Колко красиво е да закачите венец на коледно дърво: в къщата и на улицата, инструкции стъпка по стъпка, схеми и видеоклипове

Украсяването на коледно дърво е важен момент, който не само децата, но и възрастните очакват. Вадят се пакети с играчки и мишура, закачват се красиви топки, може би някои декорации дори се правят на ръка. Но коледното дърво задължително трябва да блести и да блести, а това изисква LED светлини. Как най-добре е да закачите венец на коледно дърво е описано в тази статия.

Ние украсяваме коледното дърво правилно: първо гирлянд или играчки?

Много по-удобно е да украсите коледно дърво в следната последователност:

 1. На първо място, на дървото се поставят светлини. Преди това се препоръчва да се разстила гирляндът на пода и да се провери работата на крушките, след което да се разпредели върху дървото.
 2. Едва след това можете да окачите играчки на клоните: топки, камбани, къщи и др. Тъй като крушките вече са на дървото, можете да съберете композиция, която да съответства на цвета. Например закачете златен лък близо до червена лампа. Когато всички декорации са на дървото, трябва отново да се уверите, че те са равномерно разпределени и здраво закрепени към клоните.
 3. В края на декорацията може да се сложи изкуствен сняг по краищата на краката, а цялото коледно дърво да се украси с дъжд, мъниста и мишура.

Вижте също: Направи си сам декорации за коледни елхи

Причини, поради които е по-добре да окачите електрически гирлянд на коледно дърво на първо място:

 • Без допълнителни декорации проводникът лесно се води до изхода.
 • Можете да включите крушките, да проверите работата им, да видите колко красиво са разпределени между клоните. В този случай гирляндът може лесно да бъде премахнат и надвишен.
 • По-лесно е да изберете декорации за коледни елхи за светлините, така че те да са в подходяща цветова схема.

Не забравяйте за дизайнерската идея, от която мнозина се ръководят в процеса на подготовка за новогодишните празници. Ако искате да постигнете ефекта на вътрешен блясък върху дървото, поставете светлините по-близо до багажника и след това закачете останалите декорации. Същото се отнася и за новогодишното осветително оборудване с големи крушки - те трябва да бъдат разпределени на дървото на първо място. Дизайнерите предпочитат да закачат малки мигащи светодиоди на коледно дърво, вече украсено с играчки. Лек блясък ще придаде на коледното дърво вълшебна аура, а светлините ще привлекат вниманието.

Висящи крушки на коледното дърво преди или след играчки - всеки решава сам. Основното е, че подготовката за Нова година носи радост.

Вижте също: Направи си сам гирлянди за коледно дърво

Как да изберем гирлянд?

Сред изобилието от трептящи гирлянди, представени в магазините, е трудно да се направи избор. Първо, нека разгледаме основните видове LED декорации:

 • Филиформен. Най-често именно с такава технология на осветление се украсяват елхата и стаята. Те могат да бъдат под формата на един дълъг кабел, върху който са разположени LED крушки. Също така производителите произвеждат гирлянди под формата на мрежа или ресни - те са удобни за окачване на прозорци и стени.
 • Улица. За да украсите коледното дърво на открито, използвайте специални прозрачни гъвкави гирлянди с LED крушки, които са надеждно защитени от влага.
 • LED ленти. Те се използват не само като новогодишна украса, но и за допълнително осветление в стаята.

Производителите на новогодишно осветително оборудване съветват да закупите LED декорация с 500 крушки за двуметрово коледно дърво (броят им е посочен на опаковката). Ако дървото е с 30-50 см по-високо, по-добре е да изберете венец с допълнителни 50-100 луковици.

Класическите коледни декорации могат да светят с жълтеникаво приглушена светлина, а крушките често отказват.Производителите са измислили и въвели много иновации, така че гирляндите да работят дълго време и украсяват коледното дърво с ирисцентни, многоцветни светлини.

Но не забравяйте, че венецът може да представлява опасност за здравето и дори живота:

 • За да предотвратите пожар поради прекомерно нагряване на крушките, трябва да закупите украшение с мощност не повече от 65 вата.
 • Не позволявайте на децата да включват и изключват светлините сами.
 • Не поставяйте шнурове със светлини в стъклени бутилки, въпреки факта, че такива композиции изглеждат много красиви. Такъв декор може да предизвика токов удар.

Какво да търсите, когато купувате LED гирлянди:

 1. Вилицата трябва да е здрава, изработена от качествен материал, да не променя първоначалната си форма.
 2. Можете да изчислите необходимата дължина на декорацията, както следва: измерете височината на коледното дърво и купете декорацията три пъти по-дълга.
 3. Проводникът, който ще бъде свързан към контакта, трябва да бъде най-малко 1,5 м за домашно коледно дърво, за уличен декор - 10 м или повече.
 4. Крушките трябва да са здраво закрепени, а не клатушкащи се, още по-малко да падат от патроните.
 5. Захранването трябва да се отваря само с отвертка или други специални инструменти. По-добре да разгледате запояване на проводници, преди да закупите продукт.
 6. За улично коледно дърво закупете специално осветително оборудване с допълнителна защита срещу проникване на влага. На опаковката производителят трябва да посочи, че декорацията е предназначена за външна употреба.
 7. Образците с добро качество не трябва да имат чужда, неприятна миризма.
 8. Закупеният модел трябва да бъде сертифициран, в противен случай е забранено да се използва за украса на елхата и помещенията.

Работата на гирляндата трябва да бъде проверена в магазина, а у дома е нежелателно веднага да го включите в контакта. Оставете време луковиците да се затоплят до стайна температура, едва след това продължете да украсявате коледното дърво.

