Оригиналният скрипт за Деня на знанието 1 септември: организиране на подреждане на първокласници

Училищното време идва в живота на всяко дете, а в същото време и на родителите му. Периодът в живота на момчетата и момичетата, когато те напускат детската градина и преминават в „възрастен“ живот, още по-интересен и най-важното, отговорен. С какво нетърпение първокласниците очакват Първи септември!

Акценти за организирането на празника на 1 септември

Основното действие при откриването на следващата учебна година е Тържествената линия, посветена на Деня на знанието. И колкото по-интересно и необичайно го провеждате за ученици, особено за тези, които за първи път са дошли на училище, толкова повече децата ще искат да учат в стените на собственото си училище, толкова повече ще го обичат!

Ако искате да зарадвате учениците от вашата образователна институция, да им подарите истинска приказка, истински незабравим празник, значи сте на прав път!

Този сценарий е изключителен, изпълнен с необичайни интересни сюжетни линии, конкурси! Той хармонично съчетава тържествената част, с традиционните изпълнения на гости и учители на празника, с мини-сцени с участието на приказни персонажи, елементи на игри и състезания.

В организацията и подготовката - това няма да причини много проблеми и технически затруднения. Не забравяйте да заснемете празника, за да можете по-късно да попълните училищната видеотека със забавен и незабравим сценарий.

Реквизит и украса на празничния площад:

 1. Периметърът на празничния площад е украсен с „пигтейли“ от балони (цветовете на руското знаме).
 2. Местата, където се планира да се поставят първокласници, трябва да бъдат специално подчертани. (Цветни банери, плакати, венец от цветни балони или знамена).
 3. В средата, близо до прага на училището, има щанд с микрофон, трибуна за високоговорители.
 4. Малко по-далеч има маса с музикално оборудване и звуков съпровод, два безжични микрофона.
 5. Вдясно от трибуната има стълб със знамена на Руската федерация и училището (последното ще бъде инсталирано малко по-късно, в хода на сценария).
 6. За сцената е необходимо да се проектира стол с висок гръб под формата на царски трон.
 7. Преди тържественото събитие дайте на всеки ученик балон. Обяснете, че в края на празника, по команда на домакините, ще трябва да го освободите, така че ще получите фойерверки от балоните.

Предварителна подготовка:

 • запис на фонограми на фанфари;
 • запис на химна на Руската федерация;
 • запис на песни: "Летните ваканции отлетяха!", "Здравей, училище!", "Те преподават в училище!", "Първокласник, първокласник, днес имаш празник!" и други (по преценка на организаторите);
 • запис на фонограми: песни (на краля) от карикатурата "Бременските музиканти", от карикатурата "Летящият кораб", както и "Забавно е да се разхождаме из просторите заедно!"

Подгответе предварително танцово представление на самодейни представления „Училищен валс“, изпълнение на самодейни представления, песен на учениците за училище.

Учениците от гимназията трябва да доведат първокласниците до състава. За целта всички деца трябва да знаят кой с кого отива.

Първият училищен звънец: препоръчително е да изберете 1 ученик от гимназията, който ще носи първокласника на рамото със звънец, или можете просто да включите записа на разговора.

Герои:

 1. Водещият е гимназист, облечен в костюм;
 2. Водещият е ученик в гимназия, облечен в училищна униформа;
 3. Отец Цар е гимназист или учител. Носи корона и кралска роба;
 4. Принцесата е момиче от 2-3 клас. Облечена е в елегантна бална рокля и има корона на главата;
 5. Круела де Вил е учител или съветник. На главата му има нелепа перука, боядисана наполовина в бяло, наполовина в черно. Строг черен костюм;
 6. 3 четци за първи клас (2 момчета, 1 момиче).

Сцена 1

На празничния площад звучи музика и песни на училищната тематика. Щом се съберат всички класове, ще прозвучат фанфари. Водещите излизат.

Водещ: "Здравейте, скъпи момчета!"

Водещ: "Здравейте, скъпи гости!"

Водещ: "Така че всички изчакахме среща с любимото ни училище!"

Водещ: „Но този тържествен и празничен ден беше особено очакван от нашите първокласници! За тях за първи път днес нашето любимо училище ще отвори врати! Запознайте се с тях, момчета! "

Ръкопляскания.

Песента "Първокласник, първокласник, днес имаш празник!"

Първокласниците излизат на празничния площад за ръка с единадесетокласниците и след като под аплодисментите на всички присъстващи застават на посочените места.

