Колко струва сватба: изчисляване на цената на събитието, средни цени в различни градове и държави

Сватбата е дългоочакван празник, за който мнозина мечтаят, защото това е началото на семейния живот, съюз на две любящи сърца. И сега, предложението за брак е направено, изглежда, че е време да отидете за тоалети и пръстени. Всъщност това не е всичко, изисква се да се подходи с цялата отговорност към организацията на сватбено тържество. Някои се обръщат към професионални агенции, където организират празници до ключ. Но за да спестят пари, младите хора се подготвят и на този етап е много важно да знаете колко струва уреждането на сватба сега.

Основни разходи

Въпреки финансовата криза, те предпочитат да не пестят пари на сватби, защото това е най-важният ден и младата двойка иска тя да се помни за цял живот. Луксозни лимузини, откуп пред апартамента на булката, бели гълъби вече не са актуални, а „европейски” празненства влязоха в модата. Ако погледнете снимките на такава сватба, изглежда, че това са рамки от красива романтична приказка.

Какво е европейска сватба:

 • Задължителен годеж, след което, шест месеца или година по-късно, двойката официално ще сключи брак.
 • Празникът трябва да се поддържа в същия стил: тоалетите на младите, декорът на стаята, където ще се проведе церемонията, дори сервирането на масата и ястията.
 • Шаферките често се обличат в едни и същи рокли.
 • Бащата води дъщерята под ръка до бъдещия съпруг.
 • Сватбата може да се състои на открито с церемония на открито.

Независимо кой сватбен формат ще бъде избран, на първо място, бюджетът е планиран. След това бъдещите съпрузи съставят списъци с поканени гости и цената на предстоящата сватба ще зависи от това - колкото повече хора на церемонията, толкова повече ще трябва да похарчите за гала вечеря.

Някои двойки незабавно се свързват със сватбена агенция: професионалистите ще подготвят тържество според избрания сценарий, ще вземат предвид желанията и нюансите и ще предложат оригинални идеи. Но ще трябва да платите значителна сума за услугите, така че младоженците често сами се грижат за организационните проблеми. Помощта на сватбен координатор ще струва от 15 000 рубли и можете да платите повече от 100 000 за цялостната организация на тържеството.

За да разберете колко е необходимо за празника, трябва да се вземат предвид важни моменти:

 • Времето на годината, за което е насрочена датата на рисуването (през зимата и есента церемонията е малко по-евтина, отколкото през топлите месеци).
 • От какви източници ще се вземат финанси (родителска помощ, кредит, собствени спестявания).
 • Броят на гостите, които младоженците ще поканят на сватбата.
 • Тематична сватба ще струва повече от класическа церемония.
 • Къде ще се състои официалната част на брака: в службата по вписванията или се планира регистрация на място.
 • Място за гала вечеря: ресторант, кафене, домашна обстановка, селска вила.
 • Кой е необходим на сватбата: водещ, музиканти, фотограф, декоратор, готвач, сладкар и др.

След това се изготвя подробен бюджет, където се подписва всяка позиция от празничните разходи. Да предположим, че искате да очертаете план за разходите за сватба за 50 души. Какво трябва да бъде включено в оценката:

 • създаване на образ на младите;
 • брачни халки;
 • тържествен банкет за 50 души;
 • водещи услуги;
 • развлечения за гости: шоу програма, фокусници, представление на дресирани животни и др .;
 • професионална фотография;
 • танцово изпълнение на младоженците;
 • аксесоари: възглавница за пръстени, декорации за маси, картички за покани, символични подаръци за гости (ако желаете, можете да направите много със собствените си ръце);
 • допълнителни разходи: наем на кола, настаняване на гостуващи гости и др.

Колко ще струва организирането на сватба за 50 души? Ако преброите всички основни точки, ще трябва да платите поне 150 000 рубли. Разпределете още 15-20% над бюджета за непредвидени нужди.

Прекарване в службата по вписванията

Когато кандидатства влюбена двойка, трябва да се плати държавна такса за документи. Размерът се определя от Данъчния кодекс на Руската федерация. От 2015 г. цената на услугите е 700 рубли (350 рубли на младоженци).

