Как да си пожелаем Кръщение: знаци, гадаене, ритуали, обичаи

Богоявление е един от най-важните църковни празници. Гадаене, поличби, заветно желание за Кръщението Господне - всички тези ритуали се появяват в древността, но продължават и до днес. Дори отрицателното отношение на духовенството към подобни народни забавления не спира желаещите да се променят или да предсказват бъдещето на светия ден.

Богоявленски ритуали и традиции

Светлият и мил празник има много задължителни, както и желани обичаи. В допълнение към факта, че трябва да отидете на църква за Богоявление и да вземете светена вода, сред хората е обичайно да се потопите в ледената дупка, да познаете, да си пожелаете. Свещениците не изискват от вас да правите нищо от това и особено се опитвайте да повлияете на собствената си съдба. Независимо от това, различни вярвания и ритуали са се превърнали в неразделна част от празника.

Обичаи и традиции за Кръщението Господне:

 1. Внесете сняг в къщата вечерта на 18 януари. Когато се разтопи, измийте бебета и възрастни хора с разтопена вода, а след това и останалата част от семейството. Според популярните вярвания това подобрява здравето, облекчава хроничните заболявания и успокоява нервната система.
 2. Не можете да изнасяте боклука от къщата, да правите покупки - всичко това ще доведе до загуба на енергия, пари, взаимно разбирателство.
 3. Богоявленска вода се изисква да се събира правилно - без излишни украшения, да не се излива, за да се отнасят благосклонно към хората наоколо. Забранено е разреждането на светената вода с обикновена вода.
 4. Можете да се потопите в дупката само след предварително втвърдяване за няколко седмици. В същото време е забранено да се пие, псува, псува, спори. Посещението на църквата и причастието са необходими за духовното прочистване. В противен случай целият смисъл на тази процедура се губи.
 5. В навечерието на Богоявление се наблюдава пост; вечер вечерята започва с няколко глътки светена вода. Първото нещо, което опитват след това, е кутия - ястие от зърнени храни, мед, ядки, стафиди.
 6. Препоръчително е да прекарате 19 януари с приятели и семейство. Нежелателно е да работите, да вършите домакински задължения.

Знаци за Кръщението Господне

Винаги е било обичайно сред хората на големите църковни празници внимателно да изучават света около тях. За да получат съвет или предупреждение от висшите сили, хората разглеждаха отблизо поведението на животните и птиците, времето, неочакваните изненади и личните взаимоотношения. Подсказка може да бъде получена по всяко време.

Няколко от най-често срещаните хора приемат по време на Кръщението Господне:

 1. Изведнъж чувайки лай на кучета - до благополучие.
 2. Излизане от къщата и лай от куче - до кавги с близки.
 3. Плач на 19 януари - до сълзи през цялата следваща година.
 4. Оставянето на обувките през нощта от 18 на 19 януари пред вратата е знак за болест, злополуки, проблеми.
 5. Хваленето или мъмренето на някого означава да съсипеш съдбата както на себе си, така и на друг човек.
 6. Да видиш падаща звезда на Бъдни вечер на Богоявление е щастлив повод, който ще промени радикално живота към по-добро.

Признаци на любов и семейно щастие

Неомъжените момичета трябва да обърнат внимание на следните улики на съдбата:

 1. Те били отведени на Богоявление - до щастлив семеен живот.
 2. Излезте навън и първи срещнете млад мъж - за предстояща сватба.
 3. Какво е името на първия мъжки колега - същото име ще бъде и на сгодените.
 4. Да плаче внезапно по време на Богоявленско гадаене - до раздяла с младоженеца.
 5. Да скочиш в ледена дупка за мъж е късмет в любовта.

Признаци за женен:

 1. Целувките в полунощ на кръстопът са спокоен и спокоен семеен живот.
 2. Ако перете домакинските си обувки с разтопена Богоявленска вода, това означава да предпазите всички от разногласия, гняв и лоши мисли.
 3. Домашни любимци ходят при любовницата на къщата по цял ден - трябва да очакваме попълнение в семейството.

