Направи си сам играчки за коледно дърво: хартия, тесто, картон, прежда, плат, канап, мъниста, майсторски класове, снимка, видео

За Нова година централното място е заето от коледно дърво, украсено с топки, коледни декорации, мишура и лампички. Домашно приготвените декорации за коледни елхи имат особена стойност, защото в тях се влага топлина и частица душа. Дори най-скъпите закупени коледни играчки няма да заменят ръчно изработените декорации. Ще ви трябват малко свободно време, въображение, вдъхновение и добро настроение, а нужните материали за изработка на ръчно изработени бижута можете да намерите вкъщи или да закупите в занаятчийски магазин.

Прости занаяти от скрап материали

Необичайни декорации за коледни елхи се правят от скрап материали. Използвайте каквото има в къщата: пластмасови бутилки, шперплат, картон, конци, пластмасови контейнери, капачки за бутилки, изгорени крушки, стиропор и много други.

Със сигурност във всеки дом има тестени изделия, брашно и сол. Направете необичайни коледни играчки, като използвате тестени изделия и солено тесто. За да направите това, направете солено тесто от брашно, сол и вода, навийте топчета, поставете закопчалка във всяка топка, върху която играчката ще виси на коледното дърво.

На бележка! Като закопчалка можете да използвате обикновени кламери или закопчалка от ненужни или счупени топки за коледно дърво.

Докато тестото е меко и податливо, вмъкнете в него различни видове тестени изделия, създавайки модел. Изсушете готовите бижута във фурната, охладете и след това боядисайте със спрей боя във всякакви цветове. На върха на стойката можете да прикрепите лък или панделка.

Можете да закачите коледни топки "макарони" у дома или на улично дърво.

Почти във всеки дом с течение на времето се събира голямо количество празни пластмасови съдове. Не бързайте да изхвърляте ненужната пластмаса, а по-скоро правете коледни декорации от пластмасови бутилки със собствените си ръце.

Най-простата версия е направена от следните материали:

 • Пластмасови шишета;
 • Маркери, флумастери или бои;
 • Корда;
 • Лента.

Играчка е направена от пластмаса по този начин:

 1. Отрежете дъното на бутилката;
 2. Боядисайте го в синьо;
 3. Използвайте тънка четка, за да нарисувате модела с бяла боя, за да създадете модел на снежинка.
 4. Направете дупка с игла, поставете въдицата, на която играчката ще виси на дървото.
 5. Можете да поставите няколко пластмасови снежинки на една линия, за да направите гирлянд.

Солено тесто

Привлечете децата да правят декорации за коледно дърво от солено тесто, те с удоволствие ще ви помогнат да извайвате фигури за Нова година. Можете да извайвате играчки във формата на Дядо Коледа, снежен човек, коледни елхи, топки, камбани. Ръчно изработената мишка ще бъде подходяща опция за играчка за коледно дърво за новата 2020 година, защото идващата година, както знаете, ще се проведе под егидата на Белия плъх.

За мишка от солено тесто ще ви трябват:

 • 6 стр. сол;
 • 3 с.л. брашно;
 • 10 мл вода;
 • Форма за мишка с форма на мишка;
 • Гваш;
 • Тънка четка.

Как да си направим прасенце за Нова година:

 1. Комбинирайте сол, брашно и вода, докато получите гъвкаво, подскачащо тесто.
 2. Оставете тестото да почине 10 минути, след което разточете топката тесто на тънка торта. Изцедете фигура на мишка с калъп, направете малка дупка отгоре, където ще се вмъкне лентата.
 3. Бъдещата играчка трябва да лежи един ден, за да се втвърди правилно.
 4. След това нарисувайте мишката с бял или сив гваш, нарисувайте очите му, муцуна с мустаци, опашка. Включете децата в творческия процес, защото те толкова много обичат да ваят и рисуват!
 5. Прекарайте лентата през дупката и закачете мишката върху дървото.Символът на годината със сигурност ще бележи вашите усилия и ще донесе на семейството ви много радост, щастие и забавление през следващата година.

