Ден на Татяна: История, традиции, знаци, поздравления

В края на януари учениците от Руската федерация празнуват празника. В техникумите, колежите, университетите младите организират концерти, сценични сцени, организират куестове и състезания. Дори администрацията на образователните институции участва активно в това. И всичко това, защото денят на Татяна е не само имен ден на момичетата с това красиво име, но и празник на руските студенти.

Защо Денят на студента също се нарича Татяна?

Историята на деня на Татяна започва през 3 век след Христа. д. Тогава Татяна живее в Рим, след като е причислена към ранните християнски мъченици. Момичето е родено в изтъкнато богато семейство, възпитано в благочестие. След като навърши пълнолетие, тя реши да не се жени, за което по-късно стана дяконеса. По време на управлението на Александър Север (222-235), Татяна е пленена и изпратена в храма на Аполон.

Смелото момиче свято вярваше в Исус Христос, затова отказа да се поклони на идола, само четеше молитви. Според „Животът на светеца“, написан от Дмитрий Ростовски през 17 век, Татяна е била опитвана няколко пъти да посвети в новата вяра. Тя отказа, за което беше подложена на ужасни мъки. Божият гняв унищожи статуята на Аполон, част от храма се срути и голям брой хора загинаха. Тялото на момичето беше възстановено и към нея се обърнаха 4 ангела и глас от небето.

Въпреки всичко римляните отказаха да повярват в Исус Христос. След като решиха, че Татяна е вещица, те отрязаха косата й, продължиха да я мъчат, дори изпратиха на огъня. Но резултатът беше същият - момичето се възстановяваше напълно всеки път и изоставяше новата си вяра. В резултат на това беше решено Татяна и баща й да бъдат обезглавени. Мъченичеството се състоя на 12 (25 нов стил) 22 януари.

Раннохристиянският мъченик е почитан от православието и католицизма.

Но как Денят на Татяна се превърна в празник за учениците? На 12 (25) януари 1755 г. императрица Елизавета Петровна одобрява молбата на Иван Шувалов за откриване на Московския университет. Тази дата не е избрана случайно. На този ден майката на държавника имаше имен ден, той искаше да угоди на любимия си, затова той подаде петиция за подписване в деня на Татяна.

Първоначално 25 януари се празнуваше само от студенти на Московския университет, а дори и тогава официално едва от 1850 г. Към средата на 19 век цялата руска интелигенция се присъедини към тържеството. От 2005 г. тази дата е обявена за Ден на руските студенти на законодателно ниво.

Какъв е броят на Деня на студентите и в чужбина?

В Руската федерация празникът се чества всяка година на 25 януари. Въпреки факта, че Денят на Татяна се чества и от католическата църква, Денят на студента в чужбина има съвсем различна история и дата. За основа бяха взети събитията от 1939 г., когато учениците от Чехословакия, дошли на митинга, бяха разпръснати от войските на Третия райх. В резултат на това един от протестиращите беше убит. През 1946 г., в памет на събитията, състояли се на 17 ноември в Прага, е провъзгласен Международният ден на студентите. Въпреки тъжната история, днес тържеството носи изключително положителна конотация.

През 2020 г. Денят на студента ще се чества на 25 януари (събота), а по света на 17 ноември (вторник).

Студентски и народни традиции на празника

Денят на Татяна има свои традиции, ритуали, обичаи както в християнския свят, така и сред учениците. Някои характеристики на празника за вярващите:

 1. Църковни служби за светата великомъченица Татяна от Рим.
 2. Запалват свещи и се молят на Татяна за успех в преподаването и просветлението. Освен това, не само учениците и не е задължително тази икона да се обърнат за помощ на 25 януари.Те се обръщат към Свети Савва, за да лекува заболявания, към иконата на Богородица - за успешно раждане, пълноценно кърмене, те молят да дарят здраве на бебетата.
 3. Хлябовете се пекат във формата на слънце по стари рецепти, тогава всеки член на семейството трябва да изяде поне малко парче.
 4. На реката се изисква да се избият всички домакински килими от прах.
 5. В старите дни обемни, плътни топки се навиваха от прежда, така че реколтата от зеле беше добра.
 6. Неомъжените момичета правеха метлици от остатъци и пера. Смяташе се, че ако скриете тайно продукт в къщата на любимия си мъж, скоро ще пристигне предложение за брак.