Метеорологични знаци

Разбира се, основните популярни вярвания са свързани с времето на 19 януари. Най-известният:

 1. Blizzard - до богата реколта.
 2. Небето е ясно и звездно - до ранна пролет, сухо и горещо време.
 3. Дървета в инея - зимна пшеница за богата реколта трябва да се засява в същия ден от седмицата.
 4. Следобед на 19 януари слънчево, но студено - за сухо лято, лоша реколта.
 5. Мъглата е отишла към откритата вода - ще има много хляб.
 6. През нощта на 18 срещу 19 януари пълнолунието е до пролетно пълноводство.
 7. Неестествено топлото време води до здравословни проблеми.
 8. Много сняг - за дълголетие, силен имунитет.
 9. Времето за този ден съответства на следващия декември.

Сватби за кръщене и Богоявление

Въпреки заетостта на свещеника на празник, църквата позволява децата да бъдат кръстени на 19 януари. Дори един свещеник да откаже да извърши службата, винаги можете да отидете в друг храм. Според популярните вярвания, кръщенето на свят празник ще направи новия християнин щастлив, умен, здрав и успешен. По същия начин се смяташе, че регистрирането на брак, сключването на брак на 19 януари означава да изживеете целия си живот заедно, да създадете силно, щастливо семейство.

Трябва да се помни, че за кръщене или сватба трябва предварително да се свържете с църквата. В противен случай свещеникът може да откаже да извърши службата.

Как да си пожелая Кръщение?

Енергично зареденият ден не може да бъде пренебрегнат, затова се правят много опити за подобряване на живота или промяна на съдбата. Неща, които трябва да имате предвид, когато отправяте желания в Кръщението Господне:

 • препоръчително е да изберете най-ценното от всичко, което искате;
 • формулирайте искането по такъв начин, че да премахне напълно съмнението (дали, дали, някой ден, може би), отрицание (не, не, никога), минало време (беше);
 • изпълнете ритуала съвсем сами;
 • изисква се да се обмислят всички нюанси, така че изпълнението на замисленото да не се превърне в негативни последици;
 • желанието трябва да касае самия изпълнител на обреда, а не непознати;
 • мечтата не трябва да включва вреда на други хора;
 • най-голямата магическа сила притежава нощта от 18 срещу 19 януари;
 • пазете в тайна замисленото, не говорете за извършения ритуал;
 • искрено вярвайте, че всичко ще се получи;
 • да не допускаме и най-малкото недоволство, задкулисване, лоши мисли;
 • слава Богу всеки път, когато планът се сбъдне.

Изпълнението на желанието за Кръщение може да отнеме известно време. Зависи от мащаба на плана. Също така трябва да се има предвид, че една мечта може да не се сбъдне изобщо така, както човек приема. Понякога постигаме това, което искаме, по други начини, които не винаги ни удовлетворяват.

Няколко начина за пожелание за кръщене:

 1. Вземете шепа малки копчета, фокусирайки се мислено върху мечтата си. Изсипете на масата или пода, пребройте. Четно число означава, че всичко ще се сбъдне.
 2. Напишете 12-те най-съкровени желания на листчета хартия. В Богоявленска нощ сложете буркан с бележки до леглото. На сутринта извадете 1 до 3 парчета хартия. Именно написаното върху тях ще се сбъдне през следващите 12 месеца.

  Можете да насочите цялата сила на светия празник към 1 мечта, а не към 3. Тогава шансовете да получите това, което искате, ще бъдат много по-големи.

 3. В службата се приближете до иконата на вашия покровител, помолете се, разкажете за плановете си, помолете за помощ. След това сложете свещ, още веднъж мислено кажете желанието, прекръстете се.
 4. Гмурнете се в ледената дупка, за да помислите за сбъдването на една мечта, да помолите Висшите сили да изпълнят всичко.
 5. През нощта на Богоявление Бъдни вечер налейте вода в купа и наблюдавайте внимателно. Веднага щом изглежда, че се е появила и най-малката вълничка, кажете си желание.
 6. Често те използват заговор върху запалена църковна свещ, закупена за Кръщението Господне. Думите могат да бъдат всякакви, стига да идват от чисто сърце. Когато всичко е казано, трябва да благодарите на Бог за помощта му, да духнете свещта и да я приберете за съхранение на домашната икона. Така че те мислят за нещо глобално, нематериално.Например те искат любов, здраве, мир в семейството, просперитет.
 7. Тичайте боси в снега, мислейки за мечтата си.
 8. Намерете или купете всеки естествен камък. Най-доброто от всичко е аквамарин. В Богоявленска нощ елате до брега на естествен резервоар, където няма да има други хора. Погледнете минерала, помислете какво искате. След това го хвърлете във водата, психически благодаря за шанса да получите това, което сте планирали.