Вижте и видеото на майсторски класове за приготвяне на различни мишки от тесто:

От прежда и памучна нишка

Занаятите, изработени от конци и прежди, изглеждат много стилно на коледната елха. Опитайте да създадете ефектна малка декорация за коледно дърво.

Необходими материали:

 • Прежди от всякакъв цвят;
 • PVA лепило;
 • Шивашки щифтове;
 • Маркер;
 • Хартия;
 • Пластмасов контейнер;
 • Стиропор.

Изработване на коледно дърво от прежда:

 1. Първо, накисваме преждата в PVA лепило. Лепилото трябва добре да накисне нишките, така че играчката впоследствие да запази формата си и да не се разпадне.
 2. Докато нишките са напоени с PVA, ние правим шаблон за бъдещата играчка. Рисуваме коледно дърво на хартия и го изрязваме с ножица.
 3. Използвайте щифтове, за да закрепите шаблона за коледно дърво за пяната.
 4. Отгоре на шаблона започнете да излагате произволен шаблон от напоената нишка. Не подреждайте преждата прекалено плътно, в противен случай декорацията ще се окаже ненужно обемиста.
 5. Изсушете добре коледното дърво от преждата, след това извадете щифтовете и прикрепете отгоре примка, за която можете да го закачите.

Още по темата: Изработване на коледно дърво със собствените си ръце

Можете да направите зашеметяващи коледни топки от памучни конци. За да ги направите, ще ви трябва:

 • Балон;
 • Конци от памук;
 • PVA лепило;
 • Захар;
 • Вода;
 • Бебешки крем;
 • Сатенена панделка.

Как се правят топки от конци:

 1. Смесете в контейнер 2 супени лъжици. гранулирана захар, 10 с.л. PVA лепило и същото количество вода. Разбъркайте сместа до гладка смес.
 2. Надуйте балона до правилния размер. Намажете старателно повърхността на топката с бебешки крем.

На бележка! Вместо бебешки крем можете да използвате всяко растително масло или вазелин. Топката е смазана, за да можете по-късно лесно да отделите нишките от нейната повърхност.

 1. Поставете нишките в лепилото, оставете ги да киснат за 10-15 минути.
 2. Увийте топка с конец, но не забравяйте да фиксирате първия завой на възел. Колкото повече завои правите, толкова по-трайна ще бъде декорацията на елхата.
 3. Изсушете топката, като я окачите на връв и поставите клей отдолу за капки лепило. Времето за сушене обикновено е 24 часа.
 4. Когато нишките изсъхнат напълно, развържете топката, издухайте въздуха от нея и я отстранете внимателно от рамката на конеца с пинсета.
 5. Завържете сатенена панделка за играчката и я закачете на дървото. От такива топки можете да направите цели гирлянди, които ще изглеждат красиво на всякакви повърхности: на первази, мебели, дори на пода.

Тел

Орнамент под формата на коледно дърво от тел и многоцветни мъниста и мъниста ще изглежда като новогодишен.

За производството ще ви трябва следното:

 • Тънка тел;
 • Дебела тел;
 • Мъниста, семена, мъниста;
 • Щипки.

Как се прави телена рибена кост:

 • Оформете рамката на бъдещата новогодишна украса от дебела тел.
 • Нанижете цветни мъниста, мъниста и качулки на тънка тел. Увийте получения многоцветен "гирлянд" около рамката на коледното дърво.

Направата на коледна играчка е много проста, но тя ще се превърне в достойна декорация за празнично коледно дърво.

Още по темата: Как да облечем коледно дърво?

От панделка и мъниста

Коледните топки от панделки, украсени с искрящи мъниста, ще изглеждат хармонично на елхата. Използвайте стара топка за коледно дърво, която ще получи втори живот със сатенена блестяща панделка и мъниста. Много е лесно да направите коледна топка от сатенени панделки: топката се залепва в спирала с панделка и след това декорът се залепва към завършената декорация с пистолет за лепило: мъниста, кристали, мъниста.