Основните видове брак:

 • Стандартна регистрация. В присъствието на гости младоженците под марша на Менделсон полагат клетва и разменят халки. Продължителността на церемонията е около 20 минути, цената е от 500 до 2000 рубли.
 • Външна регистрация. Под съпровода на музикален съпровод и аплодисменти от гостите, бащата води дъщеря си до арката, където младоженецът чака. Тържествената церемония завършва с поздравителни речи на присъстващите. Изходната регистрация отнема около час и струва от 3000 рубли.

Ако избраната дата за сватба се пада на уикенд или официален празник, цената автоматично се увеличава.

Пръстени

Булката и младоженецът традиционно си разменят пръстени на сватбената церемония. Цената на сватбените пръстени зависи от метала и декора: цената за бижута от бяло злато с диаманти и гравиране естествено ще бъде по-висока, отколкото за класическите бижута от жълто злато. Най-простият струва около 7 000-8 000 руски рубли, сватбеният пръстен от комбинирано злато с диамант ще струва поне 20 000 руски рубли.

Бижутерските магазини и работилници често провеждат промоции, разпродажби, така че можете да търсите сватбени пръстени на намалена цена.

Новобрачни тоалети

Вероятно всяко момиче от детството си представя себе си като красива булка в пищна, бяла, дълга рокля. Сватбата е преди всичко празник на булката, където тя трябва да блести в светлината на прожекторите. Собствениците на салони за сватбени рокли съветват да не поръчват тоалети в интернет и да не шият по поръчка, защото процесът на изпробване на шикозни тоалети вече е началото на голям празник. Струва си да разгледате различните стилове, за да разберете коя рокля е перфектна. Що се отнася до цената, около 10% от общия бюджет е включен в облеклото на булката.

В салоните няма да намерите рокли по-евтини от 20 000 рубли. Продуктите на известни марки са скъпи, от 10 000 евро и ще трябва да доплатите за монтаж. Аксесоарите с булчински букет и бутониера ще струват 15 000-20 000 рубли.

Намирането на подходящия костюм за младоженеца е много по-лесно. Някои шият по поръчка - в специални ателиета струва от 50 000 до 100 000 рубли. Но можете да си купите панталони, яке, риза, вратовръзка, аксесоари, обувки в обикновен магазин.

Услуги на стилист и гримьор

Изображението не може да се представи без красива прическа, грим, аксесоари, които превръщат едно момиче в красива принцеса.

Цената на комплекса грим + прическа е от $ 100.

Отделно гримът на булката - от 50 долара.

Сватбена прическа - от $ 50.

Сватбено шествие

Това включва наемане на кола за млади хора (от 1000 рубли на час), празнична украса на автомобили (от 1000 рубли). Ретро автомобилите са много по-скъпи (от 3000 рубли на час).

Ако сватбата ще се състои извън града, погрижете се да доведете гостите до мястото на тържеството. В този случай се наема автобус (1500 рубли на час).

Декорация на стаята

За да създадете обстановка, подходяща за избраната концепция, ще ви трябват необходимите подпори и достатъчно време, за да сглобите пейзажа. Трудно е да се изчисли точната сума, която ще трябва да се похарчи за декора на стаята, особено без да се знаят всички нюанси. Всеки проект е индивидуален, така че цената ще зависи от темата и общата концепция на предстоящото тържество. Регистрацията на основните зони на стаята (декор и цветарство, в зависимост от желанията на клиентите), материали, работа ще струва най-малко 50 000 рубли. Някои от най-големите сватби имат декор с милиони бюджети.

Празничен банкет

Ресторантът не е единственото място, където можете да имате сватбена вечеря. Често младоженците канят гости в имение или селска къща, яхт клуб или еко ферма. Цената за празничен банкет ще зависи преди всичко от избраното място.

Организирането на сватба в ресторант или кафене е най-достъпният вариант на себестойност.

Също така цената на гала вечеря зависи от броя на поканените гости. Менюто на човек се оценява на 2000-10 000 рубли (в зависимост от избраните ястия). Тук трябва да добавите цената на алкохола и бюфет маса, която често е организирана, така че гостите да не скучаят, докато чакат началото на тържеството.

