Какво да пия за Нова година: алкохолни и безалкохолни напитки

Трудно е да си представим новогодишните празници без празнична трапеза с изобилие от различни ястия и напитки. Традиционно пенливо вино се излива в кристални чаши до камбанките и след това всеки гост използва това, което му харесва най-много. В тази статия ще ви разкажем какво можете да пиете за Нова година, какви алкохолни и безалкохолни напитки са подходящи за празничната трапеза, а също така ще разкрием тайните как да избегнете главоболие на 1 януари.

Нова година без алкохол

Когато съставяте менюто си, обърнете специално внимание не само на топли ястия и леки закуски, но и на напитки. Повечето не могат да си представят новогодишен празник без алкохол. Желанието да пиете алкохол се дължи на факта, че на почивка искате да се отпуснете, да забравите за ежедневните проблеми и да се насладите на добра компания. Но дори и без силни напитки, можете да отпразнувате Нова година по интересен и забавен начин, защото не градусите създават настроението.

По какви причини празникът се празнува без алкохол:

 • пълно отхвърляне на продукти, съдържащи алкохол;
 • да си зад волана;
 • необходимостта да отидете на пътуване или работа сутрин;
 • заболяване, при което алкохолът е противопоказан (язва, гастрит, диабет и др.);
 • несъвместимост на алкохола с някои лекарства.

На бременна жена на празничната трапеза може да се предлага компот от сушени плодове, домашни смутита, сок. Ако бъдещата майка наистина иска да създаде усещането за истински празник, й е позволено да изпие половин чаша шампанско за деца.

Ако сте решени да не пиете алкохол на празничната трапеза, информирайте всички присъстващи за това. Роднините и приятелите ще разберат, няма да осъждат подобен избор и натрапчиво предлагат да пият с тях.

За да не скучаете в новогодишната нощ, подгответе предварително развлекателна програма, състезания, музика за танци. Всички гости със сигурност ще се забавляват дори без алкохол, защото не алкохолът прави вечерта забавна, а добра компания и вълнуващи занимания.

Какви безалкохолни напитки можете да пиете за Нова година:

 • Плодова напитка, сок, компот, лимонада, смутита. Приготвянето на здравословни натурални напитки у дома не е трудно: това ще отнеме минимум съставки и много малко време.
 • Различни коктейли. Ярки и вкусни вратове се получават не само от алкохол, докато ще зарадват както възрастни, така и деца.
 • Безалкохолно греяно вино. Малко хора знаят, че топла, зимна напитка може да се приготви от плодови и горски сокове с добавка на мед, канела, карамфил и други подправки.

Рецептите за домашни напитки в повечето случаи са доста ясни. Как можете да изненадате гостите и да зарадвате роднини:

 • плодова напитка от касис;
 • Новогодишен портокалов сок с канела;
 • замразена малинова напитка;
 • цитрусова лимонада;
 • ябълково-ментова напитка;
 • джинджифилова лимонада;

 • смути от боровинки;
 • млечен шейк;
 • шейк от тропически плодове;
 • бери лимонада.

Когато безалкохолните напитки са готови, те трябва да се изсипят в подходящи съдове. Коктейли, фрешове и смутита се сервират във високи чаши, а плодови напитки, лимонада, компот се наливат в кани или бутилки. Тъй като ястията с напитки ще бъдат на новогодишната трапеза, препоръчително е да ги украсите красиво. Можете да използвате лъскави снежинки, златна или сребърна боя, мишура, панделки.

Доверете декора на бутилките на децата - те с удоволствие ще украсят глинени кана или ще закачат мишура на вратовете на контейнери.

Какво да пия от алкохол?

В навечерието на Нова година шампанското е задължителен атрибут на всяко парти или домашен празник.Ако гостите ще консумират пенлива напитка през цялата нощ, трябва предварително да закупите шампанско в размер на 1,5-2 бутилки на човек. Не е задължително всеки гост да изпие такова количество, но е по-добре да оставите напитката да остане, отколкото няма да е достатъчно за новогодишния празник.