Коледните топки, залепени с лъскав декоративен шнур и редици мъниста, изглеждат ефектно. Редувайте редове шнур с низ от мъниста, за да направите декорацията на коледното дърво по-елегантна и блестяща.

От картон за няколко минути

Когато времето изтече, отделете няколко минути, за да създадете елегантна декорация от рибена кост.Как се прави картонено дърво:

 • Изрежете две еднакви картонени заготовки;
 • Поставете примка от плитка или панделка между тях, залепете половинките;
 • Увийте детайла с тънък канап, след което го залепете със салфетки;
 • Когато лепилото изсъхне, боядисайте дървото в зелено и след това залепете цветните мъниста като декорация.

От ярки парченца

За тези, които знаят как да шият, няма да е трудно да направят декорации за коледни елхи със собствените си ръце от ярка тъкан. Използвайте парченца с коледни и новогодишни дизайни, но редовен, многоцветен плат също ще работи.

Първо, направете модели за бъдещи играчки: камбани, звезди, коледни елхи, прасета, букви, цифри или всяка друга опция, която желаете. Изрежете две заготовки от бъдещата украса, зашийте ги по двойки, оставяйки малка част незашита за по-нататъшно пълнене. Като пълнител можете да използвате памучна вата или синтепон. Не забравяйте да вмъкнете примка, на която очарователната домашна играчка ще виси от дървото.

На бележка! Ако ще шиете фигури на пишеща машина, шийте заготовки от грешната страна. Ако играчката ще бъде ушита на ръка, използвайте декоративен шев над ръба от предната страна.

От канап и картон

Направете си сам ръчно изработени коледни декорации от картон ще изглеждат по-интересни, ако към тях добавите декор от филц. Как се прави коледна звезда от канап и картон:

 1. Изрежете звездния шаблон от картона. Вътре нарисувайте същата звезда по контурите, но по-малка и също изрежете. В резултат на това трябва да се окажете с двойна звезда.
 2. Вземете тънък канап, залепете опашката върху картонената заготовка и започнете постепенно да увивате цялото зъбно колело, така че да няма празнини върху него.
 3. Изрежете няколко клона и плодове от филц, залепете към звездата. Остава да завържете бримка отгоре, за което можете да закачите играчката на коледното дърво.

От мъниста

Коледните декорации от мъниста се правят много лесно, като същевременно изглеждат красиви и празнични. Опитайте да направите минималистично коледно дърво. Това ще изисква монета, мъниста, тънка тел, мъниста, панделка. Спиралирайте жицата, за да създадете оформление за коледно дърво. Нанижете зелени мъниста, сдвоявайки ги с ярки мъниста, които ще действат като коледни топки. Издърпайте парче панделка през дървото, отдолу го залепете с двустранно тиксо към монетата, а отгоре завържете примка с лък, прикрепете го към жицата, така че играчката да може да бъде окачена на дървото.

На бележка! Ръчно изработена мишка от плат и мъниста ще се превърне в подходяща новогодишна играчка за новата 2020 година.

От естествени материали

Коледната украса може да бъде направена от дърво и клонки със собствените си ръце. За да получите коледно дърво от клони в стила на минимализма, ще ви трябват следните материали:

 • Сухи тънки клони;
 • Прободен трион или трион;
 • Шило;
 • Лента;
 • Мъниста;
 • Акрилни бои и четка за рисуване.

Как да си направим декорация на клонка:

 1. Изрязваме клони с различна дължина с мозайката или триона, така че накрая да получим силует на коледно дърво.
 2. Правим дупка в центъра на всеки клон.
 3. Вземаме тънка панделка, нанизваме на нея клонки, като ги редуваме с мъниста, като по този начин събираме коледно дърво.
 4. Прикрепете парче от клона вертикално отдолу - това ще бъде багажника.
 5. Готовата играчка рисуваме с акрилни бои, връзваме лентата отгоре в цикъл.

