Куест за деца за рожден ден: сценарии за момче и момиче, у дома и на улицата

Всяко дете очаква с нетърпение рождения си ден. Това е специален празник, който дава усещане за магия, превръща го в приказка с подаръци и изненади. Всякакви куестове стават все по-популярни за детските рождени дни. Родителите могат сами да измислят вълнуващо приключение за рожденика и гостите или да се обърнат за помощ към професионалисти. Предлагаме на вашето внимание нашите възможности за сценарии за вашето дете - момче или момиче.

Характеристики на

Какво е куест? Това е интересно приключение, по време на което участниците трябва да изпълняват различни задачи, за да получат в крайна сметка така желаната награда. За успешно детско търсене обърнете внимание на следните нюанси:

 1. Помислете за възрастта на децата, които ще участват в забавлението. Това, което харесват на 6-годишна възраст, едва ли ще заинтересува тийнейджърите. По-добре е децата да не предлагат задачи с идентифициране на лидер - това е подходящо за по-големи деца.
 2. Броят на участниците също е важен. Ако са повече от осем от тях, сформирайте два отбора и измислете индивидуални задачи за всеки от тях. Възрастните може да искат да се присъединят към играта. Обмислете тази възможност и подгответе предварително няколко задачи за възрастни участници.
 3. Подгответе стаята, в която ще се проведе куестът. Прочистете го от неща, които биха могли да попречат на енергичната дейност. Премахнете крехките, чупливи предмети, така че децата да не счупят нищо от вълнението.
 4. Ако действието се развива на открито, ограничете пространството на играта. Опънати линии или креда ще работят.
 5. Куестове за рожден ден за 7-9 години не трябва да са прекалено трудни. Достатъчно е да излезете с 6-8 кеша и да ги подредите, така че децата да не могат да ги намерят бързо.
 6. Ако действието се развива на открито, уверете се, че непознати не намират уликите.
 7. За скривалища можете да изберете различни мебели, малки неща (книги, салфетки), рафтове, первази. Използвайте няколко стаи, за да е по-забавно за децата да изпълняват предизвикателствата.
 8. Куестове за рожден ден за 12-14 години могат да съдържат достатъчен брой кешове (можете да измислите около 15 парчета).
 9. В края на събитието награди трябва да получат всички, а не само рожденикът. Това могат да бъдат малки приятни неща: шоколадови медали, ключодържатели, стойки за мобилни телефони, бележници, химикалки, комплекти бисквитки, играчки и т.н.

Какви са видовете куестове:

 1. Линейна. Най-лесният вариант, идеален за малки деца. Участниците изпълняват последователно всички задачи и накрая ще получат подаръци.
 2. Колектив. Децата изпълняват необходимите задачи, като събират парчета пъзел. Когато се запълни цялата картина, на задната страна те ще намерят отговора къде е желаната награда.

На бележка! Можете да нарисувате карти, на които ще бъдат посочени задачи, или да направите истинска пиратска карта с маркирано място, където е скрито съкровището. Трябва да разкъсате картата и да скриете парчетата на различни места. Когато всички елементи са свързани, децата ще знаят къде ги чака подаръкът.

 1. Криптиран куест. От самото начало на участниците се представя бележка, в която се посочва къде се намира наградата. Но информацията е шифрована и с всяка изпълнена задача децата ще получават отговори, които ще помогнат за разрешаването на загадката.
 2. Куест със замъци. Децата веднага получават подарък, но той се заключва с няколко ключалки. За да ги отворите, ще трябва да решите много пъзели.

Пъзели

Най-добре е да използвате задачи, свързани с една и съща тема.Започнете от това, което човекът на рождения ден обича и на какво се радва: космос, зоология, ботаника, супергерои, анимационни филми и т.н.

Опции за куестове по интереси:

 • Рапунцел изчезна, помогнете ми да я намеря;
 • преминете през школата на супергероите и докажете, че притежавате „суперсила“ - изобретателност, приятелство и взаимопомощ;
 • пътуване до мистериозна планета, където ще намерите очарователни приключения на астронавти;
 • опасен вирус е заразил компютъра ви и най-добрите ви приятели трябва да запазят важна информация.

Гатанките за куеста могат да се изпращат чрез SMS, публикувани в социалните мрежи, както и с помощта на снимки и аудио задачи.

Нека разгледаме пример за загадки, които могат да се използват на рожден ден на 8-годишно дете. Да приемем, че на празник бяха поканени петима гости на същата възраст.