Изборът на шампанско за Нова година и откъде идва традицията да се пие тази напитка?

Обикновено пенливо вино се налива в 12 часа сутринта за годишния ритуал: да се вдигнат чаши до камбаните, да се пожелае, да се поздрави присъстващите на празника под кристалния звън. В този случай няколко бутилки шампанско ще ви бъдат полезни, а след това на гостите се предлагат други напитки с различна сила.

Какви други напитки, освен шампанско, обикновено присъстват на новогодишната трапеза:

 • Вино. Диетолозите препоръчват сортове без въглероден диоксид: те са по-полезни и интоксикацията от консумация не е толкова силна. Кое е най-доброто вино, което да изберете за празнуването на Нова година? Смята се, че естественото сухо с якост не по-висока от 12 градуса е подходящо за празнична трапеза: "Бордо", "Ризлинг", изискани грузински сортове с тръпчиви нотки и др. Също така за Нова година можете да си купите няколко бутилки от десертно вино: "Мадера", "Масандра", "Токай" и др.

 • Водка. Почитателите на силния алкохол трябва да избират висококачествени продукти за новогодишната трапеза. Не трябва да спестявате от 40-градусова напитка, за да не страдате от главоболие на следващия ден. Водката се сервира в малки чаши, тъй като съдържанието се изпива веднага, без разтягане. Ледът не се добавя към силна напитка, но течността се сервира добре охладена.
 • Уиски. Ценителите на отлежалата малцова напитка предпочитат да я пият спретнато с добавяне на охлаждащи кубчета. Някои хора смесват уискито с кола или ябълков сок.
 • Коняк. Благороден алкохол се прави от гроздов сок. Правилно е да използвате коняк в края на партито, без лека закуска, предварително затопляйки чашата със съдържанието в дланите си.
 • Ликьор. Сладките сортове се сервират като диджестив за десерт, докато горчивите и тръпчиви сортове се сервират като аперитив в началото на празничната вечеря. Напитката се изсипва в малка чаша със стъбло, температура на сервиране - 12-20 ° C. Ликьорът често се добавя и към други коктейлни съставки.
 • Мартини. Напитката с билков вкус се възхищава не само от жените, но и от мъжете. Мартини се сервира в специални чаши на крака, чисти или разредени с водка, шампанско, сок, лед.

Рецепти за алкохолни и безалкохолни новогодишни коктейли

Традицията да се пие шампанско за Нова година

Няма точен отговор на въпроса защо е обичайно да се пие шампанско на Нова година. Ако си спомняте историята, новогодишният празник беше въведен от Петър Велики, макар че той беше отбелязан не с традиционен празник, а с разкошни балове. Но пенливо вино започва да се консумира през нощта на 31 декември до 1 януари вече през 60-те години на XX век. Когато правителството постанови всяко семейство да има бутилка шампанско на новогодишната трапеза, започна масовото производство на тази напитка.

Оттогава страните консумират 45-50% пенливи вина от общия годишен оборот за Нова година.

Струва си да се отбележи, че шампанското е обичано у нас отдавна. През 19-ти век всички бохеми и най-висшето благородство пият само пенливо вино и изключително охладено, оттогава все още не са се научили да се отърват напълно от утайката. Френското шампанско беше достъпно само за няколко избрани поради твърде високата цена.

Изборът на пенливо вино за новогодишната трапеза е дело на всеки, но за голям брой гости, чиито предпочитания са неизвестни, е по-добре да закупите полусладки и сладки напитки. Ако искате да изненадате присъстващите на тържеството, подарете чаша синьо шампанско Platino (Garcia Carrion, Италия).

Колко да пиете за Нова година?

