Възможно ли е да отидем на гробището по Великден

Скоро предстои важен религиозен празник - Възкресение Христово. Мнозина имат обичай да ходят на гробищата на Великден, въпреки че църквата се противопоставя на посещението на двора на църквата в Светла неделя. Ходят ли на гробищата по Великден или е по-добре да го правят в специално определени дни?

Защо църквата се противопоставя

Какво отговаря църквата на въпроса, възможно ли е да отидете на гробището на Великден? Духовенството настоява енориашите да откажат да посетят двора на църквата на Великден. В Библията няма текст, който да забранява на вярващите да ходят на двора на църквата на голям празник. Но свещениците обясняват, че Великден е време на светла радост и забавление. На празник не можете да бъдете тъжни и разстроени, напротив, трябва да се опитате да изчистите съзнанието си от негативни мисли. Ето защо на Великден не можете да отидете на гробището.

Важно!Посещението на гробището на Великден не е ужасен грях, но църквата не одобрява акта.

Много духовници са на мнение, че си струва да откажете да посетите гробището на Великден.

В светла неделя и следващата великденска седмица няма помени. За енориаш, починал през Великденската седмица, се провежда специално погребение, включително великденски песнопения.

След празничната служба в чест на Възкресението на Христос, хиляди хора се прибират вкъщи и приемат гости по цял ден или отиват на гости. В светла неделя се празнува триумфът на живота над смъртта и не бива да ходите до гробовете. Както казват свещениците, онези хора, които предпочитат да отидат на гробището на Великден, не разбират съвсем значението на спасителното учение на християнството. Тези, които споделят радостта от Христовото светло възкресение, няма да посещават гробовете на мъртвите на големия празник.

Необходимо е да си спомним за починалите, но за това църквата отделя специални родителски съботи преди Великден. След Великденската неделя вярващите ще празнуват Радоница, когато църквата трябва да почита паметта на починалите.

Ако по някаква причина ще посетите гробището на Великден, не забравяйте да отидете в църквата за службата преди това.

Откъде дойде традицията да се ходи на гробището в Великденската неделя?

Има два варианта, откъдето произлиза традицията да се посещават църковните дворове в Великден.

  1. По съветско време почти всички църкви бяха затворени. Вярващите ги кръщават и погребват тайно, като канят свещеници вкъщи. Тъй като беше невъзможно да отидат на празничната служба в храма, вярващите отидоха на гробището на Великден, където можеха да се помолят на спокойствие. Сега всеки може да отиде на услугата. Необходимостта от посещение на гробовете на Великден изчезна. Истински вярващите не ходят на гробищата на Великден.
  2. Преди Октомврийската революция мъртвите са били погребвани в близост до църкви. Църквите бяха разположени далеч, селяните трябваше да отидат на служба на много километри. След нощната служба те посетиха и гробовете на починали роднини, донесоха запалени козунаци и яйца и си спомниха за починалия.

Съществува мнение, че традицията да се посещава гробище на Великден датира от съветските времена.

Родителски съботи

Великият пост не предвижда ежедневни молитви за почивка. Църквата определя няколко дати, когато общи молитви за спасението на душите на мъртвите ще се извършват преди Страшния съд. Църквата не забравя за починалите и всяка година преди Великия празник всеки човек има възможността да си спомня в молитви за починалите хора.

През 2018 г. родителските съботи падат на следните дати:

  • 3 март;
  • 10 март;
  • 17 март.

След Великденската седмица, на 10-ия ден след Великден, се празнува Радоница.През 2018 г. общото погребение и посещението на гробището ще се състоят във вторник, 17 април.

Има определени правила за това какво да се прави в родителските съботи.

Гробището си заслужава да бъде посетено в събота на родителите

В деня на паметта трябва да посетите църквата, да запалите свещи за почивка, да напишете искания. Препоръчително е да раздавате монети и храна на нуждаещите се. Мнозина вярват, че посещението на гробището в родителската събота е задължително. Ако е възможно, препоръчително е да подредите гробовете и да прекарате известно време там. Църквата приветства облагородяването на гробовете в паметните дни.

Строго е забранено да се пият алкохолни напитки в гробището, да се организира празник след посещението му. Мемориалната събота е ден, в който трябва да си спомните близките си, които са починали с мили думи и мил спомен, а не с пиене на алкохол, което често завършва с песни и танци.

Но и на гробището не бива да скърбите много. Разбира се, загубата на близките е много голяма мъка и с годините болката притъпява, но не изчезва. Но Православната църква ни напомня, че унинието също е грях, така че е по-добре да си спомним всички добри неща, свързани с мъртвите.

Какво да правим на Радоница

На Радоница се извършват специални погребални служби

Самото име на празника „Радоница“ означава не скръб и тъга, а радост. Вярващите се радват, че мъртвите са влезли в Божието царство. Светските им притеснения и трудности са престанали и някой ден всички те ще се съберат заедно на небето. Тези мисли трябва да доставят радост на вярващите.

В Радоница се отслужва специална панихида, придружена от великденски песнопения. Също така, когато посещават гробището на Радоница, те се молят за мъртвите и в гробовете. Преди да отидат на гробището, православните посещават църквата, дават бележки, палят свещ на олтара и се причастяват.

На гробището се пали църковна свещ, четат се молитви. По възможност е по-добре да поканите свещеник в Радоница, но можете да прочетете молитвата сами. След това е необходимо да се подредят гробовете на роднини: премахнете боклука, боядисайте оградата, избършете паметника и т.н. И тогава трябва да прекарате известно време в мълчание, като си спомняте всички щастливи моменти, когато човекът все още е бил жив.

За съжаление все още има народни традиции, които църквата осъжда по всякакъв възможен начин:

  • Пиене на алкохолни напитки в Радоница. На гробищата по време на празника можете да срещнете хора, които организират истинско пиене на гробовете. Душите, които са се отдалечили от нас, се нуждаят от молитва за спасение. Те трябва да знаят, че не са забравени и непрекъснато се помнят с добра дума и светла мисъл, а пиенето на алкохол в гробището само ще обиди паметта на мъртвите.
  • Църквата е категорично против да оставя на гробовете светещи козунаци и цветни яйца. Някои дори слагат чаша водка, покривайки я с парче хляб. В никакъв случай не трябва да правите това.
  • След като посетят гробището на Радоница, повечето хора се прибират вкъщи, където уреждат пищни пиршества, забравяйки истинския смисъл на този празник.

Посещението на гробище на Великден е приравнено от някои на ужасен грях, но не е така, въпреки че църквата не го одобрява. И все пак празникът Света неделя е денят, в който трябва да се забавлявате и да не се отдавате на тъга. И трябва да помните заминалите в дните, специално определени за това.

Интересни статии...