 1. След празнично чаено тържество с торта, родителите на рожденика канят децата да разгледат своите столове. Героят на случая открива прикачен лист хартия с нарисуван ребус. Можете да отпечатате готовата версия от Интернет, но не забравяйте да вземете предвид възрастта на участниците. Гатанките, които са твърде сложни, няма да работят, но прости задачи ще развалят развлекателното изживяване. Когато пъзелът бъде решен, в резултат на това децата получават кодова дума - рафт.
 2. Те бързат да претърсят всички рафтове в стаята, а на един от тях намират бележка с рисунки. Срещу всяко изображение има празен квадрат, в който трябва да въведете буквата, с която започва името на изображението. Например кодовата дума е раница… В този случай на листа могат да бъдат изобразени черупка, въртележка, царевица, зебра, диня, кукувица.
 3. Открихме три раници, едната от които съдържа лист хартия с кръстословица. След като познахте всички думи, в централната част ще се появи още един намек - фотьойл.
 4. Децата разгледаха два стола в стаята и намериха плик с пъзели, сложиха снимка и видяха, че е така саксия… Така че следващата следа е в саксията със стайно растение.
 5. Внимателно разгледахме всички цветя и видяхме, че в едно гърне има ивица хартия със странни букви и малко огледало. Те предположиха, че трябва да погледнете листчето през огледалото, да прочетете нова дума там - скутер.

  Използвайки огледалото, можете да отгатнете цели изречения

 6. Те изтичаха в коридора и свитък хартия беше вързан към автомобила на рожденика. Разгъна се и видя клетки с букви извън ред. Погледнахме внимателно, сложихме буквите в правилния ред и след това съставихме дума - телефон.
 7. Тук рожденикът получава SMS от майка си на мобилния си телефон: „Искате ли още чай?“. Децата тичат към кухнята, а под чайника лежи друго съобщение с описание на предмета. Например, "Това е правоъгълник от плат, който се пълни с меко вещество и се зашива от всички страни.". Разбира се отговорът е възглавница.
 8. В спалнята под възглавницата има друг код (помислете за такъв, който не е твърде сложен, за да могат самите деца да го разберат). Отговорът е плоча.
 9. В кухненския шкаф под купчина чинии има лист хартия, върху който е написана гатанка:

Мъдрецът вижда мъдрец в него,
Глупак глупак, овен-овен,
Овца видя овца в него,
А маймуната е маймуна.

(Отговорът е огледало)

Резултат: В коридора, под рамката на огледалото, децата намират заслужен подарък - билети за кино или детски театрален спектакъл. Участниците бяха възхитени от вълнуващото събитие и наградата, а подготовката на родителите за куеста отне не повече от половин час.

Пример за търсене на момче

Куестове за момчета може да се различават от тези, които момичетата със сигурност ще харесат. Задачата на родителите е да се подготвят предварително, като се вземат предвид възрастта на рожденика и неговите гости, хобита, интереси.

Предлагаме на вашето внимание детективски сценарий на търсене на момче.

Първият етап е подготовката

Задачите са предназначени за един човек (рожден ден) или малък брой участници (до 5 души).Водещият може да бъде всеки възрастен, който ще присъства на празника: мама, татко, леля, чичо, баба, дядо, по-големи сестри и братя.

Съвет! Ако искате да организирате професионално забавление у дома, поканете аниматор като домакин.

Какви материали ще са необходими:

 • плик, на който ще бъде изобразен детективът, както и писалка и хартия;
 • Атрибути на следователите като наметало, шапка, лупа, тетрадка с писалка и др .;
 • приспособление, на което ще се възпроизвеждат аудиозаписи;
 • 5 отпечатани отпечатъка на коте или кученце на лапи;
 • присъства.

Куестове за деца са невъзможни без подаръци. Ако детето ви мечтае за домашен любимец, тази опция за забавление е идеална, за да може в края на рожденика да намери основната награда - живо кученце или коте. В случай, че има няколко участници в куеста, подгответе отделен подарък за всеки, например куче-играчка.

И така, вълнуващото действие започва. Звънецът на вратата звъни. Детето отваря ключалката, а на прага има плик. В писмото той намира първото съобщение:

"Мой добър приятел! Трябва да ви помоля за помощ. Случи се неочакваното (тук можете да измислите всеки необичаен сюжет, какво се е случило с автора на писмото). Всичко, което е необходимо за търсенето, се намира на място, което не е нито в апартамента, нито на улицата. Надявам се на подкрепа и помощ (подпис). "

 1. Детето трябва да познае, че следата е на балкона. Можете да прикачите прост ребус или кръстословица към писмото си.
 2. На балкона рожденикът намира кутия с необходимите атрибути. След като детективът е облечен в подходящи боеприпаси, в долната част на кутията намира USB флаш устройство, хартиени „отпечатъци“ и бележка. Текстът може да бъде следният:

  „Всички необходими доказателства са ви представени. Те ще ви помогнат успешно да разследвате този сложен случай. Слушайте касетата и идентифицирайте кучето на Баскервилите (или вълшебната котка). "

 3. Детето прослушва записите на компютъра и избира желания глас, който се намира в номериран файл. Трябва да запишете номера в тетрадка, както правят истинските детективи.
 4. След това рожденикът изследва "лапите". Можете да напишете загадка на всеки отпечатък или да нарисувате ребус.
 5. След като бъдат намерени верните отговори, детето ще получи код, който ще го отведе до килера.
 6. В джобовете на нещата той ще намери части от пъзела. Слагайки ги заедно, получавате чертеж на коридора.
 7. Там той вече чака следващата задача - трябва да отгатнете загадката и да намерите друго доказателство (това ще бъде яка за куче или котка, скрита в коридора).
 8. Към яката е прикрепено следващото писмо, съдържащо кръстословица. Отговорът на него ще бъде думата „детска стая“, където детето очаква изненада - коте или кученце.

