Защо Великден е в различен ден всяка година

Великден се счита за един от най-важните празници за всички вярващи християни. В навечерието истинските вярващи поддържат строг Велики пост, който завършва със светлия ден на Христовото Възкресение. Но, както знаете, всяка година Възкресението на Спасителя се чества по различен начин. Защо датата на Великден постоянно се променя и как се изчислява всяка следваща дата на големия празник?

Защо Великден се празнува в различни дни всяка година

Великден няма годишна точна дата.

Има два вида религиозни празници в християнските църкви:

  1. Постоянни, които се празнуват в същия ден;
  2. Подвижен, чиято дата всяка година е различна.

Най-важният мобилен празник в християнството е Великден. Много други подвижни религиозни празници се изчисляват въз основа на кой ден е Великата неделя тази година. От това зависи кога например ще се празнуват следните православни празници:

  • Възнесение Господне;
  • Дни на Петдесетница;
  • Влизането на Господ в Йерусалим и други.

Датата на Великден се определя от сложни изчисления, но не е нужно да ги правите сами - това вече е отбелязано в църковния календар, когато всички вярващи християни ще празнуват великия ден на Светото Възкресение.

Еврейска Пасха

В древни времена християнската Света неделя е била пряко свързана с честването на еврейската Пасха.

Значението на еврейската Пасха е различно от християнското и е да празнува свободата на евреите. Събитията са се случили през XIII век пр.н.е. Можете да прочетете за това в Стария завет, книга Изход. Той разказва подробно за времето, когато египтяните потискали еврейския народ, подигравайки му се по всякакъв възможен начин. Господ чул горещите молитви на евреите и изпратил Моисей да им помогне, който трябвало да убеди египетския фараон да освободи еврейския народ. Но фараонът отказал, след което Господ наложил небесно наказание на египтяните. Господ каза, че всички първородни момчета трябва да умрат. Но евреите бяха заповядани да рисуват белези по домовете си с кръвта на агнета. Всички деца на египтяните бяха мъртви, а еврейските момчета оцеляха. След тази екзекуция фараонът освободи еврейския народ от робство, а евреите последваха Мойсей в светата земя. Оттогава всяка година евреите празнуват освобождението от Египет на този ден. В памет на тези събития се коси агне, приготвят се национални ястия. Агнето (агне) символизира Исус Христос, който стана спасител на човечеството, бидейки разпнат за греховете на всички, живеещи на земята.

През първите сто години на християнството вярващите празнували Светата неделя два пъти:

  1. Първото полувреме празнува 14 нисан според еврейския календар, заедно с евреите. Този ден беше символ на разпятието на Исус Христос и неговата смърт.
  2. Второто полувреме, което се оказа мнозинство, празнува след 14 нисан през първата неделя и този ден символизира радостта от възкресението на Исус Христос.

През 325 г. първият Вселенски събор постановява единно изчисление на Великден и обявява как е определена датата на Великден. Трябва да се празнува след датата на еврейската Пасха, в неделя, първата след първата пролетна пълнолуние. Пълнолунието трябва да бъде или на датата на пролетното равноденствие, или непосредствено след него, но не по-рано.

Защо Великден се празнува по различно време

Изчисляването на датата на Великден от католическата и православната деноминация се извършва по различни начини. Католическата църква изчислява деня на празника според григорианския календар, а православната църква според юлианския календар.Първоначално християнството живееше по общия юлиански календар, но през XII век папа Григорий XIII въведе нов календар - григорианския. От 1582 г. започва нова хронология, която е много по-точна в астрономически план от юлианския календар.

Постепенно католическата и протестантската църква започват да преминават към григорианския календар. Православната църква все още използва юлианския календар, защото се смята, че Исус Христос е живял и проповядвал Божиите учения в онези дни, когато хронологията се е извършвала според юлианския календар.

На бележка! Юлианският календар, използван от православната църква, има второ име - православен.

Как се изчислява православния Великден? Изчислявайки празника според юлианския календар, православният ден на Възкресение Христово идва след еврейската неделя. Ако използваме григорианския календар, се оказва, че Великата неделя за католиците може да съвпадне с еврейската неделя или католическият празник може да е малко по-рано.

Ето защо Великден се празнува по различно време всяка година. Може да се празнува много по-късно от католическата, или датите на празника могат да бъдат близки.

Въпреки че григорианският календар се смята за по-точен, но дълго време във Витлеем благословеният огън се спуска на Светия празник на датата точно според юлианския календар.

Благословеният огън се спуска точно в деня на Великден

Как да изчислим датата на Великден

Тъй като датата на Светла неделя е обвързана с деня на пролетното равноденствие, първо се определя на коя дата пада. След това трябва да изчислите кога настъпва първото пълнолуние след пролетното равноденствие. Великият ден ще се празнува в първата неделя след изчисленото пълнолуние. Какво определя кога ще бъде следващата великденска дата? При изчисляването на деня на Голямата неделя се вземат предвид много фактори. Какво определя датата на Великден:

  • Лунен календар;
  • Слънчев календар;
  • Великден трябва да се празнува в неделя.

На бележка! Как да определим деня на Великден, ако първото пълнолуние пада в неделя? В този случай големият празник се отлага седмица по-късно, на следващата неделя.

Но не е необходимо сами да изчислявате датата на Светла неделя. Има специални църковни календари с отбелязани дни, когато трябва да се празнуват всички религиозни празници.

Има и друг метод за изчисляване на датата на следващия Великден - математически. Открит е от немския математик Гаус през 19 век. Той обясни как Великден се определя математически.

Но, независимо от датата на големия празник, това са големи вярващи. Много преди определената дата за честване на Светлия Великден, християните започват да се подготвят за настъпването на неделята. На първо място те пазят Великия пост, който завършва с празника на Възкресението на Спасителя. Последната седмица преди Великата неделя е най-отговорната и трудна. Всеки ден от пред Великденската седмица има важно, специално значение. В неделя християните по целия свят ходят на църкви за празнично поклонение.

През 2018 г. католиците празнуват големия празник на 1 април. Датата на православния Великден ще дойде след седмица - 8 април.

Интересни статии...