Куест за рожден ден: как да се организира за дете или възрастен?

Искате ли да изненадате рожденика и да му подарите незабравими емоции? Измислете търсене за рожден ден, което представя верига от подканващи задачи. Накрая участникът получава желаната награда. Има много разновидности на играта: можете да я играете у дома, на улицата, да измисляте и скривате задачи сами или да включвате професионалисти. Нека да разберем в тази статия с всички нюанси.

Общи препоръки

За да направите куест като подарък, обмислете добре всички нюанси. Първо определете какво трябва да правят участниците в играта:

 • търсене на скритата награда по бележки;
 • разследвам;
 • решават загадки и шифри;
 • вземане на правилните ключове за кеша.

Вземете под внимание и следното:

 1. Какви задачи ще харесат участниците: интелектуални, остроумни, мобилни, креативни.
 2. Ще участват ли други играчи в куеста или е само за рожденика.
 3. Как участниците ще получат следващата следа: чрез съобщения или посредник.

Трябва да има толкова много нива в играта, че гостите да не се отегчават, но и да не намерят кеш с подаръци през първите няколко минути. По-добре е да се съсредоточите върху възрастта на участниците: за малките деца е достатъчно да измислите 5-6 етапа, за възрастните - 10-12 задачи.

Моля, обърнете внимание на следното:

 1. Задачите не трябва да бъдат прекалено лесни, но и не трудни, за да могат играчите да намерят правилното решение.
 2. Целта трябва да бъде постигната стъпка по стъпка. Ако се спазва общата концепция, всички пъзели, шаради и ребуси трябва да бъдат взаимосвързани.
 3. Изграждайте задачи на принципа "от просто към трудно". Започнете с лесни задачи, постепенно преминете към трудни варианти.

Идеите за търсене могат да бъдат разнообразни. За децата можете да организирате пиратска игра, сюжет от любимата ви карикатура, сложни пъзели и задачи за ерудиция са подходящи за възрастни.

Съвети. Подгответе предварително различни атрибути според темата. Например, ако ще проведете детективно търсене, поканете участниците да се преобразят в детективи и да им дадете шапки и тетрадки с химикалки.

Мястото, където ще се проведе събитието, е от голямо значение. Ако куестът ще се проведе на закрито, създайте подходяща среда (кораб, пустинен остров, древен замък). Елементите на дизайна могат сами да действат като подсказки за преминаване към друго ниво. Ако търсенето ще бъде на открито, проучете предварително всички нюанси на района. В този случай е по-добре да дадете на играчите карта с кешовете, маркирани с кръстове, където се намират уликите.

На бележка! Вземете предвид метеорологичния фактор, във връзка с който може да се наложи промяна на условията и реквизитите.

Куест за дете

Всяка година, в навечерието на рождения ден на детето, обзема нетърпение, какво ще му приготвят родителите? Изненадайте рожденика и му подарете не само желания артикул, но и незабравимо преживяване. Всяко дете ще се радва да се потопи във вълнуващо приключение, за да намери изненада.

Мислейки за търсене на детски рожден ден, имайте предвид, че рожденикът и гостите ще се отегчат от преминаването през много задачи. Най-добрият вариант е 6-10 лесни нива (в зависимост от възрастта на децата). Ако един човек на рождения ден участва в играта, можете да измислите куест в апартамента. За много гости ще бъде интересно да преминат през търсенето на улицата, в парк или в селска къща.

Предварително измислете загадки, които ще доведат участниците до кеша с награди. Проектирайте задачи по оригинален начин или използвайте готови отпечатани шаблони.За деца, които не могат да четат, подгответе цветни картинки, за да намерите следа.

Съвети. За да направите търсенето на основни подаръци по-забавно, пригответе между тях малки изненади: шоколадови бонбони, близалки, малки играчки.

Какви задачи са подходящи за детско търсене:

 • прости загадки в поетична форма;
 • картинки-пъзели;
 • задачи за логика и мислене;
 • прости пъзели.

Важен момент при подготовката за детско търсене е излагането на съвети и изненади. Не забравяйте, че всяко съобщение трябва да бъде ключът към следващата стъпка. Първото писмо може да бъде доставено лично или изпратено като SMS съобщение.

Прочетете също: Готов скрипт за търсене за детски рожден ден

Куест за възрастен

Съвети как да организирате вълнуваща игра за рожден ден за възрастен:

 1. Изберете подходящия подарък в зависимост от това за кого е куестът. За приятел, комплект козметика или сертификат за салон за красота ще бъде приятна изненада. Любим човек ще бъде изумен, когато в края на играта намери покана за романтична вечеря. За мама можете да измислите нещо полезно или приятно: билети за театър, бавно готвене, посещение на спа центъра.

На бележка! Ако подготвяте поздрав за рожден ден за момиче, не забравяйте да допълните изненадата с букет цветя!

 1. Определете мястото, където ще се извърши търсенето на „съкровището“. Можете да използвате една стая или целия апартамент. Ако събитието ще се проведе в селска къща, разпределете съветите не само в помещенията, но и в двора. Напоследък търсенията за поздравления за рожден ден за колеги станаха популярни. Устройте истинско приключение в офиса, в края на което рожденикът ще намери подарък от целия екип.
 2. Помислете къде ще бъдат скрити уликите. Опциите могат да бъдат както следва:
 • джобове с дрехи, висящи в коридора;
 • обувки;
 • ръкавица на рафт;
 • празни съдове;
 • книги;
 • играчки;
 • мебели;
 • пощенска кутия;
 • интериор на превозното средство;
 • цветна леха;
 • гараж.

Съвет! Опитайте се да скриете улики на места, където участниците няма да ги намерят случайно преди време.

