Как да изберем коледно дърво: разнообразие, живо или изкуствено, покупка на пазара и в горското стопанство

Новогодишните празници не могат да си представят без подходящите атрибути: искрящи светлини, мандарини, пенливо шампанско в кристални чаши, снежнобели снежинки. Те правят Нова година уникална и специална. Но основното нещо, което олицетворява духа на празника и създава вълшебна новогодишна атмосфера, разбира се е коледното дърво. Как да изберем коледно дърво, да поставим жива или изкуствена красота у дома, как да удължим живота след празник - ще научите за това от нашата статия.

Смърч, ела или бор?

Живото растение има очарователен аромат и освен това естествената красота на дървото не може да се сравни с нито една, дори най-скъпата и луксозна изкуствена рибена кост. Има няколко правила за избор на коледно дърво:

 1. Погрижете се за покупката си предварително: колкото по-близо е празникът, толкова по-малко се предлага асортимент. Планирайте пазаруването си сутрин, за да изберете красиво, пухкаво дърво на дневна светлина.
 2. Измерете предварително мястото, където дървото трябва да парадира. Не очаквайте, че „на око“ ще можете да определите дали една пухкава красавица е подходяща за вас.
 3. Базарите на коледните елхи са най-доброто място за закупуване на коледно дърво. Те обикновено се отварят до 20 декември и приключват работата си точно преди празника.

Преди да закупите живо коледно дърво, прочетете правилата за това как да изберете естествено дърво, тогава елегантното коледно дърво ще радва деца и възрастни дълго време.

Традиционно обикновеният смърч се счита за новогодишен атрибут. Но напоследък много семейства предпочитат да засаждат ела или бор. Елата е най-скъпото дърво, но надцененото е разбираемо. Иглите от ела са пухкави, иглите са дълги, яркозелени и почти не се убождат, така че дори малки деца могат да го обличат. Той ще стои в къщата много по-дълго от бор или смърч и иглите почти не се ронят. Един от недостатъците на това дърво е, че практически няма специфична иглолистна миризма, така че е по-добре веднага да купите химически ароматизатор с ела.

В САЩ повечето жители предпочитат да поставят такова уникално дърво като елата Фрейзър за коледните празници. Иглите на това растение остават дълго време яркозелени и буйни, не падат, не пожълтяват. При стайна температура дървото издава ароматна смола, чиято миризма се разпространява в стаята.

Борът е избран заради достъпната му цена и външен вид. За разлика от коледните елхи, той има по-дълги, пухкави, не твърде бодливи игли. Разтрошаването отнема повече време, миризмата е по-интензивна, но този вид коледно дърво има един съществен недостатък: дървото излъчва лепкава смола, което причинява определени неудобства.

Какво да изберем - ела, смърч или бор, всеки решава сам. У нас още от съветско време се смята, че коледните елхи са символ на семеен празник. Но все повече страни избират живи дървета като бор и ела, които остават по-дълго свежи и не падат.

Как да изберем коледно дърво за новата 2020 година, инструкции стъпка по стъпка:

 1. Измерете частта от стаята, където ще стои новогодишната красавица.
 2. Пазарувайте предварително, в противен случай съществува риск на 31 декември да останат оскъдни, грозни коледни елхи. Но в навечерието на Нова година дърветата се продават с добра отстъпка.
 3. Научете правилата за транспортиране на дървото, за да не повредите пухкавите крака на пътя.
 4. Има трикове как да удължите живота на коледно дърво. Тя не обича резки промени в температурата, така че е по-добре да не внасяте дърво в къщата от замръзване.Не украсявайте веднага горската красавица, тъй като отнема малко време, докато тя разпуши зелените си крака.
 5. Когато всички действия за удължаване на свежестта на смърча са завършени, можете да извадите играчки, гирлянди, снежинки и да започнете да украсявате дървото.

Изкуствен или жив?

Преди пристигането на дългоочакваните празници възниква въпросът - кое дърво да изберете за Нова година. Дядо Коледа ще донесе подаръци във всеки случай, независимо коя елха е закупена - жива или изкуствена. Може би няколко години подред поставяте живо дърво, но този път решихте да се предпазите от много игли и да си купите пластмасова красавица. Или обратното - всяка Нова година във вашия дом има изкуствен продукт, а през 2020 г. те решават да организират истински детски празник, който не може да бъде без естествена иглолистна миризма. И двата варианта имат своите положителни и отрицателни страни.