Голям брой празнични ястия и обилна консумация на алкохол могат да повлияят негативно на вашето здраве и благосъстояние. Лекарите съветват следното:

 • Яжте лека салата, няколко плода или няколко сандвича няколко часа преди хранене. Пиенето на алкохол на гладно ще доведе до бързо пиянство и тежък махмурлук сутрин.
 • По-добре е да пиете един вид напитка, без да го смесвате с друг алкохол. Или започнете с ниско алкохол, постепенно увеличаване на градусите.
 • Излизайте по-често на чист въздух, движете се повече, не сядайте дълго време на покрита маса.
 • За да избегнете главоболие сутринта на 1 януари, по-добре е да избягвате прекомерната консумация на пенливи вина, бира и други газирани напитки.

Има индивидуална мярка за количеството алкохол, което може да се изпие. Чаша леко вино е достатъчна, за да се почувства някой пиян, докато някой изпие бутилка шампанско и ще се почувства добре. Основното нещо е да слушате чувствата си и да не злоупотребявате с алкохол.

Продажба на алкохол за Нова година

В Русия има федерален закон, според който забраната за продажба на алкохолни и слабоалкохолни напитки е в сила в магазините от 23:00 до 8:00 часа. В регионите властите имат правомощието да удължат срока, през който е невъзможно закупуването на алкохол през нощта. По празниците често се налага пълна забрана за продажба на алкохолни напитки.

В Москва табуто върху продажбата на алкохолни напитки през нощта важи само за магазините. В кои заведения можете да купувате алкохол през нощта:

 • ресторанти;
 • Кафене;
 • решетки.

Но това не означава, че в някой от нощните клубове е възможно да си купите бутилка силна напитка и да се приберете вкъщи да я изпиете. В ресторанти, барове и кафенета след 23 часа бутилките се сервират само отворени, така че съдържанието ще трябва да се пие в стените на институцията.

Мнозина се интересуват от въпроса колко дълго ще се продава алкохол в навечерието на Нова година. Продажбата на алкохолни напитки през Нова година се извършва в съответствие с Федералния закон, т.е. от 23:00 до 8:00 сутринта, продажбата на алкохол е забранена.

Мога ли да дам алкохол?

Бутилка добро шампанско може да бъде идеалният новогодишен подарък. По-добре е да изберете напитка в подаръчна кутия с включени две красиви чаши. Не е необходимо да купувате скъпо пенливо вино като подарък. Например, Lambrusco с очила в красиви опаковки може да бъде закупен на много разумна цена. Когато избирате корпоративни подаръци за Нова година, обърнете внимание на Kanti Asti - чудесна идея как да поздравите колеги, мениджмънт и бизнес партньори.

Ако не знаете кой тип пенливо вино да изберете, купете сладко или полусладко шампанско - това винаги е печеливша опция. Обърнете внимание на италианските и испанските производители, въпреки че те произвеждат и висококачествени пенливи вина, които са напълно подходящи за новогодишен подарък.

Гатанки за алкохолни напитки с отговори за Нова година

За да забавляваме гостите и да се забавляваме в новогодишната нощ от сърце, предлагаме няколко забавни алкохолни гатанки с отговори:

Наистина ли се случва
Кой намалява силата на джина?
(Тоник)

Какво е зърното, преминало през огън, вода и медни тръби?
(Moonshine)

И сега ще отговорим ясно,
В какво се сервира водка?
(Стъклена чаша)

Какво да пием за овърклок?
Не, не лунна светлина.
Кой стреля, хулиган?
Със сигурност …
(Шампанско)

За да създадете необичаен акцент,
Ще запалим зеленото …
(Абсент)

Празникът е към своя край
Сутринта вече идва.
Време е да легнете отстрани
Но трябва да пиете …
(Коняк)

Новогодишни състезания с алкохол

Празниците могат да се провеждат в различни формати: в близък, семеен кръг или в шумна компания, но често новогодишният празник е придружен от пиене на алкохол. В същото време алкохолните напитки могат да се използват като реквизит за забавни състезания. Основното е, че забавлението не е конкурентно: "Кой може да пие повече."В противен случай участниците бързо ще се провалят, тогава празникът ще приключи за тях.

