Ден на космонавтиката: дата, история на празника и света, традиции

В нашата ера на технологичен прогрес космосът все още е една от най-вълнуващите загадки на този свят. Следователно тази паметна дата привлича вниманието на хора от различни страни от дълго време и заема специално място в историята.

Защо този празник е толкова важен за Русия?

Денят на космонавтиката се отбелязва на 12 април. Този ден е избран по причина: на 12 април 1961 г. Юрий Гагарин извършва първия в света орбитален полет около Земята. Това събитие се превърна в пробив в изучаването на извънземното пространство, породи неговото мащабно изследване и целият свят научи за първия в света космонавт.

За страните тази запомняща се дата е по-важна, отколкото за жителите на други страни, тъй като техният сънародник стана героят, чието име остана в историята като името на първия човек, който посети космоса. Първата стъпка към изучаването на космоса е направена от Съветския съюз.

Освен това през същата година Герман Титов, съветски космонавт, прекарва 1 ден, 1 час и 18 минути извън повърхността на Земята - първият дълъг полет в историята. И две години по-късно първата и все още единствената жена, която напусна планетата сама, съветският космонавт Валентина Терешкова, отиде да изследва звездните разстояния. През 1965 г. Алексей Леонов за първи път в историята на астронавтиката излиза в космоса и остава там 12 минути и 9 секунди.

Историята на честването на Деня на космонавтиката

Досега Денят на космонавтиката и историята на празника остават значими както за възрастни, така и за деца - точно както през 1962 г., когато насладата след подвига, извършен от Гагарин, все още не беше утихнала.

Космическият кораб "Восток-1" с Юрий Гагарин беше изстрелян от космодрома Байконур и завърши една революция около планетата Земя. След като завърши полета в 108 минути, той се приземи в района на Саратов, близо до село Смеловка, а самият космонавт, на разстояние няколко километра от земната повърхност, се катапултира и кацна недалеч от космическия кораб.

В Съветския съюз празникът на Деня на космонавтиката се чества на следващата година след това събитие - 12 април 1962 г. На 26 март 1962 г. вторият космонавт на СССР, Герман Титов, се обръща към ЦК на КПСС с предложение да се установи паметна дата на този ден. Правителството подкрепи тази идея и вече указът на Президиума на Върховния съвет на СССР от 9 април 1962 г. официално потвърди появата на тази тържествена дата.

В Руската федерация този ден се отбелязва в съответствие с Федералния закон от 13 март 1995 г. „В дните на военната слава и паметните дати в Русия“.

История на празниците в света

През 1968 г. по инициатива на Съветския съюз Генералната конференция на Международната авиационна федерация взема решение Денят на космонавтиката да бъде обявен за международен празник, който е наречен „Световен ден на авиацията и космонавтиката“. Започна да се празнува в САЩ и Европа.

На 12 април 2001 г., по случай 40-годишнината от първия полет в Космоса с пилотирани хора в Съединените щати, се проведе първата нощ на Юрий - събитие, насочено към повишаване на интереса на хората (главно млади хора) към изследване на извънземното пространство от създаване на спокойна атмосфера … Той се състоеше от поредица от тематични развлекателни представления и парти, където всеки можеше да изрази интереса си към космоса по начин, който му подхожда.

Още през 2004 г. 34 държави се присъединиха към това празнично събитие, а през 2011 г., на 50-годишнината от завладяването на космоса, 567 събития в 75 държави бяха регистрирани на официалния уебсайт на Гергьовската нощ.

Честване на Гергьовската нощ

През същата 2011гОбщото събрание на ООН обяви 12 април за Международен ден на полета в космоса. Първоначално решението беше подкрепено от повече от 60 държави, но през следващата година броят на държавите, признали тази тържествена дата, се увеличи.

Може да се заключи, че в познатия ни Ден на космонавтиката се отбелязват и редица други събития в чужбина, посветени на първия човек, полетял в космоса.

Празнични традиции

Астронавти, ракетни работници, учени, военнослужещи, изпитатели на космически технологии, преподаватели по дисциплини, свързани с космическите изследвания, всички, които работят в космическата индустрия, често участват в събитията, посветени на този ден.