Всъщност ритуалът не е толкова важен, колкото вярата в изпълнението на желанието. Само това и готовността да приемете дара от Висшата сила ще позволят мечтата да се сбъдне. А самият ритуал е допустимо да измислите свой собствен, като го укрепите с годишни притежания за този празник.

Гадаене за Кръщение

Въпреки факта, че свещениците говорят изключително негативно за намерението да погледнат в бъдещето, в продължение на много векове хората са разработили ритуали и церемонии, предназначени да предсказват бъдещи събития. Не използвайте няколко опции наведнъж, в противен случай прогнозата ще загуби своята сила. Препоръчително е да изберете най-удобния и надежден.

В името на годежа / годежа

Изрежете много малки парчета хартия със същия размер. Напишете имената на всички познати мъже / жени. Препоръчително е да добавите всички известни, в случай че гадателят все още не е запознат с годежа. Внимателно навийте всяка бележка в свитък, сгънете я в ленена торба, шапка или буркан. В навечерието на Богоявление сложете под леглото и си легнете. На сутринта извадете, смесете парчетата хартия и извадете едно. Името, написано на него, ще стане намек.

Гадателство

Има много модификации:

 1. Само да си помислим за най-важните моменти от живота на Богоявление преди да заспим. Всеки сън през тази нощ се счита за пророчески.
 2. Помолете годеника си да мечтае. Смята се, че мъжът, който ще бъде главният герой на съня, е сгоден.
 3. Обърнете се към висша сила с молба да предложите изход от трудна житейска ситуация.
 4. Запомнете съня, на сутринта тълкувайте всичко в съновника до най-малките подробности.

На мачове

Гадаенето е подходящо за двойки, които преживяват трудни времена. В същото време няма значение дали става въпрос за правно формализирана връзка или нестабилен, наскоро възникнал съюз. За да разберете дали младите хора ще се разделят или не, трябва да излезете в двора през нощта от 18 на 19 януари. Извадете 2 кибрита от кутията, внимателно поставете вертикално по краищата на кутията и запалете. Изчакайте, докато изгорят почти до земята, издухнете пламъка. Ако кибритите се навеждат един към друг, съюзът ще се запази, влюбените ще се гримират. Ако поне един погледне в другата посока, младите хора ще се разделят.

Гадаене по книгата

Най-известният от всички предсказания, който има специална сила в Кръщението Господне. Трябва да вземете дебела книга с произведения на изкуството. Съсредоточете се върху проблема, задайте вълнуващ въпрос. Затворете очи, отворете първата страница, която попадне, прободете пръста си във всяка точка на листа. Понякога отпадналата дума може да се счита за отговор, но по-често те тълкуват значението на цялото изречение или цял параграф.

Тайнствен восък

Гадател трябва да се оттегли, да налее вода в купа, да запали църковна свещ и да се съсредоточи върху вълнуващ въпрос. След това леко наклонете свещта над водата, оставяйки разтопяващия се восък да капе свободно. Друг начин е да го разтопите на водна баня и просто да го излеете в съд с течност. И в двата случая прогнозата е получената цифра:

 • арка - преход от една ситуация в друга, пътуване;
 • пеперуда - големи промени;
 • кула - брак или обаждане отгоре;
 • букет - щастие, подаръци;
 • бумеранг - последиците от нещо направено по-рано;
 • фен - флиртуваща връзка;
 • вилица - някой, заобиколен от лъжи;
 • грозде - талантът ще донесе пари;
 • самолет - пътуване;
 • кучето е отдаден приятел;
 • слънце - творчески успех, щастие;
 • окото е предупреждение;
 • глава - позиция с големи сили;
 • облак - проблеми, преживявания;
 • подкова - щастлива съдба.

Кръщението Господне е светъл, мил и енергично зареден празник.На този ден можете да отправяте желания, да предсказвате бъдещето, да познаете по знаци. Свещениците не одобряват подобни начинания, настоявайки за необходимостта от духовно пречистване и преобразяване.

Интересни статии...