Денят на студента също има традиции:

 1. Най-популярното е да излизате на балкона през нощта или да поглеждате през отворения прозорец, да викате: „Успех (топка) ела!“ Самият ритуал е признат за мощен и ефективен, особено ако от случаен минувач можете да чуете: "На път!" или "На път съм!" - следващата сесия ще премине без ни най-малък провал.

  Ако в отговор чуете нещо от рода на: „Трябва да учиш!“, Тогава не може да става дума за никакви безплатни игри. Ще трябва да се подготвим съвестно за изпити и тестове.

 2. Някои на последната страница на учебника на 25 януари по обяд нарисуват къща. Основното условие е схематично да изобразите къща с прозорец, врата, покрив, комин и дим, без да вдигате писалката от хартията. Освен това последното трябва да бъде възможно най-дълго.
 3. Пиенето в деня на студента се смята от мнозина за необходима традиция на празника. Дори администрацията на университетите се отнася към младите хора този ден лоялно и снизходително.
 4. Смята се, че 25 януари е най-добрият ден за пожелания. В същото време е допустимо да излезете с ритуал сами, най-важното е да вярвате свещено в неговата ефективност.
 5. Всеки университет има свои собствени традиции и обичаи. Например в Московския университет правят медовина за студенти, в Белгородския технически университет празнуват празника в дореволюционния стил, а във Волгоград организират изложба на произведения на изкуството, създадени от Татяна.

Поздравления за учениците

На 25 януари е прието да се поздравяват съученици, приятели, роднини. Не е необходимо това лично да се вижда с всички, да се подаряват. Достатъчно е да изпратите SMS или поздравителна картичка в месинджър, социална мрежа или имейл.

Вижте по-долу няколко интересни опции за поздравления:

Скъп приятел! Днес е вашият щастлив ден! Пожелавам ви да се забавлявате и с приятели. Не забравяйте да извикате късмета си за записа на ученика!

Приятелка, честит ден на студентите! Желая ви лесни сесии, приятни съученици, мили учители!

Любимите ми съученици! На този ден искам да ви призная. Мразя те … Мразя да разстройвам, да ядосвам, обиждам. Затова ви желая хладно настроение и забавно забавление!

В обучението - творчество,
В живота - положително!
Излезте на Деня на студента -
Забавлявайте се до сутринта!

Да бъдеш студент -
Това е забавно, готино, готино!
Поздравявам те!
Нека всичко да е наред и прекрасно!

Пощенски картички Честит ден на студента за безплатно изтегляне:

Поздравления за Татян

Разбира се, препоръчително е да поздравите своите познати Татян с рождения им ден. Момичетата ще бъдат доволни от такъв знак на внимание.

Таня, поздравления, скъпа моя! Просто няма по-добър приятел от теб. Бъди щастлива, успешна и здрава, скъпа моя!

Милата ни Татяна Николаевна! Днес имате имен ден, във връзка с който искаме да поздравим и представим този красив букет. Винаги бъдете същите красиви, мили, внимателни! Ние много ви обичаме и ценим.

Това поздравление е подходящо за учител, учител, служител или просто приятел. Вместо букет може да се използва всеки подарък.

Винаги бъдете обичани
Честит и красив!
Честит ден на ангела, Таня,
Ти си най-добрият ми приятел!

Всичко най-добро, Танюха, красота,
Надежда, вяра и любов!

Светли дни и нощи
Искам да ви пожелая.
Винаги бъди щастлив
Никога не ни забравяйте.

Безплатни пощенски картички за празника на деня на Татяна за изтегляне:

Признаци и вярвания

От древни времена хората са склонни да забелязват необичайни явления, да търсят модели, да се опитват да предсказват бъдещи събития. Денят на Татяна е един от важните празници на християните, така че не би могъл да направи без повишено внимание.

