Кутия за сватбени пръстени „направи си сам“: разновидности, инструкции стъпка по стъпка

Красивата сватба е не само луксозна банкетна зала, разкошна рокля на булката, море от цветя. Стилният празник се състои от привидно незначителни дреболии, но всички заедно те създават истински празник. Особено внимание трябва да се обърне на пръстените, които младите хора разменят на церемонията. Кутията за пръстени е елегантен сватбен аксесоар, своеобразен акцент в тържеството. Можете да го направите сами, за да получите изключително, уникално нещо.

Кои са различните кутии за сватбени пръстени?

По съветско време служителите на службата по вписванията вадели пръстени на поднос или специално блюдо. Сега младоженците могат да изберат всяка опция, която отговаря на стила и темата на сватбата. Кутиите изглеждат красиво на церемонията, не противоречат на народните традиции и по-късно могат да се използват за съхранение на бижута и бижута.

Дървени кутии за пръстени се правят от древни времена. На сватбата на благородниците сватбените пръстени бяха представени в красиви кутии, инкрустирани с камъни, с мека възглавница вътре.

Сватбени ковчежета за пръстени се избират, в зависимост от избрания стил на празнуване. Какви видове аксесоари са:

 1. Дървени или ковани предмети със сатенена възглавница вътре са идеални за класическа церемония.
 2. Кутия, завързана с чул и украсена с дантела, ще се впише в рустик стила.
 3. Ако сватбата ще се проведе в модерен изтъркан шик формат, изкуствено състарен аксесоар с цветя, нарисувани на капака, ще свърши работа.
 4. За празненството, чийто основен цвят ще бъде червеният и всички негови нюанси, вземете кутия с формата на сърце с подсветка.
 5. За пиратска сватба подгответе кутия с формата на сандък със съкровища.
 6. Ако избраната тема е морето, кутията може да бъде стъклена с декорация под формата на миди, морски звезди, перли.

Обикновена кутия може да бъде покрита с коприна или сатен, украсена със кристали, мъниста, изкуствени цветя, дантели. В работата няма нищо трудно, но ръчно изработеният аксесоар ще изглежда необичайно и ще се превърне в талисман за младоженците. Хората казват, че да имаш такава кутия в къщата е добра поличба и винаги ще има взаимно разбирателство, любов, просперитет в ново семейство.

Какви материали се използват за направата на сватбен аксесоар:

 • дърво;
 • стъклена чаша;
 • кристал;
 • керамика;
 • камък;
 • метал;
 • кадифе;
 • атлас.

Като алтернатива на кутията можете да разгледате такива необичайни опции:

 1. Възглавница във формата на венец от живи цветя със сватбени пръстени в средата. Розите, божурите са избрани за великолепно тържество, а щанд с диви цветя е направен за скромна семейна сватба.
 2. Декоративни чинии от керамика или глина. Съвременна вариация на съветската традиция, когато пръстените се извършват на специална тава.
 3. Кошът, оформен като птиче гнездо, е символ на дома и уюта.
 4. Възглавничка от сатен или кадифе с панделки за задържане на пръстените често се използва при церемонии на открито.
 5. Класическата кадифена кутия, в която се продават пръстени, е опция за тези, които не искат да измислят нещо специално за сватба.
 6. Голяма черупка с пръстени вътре е чудесен вариант за церемония с морска тематика.
 7. Елегантна порцеланова чаша с възглавница вътре е прост, но ефективен сватбен аксесоар.

Вижте също: Как да направите сватбена банка? (специална кутия, сандък или кутия за събиране на пари, които гостите дават на младоженците)

Дървена кутия за пръстени

Ако се придържате към избраната сватбена концепция дори в най-малките детайли, празникът ще се окаже уникален и изумителен. Кутия за пръстени от дърво е подходяща за тържество, което ще се проведе в една от следните теми:

 • реколта;
 • еко;
 • прованс;
 • бохо;
 • страна (селски стил).