Също така трябва да включите в бюджета за наемане на площ. Например, наемането на вила близо до столицата струва от 60 000 рубли, веранда на брега на реката - от 100 000 рубли. Ако сватбата се провежда в старо имение, ще трябва да платите около 400 000 рубли.

Торта със сватбена украса от сладкарница ще струва от 20 долара за килограм. Също така трябва да добавите разходите за доставка на десерта, като направите сладки фигурки на булката и младоженеца, както и стойки за торти - ще излязат около $ 45.

Услуги на тамада

Обикновено услугите на водещ, DJ и наем на оборудване се заплащат. На сватбата често се канят кавър групи (приблизително 40 000 рубли на вечер), но ако има възможност и желание да видите известен музикант на тържеството, защо да не платите за удоволствието?

Намирането на добър водещ не е лесна задача и ще трябва да подходите отговорно към избора, за да не разваляте празника с неуспешни състезания и глупави шеги. Обърнете внимание не само на цената на услугата, но и на рецензиите, нивото и броя на проведените празници. Таксата на опитен водещ започва от 30 000-35 000 рубли. Шоумени, които имат богато портфолио, искат поне 70 000 рубли.

Наемът на светлинно и звуково оборудване заедно с услугите на DJ струва 10 000-30 000 рубли. Другите развлечения (огнено шоу, циркови артисти, обучени животни, усет от бармани) може да струват колкото цената на целия сватбен бюджет. Например, за шоу с огън, фойерверки, салют ще трябва да платите 80 000-90 000 рубли.

Видео и фотография

Наличната опция е 7 000-10 000 рубли за 3 часа работа на фотографа.

Средната опция е 80 000-85 000 рубли за 10 часа професионална дейност на видеооператор, фотограф. Обикновено цената включва сватбен албум и сватбен видеоклип.

За 200 000 рубли ще получите 10 часа работа от фотограф и видеооператор, три екземпляра от фотокнига, сватбено видео и дори игрален филм с булката и младоженеца в главната роля.

други разходи

В допълнение към основните елементи в сватбения бюджет има и допълнителни разходи:

 • постановка на сватбен танц - около 6000 рубли;
 • организиране на моминско парти и ергенско парти - 20 000 рубли с фотосесия;
 • комплект покани, отпечатани по индивидуален дизайн - 10 000 рубли;
 • шаферски рокли - средно 15 000 на облекло.

Можете също да добавите следното към прогнозата: доставка на букет, подготовка на рокля, съвети за обслужващия персонал.

Средна цена на събитие в зависимост от града и държавата

Колко струва бюджетна сватба в Москва? Крайната цена варира в зависимост от мястото на тържеството, броя на гостите, темата на празника и много други. Средно за тържество от 30-50 души ще трябва да похарчите поне 150 000 рубли. Цената на средна версия с участието на сватбен координатор, шоу програма, добър банкет е 600 000 рубли. Скъпите опции могат да наброят милиони.

Цената на сватбата в Константиновия дворец в Санкт Петербург е 150 000-280 000 рубли за наем (в зависимост от сезона), 16 000 за акредитация на фотография, 6 000-8 000 за регистрация на място, 150 000 за празнични фойерверки.

Колко струва да се направи сватба на Малдивите. Цената за обикновена церемония, която включва само сватбената церемония, е 800-1000 $.Освен това ще трябва да платите за фотодиск, рядко шампанско, гримьорски услуги и спа комплекс. Ако организирате сватба чрез агенция, цената нараства до 5000 долара (цената включва полети и настаняване за 3 дни в хотела).

Колко струва организирането на сватба в Омск. Сватба до ключ ще възлиза на 250 000-800 000 рубли.

Колко струва сватбата в Германия? Според статистиката повечето германски двойки харчат от 6000 до 12 000 евро за тържество.

Колко струва сватбена церемония в Грузия? Общите разходи за събитието, включително банкет за 50 души, фотография и видеозаснемане, както и шоу програма, ще бъдат около 10 000 долара.

Сватба в Кипър ще струва на младоженците поне 1000 евро. Сумата включва държавно мито, апостил, одобряване на датата на празника с общината, настаняване в хотел за булката и младоженеца, четиричасова фотография, шампанско.