Основният критерий за избор на коледно дърво в присъствието на малки деца в къщата е безопасността. За родителите на деца с алергии е по-добре да си купят изкуствено дърво, което да се почиства лесно, тъй като иглолистните смоли могат да причинят атака на алергия.

Най-важното предимство на естественото дърво е неговият уникален иглолистен аромат. Никакъв вкус не може да замести вълшебната новогодишна миризма на истинско коледно дърво. Но си струва да се помисли, че украсеното дърво ще остане в апартамента малко повече от седмица и дали е необходимо да го унищожите, за да го изхвърлите по-късно.

Съществен недостатък на живия смърч е, че постепенно зелените иглички пожълтяват и се ронят. Живият смърч изисква допълнителни манипулации, за да остане по-дълго свеж. Ако искате да поставите живо коледно дърво, купете дърво в саксия и след новогодишните и коледните празници го засадете на открито.

Собствениците на задния двор понякога използват кипариси в саксии като коледно дърво. След празниците дърветата се засаждат навън.

Предимствата на изкуствените дървета:

 1. Широка гама от. Продават се коледни елхи с различна дължина, степен на пухкавост, цветове, с играчки, LED и др.
 2. Изкуственото коледно дърво е лесно за сглобяване и разглобяване и по време на съхранението не заема много място.
 3. След празниците домакините не трябва да почистват стаята от разпадащи се игли.
 4. Изкуствените коледни елхи са безопасни и хипоалергенни.
 5. Най-важното предимство на изкуственото коледно дърво е, че купуването му помага за запазването на дивата природа.

Според статистиката все повече семейства предпочитат да поставят изкуствено коледно дърво в къщата. Липсата на иглолистен аромат може лесно да се попълни чрез поставяне на вази със смърчови клони около апартамента, декорирането им със сърма и играчки.

Как да изберем и купим жива елха?

Обикновено основният атрибут на Нова година се закупува в горското стопанство или на специализирани базари за коледни елхи.

Какви видове растения могат да бъдат представени тук:

 • Норвежки смърч;
 • син смърч;
 • Нордманска ела;
 • благороден смърч;
 • Бял бор;
 • бял бор.

Всеки сорт има специална форма, така че не бързайте: по-добре е да потърсите точно дървото, което ще изглежда добре на закрито. Изчислете предварително какъв размер трябва да бъде горската красавица. Ако тя застане в ъгъла, ще се справи не твърде пухкаво дърво. В случай, че коледното дърво парадира в центъра на стаята, клоните му трябва да са равномерни и да се разпространяват. Размерът на дървото е от значение, тъй като твърде малкото дърво ще се загуби сред мебелите, а голямо може да се отпусне до тавана и да загуби външния си вид.

Как да изберем добро коледно дърво, съвет от експерти:

 1. Иглите на дървото трябва да са гладки, еднородни на цвят. Откъснете иглата и я разтрийте между дланите си. Ако се разпада, не се смила, няма характерна иглолистна миризма, откажете да закупите такова растение.
 2. Можете да проверите свежестта на коледното дърво, както следва. Вземете върха на дървото и ударете земята.Ако иглите започнат да изливат, тя няма да стои дълго в къщата.
 3. Съгласно стандартите, обиколката на багажника не трябва да бъде по-малка от 6 cm.
 4. Добрият смърч има еднаква плътност и еднакъв цвят.
 5. Изгладете клонките - те не трябва да са прекалено бодливи, а иглите не трябва да остават във вашите ръце.
 6. Смолата се появява върху среза на прясно дърво. Колкото повече има, толкова по-добре.
 7. В багажника и клоните не трябва да има тъмни петна, повреди, плесени.
 8. Клоновете трябва да са гъвкави, в противен случай те няма да издържат на тежестта на новогодишните декорации.

След като е избрано подходящо дърво, разгледайте го отново добре, завъртете го, обърнете внимание на долните клони - те трябва да бъдат насочени нагоре.

Обикновено зелените дървета се купуват на базара на коледните елхи - това е най-надеждното място, където можете да си купите пухкаво коледно дърво на достъпна цена. В големите градове в навечерието на новогодишните и коледните празници се отварят много търговски обекти за продажба на коледни елхи. По-добре е да изберете базар, който се намира близо до къщата, за да се избегне транспорт с транспорт.

Как да изберем бор за Нова година, какво да търсим:

 1. Кройката трябва да е еднородна на цвят, без ярка тъмна ивица по ръба.
 2. Иглите не трябва да се ронят. Докоснете няколко пъти дървото по земята и се уверете, че иглите остават на място.
 3. Пресните игли не се чупят при огъване, а се огъват. Те трябва да имат приятен иглолистен аромат, да са меки, да не са бодливи.
 4. Багажникът на доброто дърво е равномерен, без петна, плесен, с капчици смола и външният му вид трябва да е здрав.