Как да украсим коледно дърво с венец?

Има няколко тайни как най-добре да закачите венец, за да изглеждат светлините красиви:

 1. Декорацията се поставя върху дървото само след като дървото е поставено вертикално. Ако коледното дърво е в ъгъла, трябва предварително да помислите коя страна от него трябва да изглежда по-елегантно.
 2. Преди да закачат светещия декор, те го поставят на пода, проверяват работата на всички крушки, свързват се към контакта, за да се уверят, че всички светлини са в изправност.
 3. По-удобно е да започнете да окачвате декорацията отгоре, като равномерно разпределяте светлините на зигзаг върху клоните. Ако дървото ще бъде в центъра на стаята, започнете отгоре и работете в кръг.
 4. Ако поставите светлини в близост до ствола на дърво, то ще изглежда вълшебно и загадъчно, но е по-добре да не използвате трептящи крушки за това.
 5. Можете да увиете всеки клон с тънък гирлянд с монохромни светлини, започвайки от долната част на краката.

Възможно ли е да закачите венец на изкуствена елха и как да го направите правилно:

 • Изкуственото дърво се нуждае от допълнително, по-топло осветление. Вместо сини или сребърни крушки, украсете изкуственото коледно дърво със златни, червени, лилави светлини.
 • Можете да украсите всякакви изкуствени коледни елхи с гирлянд, но при условие, че устройството е напълно изправно, в него няма оголени проводници и всички крушки са плътно задържани в гнезда.
 • Ако дължината на шнура не беше достатъчна, за да украси коледното дърво по цялата му височина, не е нужно да премахвате декорациите и да започнете отначало. Купете друго копие и завършете декора до края.

Ако в къщата има коледно дърво

Интериорните дизайнери предлагат собствен начин за декориране на коледно дърво с венец:

 • Влезте в стаята и забележете къде за пръв път се обърна погледът ви. Именно на това място е по-добре да поставите лъскава и искряща коледна елха. В допълнение към дърво, можете да украсите прозорец, парапети на стълби, камина, рафтове за книги и др. Със светлини.
 • Измислете стил на новогодишен декор и едва след това изберете декорации за него.Луковиците са различни: едноцветни, многоцветни, с топъл жълтеникав оттенък, къдрави. За класически стил е по-добре да изберете традиционни цветни светлини, а за скандинавски или еко-стил са подходящи плътни или бели.
 • Когато избирате декорация, вземете предвид не само дължината, но и ширината на коледното дърво: колкото по-пухкаво е, толкова по-дълго ще се нуждае гирляндът.

Вижте също: Създаване на коледно дърво от гирлянд на стена или прозорец със собствените си ръце

Последователност на по-нататъшни действия:

 1. Проверяваме изправността на декорацията, преди да я окачим на клоните.
 2. Подготвяме няколко удължителни кабела, в случай че кабелът не е достатъчен, за да украси цялата елха. Повечето гирлянди са направени по такъв начин, че да е било възможно да ги прикрепите един към друг. Но според правилата за пожарна безопасност не можете да вмъкнете коледна украса с повече от 500 лампички в един проводник.
 3. За да не се обърка декорът, е по-удобно да украсите коледната елха заедно. Можете да навиете кабела на топка, започвайки от частта, противоположна на щепсела. Така ще държите украсата в едната ръка, а с другата ще разложите крушките по клоните.
 4. Запалете светлините, за да видите кои цветове ще се появят на дървото. Започнете да окачвате декора, като преди това сте избрали шаблон: зигзаг, спирала, отгоре надолу, диагонал, вертикални линии и т.н.

Как да окачим венец на улично дърво?

Съвети и трикове за това как да украсите улично дърво на вашата веранда или заден двор:

 • По-добре е да използвате топли нюанси на светлините: жълто, червено, лилаво.
 • Щепселът от гирлянда трябва да достигне до изхода. Ако не можете да свържете бижутата с електричество, изберете гирлянди, работещи на батерии.
 • Купете светодиоди, които са водоустойчиви. На опаковката производителят трябва да посочи, че венецът е разрешен да се използва на открито.
 • Можете да закупите готови комплекти новогодишно осветително оборудване, например 10 светещи нишки, всяка с дължина 10 m. С такъв състав можете лесно да украсите улично коледно дърво с височина 5-10 м.

За да създадат празнично, вълшебно настроение в селска къща или в страната, те често използват специално осветление от светещи крушки. Красиво изглежда не само украсена улична елха, но и светещ покрив, балкони, колони, прозорци отвън, дървета и храсти.

Схеми

Има няколко опции за това как можете да закачите декорацията на клоните на коледното дърво:

 1. Започнете отгоре, като разпределите равномерно крушките по долните крака по спирала с леко отпускане.
 2. За да улесните закачането на играчки по-късно, светлините могат да бъдат прикрепени по-близо до багажника.
 3. Ако дървото е в центъра на стаята, по-добре е да разпределите светещата украса в кръг.
 4. На дърво, което ще бъде разположено в ъгъла на стаята, гирлянд е окачен на клонки зигзагообразно.
 5. Допустимо е да започнете да украсявате коледното дърво от долните клони, на нива, сякаш наклонени, или отгоре със серпентина.

Няма ясни инструкции за окачване на гирлянди, с изключение на основните правила за пожарна безопасност. Ако искате да накарате вашата елха да блести, използвайте няколко лампички. Закачете декорации на зигзаг, отгоре надолу или обратно, увийте клони в спирала или украсете по друг начин. Основното е, че създаването на новогодишен декор носи радост и развеселява.

Вижте също: Как и кое дърво да изберете за Нова година?

Интересни статии...