Съвет! Трудно е да държите домашен любимец в една стая, така че можете да поставите яка в детската стая, а подаръкът ще чака с възрастен на улицата.

Можете да измислите някои по-интересни задачи. Предложихме опростена версия, но родителите могат да добавят всякакви пъзели, загадки, криптирани съобщения.

Сценарий за търсене за момичета

Момичето с радост ще се включи във вълнуваща игра, в края на която ще я очаква така желаната награда. Сценарият на куеста може да е подобен на описания по-горе за момчето, използвайте само „момичешката“ тема: принцеси, понита, приказни герои, феи. Можете да измислите търсене, за да проверите икономическите си способности или да комбинирате всичко заедно.

На сутринта рожденичката получава писмо от фея или принцеса, която моли да й помогне да намери талисмана. Напишете задачи в стихове, използвайте играчки, дрехи, бебешки аксесоари, цветя, балони. След като премине всички тестове, момичето ще получи кодова дума - името на кафенето, където гостите и основният подарък ще я очакват.

Съвет! Играта може да се основава на различни приказки или книги, например: „Магьосникът от Изумрудения град“, популярната карикатура „Замръзнало“ и др.

Търсим изненада или подарък, скрити в къщата

Можете да измислите и да проведете вълнуващо търсене за деца у дома.Предлагаме опция, която е подходяща за дете на 8 и повече години.

 1. Родителите подаряват на рожденика кутия, съдържаща много смачкана многоцветна хартия. Вътре е скрита бележка с гатанка, отговорът на която е - възглавница… Това означава, че следващата задача е скрита под възглавницата (използвайте декоративни възглавници за диван, така че детето да не намери веднага плика).
 2. Отговорът на следващата загадка ще бъдат числа, които показват страницата на книгата и номера на реда. Там детето ще намери отговора, например, зелена чаша.
 3. Ястието ще съдържа код, който ще отвори аудио запис на компютър или мобилен телефон: „Не е ли време да ядем с теб, приятелю? За да се появи сила, яжте баница! ".
 4. В пай (кифла, кок), който лежи в кухнята, има скрита бележка с произволно написани букви. След като ги събере в правилната последователност, детето ще получи думата „фурна»(Чайник, шкаф, микровълнова фурна и др.).
 5. Във фурната има плик с нова загадка: „В приказките той лети, затваря подовете у дома". Отговорът е килим.
 6. Под един от килимите в апартамента е скрита следната следа:

Кръгла, гладка като диня
Но не е сладък на вкус.
Ако пуснете каишката,
Отлети зад облаците.

Отговорът е балон.

 1. Надуйте няколко балона, сложете сгънато парче хартия в едно. Трябва да спукате необходимата топка, за да получите следващата задача - кръстословица. След като познахте всички думи, получавате думата "шкаф».
 2. На един от рафтовете под дрехите детето намира лист хартия, на който е написана следващата загадка:

  Стъклена врата,
  Но проход няма
  Прониква през тази врата
  Само една светлина.

  Отговорът епрозорец

 3. Заслужен подарък очаква рожденика зад завесите на перваза на прозореца.

Детско търсене на улицата

Можете да организирате изходно търсене за деца сред природата или в парка. Основното нещо е да имате дървета, трева и храсти, където можете да скриете задачи.

 1. Водещият дава на екипа плик с кръстословица вътре. След като отгатнат четири гатанки и напишат отговорите в редовете, децата ще видят намек в червените квадратчета - крава.
 2. На дървото е прикрепена снимка на крава. На гърба на изображението е съобщението: „На храста открих странни листа. Съберете ги и познайте какво пише там". Децата събират предварително подготвени листовки, на които намират думи без една сричка. Когато участниците попълнят липсващите срички, се получават имената на животните: катерица, мишка, катерица, хамстер, чинчила, лисица. Водещият пита кое животно е излишно тук. Точен отговор - лисицазащото не е гризач.
 3. Водещият вади плик със снимка на лисичка и чете следната задача: „Аз съм малка лисица-сестра, тичах, размахвах опашка, докосвах върховете и те се рушаха. Помогнете ми да ги намеря в тревата". Децата търсят разпръснати кибритени кутии с гатанки в тревата. Всички отговори са това, което котката обича да яде. Водещ: "Сега трябва да намерим дървото, където седи котката».
 4. Задачата от котката е да събере всички мишки и да получи намек. Изображения на мишки могат да бъдат прикрепени към клоните на храста. Когато всички са събрани, децата трябва да направят дума от буквите, написани на всяка мишка - съкровище.
 5. След това участниците отиват до пясъка, където са скрити ключовете от сандъка със съкровищата (само един от тях ще направи). Подаръците ги чакат в сандък (или кутия с ключалка).

Свържете въображението си, измислете необичайни куестове за дете, така че рожденият ви ден да бъде запомнен като най-вълнуващото приключение. Нека празникът да бъде забавен, интересен и активен!

Интересни статии...