Що се отнася до декора, той може да бъде всичко, най-важното е, че ковчежето се вписва в избраната тема на сватбата. Красиво изглежда кутията, вътре в която има кадифе, украсено с нежна дантела. На капака или отстрани на кутията можете да гравирате инициалите или имената на младоженците.

За реколта сватба, както и тържества в стил Прованс, можете да изберете аксесоар под формата на изкуствено състарен ковчег. Държавна сватба ще бъде украсена с резбована дървена кутия с всякаква форма. Един прост дървен продукт също е подходящ за празнуване в стил бохо.

На всяка сватба кутиите от шперплат, изрязани под формата на сърце, ще изглеждат красиви, защото на първо място те ще предизвикат асоциация с пламенните чувства на влюбените. Някои хора предпочитат да носят брачните си пръстени в дървена кутия, която е оформена като книга, като символ на началната хроника на новото семейство.

Стъклено разнообразие на кутията

Кутии за бижута за сватбени пръстени от стъкло изглеждат елегантно и необичайно. Гостите ще бъдат изненадани, когато символите за вярност и любов се изпълняват не на възглавница или чиния, а в аксесоар от стъклена сватба.

Стъклените кутии за сватбени пръстени могат да бъдат с много различни форми:

 • сърце;
 • пеперуда;
 • цвете;
 • мида;
 • кристален куб.

Ако искате да впечатлите всички на церемонията, поставете златните пръстени в стъклен флорариум със свежи билки и цветя.

Кутията е идеална за сватба в стил шаби шик, еко, рустик. Но имайте предвид, че стъклото е много крехък материал, така че трябва да боравите с аксесоара внимателно и внимателно.

Кадифена кутия за пръстени

Кутии за сватбени пръстени от кадифе или сатен са идеални за класическа сватба. Традицията да се представят пръстени в красиви кутии съществува от много години и сега младите хора често използват елегантен аксесоар. Какъв може да бъде дизайнът на модерна кадифена кутия:

 1. Формата може да бъде класическа, правоъгълна или необикновена, например под формата на цветна кошница.
 2. Цветът на кутията трябва да бъде спокоен, пастелни цветове или, обратно, ярък, предизвикателен.

По-късно много булки използват аксесоара от кадифе като семейна реликва за съхранение на бижута.

Цех за изработка на кутии за бижута

Кутия за пръстени може да бъде направена за сватба със собствените си ръце, с малко въображение и усилия. Резултатът ще бъде ексклузивен аксесоар, който ще привлече вниманието на гостите и ще остане дълъг спомен за младоженците.

Какви материали ще са необходими за работа:

 • два листа картон с дебелина А4;
 • всяко лепило ("Момент", PVA);
 • ножици;
 • сатен, дантела;
 • декор (мъниста, мъниста, изкуствени цветя);
 • пяна гума.

Когато всичко необходимо е готово, можете да започнете да правите сватбена кутия:

 1. Приложете шаблона на бъдещата кутия върху картона, като предварително сте го отпечатали от Интернет. Дъното ще бъде квадратно (6 см всяка страна), стените - 4 см. Оставете един и половина сантиметра за надбавки.
 2. Направете шаблон на капака под формата на квадрат (6,3 см всяка страна), висок 2 см.
 3. Изрежете заготовките, огънете по линиите, образувайки кутия.

  Всички квоти за по-нататъшно залепване "гледат" в обратна посока.

 4. Залепете основата, след това покритието на продукта.
 5. Покрийте всички страни и капака със сатенен плат, украсете кутията с мъниста, цветя, мъниста или друг подходящ декор.
 6. Накрая изнесете материала красиво отвътре. Обикновено в кутията се поставят ролки от пяна, увити в сатенен плат, където ще лежат брачните халки.

Предлагаме още един майсторски клас за изработка на сватбени ковчежета от дървена заготовка.