Можете да направите украса за коледни елхи от шишарки, като ги боядисате с боя със спрей и ги поръсите с искри. По-добре е да залепите пайетите върху PVA лепило. Закрепете отдолу и отгоре с искрящо мънисто и вместо панделка закачете конусите на тънка верижка.

Коледни топки

Класическият декор за коледно дърво е невъзможен без топки. Напоследък са на мода ръчно изработените топки. Такива новогодишни играчки ще ви помогнат да създадете атмосфера на комфорт, топлина, да добавите изключителност и оригиналност към вашето коледно дърво.

Как се правят коледни топки от пъстър филц:

 1. Изрежете топки от пъстър филц. Ако искате да направите играчките обемни, изрежете две еднакви части, които след това трябва да бъдат зашити и пълнени с памучна вата или подложка от полиестер.
 2. Обърнете специално внимание на декора на филцовите топки. Изрежете няколко ленти от филц от различни цветове, зашийте в средата на заготовката. Зашийте парче къдрава лента в центъра.
 3. Отгоре прикрепете лък с примка.

Най-лесният начин да направите играчка за коледно дърво със собствените си ръце е да използвате топка от пяна, която е украсена по различни начини. Удобно е да украсите заготовки от пяна с пайети, мъниста, мъниста, тъй като иглите са добре вкарани в мекия материал, с помощта на който ще се проведе новогодишният декор на топката.

От обикновена памучна вата се получават сладки, домашно направени топки, които могат да бъдат окачени на коледно дърво или сглобени под формата на гирлянд.

Инструкции стъпка по стъпка как да направите свои коледни топки от памучна вата:

 1. Подгответе необходимите материали: ножици, бял конец, игла, чорап, памучна вата.
 2. Разрежете нежеланото зарибяване на две.
 3. Пълнете всяко парче с парче плат, след това зашийте чорапа, за да оформите топка.
 4. Украсете повърхностите на всяка топка с памучна вата и шийте с бял конец, така че памучният слой да прилепва плътно към обработваните детайли.

За новата 2020 година опитайте да правите играчки, използвайки техника декупаж. Използвайте заготовки от пяна и салфетки за декупаж с новогодишна тема, за да направите изящни топки. В топката от пяна направете дупка, където ще се вмъкне примката. Изрежете желания модел от салфетките в подходящия размер. Нанесете лепило за смесване върху стиропорената топка, прикрепете шарката и загладете, за да избегнете бръчки и бръчки. След като коледната топка изсъхне напълно, можете да я закачите на елхата.

Играчки от хартия

Има много техники за изработване на фигури от различна хартия: кусудама, квилинг, оригами. Но можете да направите играчка за коледно дърво по по-прости начини. Заедно с децата си можете да изрежете красиви снежинки и фенери, които са подходящи като декорация не само за коледно дърво, но и за целия апартамент. Залепените снежинки ще изглеждат красиво на прозорците.

Направете символа на годината 2020 - Мишката (или Плъха) - със собствените си ръце от многоцветна хартия. Как да направите това може да се види в тези видеоклипове:

От велпапе хартия се получават сладки ръчно изработени коледни играчки. Как да направите снежен човек от хартия и бонбони:

 1. Изрежете заготовка 15 х 17 см от бяла гофрирана хартия.
 2. Поставете кръгла близалка (Chupa-Chups ще направи), фиксирайте с лепило.
 3. Също така фиксирайте кръглата близалка с лепило, стиснете мястото, където близалката се свързва с пръчката, за да оформите тялото и главата на снежния човек.
 4. Завържете плетен шал около врата на снежния човек, сложете капачка на главата му. Лепило върху мъниста-очи, нос и уста. Залепете две стегнати конци с филцови ръкавици от двете страни - това ще бъдат ръцете на снежния човек.
 5. Остава да залепите лъскавите мъниста в центъра на тялото на снежния човек.

Изработването на коледни играчки със собствените си ръце е истинска магия, която можете да създадете с децата си. И не забравяйте, че всяко бижу, което направите, ще запази парче топлина, което сте вложили, за да направите домашна играчка.

Интересни статии...