Сватба в Турция ще струва около 800 долара за двойка, но ще трябва да доплатите за допълнителни услуги. За тези, които вече са се оженили, можете да спестите пари и да организирате символична сватба (цена - от $ 400), която ще включва седмица престой в хотела, трансфер от летището и обратно, самата церемония, декорация на стая, плодове , шампанско, романтична вечеря и закуска.

Сватба в Чешката република може да се състои в стар замък или град. Цената на основния пакет е от 800 евро, като допълнителни услуги ще трябва да се заплатят допълнително.

В Беларус средната цена на сватба и почивка е около 3000-4000 долара. Празник в имението с фото и видео заснемане, шоу програма, декор ще струва $ 8,000-12,000.

Сватба в Куба е мечтата на много млади хора, защото това е възможност да празнуват сред тропическите растения на красив плаж под жаркото слънце. Традиционният сватбен пакет ще струва 500-800 евро, което включва следното: документи, легализация на свидетелство за брак, подготовка на тоалети и букет на булката, декорация на мястото за церемония, музикален съпровод, шампанско и леки закуски, романтична вечеря, булчински апартамент.

Празник в Армения струва средно 160 000 рубли. Стандартният сватбен пакет от услуги включва работата на сватбен координатор, разработване на концепцията и стила на празника, видео и фотография, водещи услуги, музикален съпровод, флористика на събитие, създаване на имиджа на булката, сватбена торта. Банкетът ще струва около 10 000 рубли на човек.

Как можете да намалите разходите?

За да може организацията на сватбено събитие да не удари болезнено семейния бюджет, можете да спестите от следните точки:

 1. През делничните дни банкетите са много по-евтини, отколкото през почивните и празничните дни.
 2. Изберете ресторант, където можете да донесете алкохол и плодове, без да плащате коркова такса.
 3. Поръчайте тортата си в пекарна, а не на мястото, където ще се проведе тържеството.
 4. Изчислете количеството храна и напитки, така че да не изхвърлите половината от съдовете по-късно.
 5. Ако се провежда банкет в хотела, младоженците обикновено получават безплатна стая за меден месец.
 6. Поканете само близки роднини за регистрация, а останалите гости ще ви очакват в ресторанта - по този начин можете да спестите от транспорт.
 7. Потърсете предварително отстъпки в булчински салони, бижутерийни магазини и бутици за цветя. По време на периода на продажбите можете да похарчите сума, която е половината от първоначалната цена.
 8. Разберете дали вашите приятели или роднини имат познати с фотографи, стилисти, декоратори, диджеи. Първо, ще има гаранция за качествена работа, и второ, можете да получите добра отстъпка.
 9. Направете свои собствени декорации за бутилки, възглавница за пръстени, научете сватбен танц от видео уроци.

На какво определено не си струва да се спестява?

За да не бъде засенчен споменът за красивия ден на сватбата от негативни моменти, препоръчително е да знаете предварително от какво не можете да спестите при подготовката за сватбата:

 1. Услуги за фотографи.Само професионалист може да заснеме най-добрите кадри и да улови моменти на радост за цял живот, така че добрият фотограф не може да бъде евтин.
 2. Водещ на събитието. Професионален тамада ще създаде весела, спокойна атмосфера, ще забавлява и забавлява гостите, ще изглажда напрегнатите моменти.
 3. Маса за младите. Не пестете от украсата на президиума, защото това е „лицето“ на сватбата, където са насочени очите на всички гости.
 4. Образът на булката. Изберете добър стилист, гримьор, не забравяйте да уредите пробна версия на вашата сватбена прическа и грим.

За да може сватбата да премине перфектно и да бъде запомнена от младоженците като най-яркото събитие, трябва да започнете да се подготвяте предварително. Важно е да планирате правилно бюджета си, да не пестите пари от фотографа, дрехите и менютата, да правите някои неща сами или да се свържете с координаторите на сватбата. Разберете къде можете да спестите пари и къде е по-добре да инвестирате достатъчно пари, ще ви помогне да избегнете загубата на пари и да организирате луксозно събитие.

Интересни статии...