Къде е най-доброто място за прекарване?

Има няколко вида куестове, в зависимост от мястото, където ще се проведат:

 1. Изход куест. Играта е предназначена предимно за възрастни и може да се играе в парк, на открито или в селска къща. Трябва да разработите интересен сценарий, да подготвите реквизит и, ако желаете, да поканите професионален водещ. Когато решавате да извършите куеста навън, вземете предвид метеорологичните условия и бъдете готови да промените сценария.

Интересно е! Нощните игри с екскурзии до забележителностите на града са много популярни.

 1. На закрито. Това предполага присъствието на участници в една и съща стая: стая, апартамент, къща. Предварително се подсказват подсказки, които ще доведат играчите до желаната награда. Между другото, този вариант на куеста може да бъде уреден в училище.

Ако искате да поздравите служител по време на работа, създайте верига от съобщения и ги разпространете из офиса. Работният ден ще се превърне в забавно и вълнуващо приключение в намирането на подарък за рожденика и колегите.

Кой сценарий трябва да изберете?

Скриптът за търсене може да бъде следният:

 1. Спорт. Участниците използват физически възможности и изпълняват задачи за ловкост, скорост и издръжливост.
 2. Въображаемо. Играчите са със завързани очи и трябва да преминат теста, разчитайки на интуицията и сетивата.
 3. Театрално представление. Ако куестът ще се проведе у дома, предварително се погрижете за реквизита и декора на стаята. Можете да се обърнете към професионалисти, които ще предложат готов сценарий и могат да осигурят оборудвано място с декори, костюми и актьори.
 4. Бягството. Група участници трябва да намерят ключа за бягство от затвореното пространство. За целта ще трябва да разгадаят много загадки и да преминат през различни препятствия.

Разнообразни сценарии ще ви помогнат да изберете правилната опция, която със сигурност ще зарадва рожденика и гостите.

Задачи на куеста

Играта включва всички видове задачи, които участниците трябва да изпълнят, за да получат следващия намек. Какво можете да измислите за търсене на рожден ден:

 1. Картина. Снимка или рисунка показва къде ново съобщение очаква играчите. Можете да усложните задачата, например, да нарисувате контакт и метла, което означава, че следващата буква е скрита в прахосмукачката.
 2. Пъзели. Нарежете картината на няколко квадрата, които участниците трябва да съберат, за да получите намек.
 3. Замяна на букви. В обикновените хора играта „leapfrog“ е набор от букви, които трябва да се добавят, за да се направи дума. Например възглавница - О W D A K U P.
 4. Шифър. Дайте на участниците ключ, с който те могат да получат отговор на шифрованото съобщение.
 5. Оферта назад. Напишете думи или цели изречения на хартия, започвайки от края.
 6. Огледално съобщение. Участниците получават джобно огледало и писмо, което може да се прочете само с него.
 7. Ребус. В Интернет можете да намерите много опции с различна степен на сложност. Вземете прости пъзели за деца, на възрастни могат да се предлагат по-трудни задачи.
 8. Пъзели. Можете да ги измислите сами или да използвате готови шаблони.
 9. Невидимо съобщение. Безцветното мастило се прави от восък, мляко или лимонов сок. За да прочетете съобщението, листът се загрява или боядисва с акварели.
 10. Пътувайте със стрелки. Подходящ за улично търсене. Начертайте обозначен маршрут и на всяка стрелка ще има по една буква. Когато цялата пътека е завършена, участниците ще могат да съберат ключова дума.
 11. Тест. Отлична възможност за тестване на ерудицията на играчите и разреждане на куеста с интелектуални въпроси.

Подгответе предварително карти със задачи. Можете да използвате готовите печатни версии или да ги нарисувате сами. Картите могат да бъдат под формата на тематични изображения, например черен знак за пиратско търсене или сърца за романтична игра.

Услуга "Куест за поръчка"

Можете също така да се свържете с професионални агенции, които организират куестове. Мениджърите ще предложат широка гама от сценарии за всяка възраст и вкус. Обикновено те се обръщат за помощ, когато на празника се съберат голям брой гости, които трябва да бъдат представени и развеселени. Детските куестове с костюми, постановки и приказни персонажи са особено популярни. Завършеното търсене е обмислено до най-малкия детайл сюжети, костюми, антураж, интересни задачи и професионален водещ. Трябва само да изберете подходящ сценарий и служителите на агенцията ще свършат цялата останала работа: украсяват стаята, подбират музиката и предоставят реквизита.

Предимства на услугата "Стремеж към поръчка":

 1. Може да се проведе навсякъде: апартамент, къща, лятна резиденция, природа, кафене, офис, дори на покрива.
 2. Съдействие при избора на сценарий. Служителите ще ви кажат какво е подходящо за конкретна възраст, социален статус и лични предпочитания на рожденика и гостите.
 3. Организация на комуникацията на живо. Аниматорите ще привлекат вниманието на гостите, които често не могат да се разсейват от мобилните си телефони дори на празнична маса.
 4. Професионална агенция осигурява почивка до ключ. Не се изискват допълнителни усилия от вас, с изключение на избора на сценария.
 5. Можете да изберете сценарии за малка компания (до 5 души) или голям брой участници.

Цената на услугата ще зависи от много фактори: броя на гостите, продължителността на събитието, сложността на реквизита и т.н. Средно развлечение с продължителност 2 часа ще струва от 8-9 хиляди руски рубли.

Стремежът към празник е вълнуващо, забавно събитие, което ще завладее рожденика и гостите за дълго време.Представете си, измислете необичайни истории или се свържете с агенция и тогава професионалистите ще организират едно незабравимо приключение за вашия рожден ден.

Интересни статии...