Защо Денят на победата е на 9 май, а не на 8 май?

Денят на победата е страхотен празник за всеки човек. То е наситено със сълзи и болка на милиони хора, но и с радостта, че имаме възможността да живеем в спокойна държава. Великата отечествена война отне огромен брой животи, беше ужасно време, но благодарение на доблестта и безстрашието на нашия народ, новите поколения не знаят какво е война. Всяка година на 9 май се провежда тържествен парад, почитащ оцелелите ветерани, възхищавайки се на празничната заря.

Защо Денят на победата се празнува на 9 май?

Обикновено децата задават този въпрос: "Защо Денят на победата се празнува на 9 май?" В повечето европейски държави Денят на победата в Европа се чества на 8 май. Смята се, че на този ден е настъпил края на Втората световна война в Европа (военните действия с Япония все още ще продължат). Денят на победата се празнува на 8 май от Великобритания, Франция и други страни, които са съюзници на СССР в антихитлеристката коалиция. Защо Денят на победата в Европа се празнува на 8 май?

На 6 май германските войски почти напълно прекратиха военните действия, а в нощта на 6 срещу 7 май Германия официално обяви капитулация. В нощта на 7 май 1945 г. във френския град Реймс е подписан Актът за безусловната капитулация на Германия. Кой е подписал най-важния документ:

  • От страна на Германия генерал Йодл го подписа;
  • От името на съюзниците законът е подписан от американския генерал Уолтър Б. Смит;
  • Капитулацията на Германия е приета от генерал-майор И.А. Суслопаров, който представляваше СССР.

Иван Алексеевич Суслопаров е в командировка във Франция от 1944 г. Тогава Париж вече беше освободен от германските войски. На Суслопаров беше поверена почетна мисия да представлява интересите на Съветския съюз. В Париж той оглавява военното командване в щаба на съюзниците. Освен това, малко преди началото на най-голямата война в световната история, той беше ръководител на съветската разузнавателна кампания в Западна Европа.

Интересно е! Това не беше първият път, когато генерал-майор посети Франция. През 1939 г. той е в Париж като военен аташе.

Късно вечерта на 6 май 1945 г. генерал-майор И.А. Суслопаров отиде в резиденцията по покана на генерал Д. Айзенхауер (върховен главнокомандващ на силите на Съветския съюз). Именно там трябваше да се осъществи подписването на Акта за предаване на Германия. Въз основа на този документ, на 8 май 1945 г. в 11 часа и 1 минута (което означава централноевропейско време), военните действия на европейска територия трябва да спрат.

I.A. Суслопаров трябваше да остане в историята като лицето, подписало акта за предаване. Но благодарение на своята интуиция, която, както е известно, е добре развита сред посланиците, генерал-майор решава, че по-значима политическа фигура трябва да остане в историята. Той изпрати копие от текста на Акта за предаване в Москва и изчака И.В. Сталин.

Наближаваше времето за подписване на закона и Сталин се поколеба да отговори. Необходимо беше да се поеме отговорност за подписването на най-важния документ. Но това решение може да причини сериозни проблеми на генерал-майора. Междувременно законът трябваше да бъде подписан от представителя на Съветския съюз, в противен случай Германия можеше да продължи военните операции срещу СССР на Източния фронт.

I.A. Суслопаров, военен дипломат, взе следното решение. Той подписва Закона, но настоява към документа да се добави клауза, според която подписването на Акта за капитулацията на Германия може да бъде дублирано другаде, ако това се изисква от една от съюзническите страни.

Генерал Суслопаров постъпи правилно, като взе мъдро решение. Отговорът на И.В. Сталин дойде след подписването на закона. Сталин поиска подписването да се повтори.Има няколко версии защо Сталин е решил да повтори подписването на Акта за предаване. Смята се, че според един от тях той не е бил удовлетворен от определената роля на СССР във Великата победа над нацистите. Както И.В. Сталин, на 9 май 1945 г. (европейско време все още беше 8 май) в град близо до Берлин, Актът за безусловната капитулация на Германия е преподписан.