Най-често срещаните признаци и вярвания:

 1. Денят започна с изгрев слънце в началото на пролетта.
 2. Снеговалеж - за дъждовно лято.
 3. Хлябът в деня на Татяна се оказа гладък - за спокойна година, с могила в средата - за късмет изгоря - рожденичката трябва да изяде потъмнелата кора, за да приеме с готовност всички изпитания на съдбата.
 4. Напукан хляб - до неприятности.
 5. Всяка позната на име Татяна целуна - късмет в любовта.
 6. Рязко затопляне - от горещо лято.
 7. Сватба на 25 януари - ще има дълъг, щастлив семеен живот.
 8. Искрена молитва към света Татяна - можете да забравите за проблемите в обучението си.

Гадаене за 25 януари

Денят на Татяна е един от най-енергийно заредените. Поради тази причина сред хората е обичайно да разберат предстоящите събития на 25 януари. Нека разгледаме няколко опции за прогнози.

На очилата

В деня на Татяна млади неженени момичета четяха гадания с очила. Всеки контейнер беше напълнен с вода, към която бяха добавени някои предмети или храна. Тогава те бяха покрити с дебел плат и гадателят се приближи и интуитивно избра всяка чаша. В зависимост от това какво още се оказа в него, беше направено предсказание:

 • солта е ревнив съпруг;
 • лимон - съпругът ще бъде скучен;
 • обеца - щедър човек ухажване;
 • кафе - младоженецът ще бъде брюнетка, кестенява, може би дори чужденец;
 • виното е щастлив брак;
 • пръстен - скоро ще ви се обадят в брак.

Чашите за гадаене трябва да бъдат еднакви по форма и размер.

На яйчен белтък

Изсипете гореща вода в купа. В сурово яйце направете малка дупка, през която да прецедите протеина, изсипете в течността. Когато гелообразната маса се извие, използвайте получената фигура, за да определите намека за съдбата:

 • животно - познаване;
 • дом - сватба;
 • цвете - подарък;
 • кораб или самолет - пътуване;
 • сърце - любов;
 • мъжкият силует е таен почитател.

Според учебника

Това е аналог на добре познатото гадание от книгата, но именно в Деня на студентите трябва да изберете всеки учебник. Последователност:

 1. Гадателят се пенсионира.
 2. Опитва се да се съсредоточи единствено върху вълнуващ въпрос.
 3. Затваря очи, отваря книгата до първата страница, която попадне.
 4. Показва линия с пръст.
 5. Отваря очи, чете.

Отговорът може да бъде избрана дума или цяло изречение. Понякога е необходимо да прочетете целия абзац, за да разберете смисъла на прогнозата. Важно е учебникът да ви позволява да познаете по него, затова е по-добре да не използвате алгебра, както и физика с химия. По-подходящи книги по хуманитарни предмети - история, социални науки, литература.

Това гадаене е подходящо не само за ученици. Дори учениците на 25 януари могат да зададат книгата вълнуващи въпроси.

Какво не може да се направи в деня на Татяна?

За да бъде проучването успешно, трябва да следвате някои правила:

 1. Не можете да учите, четете, дори само да отваряте бележки.
 2. Забранено е да се карате, да псувате, да се чувствате негативно към хората около вас.
 3. Тъгата, тъгата, лошото настроение не е мястото на 25 януари. На този ден трябва да се забавлявате, да пиете, да се разхождате с приятели.
 4. Кашата в къщата ще привлече неприятности, затова се препоръчва да почистите добре стаята предишния ден. Е, освен че килимите трябва да останат непрекъснати преди празника в съответствие с народните традиции.
 5. Не можете да откажете да помогнете на нуждаещите се.

Денят на студента се отбелязва на 25 януари. Празникът се нарича още Татянин ден в памет на християнския мъченик. Събитието се отбелязва в цялата страна, всеки университет има свои обичаи и традиции. Не пропускайте да поздравите близките си с този прекрасен ден.

Интересни статии...