Къде можете да си купите живо дърво:

 • Базар за коледни елхи;
 • горско стопанство;
 • супермаркет;
 • онлайн магазин.

Някои безотговорни граждани изрязват коледни елхи в гората, за да спестят пари. Трябва да знаете, че незаконните действия се наказват с големи глоби, така че решавайки да спестите пари, можете да платите десетки пъти повече.

Ако искате сами да отсечете дърво за Нова година, първо трябва да закупите билет за сеч. Първо, трябва да разберете в кое горско стопанство продават талони за дървена къща. След това се плаща държавна такса и се издава документ за разрешително за сеч на дърво на определено място. Просто трябва да отидете там и да изсечете зелена красавица за къщата.

Горското стопанство позволява изсичане на живи дървета само на мястото, където през пролетта ще се извършва изтъняване на насажденията.

Препоръки за избор на изкуствена елха

В продажба могат да се намерят изкуствени коледни елхи от различни производители. Асортиментът и ценовият диапазон са толкова широки, че понякога е трудно да се задоволите с нещо конкретно.

Съвети за това как да изберете качествено коледно дърво:

 1. Движете ръката си срещу "растежа" на иглите. Меките игли трябва незабавно да се изправят, а твърдите игли не трябва да се ронят.
 2. Най-удобните конструкции за сглобяване на изкуствено дърво приличат на чадър - те са също толкова лесни за сгъване и разгъване. Но тези дървета обикновено са скъпи, затова предпочитание се дава на дървета, които се събират от клонка.
 3. Обърнете внимание на материала, от който е направено дървото. PVC е най-трайният, но хартията със специална импрегнация ще продължи не повече от две до три години.
 4. Продавачът е длъжен да предостави сертификат за качество на продукта. Нискокачествените синтетични материали могат да отделят вредни вещества, които се усилват при излагане на светлина и топлина. Особено ако имате малки деца в дома си, купете качествено изкуствено коледно дърво, за да сте сигурни в безопасността му.

Транспорт и грижи

Няколко съвета от експерти за това как да удължите живота на новогодишно дърво:

 1. Бъдете внимателни, когато транспортирате коледното дърво. Вържете клоните след покупката, покрийте ги с чувал или кърпа и ги приберете веднага. Ако сте закупили дърво далеч от дома, не го носете в багажника или кабината: за това е подходящо специално монтиране на покрива на колата.
 2. Не можете да донесете дървото от студа в топла стая.Оставете дървото за известно време на входа, за да няма внезапен спад на температурата.
 3. Донесете дървото пред главата, за да избегнете чупенето на клони.
 4. Не поставяйте коледното дърво в близост до отоплителни уреди: батерии, нагреватели, камини, печки. Това трябва да се направи не само от съображения за безопасност, но и така, че иглите на коледното дърво да останат зелени и ароматни дълго време.
 5. Потопете дървото в кофа с вода и периодично напръсквайте иглите от спрей бутилка, а също така добавете течност със стайна температура в контейнера. Също така е допустимо да поставите коледното дърво в мокър пясък или пръст.

Разтворете супена лъжица гранулирана захар в два литра вода, добавете супена лъжица оцет и таблетка аспирин. Такова презареждане ще удължи живота на зелено дърво.

Долните широки клони понякога се отрязват. Не ги изхвърляйте, по-добре е да направите проста новогодишна композиция. Поставете клона върху широка плоска чиния, украсете с коледни топки, шишарки, мандарини и голяма червена и златна свещ. Клонките могат да бъдат подредени във вази в целия дом за завладяващ аромат, за да се създаде вълшебна новогодишна атмосфера.

Грижата за изкуствено коледно дърво не е никак трудно: достатъчно е да го изплакнете под душа и да го подсушите старателно. Ако дървото е украсено с LED светлини, не можете да го поставите под вода. В този случай клоните се избърсват с влажна гъба или кърпа. Разрешено е прахосмукането на хартиени коледни елхи, но измиването е строго забранено.

Поставката за изкуствената красота не се нуждае от допълнителни грижи, достатъчно е да я избършете с влажна кърпа и да я изсушите.

Кое дърво да изберете - изкуствено или живо, всеки решава сам. Основното е, че подготовката за новогодишните празници носи радост както за възрастни, така и за деца.

Интересни статии...