Водещ: „Колкото и да обичаме да си почиваме, колкото и да обичаме летните ваканции, все още ни липсваха родното училище, любимите ни учители и съучениците ни!“

Водещ: „И накрая дойде този ден! (до директора). Уважаеми (пълно име), училището е готово да отпразнува Деня на знанието! Нека тържествената линия, посветена на Деня на знанието, да се счита за отворена! "

Режисьор: "Позволете ми!"

Водещ: „Бъдете готови да извадите училищния банер в чест на Първи септември!“

Всички момчета в унисон: "Винаги готов!"

Трима знаменосци излизат с банера, като правят крачка. Те тържествено ходят до стълба на знамето и поставят знамето на училището. Звучи химнът на Руската федерация.

Водещ: „От тази минута, от този ден, започва отчетът за новата академична година. Думата за речта се дава на директора на средно училище № … (пълно име) "

Реч на директора за 5-7 минути.

Всички ръкопляскат.

Водещ: „Скъпи момчета! Днес скъпи гости дойдоха да ни поздравят за общия ни празник, 1 септември! Думата е дадена (позиция, пълно име) "

2-3 души от поканените гости могат да говорят. Всяко представление е не повече от 5 минути.

Брой самодейни изпълнения: скици, стихотворения (по избор на режисьора).

Сцена №2

Водещ: „Междувременно, момчета, в едно от царствата на 1 септември се случи това …“

Трон. На него седи тъжна принцеса. Излизат Цар-Отец и Круела. Звучи саундтракът на песента (цар) от карикатурата "Бременските музиканти":

Цар-бащата се обръща (пее) към принцесата: "Яж, дъще, диетично яйце!"

Круела (пее): "Сега ще покажем нещо омайно!"

Отец Цар: "Надявам се, че можем да го направим?"

Круела кима.

Принцеса: "Нищо, аз не-хо-чу !!!"

Круела: "Какво се случи с нея днес?"

Отец Цар: „Успокой се! Днес е празникът на всички деца, забранен в нашето царство - Първи септември! "

Круела: „О, точно! Забравих! И така, какво иска тя? "

Отец Цар: "Да, той е нетърпелив да отиде на училище!"

Круела (към принцесата): „Скъпа моя, защо си толкова разстроена? Искате ли да ви изпратим всички задгранични професори във вашата къща? Тоест към Царството? … Не плачи! Е, можете по някакъв начин по различен начин … "

Принцеса (пее на саундтрака на песен от карикатурата "Летящият кораб"):

„Не искам, не искам по различен начин,

И аз също на училище, както искам всичко!

Отивам на училище, моля, пуснете ме!

Летя до училище като птица! "

Круела (усмихва се): „Значи все още нямате портфолио!“

Смесване на нещата на масата.

Принцеса (обръща се към първокласниците): „Момчета, аз наистина искам да ходя на училище! И Круела смеси всички предмети. Кажете ми, ще ми помогнете ли да събера портфолиото си? "

Деца: "Разбира се!"

Няколко момчета излизат и пеят под саундтрака на преработената песен „Забавно е да се разхождаме из просторите заедно!“:

„Забавно е да ходим заедно до училище,

Приятелски към училище, приятелски към училище.

На почивки всички тичат по коридора,

По коридора, коридора! "

Игра-състезание №1. "Отиваме на училище"

За състезателната игра трябва да изберете 6 деца. Също така трябва да поставите маса, на която са разположени училищни предмети (книги, моливи, химикалки, тетрадки, дневник, молив, бои и др.)смесени с неучилищни предмети (играчки, джаджи, неща и т.н.). Ще ви трябва и ученическа чанта.

Участниците застават на ред на 3-5 метра от масата. На първото дете се дава куфарче.

Задание: по команда на водача трябва да изтичате до масата, да вземете 1 предмет, необходим за училището, и да го поставите в портфолиото си. След това се върнете на мястото си и предайте раницата на втория участник, който изпълнява същата задача.

По някое време от играта-състезанието се появява Cruella de Ville, който по всякакъв начин ще попречи на момчетата да изпълнят задачата. Тя може за кратко да вземе предмети от масата, да каже нещо на децата, да разсее вниманието. За да я прогони, целият екип трябва да брои до 3 на глас. След това ще изчезне за известно време. Това състояние ще подскаже на водещия правилния момент.

Състезателната игра се счита за приключена, когато се събират всички училищни предмети.

Принцесата, която прескача заедно с децата, щастливо бяга на училище. Всички ръкопляскат.