Какво могат да бъдат състезанията за алкохол:

 • "Ценител на алкохолните напитки." Забавленията е най-добре да се правят рано вечерта, за да помогнат на гостите да се отпуснат и да получат настроение за забавление. Пригответе поднос, парче дебел плат, шалове или шалове, както и няколко различни алкохолни напитки (за предпочитане поне 6-7). Домакинът изважда поднос с пълни чаши, покрит с плат. След това участниците са със завързани очи и те трябва да използват обонянието си, за да познаят кои напитки се наливат в чашите. Състезанието може да се усложни чрез добавяне на чаши с вода, компот, сок или други безалкохолни напитки в тавата.
 • "Алкохолни кости". Хубавото на играта е, че всеки на новогодишната маса може да я играе: дори не е нужно да ставате от местата си. Тя със сигурност ще се хареса както на млади хора, така и на представители на по-старото поколение. Всеки участник хвърля зарове и в зависимост от броя на изпуснатите точки изпълнява определена задача: изпийте чаша вода, почерпете чаша алкохол със съседа отляво, кажете новогодишен тост, изпийте чаша, предложена от съседа отдясно и т.н.
 • "Бърза аптека". Пригответе си мерителни чаши, чаши с алкохол и пипети. Водещият на състезанието съобщава, че Дядо Коледа е болен и той спешно трябва да приготви лекарства. Но такава важна задача може да бъде поверена само на най-бързия фармацевт. По сигнал участниците от чашите с помощта на пипета трябва да излеят целия алкохол в мерителни чаши. Който го направи първи, се обявява за победител и получава награда.

Стихове за Нова година и алкохол

Стиховете за Нова година могат да бъдат хумористични и забавни, но първо трябва да се уверите, че получателят на забавния поздрав има добро чувство за хумор.

Пожелавам ви Нова година
Дестилерия,
Bentley, яхта, голяма къща,
Снимка в Playboy.
Почивайте на Малдивите,
Лежа с коктейл на плажа.
До Дядо Коледа,
Всичко, което казах, донесе.

Ако изведнъж на Нова година
Странен дядо ще дойде при вас
В топла козина, с брада,
Всички усмихнати така.
С внучка и голяма чанта
На шейна, а не пеша.
И ще изглежда с мил поглед,
Край на пиенето, приятелю.

Какво пият за Нова година в различни страни?

В много страни идването на следващата година не се празнува по начина. Основният празник в много европейски държави (Германия, Англия и др.), Както и в САЩ, е Коледа, за която те внимателно се подготвят и празнуват в голям мащаб. Но в България, Холандия, Чехия в навечерието на Нова година всички се забавляват от сърце.

Жителите на различни страни през Нова година традиционно предпочитат да пият шампанско. Бутилка пенливо вино се отваря в самото начало на тържеството или вечерта завършва с него. Например, според чешката традиция, последният акорд на новогодишната нощ трябва да бъде шоколадова торта с шампанско.

В Полша някои хора пият шампанско, но традиционно водката винаги присъства на празничната трапеза. В Австрия и Холандия ядат малко в новогодишната нощ, но няма да откажат горещо ароматно греяно вино. Холандците започват купона с шампанско и след това преминават към затоплено вино, поднесено с плодови понички.

Англичаните, които празнуват Нова година, предпочитат да пият ракия, докато белгийците предпочитат вино. В Тайланд в навечерието на Нова година не пият алкохол и пият само безалкохолни коктейли.

Няма значение какъв вид напитки ще има на вашата маса: шампанско, вино, ракия, коняк, мартини, лимонада, сок. Основното е, че празникът е забавен и запомнен от всички със своята спокойна атмосфера, забавление и приятна комуникация. А какво да пиете едновременно зависи от вас.

Интересни статии...