От какво имаш нужда:

 • подготовка на бъдеща кутия от дърво;
 • акрилен лак и боя (кафяво и слонова кост);
 • битумен лак;
 • парче лен и памучен плат;
 • дантела;
 • декоративен етикет с цветя.

Как да направите дървена кутия:

 1. Първо отстранете всички метални части на детайла.
 2. Покриваме шлайфания продукт с боя, така че да изглежда сякаш е зацапан. Четката трябва да бъде насочена по зърното на дървото.
 3. След пълно изсъхване разтрийте местата, където сте "оцветявали" кутията с восък (можете да използвате обикновена свещ).
 4. Боядисвайте всички части с боя слонова кост, оставете да изсъхне.
 5. Шлайфайте кутията от всички страни, за да постигнете ефекта на изкуствено стареене на вещта.
 6. Покрийте кутията с лак, изчакайте, докато изсъхне, повторете още няколко пъти.
 7. Завийте обратно всички метални части.
 8. Поставете декоративен етикет върху капака като декорация (можете да го купите в местен занаятчийски магазин).
 9. Остава да шиете възглавница за пръстените, която трябва да се напълни с пълнител и да се украси с дантела. Поставете възглавницата вътре в кутията.

За да направите кръгла кутия за сватбени пръстени, подгответе следните материали:

 • подготовка на дървена кутия;
 • бяла и сребърна боя;
 • бял сатен;
 • синтепон;
 • ленти;
 • изкуствени цветя.

Инструкции стъпка по стъпка за направата на елегантно сватбено ковчеже:

 1. Боядисвайте основата на празното бяло, а капака сребърно. След като изсъхне, нанесете отново слой боя.
 2. Зашийте възглавница от сатенен плат до размера на дъното на кутията, напълнете с подплатен полиестер или друг пълнител.
 3. Намажете долната част на аксесоара с лепило, внимателно поставете подложката, натиснете здраво.
 4. Залепете фалшиви цветя върху капака за деликатна подредба. Можете да добавите панделка лък, мъниста, мъниста или друга украса.

Възможности за дизайн

Особено внимание трябва да се обърне на декорацията на готовия продукт. Да се основава предимно на концепцията и темата на тържеството. Не прекалявайте с декора - кутията трябва да изглежда стилно и спретнато, но не твърде провокативно.

Как да подредим сватбена кутия:

 1. Дървеният продукт ще се преобрази, ако го боядисате в цветове, които съответстват на сватбената палитра. Можете да изберете цвят, който да съответства на роклята на булката или костюма на младоженеца. На дървена повърхност се изгаря надпис или се изрязват инициалите на младите, изчертава се семеен герб или монограм и се украсява с растения или панделки.
 1. Стъклената кутия ще изглежда стилно, когато е украсена със суха трева или мъх. Стените могат да бъдат украсени с черупки, мъниста, цветни камъни - изберете всяка опция, която отговаря на темата на тържеството.
 2. Картонените кутии са покрити с плат, украсени с панделки, кристали, мъниста, копчета, цветя. Майсторите често добавят дантелени и сатенени лъкове към декора - такива аксесоари изглеждат нежни и трогателни.
 3. Фенове на оригинални идеи могат да учудят с такава необичайна опция: кутия с формата на зрънце или плод е изцяло залепена с кристали или мъниста. Всички ще бъдат зарадвани от „сочни“ ягоди, лъскав ананас или пенлива праскова със сватбени пръстени вътре.

Мислейки върху сватбеното тържество до най-малкия детайл, обърнете внимание на кутията, в която ще се извършват сватбени пръстени на сватбената церемония. Може да бъде направен от голямо разнообразие от материали: дърво, метал, картон, стъкло, керамика. Декорът трябва да е подходящ за темата на сватбата, а всичко останало е полет на вашето въображение. Нека кутията с пръстени се превърне в семейна реликва и да донесе щастие на младо семейство.

Интересни статии...