Сцена №3

Водещ: „Виждате ли, че дори най-разглезените принцеси, заобиколени от всичко най-добро, наистина искат да учат в нашето училище? Но как нашите първокласници се подготвиха за това събитие - 1 септември? "

Излизат читатели.

1-ви читател (момче):

„Чакахме това толкова дълго,

В детската градина надеждата показваше.

И се научих да пиша и да броим,

За да сте в крак с приятелите в училище! "

2-ри читател (момиче):

„Дългоочаквано, любимо време!

Исках да стана толкова рано

На училище, на училище трябва да ходим!

Облекох се в училищна униформа!

Бяла престилка, лъкове в плитки!

Очаквам с нетърпение да задам въпроси от учителя!

Така че нямам търпение

Училището дава доброта! "

3-ти четец (момче):

„Знанието е морето! Има много приятели!

Скоро бие първата камбана!

Ще овладея пътя на знанието!

Искам толкова много за първия си урок! "

Звучи музика. Изпълнението на самодейния спектакъл „Училищен валс“ се танцува от ученици в гимназията. След дипломирането си гимназистите раздават подаръци на първокласниците.

Сцена 4

Водещият се обръща към домакина: „Така виждам колко талантливи са нашите ученици! И те пеят и танцуват! … И се чудя дали учениците от нашето училище ще могат да отгатват трудни гатанки? "

Водещ: "Да проверим?"

Водещ: „Хайде! Готови ли сте? "

Всички в хор: "Да!"

Водещ:

„Книгите са истински фокусници!

Те преподават различни науки.

Всички ги наричат … (УЧЕБНИЦИ)! Как сте момчета?

Всеки студент ще ги получи! "

Водещ:

„От точка А до точка това (точки с указател към училището)

Учениците ходят всеки ден.

В ръцете на всички … (ПОРТФОЛИО)! Какво, кажи ми?

Майките карат първокласници. "

Водещ:

„Обичаме я, живеем там у дома,

Сградата се казва … (НАШЕТО любимо УЧИЛИЩЕ)! Да кажем в унисон. "

Любителски представления, песен на учениците за училище.

Водещ: „Втората ни майка, нашият класен ръководител, ни води, учи и възпитава в училищния живот. Думата за поздрав се дава на един от учителите в началното училище (пълно име) "

Учителят говори (до 5 минути).

Има аплодисменти.

Водещ: „Нашите мили момчета! Всички, всички ученици от всички, всички класове и разбира се, нашите първокласници!

Ще ви звъни първият звънец! Запомнете го завинаги! "

Единадесетокласник носи на рамо първокласник, който бие камбана.

Всички ръкопляскат.

Сцена 5

Водещ: „Уважаеми ученици от нашето училище!“

Водещ: "Момичета и момчета!"

Водещ: „Значи дойде първият ни учебен ден!“

Водещ: „Сега всички ще отидем в домашните ни уроци, където ще можем да седнем на любимите си бюра, да споделим впечатления от изминалите празници със съучениците си и в същото време да чуем от класните ръководители плановете за тази учебна година!“

Водещ: „Но първо ще разделим начинаещите ни първокласници по класове!“

Водещ: "И за да стане интересно, ще го направим под формата на игра!"

Песента "За първи път в първи клас!"

Игра номер 2 "ABVGDESHKI"

Учителите в класната стая на всеки клас стоят в редица на известно разстояние един от друг. Всеки има в ръцете си цветно знаме с буквата на своя клас.1 "A" - червено знаме, 1 "B" - жълто, 1 "C" - зелено, 1 "D" - синьо, 1 "D" (ако има) - лилаво, 1 "E" (ако има) - оранжево …

На площада хартиените знамена са разпръснати на случаен принцип за всеки клас с определен цвят според броя на учениците в клас.

Децата трябва по заповед на водача да намерят знамето на своя клас и да застанат до своя учител (класен ръководител).

Така децата ще бъдат разделени на класове и са готови да ходят на училище.

Сцена 6

Водещ: „А сега, момчета, нека пуснем лятното настроение и, както обичат да ни казват възрастните, още от първи септември ще вземем ума си!“

Водещ: „Ще учим, няма да мързелуваме!

За да можем да се гордеем един с друг! "

Водещ: „Готови ли сте за училище?“

Всички викат в един глас: "Да!"

Водещ: „Тогава - топки до небето! Фойерверк! Ура! Ура!"

Всички пускат балони. Оказва се истински фойерверк от балони.

Музиката свири и всеки отива в своя клас.

Интересни статии...