Новогодишни празници и почивни дни 2021: календарът на работните дни, когато почиваме за Нова година, ще има ли прехвърляне в друг месец

Новогодишните празници и почивни дни през януари 2021 г. са официално установени на държавно ниво в съответствие с изискванията на Кодекса на труда на Руската федерация. Данните в бележката са за петдневна работна седмица. Новогодишните празници през 2021 г. ще продължат малко по-дълго, отколкото през 2020 г. Годината не е високосна, за разлика от предишната. Статията също така подчертава възможността за отлагане на уикенда от януари за други месеци.

Уикенди за Нова година 2021

Официалните празници се установяват от правителството на Руската федерация в съответствие с Кодекса на труда. В някои институции, особено частни компании, графикът за новогодишните празници и почивни дни може да се различава от националните. Също така са възможни някои индулгенции в образователни институции. Според официалните данни последният работен ден през 2020 г. е 31 декември, докато той е намален с 1-2 часа. През януари 2021 г. според календара има 31 дни, от които само 15 работници. Новогодишните празници траят по-дълго от 2020 г., защото веднага след официалните празници има почивни дни.

Общо през следващата година се очакват 249 работни дни и 116 почивни дни. Данните съответстват на пет дни заетост седмично.

Как почиваме за Нова година 2021 през януари:

 • 1-6 - новогодишни празници;
 • 7 - Рождество Христово;
 • 8 - новогодишни празници;
 • 9-10, 16-17, 23-24, 30-31 - почивни дни в петдневна работна седмица.

На 19 януари православният свят празнува Кръщението Господне, а на 25 януари учениците празнуват деня на Татяна. Според законодателството на Руската федерация тези дати не са официални празници. Възможни са и по-кратки дни само в съответствие с Хартата на отделните заведения.

Уикендът от януари пренесен ли е през 2021 г. в друг месец?

През следващата 2021 г. новогодишните празници продължават по-дълго, не се изискват трансфери в съответствие с трудовото законодателство на Руската федерация през януари. Официалните неработни дни плавно се вливат в почивни дни, което ще увеличи останалата част от трудоспособното население на Русия с два дни.

Но прехвърлянето на празниците през 2021 г. ще бъде извършено през следващите месеци:

 • 1 май (събота) до 3 май (понеделник);
 • 9 май (неделя) до 10 май (понеделник);
 • 12 юни (събота) до 14 юни (понеделник).

Как да отпразнуваме Нова година и къде да прекараме новогодишните празници?

До 10 дни през 2021 г. страната може да си почива и да се забавлява. Всеки сам решава как най-добре да го направи. Изборът зависи от целите - да натрупате сили, да направите дълго отлагани задачи или да се забавлявате от сърце. Има много опции за всеки портфейл и предпочитание.

Според китайския календар 2021 г. ще се проведе под егидата на White Metal Bull. Препоръчително е да се приближите до срещата му, като вземете предвид особеностите на тотемното животно, изберете правилното облекло, подходящо украсете стаята, подредете масата.

Прочетете също: Какво ни подготвя White Metal Ox през 2021 г. и как да се срещнем с него?

Как можете да срещнете 2021:

 • у дома със семейството;
 • посещение на приятели;
 • в публична институция, предоставяща новогодишна програма за гости;
 • в друг град или държава.

Дългите новогодишни празници ви позволяват да планирате много полезни неща за тях или да отидете на кратко пътуване. За да направите това, можете самостоятелно да изберете посоката на пътуване или да използвате една от многото оферти на туристически компании. И в двата случая се препоръчва да помислите предварително, тъй като билетите за въздушен и надземен транспорт, както и обиколки до други градове и държави, закупени няколко месеца преди предстоящото пътуване, са много по-евтини.

Ако планът за новогодишните празници не е бил предварително обмислен и не искате да платите за празника на надценена празнична цена, можете да проследите появата на горещи обиколки. Единственият недостатък тук е спонтанността на пътуването.

