Същността на Тайнството Кръщение

Първото от 7-те основни тайнства в живота на християнина е Кръщението. Смисълът е прочистване от първородния грях, покаяние за извършеното, условна смърт за земния живот, прераждане за вечен живот. Само онзи, който е роден от вода и Светия Дух, ще може да влезе в Царството Божие. Основното условие е истинската вяра в Бог, желанието за обединение с Христос.

Важно! Когато новородените се кръщават, родителите и кумовете трябва да вярват. Без истинска вяра, искрено покаяние, Тайнството няма да бъде изпълнено.

Не бъркайте действието с нещо мистично. По време на Кръщението не се случва нищо свръхестествено. Тайнството означава, че човек не вижда какво всъщност се случва. Църквата призовава Божия Дух да дойде и да очисти душата от първородния грях, да излекува болестта и да утеши в скръбта. В този момент в бебе или възрастен се появява Ангел Пазител, който го защитава през целия му живот, насочвайки го към истинския път.

Кога е най-доброто време за кръщене на дете

Няма еднозначен отговор. Прието е да се кръщава на 40-ия ден след раждането и по-късно, но е позволено и на 8-ия ден. Всичко зависи от желанията на родителите, конкретната ситуация.

На бележка! В случай на заболяване, заплаха за живота, бебето може да бъде кръстено на всяка възраст, веднага след раждането. Ако е необходимо, Тайнството е позволено да се извършва дори в болничното отделение, интензивно лечение.

До 7-годишна възраст решението да се кръсти дете или не се взема от родителите. На 7-14 години се изисква съгласието на детето и неговите родители. След 14 години решението се взема изключително от човек, който вярва в Бог.

Всеки ден от седмицата. Често църквите определят определени дни, тъй като освен Богоявление има и други служби. Но те могат да отидат на среща, да се отклонят от установения ред.

Можете ли да кръстите в пост преди Великден?

Някои родители искат да кръстят бебето на 40-ия ден след раждането или на 8-ия ден, който може да падне по време на гладуване, важен църковен празник. Свещениците не пречат на никого да премине през великото Тайнство. Смята се, че тъй като човек може да се роди във всеки ден за земен живот, то и за духовен живот, така че не е необходимо да се съмнявате дали е възможно да кръстите дете на пост преди Великден.

Важно! Докато пречиствате душата на бебето от първородния грях, не можете да направите ново, като уредите празник и забавление по време на поста по случай кръщенето.

Свещениците никога не пречат на родителите да искат да кръстят детето си.

Защо свещениците не препоръчват да се кръщава дете на гладно?

Основните причини за нежеланието на свещениците да кръщават дете на гладно преди Великден са заетостта и традицията да се празнува по не особено скромен начин. По това време е забранено пиенето на алкохолни напитки, шумните тържества и яденето на много от продуктите, присъстващи на празничната трапеза.

Ако родителите са сигурни, че ще могат да отпразнуват събитието скромно на великопостната маса, тогава свещеникът няма да пречи на посвещаването на нов човек в Бог. Трудности могат да възникнат само със свободно време, но с това духовенството отива на събранието и провежда церемонията, въпреки умората и натоварения график.

Внимание! Свещеникът ще откаже да проведе Кръщението, ако кумовете не са готови да поемат отговорност, не разбират, не осъзнават ролята си. Може да са необходими допълнителни разговори, поради което предварително трябва да се съгласите със свещеника за определена дата.

Можете ли да кръстите на Великден?

Свещеник може да откаже да кръсти дете само в случай на силна заетост

Смисълът на празнуването на Великден е победа и триумф над смъртта, което сега не е краят на всичко, но отваря вратата към Божието царство. Великден се празнува цяла седмица, като великденските служби честват победата на Исус Христос над смъртта.

Някои родители се чудят дали децата им са кръстени през Великденската седмица. Разбира се, да, но не всяка църква ще се съгласи без основателна причина. Службите се извършват ежедневно, дните са планирани от минута, свещеникът се уморява. Поради тази причина те могат да откажат да отслужат Тайнството.

На бележка! Ако е необходимо, свещеникът може да се съгласи да кръсти детето на Великден след празничната литургия.

Аргументи "за" и "против" провеждането на Тайнството по време на пост и Великден

Провеждането на основното Тайнство в живота на християнина през този период има както положителни, така и отрицателни аспекти. Причините за кръщението на дете на гладно или на Великден включват:

  • Почистване на душата от първородния грях заедно с общото прочистване на душата и тялото.
  • Специалното състояние на вярващите по това време допринася за основното условие за тайнството - истинската вяра.
  • Ако кръщавате на Великден, тогава роднини и приятели ще се съберат на празничната трапеза по две причини наведнъж.
  • Има поверие, че родените на светлия празник Великден имат специални таланти и същото важи и за раждането на духовното.

Аргументи срещу:

  • Трудно е да се намери свещеник, който да се е съгласил да кръсти дете без особена причина по време на пост или Великден, тъй като времето му е планирано от минута, целогодишната служба отнема много енергия.
  • Голяма тълпа от хора може да изплаши новородено.
  • Спазвайки поста преди Великден, не трябва да уреждате шумни празненства, трябва да ядете бързо хранене.

По този начин е възможно да се кръсти бебе по време на Великия пост и Великденските тържества. Важно е да се погрижите за това предварително, да намерите свещеник, който е готов да проведе церемонията, кумове, които са готови да поемат отговорност. Наложително е да присъствате на предварителните разговори със свещеника. Основното е да подходите към предстоящото Кръщение с цялата отговорност и истинска вяра.

Интересни статии...