Основните събития на празника се провеждат в столицата. Музеят на космонавтиката в Москва подготвя специални проекти за Деня на космонавтиката, а Московският планетариум провежда екскурзии и разказва за историята на изучаването на космоса. В цялата страна има развлекателни представления, тематични изложби и партита, научни конференции, образователни програми в музеи и планетариуми. Традиционно демонстрационните изстрелвания на ракетни модели, сглобени от млади дизайнери, се провеждат над земята.

Домашни ракетни манекени

Често на този ден балони с космически символи се изстрелват в небето в памет на подвига, извършен от Юрий Гагарин.

По случай Деня на космонавтиката училищата и детските градини са домакини на различни събития, открити уроци и часове в класната стая, посветени на космоса. Учениците и предучилищните деца правят различни занаяти за състезания, организирани от учители и възпитатели.

Прочетете също:

 • Избор на детски занаяти за Деня на космонавтиката
 • Опции за ваканционни сценарии за детска градина и начално училище

"Гергьовска нощ"

По традиция на 12 април по целия свят се провежда Гергьовска нощ. Причината за провеждането му е както първият полет на Юрий Гагарин в космоса, така и изстрелването на първата американска совалка - транспортен космически кораб за многократна употреба.

Особеността на това събитие е, че съчетава образователната част и забавлението. Като част от Гергьовската нощ се провеждат партита в космически стил, прожекции на филми на космическа тематика в кината (или местни университети), тематични музикални концерти, вечерни събирания на открито или в бар и т.н. Няма ограничения за провеждането на събитието. Всеки може да прекара „Гергьовска нощ“, като предварително е регистрирал събитието на официалния уебсайт.

Нощта на Джордж беше организирана от астробиолога на НАСА Лорета Идалго и съпруга й Джордж Уайтсайдс, главен изпълнителен директор на Virgin Galactic. Lorreta Hidalgo пише на официалния уебсайт на събитието, че целта им е да включат младите хора в науката и да им покажат, че можете да обичате космоса, без да имате диплома.

В Русия, въпреки факта, че тази страна се превърна в родно място на Деня на космонавтиката, "Гергьовските нощи" се провеждат сравнително рядко. През 2011-2014 г. тържеството се проведе в Красноярск: всичко започна с лекции и викторини по темата за космоса и завърши с партита в бар със специално „космическо меню“. През 2018 г. бяха проведени само четири „Нощи на Юриев“: две в Новосибирск, една в Перм и една в Гагарин на Смоленска област - в родината на Юрий Гагарин.

Интересни факти

 1. Преди Гагарин три кучета посетиха космоса: Лайка, която умря поради грешка в конструкцията на апарата Спутник-2, и познатите Белка и Стрелка.
 2. Първите животни, които летят около Луната, са костенурки. Това се случи през 1968 г. на съветския кораб Zond-4.
 3. На 12 април 1981 г., точно 20 години след полета на Гагарин в космоса, американската космическа совалка „Колумбия“ направи първия си пилотиран полет.
 4. Информацията за първия полет в космоса с пилотиране не се е появила никъде до полета, а снимки на това събитие вероятно не съществуват.Кадрите, познати на всички, са направени по-късно, когато Юрий Гагарин повтаря всичките си действия за киножурнала.
 5. Гагарин излита в космоса като старши лейтенант, но Н. С. Хрушчов постига повишението си в чин майор още преди пристигането си на Земята.
 6. Кацането на "Восток-1" беше планирано в Казахстан, но поради грешка това се случи близо до село Смеловка.
 7. Юрий Гагарин загива на 27 март 1968 г. при самолетна катастрофа на самолет МиГ-15УТИ по време на учебен полет под ръководството на В.С. Все още не е известна точната причина за катастрофата на самолета.
 8. На задната повърхност на Луната има кратер, кръстен на Юрий Гагарин.
 9. Руските космонавти имат традиция: преди да си тръгнат, те гледат филма „Бялото слънце на пустинята“. Използвайки неговия пример, те са обяснени как правилно да работят с камерата.

Този празник е посветен не само на Юрий Гагарин - той е посветен на всички, които работят върху изследването на космическите разстояния, теоретици и практици, учени и инженери. Хората от тези професии бавно, но сигурно приближават човечеството до разбирането на всички тайни на Вселената.

Интересни статии...