Семейни препоръки

Нова година е семеен празник, затова е препоръчително да го отпразнувате заедно с най-скъпите и близки хора. Бикът е домашен любимец, който цени уюта и топлината на дома си, затова през 2021 г. се препоръчва празникът да бъде отпразнуван със семейството. Също така е допустимо да посетите или да поканите близки приятели да го посетят.

Изборът на подходящ сценарий за посрещане на Нова година, както и за предстоящите новогодишни празници, зависи от няколко условия:

 • брой членове на семейството;
 • присъствието на деца и възрастни роднини;
 • Домашни любимци;
 • обичайния начин на живот;
 • финансови възможности;
 • пожелания на всички членове на семейството.

Млада двойка може лесно да отиде да отпразнува Новата 2021 година в горещи страни, докато по-възрастните баби и дядовци ще харесват повече почивка у дома. Семействата с деца трябва да се адаптират към своите мечти и желания. А наличието на домашни любимци ви задължава да се грижите за престоя на животните предварително за времето на заминаване или да обмислите възможността да вземете домашния си любимец със себе си.

Най-популярните новогодишни дестинации за семейни пътувания:

 1. Посещение на Къщата на Дядо Коледа. Най-често те отиват в главната резиденция на приказния герой във Велики Устюг (област Вологда). В самия град има клон и основната патримониум на няколко километра от него. Гостите ще се насладят на празнична програма, много забавления и забавления.
 2. Други руски владения на Дядо Фрост. Основният новогодишен герой е също в Москва (Кузминки), Санкт Петербург, Кемерово, Мурманска област (природен резерват Лапландия), Татарстан, Карелия, Урал.
 3. Можете да отидете да посетите Дядо Коледа. Официалната резиденция на световния герой се намира във Финландия. Дори децата са чували за Лапландия. Село Санта Клаус се намира в Рованиеми и е предназначено за туристически пътувания за възрастни и деца.
 4. Не по-малко известен е и новогодишният дядо от Беловежката пуща (Беларус). Можете да посетите приказния герой също във Франция, САЩ, Канада, Австралия, Великобритания, Германия, Чехия, Швейцария, Казахстан.
 5. Други популярни дестинации в Руската федерация са Сочи, Москва, Санкт Петербург, Ростов на Дон, Крим, Красноярск, Кострома, Златният пръстен на Русия. Изобщо не е необходимо да търсите Резиденцията на Дядо Коледа там, тъй като има достатъчно други новогодишни забавления.
 6. Можете да посетите една от страните - Чехия, Полша, Унгария, Латвия, Естония. Страните често избират обиколки до Германия, Франция, Испания.
 7. Посещението на топли страни остава еднакво популярна дестинация всяка година. Тайланд, Китай, Япония, Малдиви, Куба, Виетнам винаги се радват на туристи от Русия. Дори без да празнуват Нова година на 1 януари, те предлагат обширна развлекателна програма за гостите.

Екипна почивка

Когато избирате начин да прекарате новогодишните празници с училище, ученик, работа или просто приятелски екип, се препоръчва да обърнете внимание на центрове за отдих или туристически обиколки из страната. Препоръчително е да изберете посоката предварително, за да можете да осребрите билети или да резервирате места на изгодна цена.

Най-добрите опции за новогодишно пътуване като екип:

 • Златен пръстен на Русия;
 • Москва или Московска област;
 • Санкт Петербург;
 • Великият Устюг;
 • екскурзия до всеки исторически център на Русия;
 • Европа;
 • Близо до чужбина.

Новогодишните празници през 2021 г. ще продължат до 10 дни, което позволява на страните да пътуват, да изпълняват дълго отлагани задачи или просто да се отпуснат от сърце. White Metal Ox препоръчва на всеки да прекарва време със семейството и близките си приятели, да установява връзки с хората около тях, ако конфликтна ситуация е възникнала по-рано. Насърчават се активни почивки, пътувания до Русия или до други страни.

Интересни статии...