Важно! За втори път маршалът за победа Георги Жуков прие предаването на германските войски. Генерал Суслопаров получи порицание от Сталин.

Кога се празнува в други страни?

Берлин е превзет от съветските войски на 2 май 1945 г., но нацистките войски продължават да се съпротивляват цяла седмица. В нощта на 6 срещу 7 май представители на съюзническите страни подписаха Акта за безусловната капитулация на Германия. Въз основа на този исторически документ пожарът е трябвало напълно да спре на 8 май в 23:01 (според европейското време).

Защо Денят на победата се празнува на 8 май, а не на 9 май в европейските страни? Въпросът е в различни часови зони. Поради тази причина страната ни празнува велик празник един ден по-късно от европейците. На 8 май 1945 г., след подписването на Акта за предаване, те започват да празнуват голямата победа в голям мащаб. В столицата на Великобритания британците се събраха в Бъкингамския дворец, на балкона на който ги поздравиха членове на кралското семейство, както и премиерът У. Чърчил.

Безсмъртен полк във Великобритания

В СССР Денят на победата над нацистките нашественици се чества за първи път на 9 май 1945 г. Москва и други големи съветски градове, поздравени с много залпове. Месец и половина по-късно на Червения площад в Москва се състоя тържествен парад.

В европейските страни Денят на победата не се чества, както в постсъветските страни, но те скърбят и благодарят на онези, които са дали живота си за благото на мирното съществуване. Но страната и много постсъветски страни празнуват големия ден 9 май с голям мащаб.

Малко история, интересни факти

Великата отечествена война е покрита с множество легенди и истории. Ето само няколко от малко известните факти за Деня на победата:

  1. Учебниците по история показват, че първите, които са закачили знамето над Райхстага, са били войниците М. Егоров и М. Кантария (това се е случило на 1 май 1945 г.). Но не е известно със сигурност кой точно е издигнал знамето, тъй като по това време няколко групи бойци са влезли в Райхстага. Според непроверени източници на 30 април 1945 г. знамето се появява на покрива на Райхстага и Г. Булатов го издига. След 20 години той се опита да докаже този факт, но така и не получи награда за подвига.
  2. Известната снимка на Е. Чалдей „Знамето над Райхстага“ е по-скоро инсценирана, отколкото отразяваща определени реалности от онова време. На фона на знамето те снимаха грешните войници, които го издигнаха над Райхстага, а също така направиха няколко ретуши за по-впечатляваща картина.
  3. Актът за безусловна капитулация на Германия е подписан в нощта на 6 срещу 7 май 1945 г. И вече на 8 май европейците отпразнуваха голяма победа над фашистките нашественици. Защо празнуваме не 7-ми, а 9-ти? Факт е, че И.В. Сталин беше против подписването на закона във Франция. Повторното подписване на Акта за предаване се състоя в предградията на Берлин на 8 май европейско време и 9 май московско време.
  4. Има и друга версия, поради която Денят на победата за Европа не е празник, а ден на скръб. От 1918 г. европейските страни вървят към война след подписването на Версайския мирен договор. Германия прозрачно намекна, че територията може да бъде завладяна на Изток. Но тогава нещата не се развиха по план. Хитлер смята, че завладяването на земите на СССР ще изчака, но Франция и Англия трябва да бъдат взети първо. Първо Хитлер завладява Франция, след това военните действия се преместват във Великобритания. Но в своите версии той предвижда едно: Изтокът трябва да принадлежи на Германия. Отначало Хитлер планира да го завладее, а след това да го изчисти от коренното население. Но планът на Ост не беше предопределен да се сбъдне.СССР защити земите си и правото да живее спокойно на собствената си територия.

Денят на победата не е само тържествен парад, големи фойерверки и масови събития. На първо място, този ден трябва да се каже "благодаря" на всички, които защитиха правото да живеят в мирна държава по време на войната. На 9 май се помнят жертвите, тези, които са дали живота си за нашето мирно бъдеще.

Интересни статии...